İshal, bebeklerde ve çocuklarda çok önemsenmesi gereken bir konudur. İshal su kaybına neden olacağı için bebeğinize zarar verebilir. İshal, bebeğinizin dışkısının sulu bir şekilde ve vakaya göre farklı renkte bezine çıkmasıyla fark edilebilir. Bu gibi durumların devam etmesi halinde öncelikli olarak vakit kaybetmeden doktoruna başvurmak gerekir.
Bebeklerde ishali vakaları önlemek için öncelikle aldığı gıdaya dikkat etmek gerekir. Anne sütü alan bebekler bu dönemde bol bol emzirilmelidir, bunun dışında da doğal ve besleyici sıvı gıdalar verilmesi önemlidir. Biberonla beslenen bebekler için, doktoru onayladığı takdirde ishal önleyici ve çocuğunuzu besleyici mamaları da verilebilir. Sonrasında bebeğin kakası normale dönecektir ancak bebeğin bu durumda sık sık katı gıdalarla beslenmesi durumu ishalden sonra kakanın kabıza da çevirebilmesi ihtimali için dikkatli olmak gerekir.
İshal durumunda bebeğiniz kaç aylık olursa olsun temizlik kurallarına uymanız, bebeğinizin ishalli bezini değiştirdikten sonra ellerini sabunla çok iyi dezenfekte etmeniz gerekir. Bebeğinizin kullandığı beslenme araç gereçlerini kaynar su ile yıkamanız da önerilir. Gıda konusunda ise sıvı alımının haricinde şeftali, muz, elma gibi besinler yedirirken tatlı ve yağlı gıdalardan kaçınmalısınız. Pirinç ve patates içeren çorbalar, püreler hazırlayabilirsiniz. Toz çayla yoğurt, limon gibi yiyecekler de ishali kesmeye yardımcı olur. Bağırsak faaliyetlerini arttırmamak içinse bebeğinize anne sütüyle beslenme haricinde süt vermeniz önerilmez. Bebeğiniz bu durumda rahatsız hissedeceği için altını değiştirdikten sonra güzelce yıkamanız ve krem sürmeniz tahrişleri önlemek ve kakadaki mikrobun yayılmaması adına önemlidir.
Eğer bebeğinizde dışkısının yanı sıra halsizlik, ağız ve dudaklarda kuruma, koyu renkli idrar gibi belirtiler varsa bunlar da ishalin belirtileri olabilir. Bebeğinizi sıvısız bırakmadan ishalin zehirli mi yoksa normal mi olduğunu öğrenmek ve ezbere uygulamadan kaçınmak için böyle bir durumu hissettiğinizde hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.