bebeklerde-parantez-bacak

Bebeklerde Parantez Bacak

Bebekler ilk doğduklarında bacaklarında eğri bir görünüm olabilir. Bu, yenidoğan bebekler için oldukça normal bir durumdur. Bacaklar, özellikle diz kapakları zaman ilerledikçe ve kemikler güçlendikçe olması gerektiği pozisyona doğru şekillenmeye devam eder. İlk adımlarını attığında da bebeğinizde bu eğriliği görebilirsiniz. Ancak bu endişe duymanızı gerektirecek bir durum değildir. Çünkü çoğu zaman kendiliğinden düzelir. Yine de sizi endişelendiren bir durum söz konusuysa zaman kaybetmeden bebeklerde parantez bacak ihtimali ile ilgili doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Bebeklerde Parantez Bacak Nedir?

Bebeğin dizleri ya da bacakları arasındaki mesafenin normale göre fazla olması sebebiyle, özellikle yürüme esnasında yaylı bir görünüm oluşturan probleme parantez bacak denir. Halk arasında çarpık bacak olarak da bilinen bu sorun çoğu zaman kendiliğinden düzelir.

Parantez bacak nasıl anlaşılır derseniz: Topuklar birbirine yakın ve dizler arası mesafe normalden daha fazla olduğu için bebeğinizin bacakları paranteze benzeyen bir şekle sahiptir. Bu durum yenidoğan bebeklerde oldukça normaldir. Çünkü bebek anne karnındayken dizleri hafif dışa dönük haldedir ve bu şekilde doğar. Bu pozisyon sayesinde anne karnında daha az yer kaplar dolayısıyla daha rahat eder. Dünyaya geldikten sonra ise zamanla bacaklara yük binmeye başladıkça durum düzelecektir.

Bebeklerde Parantez Bacak Sebepleri Nelerdir?

Tıp dilinde genu varum olarak isimlendirilen parantez bacak durumunun bebeklerde görülmesinin iki sebebi vardır:

  1. Fizyolojik sebepler:

    En sık karşılaşılan çarpık bacak sebeplerinden biri bebeğin normal gelişimine bağlı olarak oluşan fizyolojik sebeplerdir. Bebek anne karnında hem daha az yer kaplamak hem de daha rahat hareket edebilmek için bacakları parantez şeklinde olacak pozisyonda durur. Ancak bazı bebeklerde doğumdan sonra da uzun süre bu şekil duruş devam eder ve ancak bebek yürümeye başladıktan sonra fark edilir bir hal alır.

    Genelde fizyolojik faktörlerden kaynaklanan bacaklarda çarpıklık tedavi gerektirmez ve bu durum bebeğiniz yürümeye başladığında kendiliğinden düzelir. En fazla 3 yaşına kadar bu görüntü kaybolacaktır.

  2. Patolojik sebepler:

Parantez bacak sebeplerinden biri de patolojik olgulara yani bir hastalığa bağlı olarak gelişen şekil bozukluklardır. Ebeveynleri endişelendiren durum da tam olarak budur. Bunun ayrımını yapacak olan doktorunuz olacaktır. Her parantez bacak patolojik olmayacağı gibi fizyolojik de olmayabilir. Bu sebeple eğer böyle bir şüpheniz var ise vakit kaybetmeden doktorunuzla durumu görüşmelisiniz.

Patolojik sebeplere bağlı olarak gelişen parantez bacak sendromu vakalarında en belirgin tetikleyiciler ise şunlardır:

  • D vitamini eksikliği: Hamilelikte ya da doğum sonrası bebekte D vitamini eksikliği görülebilir. D vitaminin güneş ışığı ve besinler olmak üzere iki önemli kaynağı vardır. Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren, doktorunuzun yönlendirmeleri ile D vitamini seviyelerini kontrol altında tutmalısınız. Doğum sonrasında da bu özeni yine hem kendiniz hem de bebeğiniz için göstermeye devam etmelisiniz.
  • Blount hastalığı: Kaval kemiğindeki büyüme bozukluğu olarak tanımlayabiliriz. Kaval kemiğinin hemen dizin altındaki iç kısım normal olarak büyümediği durumlarda bu hastalık oluşur. Parantez bacak ya da çarpık bacak bebeğiniz sorun büyüdükçe düzelirken Blount hastalığı gittikçe daha kötü hale gelir. Bu sebeple vakit kaybetmeden gerekli tetkiklerin yapılması için doktorunuzla görüşmelisiniz.
  • Raşitizm: Yine D vitamini eksikliğinin sebep olduğu destek ve hareket sistemi hastalıklardan biridir diyebiliriz. Kemik sağlığı için çok önemli olan kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilmesi ve vücuda alınması için D vitamininin yeterli düzeyde olması gerekir. Eğer bu denge kurulamaz ise bebeğinizin kemikleri yeteri kadar mineral alamayarak olumsuz yönde etkilenir. Bu sebeple D vitamini seviyelerini özellikle bebeğinizin gelişme çağında ve kış aylarında sık sık kontrol ettirmelisiniz.
  • Genetik sorunlar: Eğer ailede yakın akrabalardan, anne ya da babadan biri çocukluk çağında böyle bir sorun yaşamış ise bu durum kalıtım yoluyla bebeğinize aktarılmış olabilir. Böyle bir durumun öyküsünü doktorunuza mutlaka anlatmalı ve bu doğrultuda bir yol izlemelisiniz.

parantez-bacak-nasil-tedavi-edilir

Bebeklerde Parantez Bacak Tedavisi Nasıl Olur?

Ebeveynlerin çocuk büyütürken en büyük korkularından biri de ona ileride zarar verebilecek, birtakım sorunlara neden olabilecek davranışlarda bulunmaktır. Herhangi bir fiziksel rahatsızlık da bu problemlerden biridir. “İhmalim olur” endişesiyle her türlü olasılığı düşünmek anne ve babalar için son derece yorucu olabilir. Bebeklerde çarpık bacak sendromu da bu endişelerden biridir. Öyle ise böyle bir dönemde bebeklerde parantez bacak nasıl geçer sorusunu doğru yanıtlamakta fayda var.

  • Bebeklerin doğduklarında parantez bacakla doğduklarını ve eğer fizyolojik bir sebebe bağlıysa bu durumun düzeleceğini söylemiştir. Ancak bu bilinç yerine gereksiz endişeye ve korkuya kapılmak hem bebeğiniz hem de sizin için yorucu olacaktır. Bunun yerine öncelikle yapmanız gereken bu problemin sebebini anlamak için çocuk doktorunuzla ya da bir çocuk ortopedisti ile görüşmek olmalıdır. Bu görüşme ve kontrol sonrasında endişenizden uzaklaşıp bebeğinize zaman tanımak yapabileceğiniz en doğru şey olacaktır. Çünkü bebeğiniz büyüyüp yürümeye başladığında fizyolojik sebeplere dayanan parantez bacak düzelecektir.
  • Fizyolojik sebeplere bağlı olarak gelişen parantez bacak durumu bebeğiniz 18 aylık olduğunda düzelmeye başlar ve 3 yaş itibariyle düzelmiş olur. Bu dönem içinde yürümek için bebeği zorlamak doğru bir davranış değildir. Bebeğinizin gelişimi tamamlanmadan onu yürütmeye çalışmak kemik sağlığına zarar verebilir. Bu sebeple bebeğiniz hazır olduğunda kendiliğinden yürüyecektir.
  • Yapılan kontroller sonrası bebeğinizdeki parantez bacak durumu eğer patolojik bir duruma bağlıysa bu hastalığın teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Sadece D vitamini eksikliğine bağlı olabileceği gibi Blount hastalığından da kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumda doktorunuzun gerekli kontrolleri yapması ve tanıyı koyması gerekir. Bunun için genellikle muayene sonrası röntgen filmi istenir ve kemiklerde bir problem olup olmadığı incelenir. Ergen ya da geç dönemde gelen Blount hastalıklı çocuklarda hastalığın seyrine göre cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanır. Bu aşamada gerekenleri yapmak için sakin kalmanız en doğrusu olacaktır.
  • D vitamininin kemik sağlığı için oldukça önemli olduğundan bahsetmiştik. Bunun için hamilelik döneminde kendi beslenmenize ve doğum sonrası bebeğinizin beslenme rutinine D vitamini bakımından zengin gıdaları eklemeniz faydalı olacaktır.
  • D vitamini açısından gıda kadar önemli bir diğer kaynak ise güneş ışınlarıdır. Çoğu mevsimde günlük 10-15 dakikalık arasında güneşlenmek oldukça yararlıdır. Ancak güneş ışınlarından faydalanma düşüncesiyle uzun süreler güneş ışığına maruz kalmak doğru değildir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için gerekli özeni de göstermeniz gerekir.
  • Bunların yanı sıra pilates ve yoga gibi egzersizler, ilerleyen dönemlerde devam eden parantez bacak durumuna fayda sağlayacaktır. Başlangıçta bu egzersizler çocuğunuza zor gelebilir ancak zamanla alışacak ve kendine iyi geldiğiniz fark edecektir.
  • Bebeklik dönemi itibariyle yapacağınız masajlarda bu durumun düzelmesi bakımından oldukça yararlı ve rahatlatıcıdır. Ancak tüm bu süreç devam ederken unutmamanız gereken nokta; kısa zamanda sonuç alma kaygısı bebeğinizin gelişmesi dışında bir işe yaramayacaktır.
  • Obezite de bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Fazla kilo zamanla bebeğinizin hareket etmesini engelleyecek ve kas ve kemiklerdeki gelişmeyi olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple bebeğinizin beslenmesinin dengeli ve yeterli olması konusunda hassas davranmak en doğrusu olacaktır.

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek her anne ve babanın hayalidir. Ancak bebeklerde parantez bacak gibi olası sağlık sorunları ile karşılaşmak her zaman mümkündür. Önemli olan çocuğunuzu iyi gözlemlemek, problemi en kısa sürede anlayabilmek ve erken teşhis ve tedavi ile süreçte sağlıklı ilerlemektir.

Yenidoğan bebeklerle ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu makalemizden ulaşabilirsiniz: https://bebek.com/yenidogan-bebekler-hakkinda/

Yenidoğan beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

Post navigation

  • Benim oğlum yürümeye başladığında (1 yaş civarı) parantez bacaklarını fark ettik. Doktor doktor gezdik. Kaç kutu d vit kullandık sayısı belirsiz. Üniversite 3 aydan 3 aya çağırdı durdu. Hiç bilmediğimizden ne deseler yaptık. Geçer diyenler oldu, geçmez diyenler oldu. Ameliyat gerekebilir diyenler oldu. Görenler çocuğun bacakları kırıldı mı diye soruyorlardı. En son bizi yolda gören yaşlı bi teyze Allah ondan razı olsun. Bu çocuğu sıcak kuma oturt, bol bol güneşlensin, denize sok sürekli sakın doktora da götürme, ameliyat falan derlerse elletme sakın diye bize hayati bi tavsiye de bulundu. Biz her yaz tatile zorunlu gittik. Diğer günler güneşlendi bol bol. Hiç geçmez sanıyordum. D vit bi daha kullanmadık. O da çok zararlıymış ve sonuçta yapay, kimyasal. Çocuğumuzun bacağı şu an dümdüz 5 yaşına gelmeden bu sorun bitti elhamdülillah. Şifa Allah’tan. Bizim acemiliğimizi siz yaşamayın. Rahat olun, geçiyor Allah ın izniyle. Herkse sağlıklı günler dilerim. En çok da evlatlarımıza

    • Merhaba benim oğlumda böyle ne yapacağımı bilmiyorum gözüme uyku girmiyor her gece onu izliyorum gündüz ayrı kendimi o kadar sucluyorumki nerede hata yaptım diye kafayı yiycem artık etraf ayrı dert oğlum daha 2 yaşına girmedi gercekten duzeliyormu bana geceleri kundak yap dedi aynı sekilde yolda yuruyordum bir teyze o şekilde söyledi bana onu yapiyorum bakalım yarım kundak şeklinde inşallah fuzelir Rabbime çok dua ediyorum inşallah 😒

  • Merhaba benim de 1 yaşında oğlum var ve aynı sorun bizde de var. Yürüdükten sonra çevremdeki herkes bacakları çap, bacaklari neden böyle deyip durdular ve psikolojik olarak yıprandim ve nette araştırmaya başladım ve özel.bir hastanede hem ortopedi hemde çocuk doktoruna götürdüm. Kemik yapısında hiçbir sıkıntı çıkmadı. D vit kullanmiyordum onu belirttip ve kan testinde çok da düşük çıkmadı. Takviye verdi ve bol.nol.gunes önerdi çocuk doktoru. Ortopedi doktoru ise 2 yaşında kadar düzeleceğini söyledi. İçimize su serpti. Dışardan görüntü malesef ki hiç hoş durmuyor. Yürürken sanki o kadar zorlanıyor ki bende ilk yorumu yapan arkadaşin gibi kuma gömüp güneşletme yapma fikrini uygulamaya çalışacagim. İnşallah kızlarımızin bacakları tez vakitte düzelir 😔😭

Bir yanıt yazın

Küçük Çocuklarda Mastürbasyon

15-18 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeklerde Kış Giyimi