Doğumdan önce ve sonra ebeveynler bebeklerine iyi bakabilmek için birçok şey öğrenirler. Ebeveyn kitapları, uzman yardımları ve internet sayesinde birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. Yavrularınızın sorunlarını çözmek için öğrendiğiniz bilgiler arasında bulunmayan, oldukça önemli ve öğrenilmesi gereken bir konu olabilir. Bu konu bebeklerde burun temizliği yöntemleri ve burun tıkanıklığı hakkındadır. Biz yetişkinler kadar büyük bir burun deliğine sahip olmayan bebeklerimiz, burun tıkanıklığı yaşarken oldukça rahatsızlık duyabilir. Bu gibi sorunlara nasıl çözümler bulabiliriz hep birlikte bakalım.
Bebeklerde Burun Temizliğinin Önemi
Bebeklerin burun delikleri yetişkinlerin burunlarına göre oldukça küçüktür. Yaşanılan bir nezle, burun kuruluğu ya da tıkanıklık gibi durumlarda bebeklerin nefes almaları zorlaşabilir. Burun içindeki mukusun artması ya da kuruması sonucu bebeğiniz emerken, uyurken ya da yatarken oldukça zorlanabilir. Sümkürmeyi henüz bilmeyen yavrularınız için burun temizliğini sizin yapmanız gerekiyor. Bebeklerde burun temizliği yöntemleri sandığınızdan çok daha fazladır. Yöntemlerden önce bebeğiniz için nefes almanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamamız uygun olacaktır.
Yenidoğan Dönemindeki Bebeklerin Burun Temizliği
Yenidoğanların oldukça hassas ve ebeveynlerine alışma sürecinde olduğunu unutmayalım. Gelişimlerini henüz tamamlamamış olmaları, hassas olmalarının sadece bir nedenidir. Bebeklerde burun temizliği yöntemleri arasında yer alan vakum yöntemi, yenidoğanlar için önemlidir.
Bahsedeceğimiz alet, burun aspiratörü olarak bilinen, bebeğin burnunun içinde bulunan mukusları almak için kullanmanız gereken bir alettir. Bebeğinizin burnu için herhangi bir başka alet kullanmadan, sadece bebekler için özel üretilmiş burun aspiratörleri tercih etmelisiniz. Kendisi gibi burnu da hassas olacağı için çok sert bir vakum olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu konuda şunlara dikkat etmelisiniz:
- Yenidoğan bebekler için kullanacağınız burun aspiratörü; otomatik bir aletse düşük seviyelerde, manuel kullanıma uygunsa nazikçe vakumlamaya özen gösterin.
- Bebeğinizin burnunu katkı bulunmayan burun solüsyonları ile yumuşattıktan sonra kullanacağınız aleti kullanın.
- Kullandığınız şeylerin mutlaka hijyenik olmasına, çıkarılabilir başlıklar var ise iyi yıkandığına ve ellerinizin temiz olmasına dikkat edin.
- Temizleme işlemlerinde bebeğin başının biraz da olsa yüksekte olduğundan emin olun.
Bebeğinizde Kullanabileceğiniz Burun Temizliği Yöntemleri
Bebeğinizin nefes alamadığı için huzursuzlandığını, uykusunda zorlanma ve hırıltılar oluştuğunu ve sürekli olarak burun tıkanıklığı yaşadığını düşünüyorsanız, burnunu düzenli aralıklarla temizlemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bebeğiniz için kullanabileceğiniz burun temizleme yöntemlerinden bazıları şu şekilde olacaktır.
-
Burun Aspiratörleri
Burunda mukus birikmesi ve burun tıkanıklığı konusunda akla gelen ilk alet aspiratörlerdir. Bebeğiniz için bir burun aspiratörü edinmediyseniz mutlaka edinmeniz gerektiğini bilin. Bu aletler manuel ve otomatik olarak ikiye ayrılıyor. Ucu vakumlu oldukça kullanışlı olan burun aspiratörleri bebeğinizin burnunu temizlemek için harika yollardan birisidir.
Bebeğinizin burnunu yumuşattıktan sonra eğer manuel bir alet kullanıyorsanız; aletin vakumlu ucunu kibarca bebeğinizin burnuna, diğer uçta kalan kısmını nefesiniz ile çekecek şekilde ağzınıza yerleştirmelisiniz. Otomatik şarjlı yada pilli bir alet kullanıyorsanız; vakum şiddetine dikkat ederek bebeğinizin burnuna işlemi uygulayabilirsiniz.
Bebek burun aspiratörlerini keşfetmek için tıklayabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-burun-aspiratoru-c4432/
-
Burun spreyleri
Çok sayıda çeşide sahip olan ve genel olarak deniz suyu kullanılan burun spreyleri oldukça etkili bir yöntemdir. Kurumuş mukus birikimini yumuşatmak için, burun tıkanıklıklarında solunumu açmak ve rahat nefes sağlamak için oldukça etkilidir. Fakat bebeğiniz için kullanacağınız burun spreyleri oldukça kibar şekilde uygulanması gerekiyor. Şiddetli şekilde püskürtme sağlayan burun spreyleri bebekler için önerilmez.
