bebeklerde-el-bilek-cikmasi-nasil-anlasilir

Bebeklerde El-Bilek Çıkması Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde El-Bilek Çıkması Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizle ilgili her şey sizin için oldukça önemlidir. Özellikle sağlığı ile ilgili durumlar çok daha büyük önem arz eder. Yeni doğmuş bir bebeğin üstünü giydirip çıkarırken bile birtakım sorunlarla karşılaşmak mümkün.

Yeni yeni yürümeye başlayan bir bebeğin düşmesi sonucu veya miniğinizi giydirirken eli ya da bileğinin çıkması da hiç beklenmedik bir anda karşınıza çıkabilecek sorunlardandır. Bu sebeple böyle bir problemle karşılaşma durumunda sorunu fark etmek ve bebeklerde el-bilek çıkması durumunda alınacak önlemlerin neler olduğunu bilmek önemlidir.

Bebeklerde El-Bilek Çıkmasının Nedenleri

Çıkık durumu genel olarak tanımlanacak olursa; eklemlerin kalıcı bir şekilde ayrılması sonucu oluşan yaralanmadır. Çıkık kendiliğinden düzelmez, bu sebeple mutlaka uzman bir hekim tarafından tespit edilip müdahale edilmesi gerekir.

Bebeklerin eklemleri henüz gelişimlerini tamamlamamıştır, bu nedenle oldukça hassastır.  Hassas eklemler ise bebeklerde çıkık oluşumu için uygun bir ortam sunar, bu nedenle sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle yürüme deneyimlerinde onları kollarından ve bileklerinden tutarken oldukça dikkatli olunmalıdır.

Bebeğin basit bir düşme olayı sonucu ya da yapacağınız ani ve sert bir hareketle bile bebekte bilek çıkması gerçekleşebileceği unutulmamalıdır. Özellikle elbiselerini giydirirken sert hareketlerden kaçınmalısınız. Bebekleri sallarken ya da birlikte oyun oynarken oldukça nazik davranmalısınız.

Bebeklerde Çıkık Belirtileri

Bebeğinizde aşağıdaki belirtileri gördüğünüzde el bilek çıkmasının gerçekleşmiş olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.

  • Çıkık ihtimali olan eklem bölgesinde şişlik
  • Eklem bölgesinde morarma
  • Şiddetli ağrı. Bebek ağrının yerini kendisi ifade Bu sebeple belli bir bölgeye dokunduğunuzda bebekte ağlama, acı çekme gibi belirtiler şeklinde kendini gösterir.

Bebeklerde Çıkık Nasıl Tespit Edilir?

 

Yukarıda saydığımız belirtileri yaşıyorsanız ve eğer bir çıkık şüphesi içindeyseniz vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız. Özellikle kırık ve çıkık belirtileri yönünden birbirine benzediğinden dolayı birbiriyle karıştırılır ve tespiti için uzman görüşü gerekir.

Her iki durum da kendiliğinden düzelecek problemler olmadığı için kendi yöntemlerinizle müdahale etmemelisiniz. Başvurduğunuz hekim, muayene sonrası gerekli gördüğü takdirde röntgenle durumu net bir şekilde tespit edecek ve uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Çıkık Şüphesinde Yapılabilecek İlk Müdahaleler
Bebeklerde El-Bilek Çıkması Nasıl Anlaşılır?

Özellikle morarma ve şişlik olan yere soğuk kompres yapmak doktora ulaşana kadar mantıklı bir uygulama olacaktır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli buz uygulaması yaparken buzu direk bebeğin tenine temas ettirmemektir. Mümkünse buz torbasının üzerine ince bir bez ya da tülbent sarmak gerekir. Çünkü tene doğrudan olarak yapılan uygulama zaten oldukça hassas olan bebek cildine zarar verebilir.

Buz uygulaması 10 dakika buz kompresi, 10-15 dakika dinlendirme ardından yeniden buz kompresi ve yeniden dinlenme şeklinde yapılabilir. Eğer bebeğiniz sağlık kuruluşuna gidene kadar ağrıya dayanacak gibi değilse doktorunuza danışarak, tavsiye ettiği ve daha önce kullandığınız bir ağrı kesiciyi bebeğinize verebilirsiniz.

Sorunu kesinlikle kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın. Çıkığı yerine oturtmaya çalışarak problemi düzeltmek isterken daha büyük bir soruna yol açabilirsiniz. Bu sebeple kesinlikle böyle bir uygulamadan kaçınmalısınız.

