bebeklerde-lanugo-tuyleri-nedir-ne-zaman-dokulur

Bebeklerde Lanugo Tüyleri Nedir? Ne Zaman Dökülür?

Hamilelik haberi sonrası doğum merakla beklenir. Doğum ne zaman olacak, bebek kime benzeyecek, sarışın mı esmer mi olacak gibi sorular ilk akıllara gelen sorular arasında yer alır. Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınızda vücudunun tüylerle kaplı olması ise akıllara acaba bunun genetik mi yoksa bu tüyler sonra dökülecek mi gibi soru işaretlerinin oluşmasına sebep olur. Bu sebeple bizde lanugo tüyleri olarak adlandırılan yenidoğan tüylerini, neden olduğunu, ne zaman döküleceğini sizler için araştırdık ve tüm detayları bir araya topladık. Şimdi gelin çok merak edilen bu konuyu birlikte inceleyelim. 

Lanugo Tüyleri Nedir?

Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda onun yumuşacık pamuk gibi cildinde ince tüyler görebilirsiniz. Bu tüyler henüz anne karnındayken, hamileliğin yaklaşık 14. haftasında oluşmaya başlar ve 20. hafta itibariyle tümüyle yoğunlaşır. Bu çok ince, yumuşak ve çoğunlukla renksiz olan bu tüylere lanugo tüyleri denir. Bazen de uzun ve koyu renkli olabilen lanugo tüylerini bebeğin ilk saçları olarak düşünebiliriz. Çünkü bu tüyler ilk olarak baş bölgesinde oluşmaya başlar, yüzünde, alnında, şakaklarında ve sırtında oluşarak tüm vücuduna yayılır. Ama yine de bu tüyler için sadece bebeğin saçları demek mümkün değildir. 

Bu tüylerin yoğunluğu ve rengi bebeğin genetik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazı bebeklerin lanugo tüyleri bazen neredeyse görülmeyecek kadar açık renkli ve cılızken bazılarının ise çok belirgin olabilir. Gelişim aşamasının bir parçası olan ve işlevleri olan bu tüyler zamanla döküleceği için endişelenmenize gerek yoktur. 

Lanugo Tüyleri Ne İşe Yarar?

Bebeklerin cildi anne karnında ve sonrasında herhangi bir koruyucu tabaka olmadığı için oldukça hassastır. Bu sebeple en basit haliyle lanugo tüylerinin en önemli görevi vücudu daha doğmadan korumaktır diyebiliriz. 

Daha detaylı anlatmak gerekirse bu ince tüyler, genetik bir miras olarak insan vücudu soğuk gibi çevresel etkenlerin tehlikelerine karşı geliştirilmiş bir kalkan görevi görür. Çünkü anne karnındayken henüz koruyucu olan yağ tabakası oluşmamıştır. Bu genellikle hamileliğin son haftalarında yavaş yavaş oluşmaya başlar ama tam gelişimi doğumdan sonra tamamlanır. Bebeklerin sadece doğumdan sonra değil anne karnında da korunmaya ihtiyacı vardır. Rahimde, yağlı ve kalın bir madde olan kazeoza bebeğin cildini kaplayarak bebeği amniyotik sıvının etkilerinden korumaya çalışır. Kazeoza bebeğin doğal koruyucu kremidir diyebilir ve vücuda tutunması gerekir.Bu sebeple bu maddenin ciltten kaymamasını sağlamak lanugo tüylerinin görevidir. Bu madde lanugo tüylerine yapışır ve bebeğin cildi korunmuş olur. 

Yine bebeğin rahim içinde sıcak kalması da bu tüyler sayesinde olur. Bebeğin kilo alımı hamileliğin son aylarında artmaya başlar. Ancak öncesinde kilo almayan ve yağ tabakası oluşmayan bebeğin vücut sıcaklığının korunması gerekir. Bu noktada iş yine lanugo tüylerine düşer ve sıcaklığın düzenlenmesi, ısının korunması ve böylece bebeğin anne karnındayken sıcak kalması bu tüyler sayesinde gerçekleşir. 

Yapılan araştırmalarda, lanugo tüylerinin hormonlar üzerinde de etkisi olduğunu göstermektedir. Bebeğin zamanla tüm vücudunu kaplayan bu tüylerin hareket ettikçe stresi azalttığı yönündeki düşüncelere ek olarak büyümeyi teşvik eden hormonların salgılanmasında da rol oynadığı bilinmektedir. 

lanugo-tuyleri-ne-ise-yarar
Bebeklerde Lanugo Tüyleri Ne Zaman Dökülür?

Hamileliğiniz ilerleyip doğuma doğru yaklaştığınızda bebeğinizin bedeni yavaş yavaş yağ depolamaya başlayacağı ve koruyuculuk görevini bu yağ tabakası devralacağı için lanugo tüyleri gebeliğin son aylarında yavaş yavaş dökülmeye başlar. Anne rahminde dökülen bu tüyler bebek tarafından yutulur. Bu endişelenmenize sebep olacak bir durum olmaktan çok aslında doğal sürecin bir parçasıdır. Bu yutulan maddeler bebeğin ilk kakası olan mekonyumun oluşmasına katkı sağlar. 

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde lanugo tüylerinin bir kısmı anne rahminde dökülmüş olsa da hala tam anlamıyla ortadan kalkmış değildir. Bebeğinizin yağsız olan vücudunu sıcak tutma görevi gören lanugo tüyleri yağlanmanın başlamasıyla birlikte işlevini kaybetmeye başlar ve doğumdan sonraki ilk haftada bu tüylerin dökülme hızı artarak devam eder.

