bebeklerde-koltuk-alti-kokusu

Bebeklerde Koltuk Altı Kokusu

Anne ve babalar olarak dünya tatlısı minik yavrularımızın tatlı kokusuna oldukça alışkınızdır ancak bazen bebeklerinde kötü koktuğu zamanlar vardır. Bebeklerde koltuk altı kokusu genellikle yetersiz hijyen nedeniyle ortaya çıkar. Bunun yanında emziren anne kötü kokabilecek yemekler yediyse emzirdikten sonra bu yiyeceklerin kokusu bebeğin koltuk altından çıkabilir.

Zamanla gelişen deri döküntüleri koltuk altında oluşmaya başladıysa koku sebebi bu cilt probleminden de kaynaklanabilir. Genellikle banyo sırasında derinlemesine koltuk altı temizliği, koltuk altını dikkatli bir şekilde iyice kurulamak ve kuru tutmak, sağlıklı losyonlar kullanmak bu kokuyu ortadan kaldıracaktır. Belirttiğimiz gibi koltuk altı kokularının sebebi hijyen kaynaklı olabildiği gibi farklı sorunların da habercisi olabilir.

Bebeğinizin koltuk altı hijyenini nasıl sağlayacağınız ve problemli durumların neler olduğu konusunda sizlere yardımcı olacağız. 

Bebeklerin Koltuk Altı Neden Kokar?

Doğal olarak çocuğunuzuz koltuk altının kokması için ergenlik çağına gelmiş olması gerekir. Ancak minik yavrunuz aniden koltuk altından kötü kokular yaymaya başladıysa bir problemin habercisi olabilir. Kötü kokan koltuk altının hijyen kaynaklı olup olmadığından öncelikle haberdar olmanız lazım. Eğer gerekli temizliğe önem verdikten sonra koku hala devam ediyorsa tıbbi bir problemle karşı karşıya olabilirsiniz ve doktorunuzla görüşmeniz gerekir. 

Bebeğinizin koltuk altından gelen kokuyu belirlemek önemli bir husus. Çok farklı şekillerde minik yavrunuz etrafı kokutabilir. Bu kokuları analiz etmek sorunun kaynağını bulmanıza yardımcı olur ve endişelenmek yerine doğru adımları atmanıza yarar.

Soğan Kokan Bebek Koltuk Altı

Eğer çocuğunuzuz koltuk altı soğan gibi kokuyorsa bunun sebebi en büyük ihtimalle emziren annenin yedikleridir. Anne yediği besinleri emzirme yoluyla çocuğa aktardığı için yediklerindeki ufak değişiklikler bile anne sütünün yapısını çeşitlendirebilir. Bu yüzden bazı yiyecekler anne sütünde soğan kokusuna sebebiyet verebilir. Bebeğe geçen anne sütü terleme yoluyla bebekte soğan kokusuna neden olabilir. Emziren annenin sütünde koku yapabilecek gıdaların bazıları:

  • Soğan
  • Sarımsak
  • Kafeinsiz Kahve
  • Çemen Otu

Eğer bu kokunun devam etmesini istemiyorsanız bu yiyecekleri azaltabilir ya da yemek listenizden çıkarabilirsiniz.

Soğan kokan bebek koltuk altı sadece anne diyetiyle ilgili olmayabilir. Nadir görülen bir problem olan kronik vücut kokusu bunun sebebi olabilir. Kalıtsal bir rahatsızlık olan bu durum ailenin diğer bireylerinde de gözlemleniyorsa doktorunuza danışmalısınız. Bu vücut kokusu rahatsızlığı doktorunuz tarafından kolaylıkla tedavi edilebilir. Tekrar hatırlatmakta fayda var ki bu durum oldukça nadirdir. Gerekli hijyen sağlanıp anne diyetine dikkat ettikten sonra koku süreklilik gösterirse bu durum düşünülebilir. 

Peynir Kokan Bebek Koltuk Altı

Bebeğinizin koltuk altı cennet gibi kokmak yerine peynir gibi kokmaya başladıysa bunun sebebi sağlık sorunundan ziyade hijyen sorunudur. Bebekler bildiğiniz gibi tombik ve kıvrımlı yapılara sahip olduğu için çukurlarında akan süt veya tükürük saklanabilir. Bu kıvrımlarda birikebilen süt ve salya tahrişe ve kötü kokuya sebebiyet verir. Genellikle boyun bölgesinde bu koku görülse de koltuk altında da bu durum sıklıkla görülür. Tahrişe ya da maya enfeksiyonuna dönüşmeden gerekli temizliği yapmanız gerekir. 

Kötü kokuyu önlemenin en önemli yolları:

 

  • Önleyici Tedbir Almak: Peynir kokan koltuk altını temizlemek, peynir kokan çukurları önlemekten daha zordur. Bu yüzden bebeğinizi her zaman temiz ve kuru kaldığından emin olun. Islak kalmış bebek kıvrımları bu sorunun temel sebeplerinden biridir. 
  • İyi Bir Temizlik: Süt ve salya hızlı bir banyodan veya bezle temizlikten sonra bile bebeğinizin kıvrımlarında kalmış olabilir. Ciltteki kıvrımlar ve kırışıklıklar ana hedef noktanız olsun. Buraları özenle temizlendiğinden emin olun. Koku geçene kadar günde en az bir kez derinlemesine banyo yaptırabilirsiniz. Ayrıca boş vaktiniz de bebek mendili kullanarak bebeğinizin koltuk altının ve kıvrımlarının kuru ve temiz kaldığından emin olmaya çalışın.
  • Kuru Koltuk Altı: Bahsettiğimiz gibi kötü kokuların en sevdiği yer nemli yerlerdir. Banyodan veya hızlı bir yıkamadan sonra bebeğinizin cildinin kuru kaldığından emin olun. Dikkatli bir kurulama bu sorunu büyük oranda ortadan kaldıracaktır. Ayrıca terleyebilecek bölgeleri bol tutacak giysiler giydirmek iyi bir seçim olabilir. 

