bebeklerde-konak-hakkinda-her-sey

Bebeklerde Konak Hakkında Her Şey!

Anne ve babalar kucaklarına yeni aldıkları minicik, dünyalar tatlısı yavrularını koklamaya doyamazlar. Onun ipek gibi yumuşacık saçlarını okşamak her ebeveyne tarifi olmayan mutluluklar tattırır.

Ancak aniden bebeğinin kafasında oluşan pullu döküntüler aileleri telaşlandırabilir. Bebeklerde konak nedir, sebepleri ve temizleme teknikleri hakkında her şey yazımızda!

Bebeklerde Konak Nedir?

Özellikle bebeklerin ilk altı ayında kafa derisinde oluşan, sarı renkli pullanmalar şeklinde kendini gösteren bir deri rahatsızlığıdır.
Yüzün kıvrımlı yerlerinde, kaş, kulak arkası, alın, koltuk altı ve kasık bölgesinde görülebilir. Bebeklerde konak genellikle doğumun ilk aylarında ortaya çıkar ve 1 yaşına kadar devam edebilir.

Halk arasında beşik kapağı veya kızak başlığı adlarıyla da bilinen bu cilt problemi, vücudun ürettiği doğal ve zararsız bir yapıdır.

Tıp dilindeki adı infantil seboreik dermatitdir. Zaman zaman kısmi bir şekilde görülen bu problem yayılabilir ve tekrarlayabilir.

Bebek Kafasında Konak Oluşumunun Sebepleri

Kanıtlanmış bir sebebi olmayan bebek kafasında konak oluşumunda aşağıda sıralanmış faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Anne ve babalar bebeklerine yeterli hijyeni sağlayamadıkları konusunda endişe etseler de problem temizlik kurallarının eksikliğinden kaynaklanmaz.

Uzmanlar belli başlı bazı sebeplerin bu duruma sebep olabileceğini düşünmektedirler.

Bu sebepler ise şöyle:

  • Anneden fetüse geçen hormonlar: Hamilelik esnasında anneden geçen hormonlar bebekte saç diplerindeki yağ üretimini tetikleyerek sorunu ortaya çıkarabilir.
  • Bebekteki yağ bezlerinin fazla çalışması: Bebekler çok hızlı büyüdükleri için yağ bezleri fazla miktarda üretim yapar. Bu durum kafa bölgesindeki ölü derinin yapışarak birikmesine sebep olur.
  • Alerjik yatkınlık: Bünyesi alerjiye yatkın olanlarda bu durum daha çok görülebilir. Kıyafet ve battaniyelerde kullanılan kumaşlar bebeklere uygun olmadığında deri hassaslaşır ve konak görülme olasılığı artar. Penye ve pamuklu giysiler yeni doğanlar için daha uygundur. Özellikle battaniyelerin tüysüz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Genetik Faktörler: Anne, baba ve kardeşlerin bu sorunu yaşamış olmaları rahatsızlığın görülme oranını artırabilir.
  • Bebeğin başının sürekli kapalı tutulması: Bebeğin başı kapalı olduğunda derisi hava almakta zorlanır ve bu durum saçlı bölgede yağlanmayı artırır. Bere ve şapka gibi aksesuarlar zaman zaman çıkartılarak cildin hava alması sağlanmalıdır.
  • Saçların nemli kalması: Çocuğun çok terlemesi başta ve kıvrımlı bölgelerdeki kabuklanmayı artırabilir. Bu sebeple terleyen bölgeler gerektiğinde yumuşak bir bez yardımıyla kurulanmalıdır.
  • Ortam sıcaklığının uygun olmaması: Ortam sıcaklığının normal düzeylerde olması gerekir. 22- 24 derecelerin üstündeki sıcaklıklar derideki yağlanmayı artırarak problemin çoğalmasına yol açar. Bebeklerin uyuduğu oda sıcaklığı ortalama değerden birkaç derece daha serin olmalıdır.
  • Vitamin eksikliği: Bazı uzmanlar yeterince gelişmemiş sindirim sisteminin, vitaminlerin emiliminde yetersizliğe ve bu durumun da konak oluşumuna neden olabileceğini söylemektedir.

Bebeklerde Görülen Konak Belirtileri Nelerdir?

Minik yavrunuzun yumuşacık teninde oluşan bu cilt sorunu gözle görülebilir belirtiler oluşturur. Saçta konak oluşumu özellikle aşağıda sıralanmış maddelerle kendini gösterir.

  • Saçlı deride kuruluk,
  • Deri içerisinde sarı renkli, yağlı döküntüler,
  • Tabaka şeklinde, pul pul kepek görünümü  
  • Saçlı bölgenin kötü kokması

Bebeklerde konak doğal bir deri problemi olduğu için çok sık rastlanır ve doktorlar tarafından hastalık olarak kabul edilmez.

Doğum lekeleri ve yenidoğan deri bozuklukları konulu yazımızı okumak ister misiniz? Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/dogum-lekeleri-ve-yenidogan-deri-bozukluklari/

Acı, ağrı veya kaşıntıya yol açmaz. Sizi huzursuz etmesi dışında onu rahatsız edecek herhangi bir sıkıntı yoktur. Saçta konak zaman zaman yayılıp tekrar azalabilir.

Yine de yukarıdaki belirtilerin bir ya da birden fazlasıyla karşılaşılması sizi endişelendiriyorsa bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Bebeklerde konak

Evde Uygulanabilecek Tekniklerle Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?

Yeni doğum yapmış pek çok ebeveynin merak ettiği konulardan biri de bebeklerde konak nasıl temizlenir sorusunun cevabıdır.

Öncelikle yaşanan sıkıntının bir hastalık olmadığını bilmek gerekir. Bu nedenle tedavi gerektirmez. Genellikle ilk 6 aydan sonra kendiliğinden kaybolur.

Hastalık olmayan ama anneler için bir problem haline gelen sıkıntı, uygulayacağımız birkaç püf noktasıyla önlenebilir hale gelir.

  • Rahatsızlıktan kurtulmanın en kolay yolu sık sık banyo yaptırmaktır.
  • Banyo yaptırmadan yarım saat önce 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı karbonat karıştırılarak sorunlu bölgeye masaj yapılır.
  • Bebek tarağı ya da yumuşak bir fırça yardımıyla döküntüler uzaklaştırılır.
  • Tarak çok yavaş hareket ettirilmelidir.
  • Zeytinyağı yerine bebek yağı ya da badem yağı da kullanılabilir.
  • Uygulama yapıldıktan sonra uygun bir şampuanla sürülen yağlar temizlenmelidir.
  • İlk uygulamada problem hemen geçmeyebilir. Sonuç alınana kadar haftada birkaç gün işleme devam edilir.
  • Temizleme işlemi sırasında bebeğin saçları da dökülebilir. Bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Dökülen saçların yerine yenisi çıkacaktır.
  • Saç derisi yumuşatılmadan konak temizliği yapmak bebeğin hassas olan tenine zarar vereceği için yağlama işlemi mutlaka yapılmalıdır.
  • Deride oluşmuş olan yağlı tabakalar tırnakla kaldırılmaya çalışılmamalıdır.

Kısacası, yukarıdaki yöntemleri uygulayarak kolaylıkla sorundan kurtulabilirsiniz.       

Bebeklerde Konak Önleyici Şampuan

Hepimizin bildiği gibi bebeklerin başında bıngıldak boşlukları vardır. Boşlukların önde ve arkada olmak üzere iki tanesi elle hissedilebilir büyüklüktedir.

Anne ve babalar beyin dokusuna zarar verecekleri düşüncesiyle bebeğin kafasına masaj yapmadan, hızlı bir şekilde yıkama işlemini bitirebiliyorlar.
Aslında beyin dokusu bıngıldağın hemen altında olmadığı için bu dokuya zarar vermemiz mümkün değildir.

Bu sebeple banyo sırasında uygun şampuanı seçtiğiniz sürece miniğinizin saçını yıkamanızda, hatta nazik bir masaj yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

Bebekte konak nasıl geçer sorusunun cevabı, onun için seçtiğiniz şampuan ile doğrudan ilişkilidir.

  • Dermatolojik ve pediatrik testleri geçmiş olmalıdır.
  • Bebeğin cildine zarar verebilecek kimyasallar içermemelidir.
  • Alerjiye ve cildin kurumasına sebep olmamalıdır.
  • Kolay durulanabilir, çok köpürmeyen içerikte şampuanlar tercih edilmelidir.

Bebekler için özel üretilmiş şampuanları kullandığınızda bu problem en kısa sürede çözülecektir.

Güvenilir bebek şampuanlarına kolay ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.e-bebek.com/bebek-sampuani-c4116/

Bebeklerde Görülen Konak Başka Deri Hastalıklarıyla Karıştırılır mı?

Her ne kadar belirgin özellikleri olsa da konak bebeklerde egzama, mantar gibi başka deri hastalıklarıyla karıştırılabilir.

Problemlerin çözümleri farklı tedaviler gerektirir. Kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle ilaç ve kremler kullanılmamalıdır. Doktorların önermediği ilaçlar, bebeğin cildine zarar vererek istenmeyen pek çok sorunun oluşmasına sebep olabilir.

Aşağıda verilen belirtilerden herhangi birini gözlemlediğinizde, mutlaka bir çocuk ya da cilt uzmanına gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

  • Evde üç hafta kadar yaptığınız konak temizleme çalışmalarına rağmen sıkıntının devam etmesi,
  • Rahatsız olan bölgede kanama, akıntı, iltihaplanma ve benzeri durumların oluşmaya başlaması,
  • Kafa derisinde kızarıklıklar ve renk değişiklikleri meydana gelmesi,
  • Bebekte huzursuzluk (kaşıntıya bağlı) hissedilmesi, ellerini kafasına götürmeye çalışması, gibi belirtiler gözlemliyorsanız bir uzmana başvurmanız gerekir.
Bebeklerin savunma sistemleri yetişkinlere göre zayıftır. Çevrelerine uyum sağlamaları zaman alır ve hassas olan derileri de dış etkenlerden çok çabuk etkilenir.

Onların temizliğine ve bakımına ne kadar özen gösterirsek gösterelim, bebeklerde konak yine de oluşabilir. Bazen de mikroplara, ısı ve nem dengesizliklerine karşı savunmasız kalarak cilt sorunlarıyla karşılaşabilirler.

Bu sebeplerden bebeklerde konak oluşumu en sık görülen rahatsızlıklar arasındadır. Önemli olan panik yapmadan sorunun doğru çözüm yöntemlerini uygulamaktır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Babalar Günü’nün Hikayesi Nedir?

Anne Adaylarının Bebeğinin Odası için Alması Gereken 3 Ürün!

Doğum Sonrası Panik Atak!