-
Ilık bir banyo
Bebekleri ılık bir suya sokmak her zaman en etkili yöntemlerden biridir. Huzursuz olan, hasta hisseden ya da emmeyen bebekler için ılık bir duş, rahatlama açısından oldukça önemli bir yöntemdir. Bu yöntem burun açma yöntemi olarak da kullanılabilir.
Bebeğinize ılık bir banyo yaptırmak, burnunda biriken mukusların yumuşamasına ve akmasına neden olacaktır. Bunun sonucunda bebeğiniz rahat bir nefes alabilecektir. Eğer akmayan ama yumuşayan mukuslar mevcut ise; yumuşak bir tülbent ya da aspiratör ile bebeğin burnunda biriken mukusları temizleyebilirsiniz.
Banyo için ihtiyacınız olabilecek tüm malzemeler burada: https://www.e-bebek.com/banyo-bakim-c3765/
-
Ampül tipi şırıngalar
Kulak içi için de türleri olan bu şırınga türü burun aspiratörü görevi yapmaktadır. Günümüzde çok fazla kullanılmayan fakat eskiden oldukça işe yarayan yöntemler arasında yer alan bu şırıngalar; yumuşak, hava ile doldurabileceğiniz ampul şekline sahiptirler. Bebeğinizin burnu yumuşak şekilde mukus doluysa bu şırınga tipini kullanabilirsiniz. Fakat bu tarz ürünleri kullanırken bebeğinizin burnuna nazik davranmayı ve kuruyken kullanmamaya dikkat edin.
Bebeğinizin Burun Temizliğine Yardımcı Olabilecek İpuçları
Burun temizleme yöntemlerini kullanırken aynı zamanda durumu kolaylaştırmak ve bebeğinizin rahat nefes alabilmesini sağlamak adına yararlanabileceğiniz ipuçları.
- Bebeğin bulunduğu çevrenin kuru olması, burnunda bulunan mukusların kurumasına ya da burun tıkanıklığına neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için bebeğinizin odasını gün içinde mutlaka havalandırarak, akşamları buhar makineleri kullanmalısınız.
- Evin içinde tozlu bir alan varsa mutlaka temizlemelisiniz. Bebeğinizin uyuduğu odayı düzenli olarak süpürmeye ve toz tutmayan az eşya bulundurmaya dikkat etmelisiniz.
- Ilık banyolardan bahsetmiştik. Mutlaka ılık banyolar aldırarak bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olmalısınız.
- Bebeğinizin vücudunun susuz kalmamasına önem vermelisiniz. Susuz kalan ve hidrasyona uğrayan bir vücutta burun kuruluğu olması kaçınılmazdır. Bebeğiniz anne sütü alıyorsa düzenli aralıklar ile anne sütü almasına ve su içme yaşlarına geldiyse gün içinde içtiği su miktarına önem vermelisiniz.
- Nezle gibi durumlara bağlı olarak burun tıkanıklığı yaşayan bebeğinizi uyku saatleri dışında mutlaka dik tutmaya özen gösterin. Sürekli olarak yatan bebek, burunda biriken mukusu atmakta zorluk yaşayacaktır.
Bebeklerde görülen burun tıkanıklığı nedenleri
Birçok nedene bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı ve burundan zor nefes alma gibi durumlar, bebekler için oldukça rahatsız edici durumlar arasında yer alır. Bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Burunlarının minik olması
- Kuru ortam
- Ağızdan nefes alma
- Susuz kalmış bir vücut
- Sağlık problemleri
- Üst solunum yolu enfeksiyonları ya da nezle
- Kötü hava ve tozlu ortamlar
Burun tıkanıklığı yaşayan bebekler huysuz olabilir
Burun tıkanıklığı nedenlerinden çok daha önemli olan sorun, bebeğin burun tıkanıklığı ile mücadelesidir. Gün içinde nefes alamadığı için oldukça huzursuz hissetmek, yeterli oksijen alamamak ve uykusuzluk huysuz olmayı tetikleyebilir.
- Bebeğiniz yemek yerken ya da emerken nefes alamadığı için iştah kaybı yaşar.
- Düzenli nefes alamadığı için uykusunda bölünmeler yaşar ve gün içinde uykusuz kalır.
- Odaklanacağı bir şeye odaklanamaz, dikkat dağınıklığı yaşar ve oyun oynamak istemez.
- Burun tıkanıklığı ile birlikte bazı hastalıkları beraberinde getirebilir. Tıkanan burundan nefes alamayacağı için sürekli olarak ağızdan nefes alma gereği duyan bebek, havada bulunan zararlı şeyleri ciğerine çeker. Bunun sonucunda alt solunum yolu enfeksiyonları ortaya çıkabilir.
Bebeklerde burun temizliği yöntemleri arasında en çok kullanılan yöntemlerden biri burun aspiratörleridir. Bebeğiniz için bir burun aspiratörü edinmediyseniz geç olmadan edinmenizi öneririz. Burnun nemli tutarak kullanabileceğiniz bu yöntemler arasında, burun spreyleri de yer alır. Size sunmuş olduğumuz yöntemlere göz atarak bebeğiniz için en uygun burun temizliği yöntemini öğrenebilirsiniz.
Aşağıdaki yazımız dikkatinizi çekebilir:
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı: https://www.bebek.com/bebeklerde-burun-tikanikligi/