Bebek Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bebeklerde Gaz (Kolik) Sancısı Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Bir bebek dünyaya getirmek muhteşem bir duygudur. Ebeveynler hamilelikleri boyunca bebeklerini kucaklarına aldıkları günü hayal ederler. Bu hayallerde bebek daima mutlu ve huzurlu, anne ile baba ise rahat ve sabırlıdır.

Ancak bazı sağlık problemleri bebeklerin uyku ve beslenme düzenini bozarak onları huzursuz edebilir. Bu problemlerin başında ebeveynlerin korkulu rüyası olan bebeklerde gaz sancısı gelmektedir.

Ebeveyn olmanın ilk koşulu o minik şeyin bakımını en doğru şekilde yapabilmektir. Doğru bir bakım ise bilgi gerektirir, ciddiyet ve emek ister.

Bu gerçekten yola çıkarak; gaz sancısı nedir, neden olur ve bebeklerde gaz ne zaman geçer sorularına cevap verebilmek gerekir.

Bebeklerde Gaz Problemi (Bebeklerde Kolik) Nedir?

İnsan vücudunda besinlerin sindirimi sırasında gerçekleşen faaliyetler sonucu gaz açığa çıkmaktadır. Bu gaz, sindirim kanalında dolaşarak şişkinlik hissi yaratır.

Gaz midede oluştuğunda gurultu, kalın bağırsakta oluştuğunda osuruk, mideden yukarı kısımlara ulaşmışsa geğirmek eylemiyle dışarı atılmaktadır.

Vücutta herhangi bir sebepten dolayı oluşan gazın dışarı atılamamasıyla birlikte ortaya çıkan semptomlara gaz problemi denir.

Yetişkinlerde görüldüğünde dahi sancısına anlam verilemeyip, korkudan hastanelerin acil servislerine götüren bu problem, bebeklerde de büyük sıkıntı oluşturmakta ve panik yaratmaktadır.

Bebeklerde Gaz Probleminin Oluşma Sebepleri

Daha önce de bahsedildiği gibi sindirim faaliyetleri sonucu vücutta gaz oluşmaktadır. Ancak aşağıdaki faktörler miniklerde gaz oluşumunu normalin üzerine çıkartarak karın ağrısı, gaz sancısı gibi problemlere sebep olabilmektedir.

  • Sinir sisteminin bir parçası olan omurilik soğanı, yeni doğan bebeklerde tam gelişmediğinde sindirim sisteminin de iyi çalışamaması sonucu bağırsak hareketlerinin yetersiz olması
  • Bebeğin emzik emerken sık sık hava yutması
  • Anne sütüyle beslenirken memeyi doğru kavrayamamasından dolayı hava yutması
  • Biberonla beslenmeden kaynaklı hava yutulması
  • Anne sütü ya da formül mamanın sindirimi konusundaki problemler
  • Ek gıdaya geçildiğinde mercimek, bulgur, karnabahar, brokoli, lahana, kuru fasulye  vb. yiyeceklerin sindirimi esnasında diğerlerine göre daha çok gaz açığa çıkması
  • Soğuk algınlığı, çölyak, crohn, huzursuz bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar
  • Ağlamak

Bebeklerde Reflü Nedir? Nasıl Geçer? konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bebeklerde Reflü Nedir? Nasıl Geçer:  https://www.bebek.com/bebeklerde-reflu-belirtileri-nelerdir-nasil-gecer/ 

Bebeklerde Gaz Problemi

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri

Bir sorunla baş edebilmenin ilk koşulu, problemi ve belirtileri tanımaktır. Her problemde olduğu gibi gaz probleminde de ağlamak bir bebeğin vereceği en önemli belirtidir.

Ancak tek başına yeterli değildir. Eğer minik ağlarken bacaklarını yukarı doğru çekiyor ve kıvranma hareketleri yapıyorsa, karnında belirgin bir şişlik var ve guruldama sesi geliyorsa, kokulu ya da kokusuz osuruyor ya da geğiriyorsa bebeğinizin huzursuzluk sebebi büyük bir olasılıkla gaz problemidir.

Vücutta biriken ve dışarı atılmakta zorlanan gazın etkisiyle bebekler ağlama nöbetleri geçirip gecelerce uykusuz kalabilirler.

Uykusuz geceler hem ebeveynlerin hem de miniklerin düzenini, dolayısıyla huzurunu bozarak sinir bozucu bir hal almaya başlar. En iyisi sinirler iyice yıpranmadan, bebeklerde gaz ne zaman biter acaba diye işi şansa bırakıp zaman kaybetmek yerine süreci iyileştirmeye çalışmaktır.

Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik) Ne Zaman Geçer?

Miniklerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve ailenin gündelik düzenini bozan problemlerin başında gaz sancısı gelir. Bebeklerde gaz problemi ne zaman geçer ya da en azından ne zaman azalmaya başlarsa ancak o zaman evde mutlu ve huzurlu bir atmosfer oluşacaktır.

Peki bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter?

Çoğu zaman bebeklerde gaz sancısı doğumla birlikte başlar. Genelde 4 ile 6 ay sonrasında sinir sisteminin gelişmesi ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasıyla birlikte kendiliğinden geçer.

Eğer sancıların oluşma sebebi sinir sisteminin olgunlaşmaması değil de beslenme kaynaklıysa, bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer sorusunun cevabı; “yeme düzeninde gerekli değişiklikler yapıldığı zaman” olacaktır.

“Bebeğin Gazı Nasıl Çıkar?” konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Gaz Problemi ile Baş Edebilmek İçin Yapılması Gerekenler

Gaz probleminin beslenme alışkanlıkları ve bebeğin gelişim özelliklerinden kaynaklı olduğunu biliyoruz. Öyle ise gaz sancısı ne zaman geçer sorusunun çözümü için öncelikle bu alışkanlıklarda değişiklik yapmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki değişiklikler belirgin bir iyileşme sağlayacaktır.

  1. Bebek anne sütü alıyorsa doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olmanız gerekir. Eğer bebek memeyi tam karayamazsa hava yutacak ve yuttuğu her hava ona gaz sancısı olarak dönüş yapacaktır.
  2. Miniğiniz formül mama kullanıyorsa kullandığı mamanın inek sütü bazlı olması gaz problemine sebep olabilir. Bu durumda mama değiştirilmeli ve doktor tavsiyesiyle keçi sütü ya da soya bazlı ürün seçenekleri denenmelidir.
  3. Biberonla beslenen minikler için kullanılan ürünler bebeğin yaşına ve ayına uygun olmalıdır. Olması gerekenden daha dar veya daha geniş delikli biberon uçları bebeklerde gaz sancısı sebebi olabilir.
  4. Formül mama kullanan bebekler için kullanılan biberonlar emme esnasında vakum ve hava kabarcığı oluşumunu engellemek amacıyla özel olarak tasarlanmış olmalıdır.
  5. İster anne sütü ister hazır mama ile besleyin, beslenme işlemi bittikten sonra mutlaka bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Bebeğin gazını çıkarmak için öncelikle yüzü omzunuza bakacak şekilde kucağınıza almalısınız. Daha sonra elinizle hafifçe ve yukarı doğru sırtına vurarak gazın çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz.
  6. Miniğinizin karın ve sırt bölgesine dairesel hareketlerle masaj yapmak, karnına ya da sırtına sıcak havlu koymak gazın vücutta gezinerek çıkması için uygun bir yer bulmasına yardımcı olacaktır. Sıcak havlunun cildi yakmayacak sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.
  7. 6 aylık ve daha büyük bebeklere papatya, rezene, zencefil, defne yaprağı gibi bitkilerden yapılan çaylar iyi gelecektir.

Bir bebek gazı çıkarılmadığı sürece her beslenme sonrası problem yaşayabilir. Biraz kucakta gezdirmek ve sırtını sıvazlamak gibi basit bir yöntemle günlük gaz problemleriyle kolayca baş edilebilirken, bazı durumlarda bebeklerde gaz sancısı anne ve babaları çaresiz bırakmaktadır.

Bebeğin gece gündüz ağladığı, kıvrandığı bu sancılı dönemlerde ebeveynlerin en çok merak ettikleri şey bebeklerin gazı ne zamana biter, bebeklerde gaz problemi ne zaman geçer sorularının cevaplarıdır.

Her kriz durumunda olduğu gibi bu sorunla karşılaştığınızda da yapmanız gereken en önemli şey problemin sebebini anlayıp gerekli önlemleri almaktır. Böylece süreci daha kolay yönetebilir, hem sizin hem de miniğinizin bu dönemi en az zararla atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin ayına uygun makaleyi seçin ve hemen bebeğinizin beslenmesi hakkında yeni bilgiler öğrenin. Makalelere ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayın:

Ay Ay Bebek Beslenmesi:  https://www.bebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Çokça sevgiler,

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Bebek Çevresindeki Strese Ağlayarak Cevap Veriyor!

Bebeğim Ne Zaman Balık Yiyebilir ve En Faydalı Balıklar Hangileridir?