Bebekler gelişim dönemlerinin her aşamasında çok sevimlidir. Ancak ağızlarında iki ayrık diş ile salyalarını akıta akıta güldükleri dönemdeki tatlılıklarının yeri bir başkadır.
Kendileri bu halleriyle çok tatlı olsalar da dişler çıkmaya başlamadan öncesinden çıkana kadar geçen dönem hem kendileri hem de ebeveynleri için oldukça sancılı geçebilmektedir.
Bu dönemi daha kolay atlatabilmek için bu süreci iyi tanımak ve bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir iyi bilmek gerekir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hangi Aylara Denk Gelir?
Ebeveynler için diş çıkarma oldukça stresli bir dönemdir. Bu dönemin rutin belirtileri bazı bebeklerde uzun süre huzursuzluğa sebep olabildiğinden ebeveynler bu dönemi tanımak ve yavrularının süreci en rahat şekilde atlatabilmelerini sağlamak için hazırlıklı olmak isterler.
Öyle ise öncelikle bebeklerde diş çıkarma dönemi ile ilgili temel bilgilere sahip olmakta fayda var.
Ancak gelişimin her aşaması olduğu gibi bebeklerde diş çıkarma dönemi de bireysel farklılıklara sahiptir. Kimi bebek ilk dişini 9. ayda çıkarırken kimisi ağzında diş ile dünyaya gelebilir.
Bir bebeğin ortalama olarak diş çıkarma zaman aralığı aşağıdaki gibidir;
- 6-10. aylar arasında ilk önce alt ön kesici dişleri çıkar.
- 8-12. aylar arası üst ön kesici dişler gelir.
- 9-16. aylar arasında alt ve üst çenede diğer iki kesici diş daha çıkar. Genelde üst çenedeki 3. ve 4. kesici dişlerin alt çenedekilere göre daha önce çıkması beklenir.
- 16-23. aylar arasında alt ve üst köpek dişleri kendilerini göstermeye başlar.
- 14-18. aylar arasında ön azı dişler çıkar.
- 23-33. aylar arasında önce alt sonrasında da arka azı dişler filizlenmeye başlar.
Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bazı bebeklerde diş görülmeye ya da daha elle bile hissedilmeye başlamadığı halde belirtileri 2-3 ay öncesinden görülmeye başlayabilir. Ancak merak etmeyin, siz ebeveynler minik bebeklerinizin gerek fiziksel gerekse duygusal ve bilişsel gelişimini yakından takip ediyor olduğunuzdan, durduk yere ortaya çıkan ve anlamlandıramadığınız bazı semptomların diş çıkarma belirtileri olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Tabii bu öngörüye sahip olabilmek için öncelikle belirtiler hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Bebeklerde en sık rastlanan diş çıkarma belirtileri aşağıdaki gibidir;
Alışılmış Olandan Daha Fazla Isırma
Emme refleksi doğuştan kazanılmış bir reflekstir. Emme refleksi sayesinde bebekler beslenir ve hayatta kalabilirler. Bebeklerin eline aldıkları her şeyi doğrudan ağızlarına götürmeye çalışmaları bu sebeptendir.
Biberonu uzattığınızda, elinizi yakaladığında, yanağına dokunduğunuzda hemen iştahla yönelip ağzını açarak yakalamaya çalışması normal bir durumdur.
Çünkü damağın derinliklerinden çıkmaya başlayan diş henüz görünmese de diş etlerine baskı yaparak miniklerde huzursuzluğa ve o bölgeyi sürekli kaşıma ihtiyacına sebep olur.
Bazı bebekler bu huzursuzluğu gidermek için sürekli biberon, emzik ya da anneyi emmek isteyebilir.
Ne Yapmalı?
Islak ve temiz bir pamuklu bezi buzlukta bekletip sonra eline vererek kemirmesini sağlamak da dişlerdeki kaşıntıyı yatıştıracaktır.
Bebeğinize uygun eğlenceli diş kaşıyıcılarına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayın.
https://www.e-bebek.com/bebek-dislik-c4396/
Normalden Fazla Salya ve Tükürük Salgılama
Salya ve tükürük miktarında artış en belirgin diş çıkarma belirtileri arasında yer alır. Dişler damağı yarıp damaktan çıkmaya çalışırken tükürük bezleri de bu olağan dışı hal karşısında daha fazla salgı üretmeye başlar.
Ne Yapmalı?
Bu dönemde bebeğiniz fazla su kaybedeceğinden sık sık su vermeniz önemlidir.
Bebeklerde su içmenin önemi konulu makalemizi aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
https://www.bebek.com/bebek-suyunun-ozellikleri-nasil-olmalidir/
Diş Etlerinde Şişlik ve Sertlik
Bu belirti dişlerin çok yakında görüneceği anlamına gelir. Kendileri görünmese de elle hissedilen sertlik yola çıkmış dişlerdir. Bu şişlik bazen ağrıya da sebep olabilir.
Ne Yapmalı?
Bebeklerde Diş Çıkarmak Yüksek Ateşe Sebep Olabilir!
Bebeklerde diş, damakları zorlarken vücut orada bir şeylerin ters gittiğini düşünerek savunmaya geçer ve antikor üretmeye başlar. Bu durum ise vücut sıcaklığının bir miktar yükselmesine, yani ateşe sebep olabilir.
Ne Yapmalı?
Böyle bir durumda ılık bir duş, doktorunuzun önerisi ve bilgisi dahilinde ateş düşürücü ilaç işe yarayabilir. Ateşin düşmemesi durumunda hastaneye götürmeniz gerekir.
Bebeklerde ateşlenme hakkında bilmeniz gerekenler konulu makalemizi okuyabilirsiniz.
https://www.bebek.com/bebeklerde-ateslenme-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/
İshal
Bu dönemde tükürük bezlerinin normalden fazla salgılanması ve salya miktarında artış olmasından kaynaklı minikler sürekli sıvı yutar. Yutulan bu fazla sıvı ise dışkının normalden daha cıvık olmasına sebep olabilir.
Ne Yapmalı?
Ağız Çevresinde Döküntü
Bazı bebeklerde dudaklarda, ağız çevresi ve yanaklarda döküntü semptomlarının görülmesi normaldir.
Ne Yapmalı?
Damaklarda İltihaplanma
Bazen damaklardaki kızarıklık biraz daha ileri boyuta taşınarak iltihaplanmaya sebep olabilir. Diş eti ve damak iltihabı hemen tedavi edilmelidir. Aksi takdirde vücudun diğer organlarına hızla yayılabilir.
Ne Yapmalı?
İritasyon oluşması durumunda damaklar, kaynatılıp ılıtılmış suyla ıslatılmış temiz ve pamuklu bir bez aracılığıyla temizlenmelidir.
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Uykusuzluk Yaşayabilirler!
Yola çıkmış dişler ağrı ve ateşe sebep olur. Bu sebeple bebekler diş çıkarma döneminde uykusuzluk problemi yaşayabilirler. Uyku düzeni bozulan bebek huysuzlanır, huysuzlanan bebek iyice uykusuz kalır ve bu çıkmaz döngü gecelerce devam edebilir.
Ne Yapmalı?
Kulaklarını Çekme ve Kaşıma
Dişler kulaklara yakın olduğundan damaklarda meydana gelen şişlik, ağrı ve kaşıntı kulaklarda da hissedilebilir. Bebek kulaklarında hissettiği ağrıdan kaynaklı olarak sürekli ellerini kulaklarına götürür, kaşımaya ve çekmeye çalışır.
Ne Yapmalı?
Çünkü bebekler diş çıkarma belirtileri nedeniyle değil de diş çıkmasından bağımsız bir kulak enfeksiyonu nedeniyle de bu semptomları yaşıyor olabilir.
Minik bebeklerin huzuru hiç kaçmasın, hiç ağlamasın isteriz. Ağlamadan büyümenin mümkün olmadığını bilsek de bazı dönemlerin daha kolay geçmesini sağlayabiliriz.
Diş çıkarma belirtileri ve alınacak önlemlerle ilgili bilgi edinerek bu dönemden kaynaklı problemleri engelleyebilir ve bebeğinizin mutlu bir şekilde diş çıkarmasını sağlayabilirsiniz.