Kalıcı olmayan bu tüyler işlevini yitirince vücutta daha uzun süre kalamaz ve genel olarak bebeğiniz 4-5 aylık olduğunda bu tüyler tamamen dökülmüş olur. Sonrasında ise bebeğinizin gerçek kıl ve saçları yavaş yavaş çıkmaya başlar. Doğumdan sonra dökülen lanugo tüylerini bebeğiniz yutabilir. Bunu engellemek için biraz özen göstermeniz gerekse de genel anlamda endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Çünkü bebeğinizin boşaltım sistemi bu ince tüyleri idrar yoluyla kolayca dışarı atabilir. 

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde aslında lanugo tüylerinin dökülme süreci başlamış olur ve sonrasında birkaç aylık dönemde tamamen yok olması beklenir. Ancak prematüre doğan bebeklerde tüy dökülme süreci tam olarak başlamadığı ya da çok başında olduğu için daha yoğun tüyleri olabilir. Erken doğan bebeklerin de zamanla doğum haftalarına gelip vücudu gerekli yağ deposuna kavuştuğunda lanugo tüyleri dökülecektir. 

Lanugo tüyleri döküldükten sonra yerini halk arasında ayva tüyleri olarak bilinen vellus tüylerine bırakır. Bu tüylerde bebeğiniz büyüdükçe çoğalır ve renk değiştir. Sonunda da bebeğiniz ergenlik ve yetişkinlik döneminde kalıcı olan tüylerine kavuşmuş olur. 

Kendiliğinden dökülen lanugo tüyleri bebeğin kafasında kellik meydana getirebilir ya da bebeğiniz kelmiş gibi gözükebilir. Bu olan bir süreç olarak kabul edilmelidir. Çünkü dökülen saçların yerine kısa sürede yenileri çıkar ve bu saçlar zaman içinde gürleşir. Buna rağmen dökülen saçların yerine yenisi çıkmadıysa dışarıdan herhangi bir müdahalede bulunmadan önce bir doktora bu konuyu danışmak faydalı olacaktır. Bebeklerin gelişim süreçleri oldukça hassastır ve bu sebeple kontrolsüz uygulamalardan uzak durmak gerekir. 

Bunların yanı sıra bebeğin vücudunda ileride oluşacak kıl ve saç oranı için lanugo tüylerini kriter olarak kabul etmek doğru değildir. Bu genel olarak anne ve babadan gelen genetiğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu sebeple lanugo tüylerinin yoğunluğuna ve rengine bakarak bebeğin ilerleyen dönemlerdeki görünümü hakkında bir tahminde bulunmak bizi kesin sonuca götürmeyecektir. Bu sebeple doğum sonrası bebeğin tüylerinin çok ya da az olması yetişkinlik dönemindeki görünümünü etkileyen bir kriter değildir diyebilir. 

Lanugo Tüylerinin Dökülmesi için Ne Yapılabilir? 

Size göre uzun bir süre geçmesine rağmen lanugo tüylerinin dökülmesi gerçekleşmediyse bu işlem için ebeveynlerin duruma müdahale etmelerine gerek yoktur. Çünkü bu tüyler, gereken zamanda, bebeğin vücudu hazır olduğunda kendiliğinden ortadan kalkar. Bu tüylerin dökülme süresi her bebekte aynı olmayabilir. Bu genel olarak bebeğin gelişimi ve yapısal özellikleriyle alakalıdır. 

Bazı toplumlarda bu tüylerin hızlıca ortadan kalkması için bazı yöntemler uygulanıyor olabilir. Bölgeye zeytinyağı ile ovmak, anne sütü sürmek bu yöntemlerin başında gelir. Anca bu yöntemlerin hiçbirinin lanugo tüylerinin dökülmesini hızlandırıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Bebeklerin doğum ve büyüme süreçleri kendine has özelliklere sahiptir ve kusursuz bir sistem dahilinde ilerler. Bu sebeple bebeğinizin vücudunu kaplayan ve pek çok görevi olan lanugo tüylerinin ortadan kaybolması için yapabileceğiniz tek şey beklemek olacaktır. 

Bebeğinizin ilerleyen dönemlerdeki görünümünü şekillendirmek amacıyla bu tüylere müdahale etmek doğru bir uygulama değildir. Oldukça hassas olan bebeğinize yapacağınız yanlış bir müdahale sağlık durumuna olumsuz etkiler yapabilir. Eğer tüyler hakkında yapılması gereken bir işlem varsa bunun doktor kontrolünde ve onun tavsiyesiyle yapılması gerekir. Bu bilgiler sonucu söyleyebileceğimiz en önemli şey endişe ve telaşa fırsat vermeden tüylerin kendiliğinden dökülmesini beklemek olacaktır. 

Bebeklerle ilgili daha fazla içerik incelemek için tıklayın: https://www.bebek.com/bebek/

Post navigation

  • Beslenme ve diyetetik okuyorum ve her yaş grubu gibi bizim için bebekler de çok önemli hatta daha önemli diyebilirim. Kişisel olarak da anne ve çocuk konusuna ilgim yoğun böyle güzel bir makale ve site bulduğum içi mutluyum. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

Anne Karnındaki Bebeğin Duyularının Gelişim Sıralaması

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

Bebeklerde Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir?