Bebeğimiz dünyaya geldiği ilk günden itibaren onun tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve iyi olduğundan emin olmak için elimizden geleni yaparız.
Bebekler konuşamadıkları için ağlayarak bir sorunları olduğunun işaretini verirler ve biz ebeveynler de bu işaretten yola çıkarak sorunu keşfetmeye çalışırız. Bebeklerin ağlamasına sebep olan problemlerin bazılarını doğrudan gözlemleyemezsek de göz çapaklanması gibi problemleri ilk bakışta fark edebiliriz.
Göz çapaklanması bebeklerde çok sık görülen bir problemdir. Aslında bebeklerde göz çapaklanması vücudun savunma mekanizmasının çalışmasından kaynaklı oluşur.
Genelde çok önemli bir sebepten kaynaklanmasa da hem bulaşıcı olduğundan hem de bazen çok önemli problemlerin habercisi olabileceğinden dolayı mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur.
Yenidoğan Bebeklerde Göz Çapaklanması Belirtilerine Dikkat!
Göz kapağı çevresinde, göz pınarlarında sarımtırak ve yapışkan bir sıvının oluşumu ile kendini gösteren çapaklanma; yeni doğan bebeklerde, büyük bebeklere göre daha sık görülen bir problemdir. Genelde ciddi bir durum söz konusu olmaz ve basit tedavi yöntemleri ile kısa sürede iyileşir.
Çapaklanma, çoğunlukla doğum esnasında bebeğin vajinadan geçerken mikrop kapmasından kaynaklanır.
Bu nedenle doktorlar yeni doğan bebeklere doğar doğmaz koruyucu damla damlatarak olası problemin önüne geçmeye çalışırlar.
Nadiren de olsa yeni doğan bebeklerde göz çapaklanması, anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların habercisi olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan ve cinsel ilişki ile kadından erkeğe ya da erkekten kadına bulaşacağı gibi; anneden bebeğe de doğumla birlikte geçebilir.
Bebeklerde Göz Çapaklanması-Bebeklerde Çapaklanma Neden Olur? Bebeklerde Çapaklanma Nasıl Temizlenir? Konulu videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bebeklerde Çapak Oluşumunun Sebepleri
Bebeklerde çapak oluşumu çok sık rastlanan ve genelde çok da önemsenmeyen bir problemdir. Eğer bir toplumda herhangi bir duruma çok fazla rastlanıyorsa, bu durum ciddi bir problem değilmiş gibi görünür. Bebeklerde çapak da aynen böyle bir durumdur.
Genelde çok ciddi bir problem olmasa da bazen çok ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. İşte bebeklerde çapak oluşumuna sebep olabilecek durumlar;
- Özellikle yeni doğan bebeklerde çapaklanmanın en sık görülme sebeplerinden biri, bebeklerin doğduklarında gözyaşı bezlerinin tıkalı olmasıdır. Gözyaşı kanallarından akamayan gözyaşı, tıkanıklık sonucu kanallarda sarımsı ve yapışkan bir sıvı oluşumuna sebep olur.
- Doğum esnasında anneden bebeğe Herpes virüsünün bulaşması da bebeklerde çapak oluşumuna sebep olan durumlardan biridir.
- Yeni doğan bebeklerin doğum esnasında, bebeğin doğum kanalından geçerken mikrop kapması çapaklanma sebeplerinden biridir. Bu problem göz damlası ile kolayca tedavi edilebilir.
- Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar da bebeklerde çapaklanma sebeplerindendir. Kısa sürede tedavi edilebilir.
- Uzun süre kapalı ve kalabalık ortamda kalan bebeklerde de sık görülen bir problemdir. Kapalı ortamda birçok insan bir arada durur. İnsanlar bulundukları kötü hava ortamından bakteri ya da virüs kapıp hava yoluyla solunum yolları hastalıkları bulaştırabildikleri gibi, çapaklanmaya sebep olacak mikropları da bulaştırabilirler.
- Bakteriyel ve virüs kaynaklı hastalıklara yakalanan bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflar. Bağışıklık sistemi zayıflayan bebeklerde ise; gözlerde pembeleşip kızarma ve çapak oluşumu görülebilir.
Göz Çapaklanması Bulaşıcı mıdır?
Çapaklanma genelde bakteri ya da virüslerden kaynaklı enfeksiyon sonucu oluşan bir problemdir, bu sebeple bulaşıcıdır. Gözde enfeksiyona sebep olan mikroplar hava ya da temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu sebeple ister yetişkin ister bebek olsun, enfekte insanlarla yakın temasta bulunulmamalıdır.
Hasta kişinin havlu, çarşaf, yorgan gibi eşyaları başkası tarafından kullanılmamalı, kişiye özel olmalıdır. Annede çapaklanma olmuşsa, bebek ile zorunlu olmadıkça yakın temasta olunmamalıdır. Enfekte kişinin bulunduğu ortam kapalı bırakılmamalı, sık sık havalandırılmalıdır.
Çünkü ellerin gözle temas etmesi ellerdeki mikropların göze, gözdeki iritasyonun da vücudun diğer bölgelerine bulaşmasına sebep olabilir.
Çocuklarda Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?
Gözünde çapaklanma problemi olan bebeklerin göz pınarlarında sık sık sarımtırak ve yapışkan bir sıvı gelir. Bakıldığında çirkin bir görüntüsü olan bu sıvı miktarının artması, bebeğin göz kapaklarının birbirine yapışmasına sebep olabilir. Hele bir de o yapışkan sıvı temizlenmeyip göz kapakları üzerinde kurursa, bebeğiniz göz kapaklarını açamayabilir.
Bebek, çapaklanan gözlerinden rahatsız olarak elleriyle ovalayıp daha sonra elleriyle vücudunun diğer bölgelerine mikrop bulaştırabilir. Bu nedenle bebek ve çocuklarda göz çapaklanmasına rastlandığında, bebeğin gözleri itinayla temizlenmeli ve çocuklarda göz çapaklanmasına ne iyi gelir, bunu iyi bilmek gerekir;
- Gözyaşı tıkanıklığından kaynaklı çapaklanma genelde antibiyotik içerikli göz damlası ile tedavi edilir.
- Göz damlası tedavisi genelde 1 hafta içerisinde sonuç verir. Nadiren, damla tedavisiyle iyileşmeyen göz çapaklanması, gözyaşı kanallarındaki tıkanıklığın habercisi olabilir. Kanallardaki tıkanıklığın tıbbi müdahale ile açılması gerekir.
- Basit düzeyde çapaklanmaları evde kendi hazırlayacağınız bitkisel çözümlerle kolayca yatıştırabilirsiniz. Kırlangıç otu ve papatya gibi bitkilerin çocuklarda göz çapaklanmasına iyi geldiği bilinmektedir. Kırlangıç otu çayını demleyip ya da papatyayı kaynatıp doğal papatya suyu ve pamuk ile gözünü narince silerek temizlemeniz faydalı olabilir.
Tabii ki uygulayacağınız tüm bitkisel yöntemlerde olduğu gibi bu önerileri de uygulamadan önce mutlaka uzman doktorunuzun tavsiyesini almanız gerekir.
Bebeğimi Göz Doktoruna Ne Zaman Götürmeliyim?
Genelde enfeksiyon, gözün tahriş olması ya da alerjik bir reaksiyondan kaynaklanan bebeklerde göz çapaklanması, nadiren de olsa daha ciddi bir durumdan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, bebeğiniz uyandığında göz pınarları ya da göz kapakları çevresinde sarımsı ve yapışkan bir sıvı gördüğünüzde; bu durumu bebeğin uykudan yeni uyanmış olmasına ya da çok fazla uyumuş olmasına bağlamayınız.
Yenidoğan bebeklerde çapaklanma görüldüğünde hemen, 6. aydan sonraki dönemde ise iki günü aşan çapaklanma problemlerinde bebekleri doktora götürmeniz gerekir.
Bebeklerde göz çapaklanması görülsün ya da görülmesin, mutlaka 1 yaşına kadar göz hastalıkları kontrolüne götürülmelidir. Problem ne olursa olsun, her hastalık için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilen her problem, tedavide daha hızlı ve etkili yol alınmasını sağlar.
Bu nedenle hem bebeğinize hem de kendinize sağlıklı bir gelecek kurmak istiyorsanız, rahatsızlıkları görmezden gelmemelisiniz.
BEBEKLERDE GÖZ SULANMASI İÇİN NE YAPMALI? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
BEBEKLERDE GÖZ SULANMASI İÇİN NE YAPMALI? https://www.bebek.com/bebeklerde-goz-sulanmasi-icin-ne-yapmali/