bebeklerde bagirsak dugumlenmesi neden olur

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Ateş, kusma, karın ağrısı gibi şikâyetler, ebeveynlerin bebek ve çocuklarda sık sık karşılaştığı rahatsızlıklardır. Bazen mevsim değişikliği, bazen de beslenme kaynaklı olarak ortaya çıkabilen bu semptomlar, aslında birçok çocuk hastalığının temel bulgularıdır.

Bundan dolayı aileler çocukları hastalandığında tam olarak hangi hastalık ile karşı karşıya olduklarını anlayamazlar. Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi de bu sorunlardan biridir. Genellikle küçük çocukları ve bebekleri hedef alması nedeniyle hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır.

O halde bir yaş altındaki çocuklarda oldukça sık karşılaşılan bağırsak düğümlenmesi sorunu nedir, neden olur, ne gibi belirtiler gösterir ve nasıl geçer, birlikte inceleyelim.

Bağırsak Düğümlenmesi Nedir?

Normal zamanlarda sürekli olarak hareket halinde bulunan bağırsakların birbiri içine girmesi veya kendi etrafında dolanması sebebiyle belli bir bölümünün hareketsiz kalması ve tıkanmasına yol açan duruma bağırsak düğümlenmesi veya tıptaki ismi ile invajinasyon adı verilir.

Çocuklarda invajinasyon doktorların en çok karşılaştığı sindirim sistemi sorunlarının başında gelir. Her yaş aralığında görülebilmekle beraber özellikle bebeklerin 6-18 aylık dönemlerinde oldukça sık görülür.

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Çocuğunuzun bağırsaklarında tıkanma sorunu bulunup bulunmadığını anlayabilmenize yardımcı olacak bazı bulgular vardır. Bu belirtiler sayesinde erken teşhis ve tedavi mümkün olabilmektedir.

Bebeklerde gözlemlenen bağırsak düğümlenmesi belirtileri şunlardır;

  • Şiddetli karın ağrısı (20-30 dakikada bir gelen ve 2-3 dakika kadar süren kolik sancılar)
  • Acı çeker gibi ayakları karına doğru çekme
  • Şiddetli ağlama krizleri
  • Karın bölgesinde şişlik veya kitle hissedilmesi
  • Halsizlik
  • Ateş
  • Kaka yapamama, kabızlık
  • Bulantı
  • Kusma (Gecikmiş vakalarda safralı kusma görülebilir.)
  • Hızlı soluk alıp verme
  • Soluk cilt
  • Letarji (Sürekli uyku hali)
  • Makat bölgesinden kan gelmesi veya kanlı dışkılama (Daha çok çilek jölesi kıvamında sümüklü ve kanlı dışkı)

Bebeğinizde bu bulgulardan bir veya birkaçı söz konusu ise; ağlarken ayaklarını karnına doğru çekiyor, karnında elle fark edilir bir şişlik oluyor ve kanlı, jöle kıvamında dışkılıyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Çocuklarda Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olur?

Doktorunuz bebeğinizin bağırsaklarında dolanma veya düğümlenme gibi bir sorun tespit ettiyse “Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi neden olur?” sorusunun cevabını merak etmeniz normaldir. Çünkü hiçbir anne ve babanın bu kadar küçük bir bebeğin başına böyle bir rahatsızlığın gelmesinin nedenini kavrayabilmesi mümkün değildir.

Öncelikle unutulmamalıdır ki invajinasyon, herhangi bir dikkatsizlik veya tedbirsizlik sonucu ortaya çıkabilen bir rahatsızlık değildir.

Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yenidoğanlarda görülen düğümlenme genellikle anne karnındaki bağırsak gelişimine bağlıdır. Anne rahmindeki bebeğin bağırsakları ilk zamanlarda düz bir tüp şeklindedir. Bu yapı zamanla kıvrılarak asıl yapısına kavuşmaya başlar. Ancak bazı durumlarda kıvrımlar farklı şekilde ilerler ve birbirine dolanarak tıkanıklığa yol açabilir.
  • Bebeklerin geçirdiği bazı enfeksiyonlar bağırsak tıkanıklıklarına sebep olabilir. Özellikle bahar aylarında çocukların bağışıklıkları daha çok zayıflar ve enfeksiyon oluşma riski artar. Meydana gelen viral enfeksiyonlar lenf bezlerinin şişmesine, şişen lenf bezleri de bağırsak hareketlerinin azalmasına neden olur. Buna bağlı olarak bağırsaklarda bölgesel tıkanıklıklar oluşabilir.

cocuklarda-bagirsak-dugumlenmesi-neden-olur

 

Bağırsaklarda Düğümlenme Nasıl Meydana Gelir?

Bağırsak düğümlenmesi üç farklı şekilde oluşabilir:

  • Bağırsaklar iç içe geçer. Bu oluşum ince bağırsağın kalın bağırsağa dolanması ile meydana gelir.
  • Bağırsaklar birbirine dolanır. Bu oluşumda ince bağırsak kendi etrafında dönerek dolanır ve tıkanıklık oluşmasına yol açar. Bu olaya bağırsak volvulusu adı da verilir.
  • Bağırsaklarda kitle vardır. Oluşan bu kitle bağırsağı tıkayarak kanlanmayı önler.

Bağırsak Düğümlenmesinin Bebeklerde Ne Gibi Riskleri Vardır?

Oluşan tüm tıkanıklık ve dolanmalar bağırsakların çalışma mekanizmasını doğrudan etkileyerek birtakım olumsuz sonuçların meydana gelmesine yol açabilmektedir.

Bebeklerde invajinasyon oluşumu şu riskleri beraberinde getirir:

  • Bağırsaklarda şişlik ve ödem oluşur.
  • Bağırsaklarda tıkanıklık varsa bebeğin beslenme düzeni bozulabilir ve vücudunda sıvı kaybı yaşanabilir.
  • Oluşan tıkanıklıklar bağırsak yapısının kan dolaşımını bozarak kanlanmayı engeller ve tıkanan bölgelerde çürümeye sebep olur.
  • Kanlanmanın olmadığı ve çürümenin başladığı bağırsak bölümlerinin cerrahi işlemle alınması gerekebilir.
  • Şiddetli ağrı ve kramplar meydana gelir.
  • Sepsis yani kan zehirlenmesi oluşabilir.

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesinin Teşhisi Nasıl Konur?

Bağırsak yapışıklıkları uzman bir doktor tarafından rahatlıkla teşhis edilebilir.

Hastalığın bulgularına ek olarak doktor el ile muayene yapabilir. Yapılan muayenede karın bölgesinde sosis şekline benzer kitlesel bir yapının olup olmadığı kontrol edilir.

Fiziksel muayenenin yanı sıra;

  • Gaita testi (Dışkıda kan incelemesi yapılır.)
  • Makattan ultrasonografik görüntüleme

gibi yöntemlerle tanı kesinleştirilir.

Erken tanı, tedaviye bir an önce başlanabilmesi açısından hayati önem taşır. Aksi halde kan dolaşımı bu durumdan olumsuz yönde etkilenecek, bağırsaklarda çürümeye ve sepsise neden olacaktır.

Bağırsak Düğümlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanı konduktan sonraki işlem hastalığın tedavisidir. Bebeklerde bağırsak tıkanıklıklarının tedavisi günümüzde oldukça basit işlemlerle yapılabilir. Tedavide en önemli nokta, vakit kaybedilmeden müdahalede bulunmaktır. Tedavide sorunun kaynağına inmeden önce hastalığın bulgularını iyileştirmeye yönelik serum veya antibiyotik ilaç uygulamaları yapılabilir.

Peki bağırsak düğümlenmesi nasıl geçer?

Eskiden yapılan tedavilerde ilk başvurulan yöntem açık cerrahi uygulamalar olsa da günümüzde bu durum değişmiştir. Uygulanan yöntemlerin çoğu kapalı olarak gerçekleştirilir.

  • Hava ile redüksiyon yöntemi: Makat bölgesinden bazı aparatlar yardımı ile hava verilmesi işlemidir. Verilen hava yapışıklıkların açılmasını sağlar. Bu uygulama aynı zamanda tanı koyma amaçlı da kullanılmaktadır.
  • Baryumlu kolon grafisi: Bu yöntemde makattan hava yerine baryumlu bir sıvı gönderilmektedir. Aynı hava yöntemi gibi baryumlu kolon grafisi de teşhis sırasında kullanılabilir.
  • Açık cerrahi operasyon: Açık cerrahi operasyonlar, daha çok geç kalınmış vakalarda veya yaşı büyük çocuklarda tercih edilmektedir. Bu yöntem hava ve baryum yöntemlerinden başarı sağlanamadığı durumlarda da tercih edilir. Genel anestezi altında yapılan operasyonda bağırsaklarda tıkanıklık olan bölgeye küçük bir kesi atılarak düğüm çözülür. Eğer kanlanmanın zayıflayıp çürümenin başladığı kısımlar varsa bu kısımların tahliye işlemi de yapılır.

Bebeğinizin bağırsaklarında tıkanıklık veya düğümlenme tespit edilmişse endişe etmemeli ve doktorunuzun yönlendirmelerini takip etmelisiniz. Unutmayın ki, bebeklerde bağırsak düğümlenmesi vakalarında yapılan kapalı tedavi yöntemlerinin başarı oranı %90’ın üzerindedir. Sadece çok geç kalınan vakalarda cerrahi işleme gerek duyulur. Belirtileri takip ederek hareket ettiğiniz ve gerektiğinde bir uzmandan yardım aldığınız sürece sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

BEBEKLERDE REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL GEÇER? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEKLERDE REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL GEÇER? https://www.bebek.com/bebeklerde-reflu-belirtileri-nelerdir-nasil-gecer/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Bebek Yogası Hakkında Her Şey!

Bebeklere Oturma Nasıl Öğretilir?

En İyi Elektrikli 6 Göğüs (Süt) Pompası