Doğduğu günden itibaren hızla büyüyen bebeğiniz her geçen gün yeni beceriler kazanıyor. Bu hızlı değişim sürecinde bebek gelişimi büyüme ile aynı anlama geliyor gibi düşünülse de birbirinden farklı kavramlardır. Büyüme; kütle ve hacimde meydana gelen artış iken, gelişme; davranışsal, duygusal ve bilişsel boyutta gerçekleşen daha karmaşık bir süreçtir.
Aylık Bebek Gelişimi
Bebek gelişimi sosyal, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişim olmak üzere dört farklı boyuttan oluşan karmaşık bir süreçtir. Bu boyutların her biri çocuğun farklı bir yönünü vurguluyor olsa da hepsi birbiriyle karşılıklı ilişki içerisindedir. Ebeveynler olarak sağlıklı bir bebek takibi yapmak istiyorsanız dilerseniz her bir boyutun etki ve beceri alanını birlikte inceleyelim.
Fiziksel Gelişim
Bebeğin vücudunun genetik aktarım temelli olarak büyümesidir. Kütle artışı, boy uzaması, baş çevresinin büyümesi, sağlık, motor gelişim, cinsel gelişim, dili kullanma ve benzeri beceriler bu alanın kapsamına girer. Süreç beslenme ve uyku gibi çevresel faktörlerden doğrudan etkilenir.
Zihinsel Gelişim
Bilişsel gelişim olarak da bilinen bu boyut bebeğin genetik olarak getirdiği zekâ ile doğrudan ilişkilidir. Düşünme, hatırlama, öğrenme, yargıda bulunma, problem çözme gibi temel bilişsel becerileri içerir. Zihinsel kapasite ve beceriler; çevresel faktörlerden doğru faydalanıldığında genetik olarak getirilen mirastan daha öteye taşınabilir.
Duygusal Gelişim
Güven, sevgi, bağlılık gibi temel duygu gelişimini kapsar. Öz benlik gelişimi, bağımsız bir birey olma, stresle baş edebilme, olumlu bağlanma bu alan içerisindedir.
Sosyal Gelişim
Bebeğin ebeveynleri, aile üyeleri ve arkadaşları başta olmak üzere diğer bireylerle kurduğu ilişkileri kapsar. Bireyin ileride eş, ebeveyn, meslek arkadaşı başta olmak üzere benzeri rollerde nasıl bir birey olacağını ve nasıl davranışlar sergileyeceğini şekillendirir.
Gelişimin Temel İlkeleri
Yumurta ve spermin bir araya geldiği andan itibaren hızla büyüyen ve değişen bebeğin ay ay gelişimi bir takım temel ilkelere dayanır. Her birey için ortak olan bu temel ilkeler aşağıdaki gibidir.
- Kalıtım ve çevrenin etkisiyle ortaya çıkar.
Örneğin: genetik olarak uzun boylu olan bir bebek yeterli olarak beslenmezse genetik mirasını ortaya çıkaramaz.
- Belli bir sıra ile ilerler. Bebeğin aylık gelişimi genelden özele doğru gider.
Örneğin: emeklemeden yürüme, yürümeden koşma eylemi gerçekleşmez. Önce heceler, sonra kelimeler söylenir. Ardından eldeki kelimelerle anlamlı cümleler oluşturulur.
- Bireysel farklılıklar vardır.
Örneğin:İlk çocuğunuzun 1 yaşında yürümeyi öğrenmesine rağmen ikinci çocuğun ancak 18 aylıkken yürümesi.
- Her boyutuyla bir bütündür.
Örneğin: Fazla kilolu olduğu için geç yürüyen bebeğin motor becerileri gelişimi geriden gelir. Bu da sosyal ilişkiler kurmasını geciktirir.
- Her dönemde ve her gelişim alanında beceriler farklı hızda ilerler.
Örneğin: Bebeklik döneminde boy artış oranının çocukluk döneminden fazla, sosyal gelişim hızının ise çocukluk döneminden az olması.
- Kritik dönemler vardır. Belli dönemlerde belli davranışlar edinilmediğinde daha sonra edinmek mümkün olmaz.
Örneğin; güven duygusu için kritik dönem 0-2 yaş aralığıdır. Bu dönemde acıktığında karnı doyurulmayan, altını ıslatınca değiştirilmeyen, ağladığında ilgi ve sevgi görmeyen bebekler güven duygusunu geliştiremezler. İlerleyen yaşlarda edinilen olumlu deneyimler dahi bu eksikliği telafi etmeyecektir.
Sağlıklı bir bebek büyütmek her anne babanın temennisidir. Bunun için siz ebeveynler yavrunuzu diğer çocuklarla değil, bulunduğu ayın gerektirdiği becerileri ne kadar yerine getirip getirmediği ile değerlendirmelisiniz.
Bunun için yapmanız gereken en doğru şey ise ay ay bebek gelişimi takibi yapmaktır. Tek yapmanız gereken şey bebeğinizin içerisinde bulunduğu aya ait özelliklerin neler olduğunu bilmek, ona uygun koşulları sağlamak ve ardından dikkatli bir şekilde gözlemlemek.
BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! https://www.bebek.com/bebeklerde-uyku-egitimi-hakkinda-her-sey/