Yenidoğan bebek bakımı, büyük bir özen ve sorumluluk ister. Özellikle ilk bebeği olan bebeveynler için durum biraz daha hassas olabilir.
Miniğinizin birçok ihtiyacını ve karşınıza çıkabilecek farklı durumları hayatınızda ilk defa deneyimler, bazen panik yapar ve bazen de kolaylıkla üstesinden gelirsiniz.
Beslenme, uyku, bez değişimi, banyo gibi bakım rutinlerine belli bir süre sonra alışırsınız ancak bebeğiniz günün bir vaktinde nedensiz ağlamaya başlarsa acı çeker gibi bir hali varsa üstüne bir de bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret eden bazı bulgular ortaya çıkmışsa, hayatınızın en panik anlarını yaşamaya başlarsınız.
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu da bu panik anlarına yol açan sebeplerden sadece biridir ve çoğu zaman kolay anlaşılabilir belirtiler göstermez.
Peki yeni doğanlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur? Bebeğinizde enfeksiyon belirtilerini nasıl anlarsınız? Enfeksiyonu olan bebeklerde bu rahatsızlık nasıl tedavi edilebilir?
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
“İdrar yolu enfeksiyonu nedir?” sorusu, anne babaların merak ettiği soruların başında gelir. Çünkü aileler, minik yavrularının böyle bir rahatsızlıkla boğuşmak zorunda kalabileceğini akıllarına hiç getirmezler.
Oysaki bu sorun aynı yetişkinlerde görüldüğü gibi küçük çocuklarda ve bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Hatta 40 günlük bir yenidoğanda dahi enfeksiyon görülebilir.
İdrarın idrar kesesi yani mesaneden çıkmasını sağlayan tüp, idrar yolu ya da üretra olarak adlandırılır. Farklı sebeplerden kaynaklı olarak bakteriler, üretraya veya mesaneye ulaşırsa bu bölgelerde iltihaba sebep olur. Üretra veya mesanede oluşan iltihaplar, idrar yolu enfeksiyonu olarak adlandırılır.
Bulunduğu bölgeye göre 3 farklı türü vardır:
- Üretrit: İdrar yolunda meydana gelen enfeksiyona denir. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğu bu türde ortaya çıkar.
- Sistit: Sadece mesanede görülen enfeksiyon tipine denir.
- Piyelonefrit: Enfeksiyon mesaneyi geçip yukarıya böbreklere kadar ulaşmışsa denir. Sistit tedavi edilmediğinde piyelonefrite dönüşebilir.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebebi
İdrar yolu enfeksiyonuna bakteriler sebep olur. Bu bakteriler genellikle dışkıdan gelen üriner sisteme yerleşerek üreyip çoğalan mikroplardır. Koli basili yani Escherichia coli bakterisi, idrar yolu enfeksiyonlarına en çok sebep olan bakteri türüdür.
Yetişkinlerde iltihap sebepleri çok daha farklı sıralanırken bebeklerde daha çok hijyenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Yetişkinlerde üriner sistem enfeksiyonu ortaya çıktığında bu, kişi tarafından çok net fark edilebilir. Enfeksiyonun belirtileri çoğu zaman oldukça şiddetli geçebilmektedir.
Alt karında basınç hissi, idrar yaparken yanma hissi ve acı, idrarı kısık kısık yapma, sürekli idrara çıkma isteği, mesaneyi tam boşaltamama gibi belirtiler hastalığın ana ve ağır belirtileridir.
Fakat söz konusu 2 yaşından küçük bir bebek ise belirtilerin tespiti kolay olmayabilir. Sonuçta bebeğinize ‘Çişini yaparken canın acıyor mu?’ diye soramazsınız veya size karnının ağrıdığını söyleyemez. Bu nedenle bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, çok daha farklıdır ve başka rahatsızlıklarla karıştırılmamalıdır.
Bu belirtiler;
- Ağlama krizleri (Acı çeker gibi.)
- Huzursuzluk
- Yüksek ateş
- İştahsızlık
- Karın ağrısı
- Karında şişlik (Gaz sorunu ile karıştırılmamalıdır.)
- Kusma ve bulantı
- Kokulu idrar
- Kanlı idrar
- Bulanık idrar
- Alt bezinin sık sık ama normalden daha az miktarda kirlenmesi (İdrarı boşaltamama durumu)
- Gelişim geriliği
Yeni doğanlarda enfeksiyon varlığından şüpheleniyorsa belirtiler iyi gözlemlenmelidir. Bebeğinizi takip ederek ve normalin dışında gelişen durumları analiz ederek bulguları tespit edebilirsiniz.
Yavrunuzun bezini açtığınızda rahatladığını hissediyorsanız, sık sık bez değişmenize rağmen kötü bir koku varsa, bebeğiniz idrarını yaparken ağlıyor ve kıvranıyorsa, doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır.
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçmezse Ne Olur? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Üriner sistemdeki bakterilerin tedavisi genellikle antibiyotik tedavisi ile yapılmaktadır.
Bebeğinizde enfeksiyon belirtileri fark edildiğinde doktorunuz tanı için yavrunuzdan idrar kültürü alır. Bu kültür ile bebeğinizin idrarındaki bakteri oranı ve türü tayin edilebilir.
Ayrıca idrar kültüründe mikrobun antibiyotik hassasiyeti de antibiyogram ile ölçülür ve hangi antibiyotik tedavisinin uygulanacağı belirlenir. Bu aşamadan sonra ilaç tedavisine geçilir.
İlaç tedavisine genellikle ağızdan antibiyotik kullanımı ile başlanır. Ancak bu yöntem daha çok küçük çocuklarda yani 2-3 yaş ve üzeri çocuklarda uygulanmaktadır.
Küçük bebeklerde ve yeni doğanlarda bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle iltihap kana daha hızlı karışabilir.Bu sebeple antibiyotik damar yolu ile iğne yapılarak verilebilir. Tedavinin şekline doktorunuz karar verecektir.
Doktorun verdiği ilaçlar, şikayetler azalsa veya ortadan kalksa bile mutlaka bitene kadar kullanılmalıdır. Aksi halde idrar kesesi ve üretra tamamen bakterilerden temizlenmeyebilir ve enfeksiyon tekrarlayabilir.
Hangi Durumlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Daha Sık Görülür?
Üretrada iltihap oluşması, bazı durumlarda çok daha sık görülebilir.
-
Kız Bebek Sahibi iseniz,
Miniğinizin bu sorunu yaşama ihtimali çok daha yüksektir. Çünkü kız bebeklerin anatomisi, enfeksiyona çok daha fazla elverişlidir. Kızlarda idrar yolu erkek bebeklere kıyasla daha kısadır.
-
Alt Bezi Sık Değişmiyorsa,
Yavrunuz kirli bezi ile daha uzun süre temas halinde kalır. Kapalı ve sıcak ortamda üreyen bakteriler hızla idrar yolundan mesaneye ulaşır.
-
Sünnet Olmamış Erkek Bebeklerde,
Sünnet olanlara kıyasla daha sık enfeksiyon görülür.
-
Çeşitli Üriner Sistem Anomalilerinde,
Böbrek, mesane veya idrar yollarında birtakım anomaliler varsa bebeğinizde idrar yolu iltihabı oluşma olasılığı daha yüksektir.
Bebeklerin İdrar Yolu Enfeksiyonu Olmaması için Neler Yapılabilir?
Bebeklerin kişisel bakımı annelerinin elindedir. Bu nedenle sizin dikkat edeceğiniz birkaç husus, idrar yolu iltihabı oluşumlarının önüne geçmeye yardımcı olabilir.
- Alt bezi daha sık değiştirilebilir. Bebeğin genital bölgesinin uzun süre kirli bez ile temas etmesinin önüne geçmek basit bir çözümdür. Yanma hissini azaltacağı gibi mikropların idrar yolundan tırmanmasına da engel olacaktır.
- Kız bebeklerde alt temizliği mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır. Tam tersi uygulamada anüsten genital bölgeye dışkı bulaşarak bakterilerin idrar yoluna taşınmasına yol açar.
- Bebeğin belden aşağısına yarım duş aldırılabilir. Silerek temizlenmeyen bakterilerin bölgeden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
- Erkek bebekler sünnet ettirilebilir. Küçükken sünnet olan erkek bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna daha az rastlanmaktadır.
- Bebeğin karnına sıcak uygulama ile masaj yapılabilir. Bu kasları gevşeterek mesanenin boşalmasına yardımcı olur. Üstelik var olan belirtileri de hafifletir.
Birçok kişi hayatının bir döneminde idrar yolu iltihabı ile karşılaşmaktadır. Sizin bebeğiniz de bu sorunla erkenden tanışmış olabilir. Uygun antibiyotik tedavileri bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu için kesin çözümdür.
Sizin üzerinize düşen ise yavrunuzun temizliğine dikkat etmek olacaktır.
”Bebek” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Bebek: https://www.bebek.com/?s=bebek
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.