bebeklerde-hemanjiom

Bebeklerde Hemanjiom

Gebelik boyunca bebeklerinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini bekleyen anne ve babalar, doğum sonrasında da çocuklarının sağlığı ile ilgili sayısız endişe duyar ve bu konuda hassas davranırlar. Fakat bazen varlığı engellenemeyen ve doğuştan gelişen sorunlarla karşılaşılabilir. Bunlardan biri de hemanjiom problemidir.

Hemanjiom, damar beni olarak da adlandırılır. Ayrıca gül ya da çilek lekesi olarak da bilinir. Bazı inanışlara göre damar beninin, anne adaylarının gebelik sırasında çilek, kiraz ya da karpuza aşermesi ancak yiyememesinden dolayı bebeklerde çıktığı söylense de gerçeklik değeri yoktur. Peki bu lekeler neden olur? Zararı var mıdır? Yayılır mı? Bunlar gibi aklınızdaki daha onlarca soruya dilerseniz birlikte yanıt bulalım.

Bebeklerde Hemanjiom Neden Olur?

Damar beni, genelde 1-3 haftalık bebeklerin cilt üzeri veya altında beliren damar kümesidir. Doğum lekesi olmamakla birlikte bir tümör çeşididir. Aile bireylerinde görülmüş olsa da kalıtsal bir bulgu taşımamaktadır.

Uzmanlar tarafından, vücutta oluşan bu lekelere neyin sebep olduğu bilinmemekte. Gebelik sırasında kullanılan bazı ilaçlar, yaşanılan stres halleri veya çevresel sorunların da bu problemle herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Ancak erken doğan bebeklerde, kız bebeklerde ve ikizlerde daha çok görüldüğü gözlenmiştir.

Hemanjiomlar Nasıl Oluşur?

Genellikle vücudun herhangi bir yerinde damarların kümelenmesi ile oluşur. Daha çok baş ve boyun bölgesinde göz, burun, ağız ve boyun çevresinde oluşan bu lekeler vücutta birden fazla da görülebilir.  Hemanjiomlar çoğu zaman zararsız olsa da bazen belli başlı sorunlar da: Bebeklerde görme problemi, yemek yemede zorlanma ya da nefes alışverişinde birtakım aksaklıklara sebep olabilir. Bu ve buna benzer durumlarla karşılaşıldığında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Hemanjiom Türleri Nelerdir?

Cilt yüzeyinde damarların yoğunlaşması ile oluşan lekelerin deride bulunduğu yere göre farklı özellikleri vardır.

  • Cilt yüzeyinde:

    İlk oluştuklarında düz ve pürüzsüz bir yapıda görünürler. Sonrasında kabararak kırmızı parlak ve pürüzlü bir şekle bürünürler.

  • Cilt altında:

    Bunlara ‘’derin’’ adı da verilir. Genellikle şişlik şeklindedir. Mavi-mor bir renkte pürüzsüz bir şekilde oluşur.

  • Kombinasyon:

    Buna ‘’karışık’’ da denir. Hem yüzeysel olarak hem de cilt derin yerlerinde görülen lezyonlardır.

  • Çoklu Hemanjiomlar:

    Multifokal olarak adlandırılan bu lekeler en çok karaciğeri etkisi altına alır. Eğer vücutta beşten fazla doku bozukluğu görülüyorsa, iç organlarda tutulum riski de artar.

  • Yaygın Hemanjiom (Subglottik):

    Havayolu hemanjiomları olarak bilinir. Ses tellerinin alt kısmında ortaya çıkan kan damarı toplanmasıdır. Önce büyüyüp sonra yavaş yavaş küçülmeye başlarlar. Fakat önemli bir problemdir. Bebeğinizin nefes alışverişinde güçlükler yaratır.

Bebeklerde Hemanjiom Ne Kadar Büyür?

Hemanjiomlar bir anda hızla büyüyerek sonrasında bir bekleme aşamasına geçerler. Birkaç hafta içinde hızla büyüdüğü görülebilir. Bu büyüme bazen birkaç ay içerisinde de gerçekleşebilir. 1 yaş itibariyle bebekte kırmızı lekeler, genellikle küçülmeye başlar.

Doku bozukluğu küçüldükçe, renginde de değişiklikler meydana gelir. Kırmızı görünen bu lekeler küçüldükçe, mor ve gri renge bürünür. Lekelerin tamamen kaybolması zaman alabilir. Birkaç yıldan sonra kaybolabilir. Daha büyük lekelerin geçmesi ise çok daha uzun zaman alır. Tam geçmeyen durumlarda iz bırakması söz konusu olabilir.

Lekelerinin büyüklüğü 6 veya 8 cm’i bulabilir. Büyüme fark edildiğinde mutlaka bir uzman tarafından kontrolü yapılmalıdır. Yapılan kontrollerde eğer büyümeye rastlanmadıysa bir sorun görülmez. Fakat damar benlerindeki büyüme bir önceki ölçüme oranla artmış ise, bu durum o doku bozukluğunun genişlemeye meyilli olduğuna işarettir.

Bebeklerde Hemanjiom Kanaması

Ebeveynleri genellikle en çok endişelendiren problemler, derideki lekelerin kanamasıdır. Çocuğunuzda görülen damar beni üzerinde oluşan deri, bu dokuyu kanamadan korur. Fakat bu dokuda bir kesik meydana gelirse, hızla kanayabilir. Bu esnada kanayan bölgeye kısa süreli hafifçe baskı yapılabilir. Ancak yapılan bu baskıya rağmen kanama devam ederse, bebeğinizi doktora götürmenizde fayda vardır.

