Acıbadem Dr. Şinasi Can Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ayça Özbal Koç, bebeklerde kulak ağrısı ve kulak enfeksiyonu hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.
Bebeklerde kulak ağrısının en yaygın belirtileri nedir?
Bebeklerde kulak ağrısı genellikle ateş, ağlama, huzursuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık gibi belirtiler olarak ortaya çıkar
Bebekler kulak ağrısını hangi davranışlarla belli eder?
Bebekler yakınmalarını ve kaynağını ifade edemeyecekleri için ağrıyan kulağını çekiştirme, kaşımaya çalışma hareketler yapabilirler. Genellikle huzursuzlardır, uyumak, meme emmek ya da yemek yemek istemezler. Sürekli ağlama ve sık sık uykudan uyanma görülebilir.
Fiziksel belirtiler
Kulak enfeksiyonlarında spesifik bir fiziksel belirti olmasa da ateş, kulak etrafında şişlik yada kızarıklık görülebilir. Kulaktan iltihabi görünümde sıvı gelmesi ise önemli ve muayene edilmesi gereken bir durum olduğunu gösterebilir.
Bebekler neden sık kulak enfeksiyonu geçirir?
Bebeklerin östaki borusu anatomisi ve fonksiyonu erişkinlere göre farklıdır. Fonksiyonu tam gelişmemiş , daha kısa ve yatay durumdaki östaki fonksiyonu enfeksiyon gelişmesi açısından risk oluşturur. Ayrıca bebeklerin immun sistemi yeni geliştiği için de kulak enfeksiyonlarına yatkınlık fazladır.
Kulak ağrısı diş çıkarma ile karışabilir mi?
Kulak enfeksiyonlarındaki yakınmalar, diş çıkarma yakınmaları ile çok karışır. Bebek her ikisinde de huzursuz olabilir ve bebek kulağını kaşıyıp, çekiştirebilir. Kulak enfeksiyonuna bağlı ağrılarda daha şiddetlidir ve ek olarak ateş, kulaktan sıvı ve genel solunum yolu enfeksiyonu belirtileri de beraberinde vardır
Evde uygulanabilecek ilk yardım yöntemleri
Bebekler söz konusu olunca evde yapılabilecekler sınırlıdır, enfeksiyon şüphesi varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Mutlaka doktora başvurulması gereken durumlar
Ateşin giderek artması, bebeğin genel durumunun bozulması, kulak önünde veya arkasında şişlik olması, kulaktan iltihap gelmesi durumunda en erken dönemde doktora başvurulmalıdır. Tekrarlayan kulak enfeksiyonu durumunda da takip eden doktora başvurmak önemlidir
Kulak enfeksiyonları önlenebilir mi?
Öncelikle çevreyi enfeksiyonlara ve alerjiye yatkınlığı azaltacak şekilde olabildiğinde temiz, yalın, havadar, sigara dumanından uzak, nemi ve ısısı iyi ayarlanmış şekilde düzenlemek gerekmektedir. Bebek yatarken emzirmenin veya biberonla beslemenin, çok emzik kullanmanın kulak enfeksiyonlarına yatkınlığı artırdığı unutulmamalıdır. Bebeğin aşılarının tam yapılması, çok kalabalık ortamlardan uzak tutulması önemlidir. Tuzlu karbınatlı hazır solüsyonlarla rutin burun temizliği yapmak da enfeksiyon sıklığını azaltır.
Uçak yolculuğu veya basınç değişiklikleri kulak ağrısına neden olabilir mi?
Uçak kabin basıncının değişmesiyle beraber gelişen durumlar bebeklerde ve çocuklarda basınç eşitleme iyi yapılamadığı için kulak ağrısına neden olabilir. Özellikle uçak yükselirken ve alçalırken daha sık olan bu durumlarda bebeği emzirmek, biberonla beslemek, emzik kullanmak faydalıdır. Uçak yolculuğu sırasında bebeğin burnunun açık olması, bir solunum yolu enfeksiyonu geçirmiyor olması önemlidir.
Tekrarlayan kulak ağrısında yapılması gereken tetkikler
Mutlaka bir KBB hastalıkları doktoru tarafından takip edilmesi önemlidir, ayrıntılı KBB muayenesi ve gerekli durumlar da odyolojik testler yapılmalıdır. KBB doktorunun medial ve cerrahi önerileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Acıbadem Dr. Şinasi Can Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Doç. Dr. Ayça Özbal Koç
Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!
Bebeklerde Kulak Kokusu Neden Olur? – https://www.bebek.com/bebeklerde-kulak-kokusu-neden-olur/