bebeklerde ortakulak iltihabi sebepleri ve tedavisi

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Sebepleri ve Tedavisi!

Bazı rahatsızlıklar vardır ki sadece belli mevsimlerde yakamıza yapışır. Örneğin grip, her ne kadar yaz mevsiminde görülebilse de çoğunlukla kış mevsiminde karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Fakat bazı rahatsızlıklar hem kışın hem de yazın yakanızı bırakmaz.

Kulakla ilgili rahatsızlıklar bunların başında gelir ve sadece çocuklar için değil yetişkinler için de her an sorun yaratabilir. Bu sebeple siz bebeveynler yavrunuzu büyütme serüveninde onlarla ilgili her konuda bilgi sahibi olmanız gerektiği gibi bebeklerde orta kulak iltihabı konusuna da hâkim olmalısınız.

Orta Kulak Tam Olarak Nerededir?

Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir rahatsızlık olan orta kulak iltihabı, hakkında mutlaka bilgi edinilmesi gereken bir konudur. Üstelik kulağın işitmek dışında vücudun dengesini sağlamak gibi bir görevi de olduğundan burada meydana gelen herhangi bir rahatsızlık sadece ağrı ve acıya değil daha farklı semptomlara da sebep olabilir. Bu nedenle öncelikle kulağın yapısından bahsetmekte fayda var.

Duyma organımız olan kulak, iç, dış ve orta kulak olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Dış kulak; kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarının içinde bulunduğu bölümdür. Kulak muayenesi yapılırken öncelikle bu kısım ve kulak zarı kontrol edilir. İç kulak; şakak kemiği içinde bulunan işitme ve denge organlarının bulunduğu bölümdür.

Orta kulak ise kulak zarının iç kısmından başlayan, kulağın iç kısmında bulunan leblebi büyüklüğünde içi hava dolu bir boşluk olarak tanımlanabilir. Burada kulak zarının arkasında işitmeyi sağlayan çekiç, örs ve üzengi adında 3 küçük kemikçik bulunur. Ayrıca östaki borusu ile burnun arkasına ve boğaza bağlanarak dışarıya hava yolu ile açılır. Yutkunma refleksi sayesinde bu kanaldan orta kulağa hava girer.

Özellikle soğuk havalar pek çok hastalıkta olduğu gibi orta kulak iltihabına da zemin hazırlar. Orta kulak iltihabı nedir ve sebepleri nelerdir gibi aklımızı kurcalayan soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Kulağın içi hava dolu bir boşluk olduğunu artık biliyoruz. İçinin hava dolu olması gereken bu boşluk herhangi bir enfeksiyondan dolayı iltihaplı sıvı ile dolarak ağrı yapabilir. Ardından alerji, soğuk algınlığı, boğaz ya da solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle östaki borusunun etrafı şişer ve sıvının orta kulaktan genize boşalmasına engel olur.

Bu iltihaplı sıvı da kulak zarı arkasında toplanarak yapısındaki hastalık etkeninin üremesine uygun ortam hazırlar. Artan bakteri ya da virüsler bölgede iltihap şeklinde kendini gösterir. Orta kulak enfeksiyonu nedir sorusuna kısaca; “Kulak boşluklarını döşeyen mukozanın enfeksiyon kapması” şeklinde cevap verilebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Neden Daha Sık Orta Kulak İltihabı Yaşanır?

Birçok etken işitme organımızda rahatsızlıklara sebep olabilir ancak bu rahatsızlıkların çocuklarda ve bebeklerde yetişkinlere oranla daha sık görülmesinin belli sebepleri vardır. Neden bebeklerde orta kulak iltihabı daha sık görülür sorusunun cevabı aşağıdaki gerekçelerle açıklanabilir.

  1. Bebek ve çocukların östaki borusu yetişkinlere göre daha dardır ve az miktarda bir şişkinlik bile onları yetişkinlere göre daha fazla etkiler.
  2. Çocukların geniz eti yetişkinlere göre daha büyüktür. Büyümüş geniz eti östaki borusunu tıkayarak iltihaplanmaya uygun ortam hazırlar.

Orta kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra çocukluk çağında en çok görülen hastalıklar arasında ikinci sırada gelir.

Uzmanlar, bebeklerde orta kulak iltihabı enfeksiyonunun 2 yaşına kadar olan dönemde en az 1 defa görüldüğünü söylüyor.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Sebepleri ve Tedavisi!

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklar konuşmaya başladıklarında şikayetlerini daha doğru şekilde anlatır ancak söz konusu bebekler olduğunda problemin ne olduğunu anlamak daha zordur. Bu sebeple bebeğinizin davranışlarını takip ederek ağrısının nerede olduğunu, başka hangi belirtilerin olduğunu gözlemlemeniz önemlidir. Bebeklerde orta kulak iltihabı belirtileri ise şunlardır:

  • Uyku problemi
  • Kulak ağrısı
  • Kulağını çekiştirme ya da ovma
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • Denge kaybı
  • Duyma sorunları
  • İştah kaybı
  • Kulaktan akıntı
  • Kulak içinde ve çevresinde kaşıntı
  • Kulağını yastığa sürtme
  • İshal

Bu belirtilerin bir veya birkaçının bebeğinizde olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmalısınız.

Orta Kulak İltihabı Bulaşıcı mıdır?

Konu ile ilgili ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri de bu rahatsızlığın bulaşıcı olup olmadığıdır. Çocuklardan yetişkinlere ya da yetişkinlerden çocuklara hastalığın bulaşması söz konusu değildir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu orta kulak iltihabına sebep olan viral enfeksiyondur.

Çünkü bu enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Bu sebeple eğer anne ya da baba olarak üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan grip benzeri bir rahatsızlık yaşıyorsanız bebeğinize bulaşmaması için gerekli tedbirleri almanız gerekir.

Tedavisi Nedir?

Çocukluk çağında çok sık görülen orta kulak iltihabının çoğu yaklaşık 3 ile 7 gün içinde özel bir tedaviye gereksinim olmaksızın kendiliğinden iyileşir. Bu sebeple bebeklerde orta kulak iltihabı enfeksiyonu bazen hiç fark edilmeden yaşanır ve iyileşir. Eğer sorun bebeğinizde hafif de olsa belirti veriyorsa doktorunuza danışarak kullanacağınız ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile süreci kolayca atlatabilirsiniz.

Bunun yanı sıra şiddetli bir orta kulak iltihabı söz konusuysa tedavi uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Bu tarz tedavilerde genellikle antibiyotik, sprey ve östaki borusu ve burun açıcı ilaçlar kullanılır. Ancak antibiyotik tarzı ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi takdirde bu enfeksiyona sebep olan bakteri ve virüsler antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanır ve ilaçlar etki etmez duruma gelir.

İlaç kullanımının yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Cerrahi yöntemler ile kulak içinde biriken sıvının boşaltılması hedeflenir. Kulağa bir çizik atarak ya da daha ileri seviyelerde tüp takılarak hastanın rahatlaması sağlanır.

Orta Kulak İltihabını Önlemenin Yolları

  • Orta kulak iltihabına neden olan en önemli etkenlerden biri östaki borusunun kapanmasıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları dışında yemek yedikten hemen sonra yatmak hem yetişkinlerde hem de çocuklarda boğaz reflüsüne neden oluyor. Sonucunda da mide suyu östaki kanalına gelerek bölgede şişliğe sebep olarak orta kulağın işleyişini bozuyor. Bu sebeple yatmadan hemen önce yemek yenmemeli ve yemekten sonra yatmak için en az 2 saat beklenmelidir.
  • Bebekleri yatarak beslemek de orta kulak iltihabına sebep olan etkenlerden biridir. Bebeklerin anatomisi sebebiyle süt orta kulağa ulaşıp enfeksiyona yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için bebekleri hafif oturur pozisyonda emzirmek ya da biberonla beslemek orta kulak iltihabının önüne geçilmesinde yardımcı olur.
  • Anne sütü hem bağışıklığı arttırdığı hem de emzirme pozisyonu itibariyle beslenme için daha uygun olduğundan uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
  • Çocukları sigara içilen ortamlardan uzak tutmak bu enfeksiyonun önüne geçmek için önemli bir unsurdur.
  • Orta kulak iltihabına sebep olan üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle yuva ya da kreşe yeni başlayan çocuklarda sıkça görülür. Bu sebeple çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir.
  • Alerjisi olanlar için alerjiye sebep olan etkenlerden korunma veya alerji tedavisi de orta kulak iltihabının önüne geçmeye katkı sağlar.
  • Geniz eti, orta kulak iltihabına sebep olan faktörlerin başında gelir. Östaki borusunun kapanmasına sebep olduğu için eğer sorun yaratan büyüklükte bir geniz eti varsa doktorunuzun tavsiyesi ile küçültülmesi ya da alınması yönünde gerekli tedaviyi uygulamanız doğru olacaktır.

Sonuç olarak çocuklarda yaşanan kulak ağrıları dikkate alınmalıdır. Özellikle bebeklerde orta kulak iltihabı için ailelerin dikkatli olması ve bebeklerinin davranışlarını dikkatli izlemesi gerekir.

Henüz konuşamayan bebeklerin şikâyetlerini anlamak oldukça zordur. Bu sebeple doktora gittiğinizde hastanın öyküsünü doktor sizden dinleyeceği için tüm ayrıntıları doktorunuza aktarmalı ve gerekli tedavinin uygulanması için vakit kaybetmemelisiniz.

”Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur?” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur?: https://www.bebek.com/bebeklerde-kulak-agrisi-neden-olur-nasil-tedavi-edilir/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne ve Babalar Bu Kitapları Okumalı!

2 Yaş Sendromu ve Korkular

Tuvalet Eğitimine Yardımcı Olacak Ürünler Nelerdir?