peynir-kokan-bebek-koltuk-altiEkşi Kokan Bebek Koltuk Altı

Ekşi kokan bebek koltuk altının en büyük sebebi saklanan süt veya salya haricinde biriken ter ve kirdir. Ekşi kokan koltuk altını basit işlemlerden sonra ortadan kaldırmak gayet kolay. 

Ekşi kokan bebek koltuk altı için:

  • Bebeğinizi derinlemesine bir banyo ile iyice temizleyin. Koltuk altı bölgesine daha özen gösterin.
  • Bebek losyonu veya sabunu ile bez yardımıyla koltuk altında ve kıvrımlarında biriken kirleri özenle temizleyin.
  • Uygun temizlik yapıldıktan sonra koltuk altı bölgesinin iyice kurulandığından emin olun.
  • Yeni ve temiz kıyafetlerle giysilerini değiştirin. Minik yavrunuzun kıyafetinin sürekli temiz ve kuru kaldığından emin olun.
  • Bebeğinizin yattığı yeri, yemek bezini, oyun alanlarını temiz tutun. 

Küf Kokan Bebek Koltuk Altı

Bebeğinizin koltuk altı küf kokusu yayıyorsa bir sağlık sorunun habercisi olabilir. Küf kokusu genellikle Fenilketonüri denen sağlık sorununa işaret eder. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir maddeyi sindirim sisteminde eritemezler. Bu madde işlenemeyip vücutta birikim yaparsa sağlık sorunlarına sebebiyet verir. 

Fenilketonüri belirtileri sadece küf kokan koltuk altı değildir. Aynı zamanda idrardan ve terden de küf kokusu yayılır. Belirtiler bebekler 3 aylık olana kadar ya da katı yiyecekler yemeye başlamadan kendini göstermeyebilir. Hastalığın diğer belirtileri:

  • Kronik Kusma
  • Uyuşukluk
  • Zayıflık
  • Huysuzluk ve Ağlama
  • Döküntü 
  • Soluk Cilt, Saç ve Gözler

Doğum öncesi testlerde bu sorun belirlenerek gerekli önlemler alınabilir. Bu konu hakkında bir bilginiz yoksa hemen doktorunuza danışıp gerekli önlemleri almanız gerekir. 

Bebeğinizin Koltuk Altı Kızarmış ve Kokuyorsa Ne Yapmalısınız?

Bebeğinizin koltu kaltı kızarmış ve kokuyorsa muhtemelen bir döküntü veya tahrişle karışı karşıyasınızdır. Koltuk Altını etkileyebilecek egzama gibi bir çeşit döküntüyle karşı karşıya da olabilirsiniz. Kızarmış alanı temiz ve kuru tutmaya çalışın. Kızarıklık ve koku gün bittikten sonra da devam ederse doktorunuza danışarak en uygun durum tespiti ve tedavisini yapmak en iyi seçenek olacaktır. 

Koltuk Altı kızarıklığına ve kokusuna iyi gelen tedaviler:

  • Kızarıklığı soğuk ya da ılık su ile yavaş hareketlerle temizleyin.
  • Sık suyla temas etmek ve sert ovalamak mevcut durumu daha kötü hale getirecektir. Bunlardan kaçının.
  • Doğal nemlendiriciler ile bölgeyi yumuşatabilirsiniz.
  • Kızarmış bölgeleri tül gibi bir eşya işe örtün. Sürtünüp tahriş yapabilecek giysilerden uzak durun.

Ne Zaman Kokan Bebek Koltuk Altından Endişelenmelisiniz? 

Bebeğinizin kokan koltuk altları genellikle endişe verici problemlerin kaynağı olmasa da bazı durumlarda doktorunuza danışmanız gerekir. 

  • Küf kokan koltuk altları Fenilketonüri sorununa işaret ettiği için doktorunuzun olaya müdahil olması gerekir. Tedavi edilmeyen Fenilketonüri, büyük sağlık sorunlarına ve gelişim sorunlarına neden olabilir.
  • Kokan koltukları kanama yapıyorsa doktorunuzla iletişime geçin. Reçeteli ilaçlar ile koku gidermeye ve cildi düzenlemeye hız katacaktır.
  • Eğer gerekli temizliği yaptıktan sonra koku veya kızarıklık hala geçmiyorsa hijyen harici başka bir sorun olabilir. Doktorunuzu arayarak randevunuzu alın.
  • Bebeklerde koltuk altı kokusu yanında başka semptomlarda varsa doktora görünmelisiniz. Diğer semptomlar ile beraber kokunun durum tespiti en iyi doktorlar tarafından yapılabilir.  

Aşağıdaki yazımız dikkatini çekebilir:

Bebeklerde Kulak Kokusu Neden Olur? : https://www.bebek.com/bebeklerde-kulak-kokusu-neden-olur/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Annelerin Bilmesi Gereken Gerçekler Neler?

Suda Doğum ile İlgili Tüm Detaylar!

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı