bebeklerde azı dişi çıkarma belirtileri

Bebeklerde Azı Dişi Çıkarma Belirtileri

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra merakla beklediğiniz birçok güzel anın yanı sıra huzursuzluklar yaşayabileceği bazı süreçlerden de geçer. Yeni bir dünyaya alışma ve keşfetme sürecine bir de diş çıkarma dönemi eklenince hem anneler hem de bebekleri bu dönemde biraz zorluk yaşayabilir. Paniğe kapılmadan ve birtakım ufak dokunuşlarla bu süreci kolayca atlatabilirsiniz. Bebeklerde azı dişi çıkarma ile ilgili her detayı bilmek işinizi kolaylaştıracak.

Dişler Hangi Aralıklarla Çıkar?

Diş çıkarma süreci aslında oldukça uzun bir dönemi kapsar. Ancak zorlu olan kısım bebeğinizin ilk dişlerini çıkarmaya başladığı dönemdir. Genel olarak 6. ay itibariyle başlayan süreç, 6 yaşında ilk daimi dişi çıkana kadar devam eder. Bazı bebeklerde diş çıkarma dönemi 3. ay itibariyle başlarken bazılarında ise 12. aya kadar uzayabilir. Bebeğinizin ilk çıkan dişi üst ve alt kesici dişlerdir ve genellikle 6 ve 12. aylar arasında çıkmış olurlar. Böylece bebeğiniz o sevimli dişleri ile her gülüşüyle kalbinizi yeniden çalmaya devam eder.

İlk dişler çıkmaya başlayınca anneler bebeklerde azı dişi çıkarma ne kadar sürer diye düşünmeye başlar. Bu dönemin zor süreçlerinden biri olan birinci azı dişleri üst ve alt olmak üzere 12 ve 18. aylar arasında çıkar. 18 ve 24. aylar arasında köpek dişleri çıkmaya başlar. İkinci azı dişleri ise köpek dişlerinden sonra, 24 ve 30. aylarda çıkmaya başlar. Böylece bebeğiniz süt dişlerinin tamamını çıkarmış olur. 6 yaşına geldiğinde ise birinci azı dişi çıkar ve bu ilk daimi dişidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Konulu videomuza aşağıdan ulaşabilirsiniz.

YouTube video

 

Bebeklerde Azı Dişi Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Diş çıkarma süreci hem anneler hem de bebekler için zor bir dönemdir. Bebeğiniz daha konuşmaya başlamadan bu sürece girdiği için belirtileri iyi gözlemlemek gerekir. Peki, bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

  1. Kaşıntı: En sık görülen belirti kaşıntıdır. Bebeğiniz oynatmaya yeni başladığı küçük ellerini ağzına sokmaya çalışır hatta bazı dönemlerde dil çiğneme durumu bile görülebilir. Bu hareketler, bebeğinizin diş çıkarma dönemine girdiğinin belirtisidir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ona diş kaşıma oyuncağını verebilirsiniz.
  2. Uykusuzluk: Bebeğinizin bu dönemde uyku düzeni bozulabilir. Zamansız uykudan uyanma ya da gece uyuyamama gibi şikayetleri olabilir. Hatta gece boyu deliksiz uyuyan bebekler bile bu dönemde sık sık uykularından uyanabilir. Bu noktada bebeğinizin tekrar uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
  3. Salya Akması ve Ağrı: Kaşıntı ile beraber salya akması ve ağrılar da başlar. Ağrıyı baskılamak için bebeğiniz ne bulursa ağzına sokmak isteyebilir. Salya akmasından dolayı çene ve ağız çevresi tahriş olabilir. Bu sebeple bu bölgenin temiz ve kuru kalmasına özen göstermelisiniz.
  4. İshal ve Ateş: Fazla tükürüklenme sebebiyle bebeğinizde sulu dışkılama olabilir. Hatta bunun yanında ateş de 38 dereceyi bulabilir. Eğer ikiden fazla sulu kaka ile karşılaşır ve ateşi 38 derecenin üzerine ölçerseniz mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.
  5. İştahsızlık: Damaklarda görülen ağrı ve kaşıntıdan dolayı yavrunuz yemek yemeyi reddedebilir. Bu oldukça normal bir tepkidir. Endişelenmeyin, dişlerin ucu gözükür gözükmez eski iştahına kavuşacaktır.

Tüm bu belirtiler bebeklerde azı dişi çıkarma dönemi ile daha belirgin ve daha sert olabilir. Çünkü bu dişlerin diş etini aşması oldukça zordur. Hatta kızaran ve kabaran damaklara dokunduğunuzda ısının arttığını hissedebilir ve diş etindeki beyazlaşmayı kolayca fark edebilirsiniz.

Süreç her bebekte aynı değildir. Bazılarında belirtilerin hepsi aynı anda görülebileceği gibi bazılarında sadece birkaç yüzeysel belirti gözlenebilir. En fazla 1 hafta süren bu süreç dişin çıkmasıyla sona erer.

Semptomlar arasında en çok dikkat edilmesi gerekenler ateş ve ishaldir. Ateş ve ishalin görülme durumu kadar görülme süresi de önemlidir. Normal şartlarda ishalin 3 günü geçmemesi gerekir. Ateş ise 38-38,5 derecenin üstünde ve uzun süreli olmamalıdır. Aksi takdirde semptomlar başka bir hastalık ya da enfeksiyonun habercisi de olabilir. Eğer bu belirtiler verilen süre ve dereceleri aşıyorsa mutlaka, zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

Diş Çıkarma Döneminde Anneler Neler Yapabilir?

Diş çıkarma dönemi bebekler gibi anneleri de etkiler. Çünkü anneler de bebekleriyle beraber uykusuz kalır, acı ve ağrıyı kendinde hisseder. Yani bebekler kadar anneler de huzursuz olur. Hal böyle olunca anneler, bebekleri için en doğru olanı yapmaya gayret eder. Peki, bebeğiniz için neler yapabilirsiniz?

  • Öncelikle en belirgin semptomun kaşıntı olduğu unutulmamalı ve ona göre önlem alınmalıdır. Yanınızda mutlaka bir diş kaşıma oyuncağı bulundurmayı unutmamalısınız.
  • Soğuk, acı ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Bu sebeple damak kaşıma oyuncağını buzdolabında biraz soğutabilir ve o şekilde oynaması için verebilirsiniz. Ayrıca soğuk ve temiz bir kumaşı parmağınıza sarıp bebeğinizin damaklarına masaj yapabilirsiniz.
  • Anne sütü ile besleniyorsa sütü, ek gıdaya geçmiş ise püreleri ve diğer yiyecekleri buzdolabında biraz soğuttuktan sonra verirseniz ağrıları hafifleyecektir.
  • Eğer bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladıysa kemirmesi için biraz soğuk meyve ya da sebzeler verebilirsiniz. Bunu yaparken aşırıya kaçmamalı ve fazla sıcak gıdalar gibi ve çok soğuk yiyeceklerin de acı ve ağrının artmasına sebep olduğunu unutmamalısınız.
  • Olay fiziksel bir gelişme olmasına rağmen bebeğiniz duygusal olarak da zor bir dönem geçirir ve size her zamankinden daha çok ihtiyaç duyar. Bol bol sarılıp şefkat göstermeniz onu sakinleştirip rahatlatacaktır.
  • Bu uygulamalar sonrası bebeğinizde herhangi bir rahatlama olmuyorsa doktorunuzla görüşüp onun tavsiye edeceği ilaçları kullanabilirsiniz.dis-cikarma-doneminde-anneler-neler-yapabilir

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Oldukça zor geçebilen ve bebeğinizi huzursuz eden azı dişi çıkarma süreci sonrasında, dişlerin bakımı da oldukça önemlidir. Bazı bebeklerde biberon çürüğü denilen sorun yaşanabilir. Biberon çürüğü, özellikle gece yatmadan hemen önce ya da uyku sırasında biberonla verilen süt sebebiyle oluşur. Hatta biberona sürülen reçel, bal ya da pekmez gibi tatlı gıdalar bu sürecin hızlanmasına sebep olur. Bu tür sorunların yaşanmaması için diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladıktan sonra günde 2 kez suyla temizlenmeli. Doktorunuz tavsiye ettiği taktirde minikler için özel olarak üretilen macunları da kullanabilirsiniz. Özellikle gece yatmadan önce temizliğe dikkat ederseniz gece boyu oluşacak bakterilerin de önüne geçmiş olursunuz.

Bebeğinize uygun diş macunlarına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
https://www.e-bebek.com/bebek-dis-macunu-c4397/

Bebeklerde azı dişi çıkarma zor bir süreçtir ve bu dönemde en çok ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Yapacağınız küçük uygulamalar, bol ilgi ve bol sevgi ile bu sürecin üstesinden kolaylıkla geleceğinizi unutmayın.

Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı Konulu makalemizi incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı https://www.bebek.com/bebek-ve-cocuklarda-dis-sagligi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler için Kelebek Masajı

Emzirirken Hamile Kalınabilir mi?

Bebek Kıyafetleri Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?