Uygulanacak Tedaviler

İskelet sistemi ile ilgili herhangi bir problemde olduğu gibi el-bilek çıkması tedavisi için de en kısa zamanda bir ortopedi uzmanına başvurmanız gerekir. Bu durumda doktorunuz aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak tedavi sürecini yönetecektir.

  1. Bileğin Yerine Oturtulması: Bu uygulama doktor tarafından birtakım işlemlerle bileğin yerine oturtulması suretiyle yapılır. Be tedavi sırasında hekim uygun gördüğü takdirde lokal veya genel anestezi de uygulanabilir.
  2. Bileğin Sabitlenmesi: Bu uygulama ise bilek yerine oturtulduktan sonra yapılır. Yerine oturan eklemlerin birkaç hafta sabit kalması gerekir. Böyle bir durumda atel, askı ya da alçı tekniği kullanılır. Sabitleme işlemine bebeğin durumuna göre doktorunuz tarafından karar verilecektir.
  3. Ameliyat: Nadiren de olsa bazı durumlarda dışarıdan müdahale ile sorun düzeltilemez, bu nedenle ameliyat gerekebilir.
  4. Ağrı Kesicilerle Tedavinin Desteklenmesi: Uygulanacak tedavilerin ardından ağrı oluşması mümkündür. Bu sebeple ağrı kesiciler ile tedavi desteklenebilir. Bebeğin içinde bulunduğu ay, yaş, boy- kilo gibi gelişim özelliklerine bakarak kullanılacak ilaca hekiminiz karar verecektir.
  5. Rehabilitasyon Süreci: Tedavi uygulandıktan sonra hasar gören bileğin yeniden sağlıklı bir şekilde işlev kazanması için bazen fizik tedavi gerekebilir.

Bebeğin içinde bulunduğu duruma göre yukarıda sayılan tedavi seçeneklerinden biri ya da birkaçı doktorunuz tarafından seçilecektir. Sorun doğru tedavi edildiğinde bebeğiniz bileğini birkaç hafta sonra eskisi gibi kullanabilecektir.

Doğru Tedavi Uygulanmadığında karşılaşılabilecek Sorunlar

Bebeklikte yaşanan el-bilek çıkmasının zamanında ve doğru tedavi edilmemesi durumunda ileride birtakım sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar:

  • Gecikmiş ya da tedavi edilmemiş bir çıkık ileride bağlı bulunduğu organda fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.
  • Özellikle çıkık yerleştirildikten sonra yanlış oturma durumu ileride uzuvda işlev kaybına neden olabilir.

Bebekte El-Bilek Çıkmasını Engellemek İçin Alınacak Önlemler

0-5 yaş bebekler bu sorunla en sık karşılaşan gruptur. Bu nedenle özellikle bebekler 5 yaşına gelene kadar aşağıdaki hususlarda dikkatli olunması gerekir.

  • Oynanan oyunlarda sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
  • Bebeği kollarından tutarak kaldırmamalı. Eğer kucağa alınacaksa ebeveynin çocuğu kol altlarından kavrayarak kaldırması uygun olacaktır.
  • Kardeşinin ya da diğer çocukların bebeğinizi ellerinden tutup çekerek oynamasına izin vermemeli.
  • Çocuğun bakımı bakıcı ya da aile büyüğü tarafından yapılıyorsa onlarında bu konuda doğru bilgilendirilmesi sağlanmalı.
  • Bebek ellerinden tutularak sallanmamalıdır.
  • Vücutta bir kere çıkık meydana geldiğinde o bölgede sorunun tekrar etme olasılığı yüksektir. Bundan dolayı bebek sorunu bir defa yaşamışsa o bebeğe karşı daha dikkatli olunmalıdır.

Her yönüyle hassas bir bedene sahip olan bebeklerde el-bilek çıkması sık karşılaşılabilecek bir sorundur. Bundan dolayı onlara karşı daha  dikkatli davranmak önemlidir.

Ancak bütün önlemlere rağmen böyle bir durum yaşadığında en kısa sürede uzman bir ortopedistle iletişime geçmeniz gerek. Çünkü zamanında müdahalesi yapılmayan çıkıkların ileride bebeğin el ve bilek eklemlerinde fonksiyon bozukluklarına yol açabileceği unutulmaması gereken bir gerçektir.

“Bebeklerde Kalça Çıkığı” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
https://www.bebek.com/bebeklerde-kalca-cikigi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Gaz Sancısı Çeken Bebekleri Kurtaracak İşe Yarar Yöntemler!

Bebek Çevresindeki Strese Ağlayarak Cevap Veriyor!