Bebeklerde Gözyaşı Tıkanıklığı

Bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı ne demektir ve neden olur?

Gözyaşı kanalları üst gözyaşı kanallarıyla keseye oradan da burnun içine açılarak gözümüzdeki fazla gözyaşının burnun içine akmasını sağlar. Bebeklerdeki gözyaşı kanal tıkanıklığı genellikle en alt kısımdaki gözyaşının burun içine açıldığı yerde olur. Anne karnında bebeklerde tam bu bölgede kanalın ağzında bir zar bulunabilir. Normal doğumda basınç ile buradaki zar genellikle yırtılır ve kanal açılır. Sezaryen ile doğumlarda buradaki tıkanıklık açılmayabilir. Genel olarak bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı bu seviyededir. Daha az olarak daha üst kısımlarda bulunabilir veya kanallar oluşmamış olabilir. Büyük yaşlarda tıkanıklığın yeri sintigrafi ile belirlenebilir ancak bunun için radyoaktif bir ilaç kullanılır. Bebeklerde bu şekilde bir tetkik yapamadığımız için kanal tıkanıklığının yeri %100 bilinemez. Fakat tıkanıklık %90 alt kısımdadır.

Gözyaşı tıkanıklığı olduğu nasıl anlaşılır?

Gözyaşı tıkanıklığında gözde sulanma iç kısımda ıslaklık göllenme oluşur. Akış olmadığı için burada normal florada bulunan mikroorganizmalar üreme yapar çoğalır, böylece çapaklanma, göz kapaklarında yapışma meydana gelebilir.

Gözyaşı tıkanıklığı tedavisi nasıl yapılır?

Eğer çapaklanma var ise bebeklerin flora yapısına uygun antibiyotikli damlalar kullanmak, kapaklarda kızarıklık ve tahriş olmaması için sık temizlik önemlidir. Masaj uygulanır.

Bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı masajı nasıl yapılır?

Kanalın açılması için kesenin üzerine aşağıda basınç oluşturup tıkanıklığı açmak için günde 3-4 kez masaj uygulaması yapılmalıdır.

Gözyaşı tıkanıklığı nasıl geçer?

Bebek büyüdükçe 6-8 aya doğru burun içi genişledikçe kanalın ağzı kendiliğinden de açılabilir. Bu dönemde uygun şekilde yapılan masaj kanalın açılmasında çok etkilidir.

Tedavi edilmezse kendiliğinden geçer mi?

Genel olarak 1 yaşına kadar kanalın açılması beklenir ve bu dönemden sonra açılma olmaz ise kanal probing (sondalama) denilen bir işlem ile kanala sokulan çok ince bir tel ile açılır. 1 yaşından sonra burun kemiği sertleştikçe yapılan işlem başarısı azalır. Bu nedenle 1 yaşını çok geçirmeden işlemi uygulamak daha faydalıdır. Bazı durumlarda çok sık ve fazla çapaklanma göllenme olması durumunda o taraftaki gözde tembellik riski olabileceği için sondalama için 1 yaş beklenmeyebilir.

Göz Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi Dr. Elvan Yalçı

Bu yazımızı da incelemeyi unutmayın!

Bebeklerde Aşırı Ağlama Neye İşaret Eder? – https://www.bebek.com/bebeklerde-asiri-aglama-neye-isaret-eder/

Post navigation

Bir yanıt yazın