Hemanjiomun Oluşturabileceği Riskler Nelerdir?

Çoğu damar beni büyümeden kaybolur. Ancak bazı lekelerin büyümesi durumu bebekler için tehlike yaratabilir. Oluşan büyümeler ülserleşebilir ve ağrılı şekilde gelişen yaralara sebep olabilir. Bu ülserler vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir. Sırtta kırmızı leke, koltuk altı, boyun, dudaklar, çocuk bezi bölgesi en tehlikeli yerlerdir.

hemanjiomun-olusturabilecegi-riskler-nelerdir

Bebeklerde Hemanjiom Nasıl Geçer?

Çoğu hemanjiomlar zararsızdır ve bir tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden geçer. Tabi bu tüm lekelerin zararsız olduğu anlamına gelmez. Özellikle gözler, boğaz, ağız ve burunda çıkan damar benleri zararlı olup tedavi gerektirebilir.

Aynı zamanda bebeğin vücudunda kırmızı noktalar anne için endişe verici olduğu kadar, çocuklar için de utanılacak bir durum oluşturabilir. Bunun için yine tedavi düşünmek gerekebilir. Damar beni büyürse ve ülserleşirse, yara izi bırakma ihtimali yüksektir. Yara izi görülebilecek en riskli bölgeler ise; kulak, yanak, alın, dudak ya da göz kapağıdır. Bebeklerin göz etrafına yakın yerlerde oluşan hemanjiomlar, gözler için problem yaratabilir.

Göze veya göz kapağına baskı yaparak görme yetisini etkileyebilir. Bu durumda ebeveynlerin bebeklerini mutlaka bir çocuk göz cerrahisine götürmeleri faydalı olacaktır.

Eğer hemanjiomlar çocuğunuzun alt sırt kısmında bulunuyorsa, yine bir uzman kontrolüne ihtiyaç vardır. Çünkü bu tarz damar benleri, olağandışı omurilik problemleriyle ilişkilendirilebilir.

Uygulanabilen Tedaviler

  • İlaç Tedavisi:

Hemanjiomları iyileştirmek için, bebeğinize ilaç tedavisi uygulanabilir. Fakat bu ilaçlar verilmeden önce mutlaka birtakım testler yapılır. Ayrıca ilaç verilirken oluşabilecek yan etkiler de gözlemlenir. Genelde kullanılan ilaç çeşidi ise Steroidlerdir.  Bu ilaçlar, oluşan doku bozukluğunun, boyutunu ve kan damarlarını küçültmek için kullanılır.

  • Kar Tedavisi:

    Kriyo cerrahi adı da verilen bu sistem, dermatologlar tarafından yapılan bir tedavidir. Damar benlerinin içerisinde yer alan hücreleri dondurma yöntemidir.

  • Lazer Tedavisi:

    Bu tedavi yönteminin erken teşhiste daha etkili olacağı söylenir. Bebeklerde hemanjiom sorunlarında, bozulan dokuyu küçültmek ya da durdurmak için kullanılır. Oluşan lekelerin rengini açmak için de bu tedavi değerlendirilir.

  • Operasyonla Tedavi:

    Damar beni problemlerinde en az kullanılan yöntem ameliyattır. Eğer oluşan hemanjiomun durumu, bebeğiniz için tehdit içeren bir sorunsa doktorlar, çocuğunuzun sağlığı için, bu operasyonu önerebilir. Gerekli gözlemlerin ve diğer tedavi yöntemlerinin hiçbir etkisi olmuyorsa, bebeğinizin sağlığı için ameliyat da düşünülebilir.

Bebeklerde hemanjiom rahatsızlığı, doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Anne ve babaları korkutan bir problem olsa da bu konuda panik yapılmamalı aksine sakin davranılıp özenli bir şekilde takibi yapılmalıdır. Ebeveynlerin yaptığı gözlemlerde, çocuklarındaki damar benlerinde herhangi bir küçülme olmuyorsa ya da büyüme gözlemlemişse, bu konuda tecrübeli uzmanlara başvurulmalıdır. Aynı zamanda bu problemi yaşayan okul çağında çocuklarınız da olabilir.

Damar beni taşıyan okul çağındaki çocuk, bu konuda duygusal ve psikolojik sorunlar da yaşayabilir. Okuldaki diğer çocuklarla kendini kıyaslayıp farklı olduğunu düşünebilir. Bu tarz durumlarda en önemlisi duygusal destektir ve bu desteği sağlayabilecek olanlar da ebeveynler ve öğretmenleridir.

Çocuklarınızın diğerlerinden farklı olmadığını, onlara tecrübeli kişiler eşliğinde anlatılmalı, bu durum hakkında bilinçlendirilmelidir.

 

“Bebeklerde Görülen Cilt Sorunları Nelerdir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz;

 Bebeklerde Görülen Cilt Sorunları Nelerdir?: https://www.bebek.com/bebeklerde-gorulen-cilt-sorunlari-nelerdir/

 

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?

Bebeğinizin Gece Beslenmesi Ne Zamana Kadar Devam Etmelidir?

Bebeğiniz Tek Başına Uyusun