Tıp dilinde halitozis olarak adlandırılan ağız kokusu küçük büyük ayrımı yapmaksızın herkeste görülebilen bir sağlık problemidir. Bu sorun süt kokulum diye sevdiğiniz bebeğinizde bile görülebilir. Bu sebeple eğer bebeğinizin ağzı kötü kokuyorsa telaşa kapılmadan bunun sebebinin ne olduğunu bulmalısınız. Biz de bu yazımızda bebeklerde ağız kokusu neden oluşur ve problem nasıl çözüme kavuşur gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.
Ağız Kokusu Nedir?
Ağız kokusu, nefes verme ile birlikte dışarıya salınan, kötü kokan ve birtakım sorunların habercisi olabilecek bir sağlık problemidir. Zaman zaman hepimizin yaşadığı bu sorun bebeklerde ya da çocuklarda da görülebilir. Bazen ebeveynler bu sorunu pek önemsemeyebilir. Sebebi basit bir sorundan kaynaklanabileceği gibi bu durum bazı sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle ağız kokusunun sebebi doğru tespit edilmelidir.
Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
Yetişkinlerin yanı sıra bebeklerde bile görülebilen ağız kokusunun birbirinden farklı nedenleri vardır. Bu nedenleri 2 kategoriye ayırmak mümkün;
- Fizyolojik Nedenler: Bu tip ağız kokusunun altında sistemik bir hastalık ya da patolojik bir durum yoktur. Fizyolojik nedenlere bağlı ağız kokusu genel olarak ağız hijyeni, ağız ve burun florası, en son yenen besin, açlık ya da tokluk durumu ve uyku durumu gibi sebeplere bağlı olarak zaman zaman görülebilir.
- Patolojik Nedenler: Patolojik nedenlere bağlı ağız kokusunun ise birçok nedeni bulunabilir. Bu tip ağız kokusunun temelinde daha çok bir sağlık problemi vardır. Solunum yolundaki sorunlar, mide- bağırsak problemleri ağız kokusuna neden olabilir.
Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Oluşur?
Bebeklerde ağız kokusuna sebep olan birçok faktör bulunur. Bunlar genellikle basit ve çözümü kolay olan nedenlerdir. Ancak yine de uzun süren ve bir türlü geçmek bilmeyen bir ağız kokusu şikâyeti varsa vakit kaybetmeden konusunda uzman bir çocuk doktoruna ya da diş hekimine danışmak gerekir. Çocuklarda ağız kokusu nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Fizyolojik Nedenler
- Gece ağız salgısının azalması,
- Açlık,
- B12 eksikliği ya da demir eksikliği,
- Gün boyu az su tüketme ve susuz kalma
- Bebeklerin ağzında sıklıkla oluşan pamukçuk,
- Ağız içinde meydana gelen enfeksiyonlar,
- Yanlış kullanımdan kaynaklanan biberon çürükleri,
- Diş çürükleri,
- Damak sorunları.
Patolojik Nedenler
-
Mide ve bağırsak sistemi ile ilgili nedenler
- Bebek reflüsü: bebeklerin yemek borusu ve mide arasındaki mesafe kısa olduğu için reflü oluşabilir. Bu da bebeklerde ağız kokusunun nedenlerinden biridir.
- Kusma,
- Pilor stenozu denilen mide çıkışındaki darlık,
- Bağırsaktaki emilim problemleri,
- Bağırsak kurtları bebeklerde ağız kokusuna neden olabilir.
-
Sistematik hastalıklarla ilgili nedenler
Bebeklerde ağız kokusuna sebep olan patolojik nedenler aşağıdaki gibidir.
- Asetona benzer bir kokuya sebep olan ve çocuklarda da görülen diyabet hastalığı,
- Kanla ilgili sağlık sorunları,
- Böbrek yetmezliği,
- Zehirlenmeler Solunum yolu hastalıklarına bağlı nedenler
- Boğaz enfeksiyonları,
- Geniz eti,
- Bademciklerin iltihaplanması,
- Burun tıkanıklığı,
- Geniz akıntısı,
- Akciğer enfeksiyonu,
- Sinüs enfeksiyonu gibi nedenler bebeklerde ağız kokusuna sıklıkla yol açan nedenler arasında yer alır.
-
Hijyen eksikliğinin
Hijyen eksikliğinin neden olduğu ağız kokusu bebeklerde sıklıkla görülür. Bebekler dünyaya geldikten sonra dişleri çıkana kadar ya da çıktıktan sonra zaten o dişler döküleceği için ağız hijyene gereken özen gösterilmeyebiliyor. Bu da özellikle ek gıdaya geçtikten sonra dişlerin etrafında bakteri oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda da ebeveynler kötü kokan bir nefesle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca temizliği yapılmayan emzik ve biberonlar da ağız kokusuna sebep olabilir.
Bebeklerde Oluşan Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Bebekte ağız kokusu olduğunu fark ettiyseniz öncelikle buna neyin sebep olduğunu doğru tespit etmelisiniz. Fizyolojik sebeplerden kaynaklanan bir sorun ise çözümü kolay olacaktır.
Eğer bebeğinizde aralıklı ya da aralıksız olarak 2 aydan uzun süren bir ağız kokusu şikâyeti varsa, bu kronik kötü ağız kokusu olarak adlandırılır. Bu konuyla ilgili olarak çocuk doktoru, diş hekimi ya da bir kulak burun boğaz doktoru ile görüşmelisiniz.
Doktorunuz çocuğunuzdaki ağız kokusunun sebebini bulmak için birtakım testler isteyebilir. Doktorunuz muayene sonucunda kötü ağız kokusunun altında yatan sebebi tespit eder ve gereken tedaviye başlar.
Bebeklerde Ağız Kokusunu Önlemenin Bazı Püf Noktaları
Bebeğinizde ağız kokusu varsa aklınızda tek bir soru olduğunu duyar gibiyiz; “Bebeğimin ağız kokusu nasıl geçer?” Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, eğer bebeğinizde uzun süren bir ağız kokusu şikayeti var ise mutlaka bir hekime göstermelisiniz.
Ağız kokusunun sebepleri çok basit olabileceği gibi bazı sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak gerekli hassasiyeti göstermeniz önemlidir. Bunun yanında sizin de bebeklerde ağız kokusunu gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemler var:
- Ağız kokusunu önlemenin başında hijyen gelir. Doğumuyla birlikte bebeğin ağız temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuz büyüdükçe ağız temizliğinin önemini ona anlatmalı ve düzenli olarak dişlerini fırçalaması yönünde alışkanlık kazanmasına yardımcı olmalısınız.
- Bebeğiniz dişlerini fırçalayamayacak yaşta ise parmak fırçalar ile bu temizliği siz yapmalısınız.
- Dişlerin yanı sıra dilin de fırçalanarak temizlenmesi ağız kokusunun önüne geçen bir diğer hijyen kuralıdır.
- Ağız kuruluğunu önlemek için bol bol su veya sıvı tüketmesini sağlamalısınız.
- Eğer solunum yollarıyla ilgili bir problemi var ise sinüzit gibi ya da burun tıkanıklığı yaşıyorsa bunu engellemek için evinizde buhar makinesi kullanabilir ya da kış aylarında kalorifer peteklerinin üzerine su koyarak gerekli buharı sağlayabilirsiniz.
- Yanında sigara içilmesini engellemelisiniz.
- Bebeklerde ağız kokusu şikayetini yok etmek için bebekler için hazırlanmış ağız bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Ancak öncesinde doktorunuza danışmayı tavsiye ederiz.