Pişik, özellikle popo ve kasık çevresindeki cildin tahriş olmasına verilen isimdir. Bu yazımızda bebeklerde pişik oluşumu hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Aklınızdaki tüm soruların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz!
Pişik Nedir?
Tıbbi adıyla amonyak dermatiti olarak bilinen pişik; popo, kasık çevresi, kol ve boyun gibi boğum bölgelerindeki cildin tahriş olmasına verilen isimdir. Pişik durumu genellikle sıcaklardan, fazla sürtünmeden ve amonyaktan kaynaklı oluşur.
Bebeğin altı sık sık değiştirilmezse ve bu nedenle idrar uzun süre cilt üzerinde kalırsa, bazı bakteriler ürenin amonyağa dönüşmesine neden olur. Amonyak ise ürenin aksine, cildi tahriş edici bir etkiye sahiptir.
Pişik Nasıl Anlaşılır?
Cildin yüzeyinde, cildi dış etkenlerden korumaya yardımcı ince bir yağ tabakası vardır. Amonyak ise bu yağ tabakasının koruyucu etkisini ortadan kaldırır. Bu durum cildin tahriş olmasına neden olur. Genital organ çevresi, kasık ve kalça bölgesinde yer alan cilt üzerinde kırmızı bir görünüm, pişiğe işaret eder. Ayrıca yanma, sızlama gibi etkiler görüldüğünde pişik oluşumunu anlayabiliriz.
Pişik durumu, genellikle bebeklerde alt bezin tene temas ettiği alanlarda görülür. İlk aşamada az miktarda kabarık kızarıklıklar olarak ortaya çıkan tahriş durumu, daha sonra su toplamış olan kabarcık ve hafif şişliklere döner. Bu aşamada acı verici yanmalar meydana gelebilir. Önlemi alınmayan pişikler ise enfekte olarak deri döküntülerinin kırmızı parlak bir renk alarak genişlemesine neden olur.
Pişik en çok 9 ila 12 aylık bebeklerde görülür. Cilt hastalığı olarak bilinen pişik; anüs etrafından başlayarak erkek bebeklerde kasık kıvrımları, penis altı ve testis torbasında, kızlarda ise büyük dudakların üzerinde kızarıklık şeklinde karşımıza çıkar. Kabarcıkların oluştuğu cilt bölgesinde yanma, batma ve kaşıntı hissedilir. Bunun sonucunda bebeklerde huzursuzluk ve ağlama nöbetleri görülür.
Pişik Neden Olur?
Bebeklerde pişik nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Bebek bezini değiştirirken tercih edilen ıslak mendil ve diğer hijyen malzemelerinin, cildi tahriş etmesi.
- İshal döneminde sık dışkı durumu ve idrar yolu enfeksiyonları yaşanması.
- Bebeğin bezinin geç değiştirilmesinin, bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam yaratması.
- Anne sütünün ardından mama ve ek gıdaya geçme durumu bebeklerin idrar ve dışkı pH’ında değişikliğe neden olur.
- Bebeğin diş çıkarma süreci, dermatit kaynaklı hastalıklar, antibiyotik tedavileri.
- Bazı kalıtsal hastalıklar ve çinko yetersizliği.
Pişik Nasıl Önlenir?
Pişiğin önlenmesi için en önemli etken hijyendir. Bebek bezinin bağlandığı alanın hijyenik tutulmasıyla birlikte kuru ve serin bir bölge olması gerekir. Ayrıca bebeğin altı sık aralıklarla temizlenmeli, mümkün olduğunda sık havalandırılmalıdır. Bebeğin altı değiştirildiğinde 10 ila 15 dakika arası altı bağlanmadan cildinin havayla temas etmesi, bel bölgesinin fazla sıkılmadan bağlanması önemlidir. Bunların yanı sıra bebeğin boyu ve kilosuna uygun bez kullanılması da gerekir. Gerekli durumlarda bebeğin cildine uygun Pişik Önleyici Krem kullanımı yapılabilir. Ayrıca talk içermeyen bebek pudraları da uygulanabilir.
Geleneksel bebek pudrası formüllerinin pek çoğunda talk pudrası kullanılır. Bu durum kişilerin, ilerleyen yaşlarında ortaya çıkabilecek sağlık komplikasyonlara neden olacağından, bebekler de dahil olmak üzere hiç kimsenin uzun süre kullanmaması tavsiye edilir. Talk pudrasının, kanser riski ile arasındaki bağlantısı henüz kanıtlanmamıştır. Yine de genel kanı kullanılmaması yönündedir.
Pişik Nasıl Geçer?
Pişik durumunun geçmesi için dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. Bu faktörlerin en başında elbette hijyen gelir. Pişik olan bölgenin hijyenine dikkat edilmesi ve kuru kalması gerekir. Bunlara dikkat edildiği sürece birkaç gün içerisinde pişik geçecektir. Ayrıca tahriş olan bölgeye çinko oksit içeren losyon ve krem türevleri kullanılabilir. Çeşitli önlemler alınmasına rağmen pişik durumunda düzelme görülmediği takdirde doktora gitmekte fayda vardır.
Talk İçermeyen Dalin Likit Pudra
Bebek bakım uzmanı Dalin, 40 yıllık deneyimiyle yaptığı bilimsel çalışmalar neticesinde, bebeklerin hassas cildine temas eden toz pudrayı daha güvenli hale getirmeyi amaçlar. Üstelik losyon ve pudranın bir araya geldiği özel formüllü Likit Pudra, yaş olarak daha büyük çocuklarda da kullanılabilir yapıdadır.
Kolay emilen Dalin Likit Pudra, bebeğin cildini yumuşacık yapar. Özellikle yaz sıcaklarından terleme ve idrardan kaynaklı fazla nemi emer ve bu sayede kızarıklık, tahriş gibi durumların önlenmesini sağlar. Yalnızca bez bağlanan bölgelerin yanı sıra ciltte kol ve boyun boğumlarında da kullanılabilir.
Üstelik Dalin Likit Pudra, uzun vadeli sağlık komplikasyonlarına sebep olabilecek talk maddesini kesinlikle içermez. Dalin Likit Pudra’yı, likit yapısı sayesinde ortalığı tozutmadan pratik bir şekilde kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra Dalin Likit Pudra hipoalerjeniktir ve cildin pH değeri ile uyumludur. İçeriğinde paraben, alkol, boya, parfüm, phenoxyethanol, silikon bulunmaz.
Pişik Önlemenin Güvenli Yolu: Dalin Pişik Önleyici Krem
Dalin Pişik Önleyici Krem, özel olarak geliştirilmiş yulaf yağı içeren formülü ile ciltte kızarıklığın oluşmasını önlemeye yardımcı olur. İçeriğinde yer alan çinko oksit sayesinde ciltte bariyer etkisi yaratarak özellikle yaz sıcaklarında terlemenin ve idrarın neden olduğu tahrişi önler.
Dalin Pişik Önleyici Krem’in içerisinde çocuk sağlığına zararlı kimyasallar arasında yer alan paraben, boya, parfüm, phenoxyethanol ve alkol bulunmaz. Klinik testlerle de yumuşaklığı kanıtlanmış bu pişik kremi, aynı zamanda dermatoloji uzmanları tarafından da test edilmiştir.
Hipoalerjenik yapısı sayesinde bebeklerin hassas cildinde güvenle kullanılabilir. Dalin Pişik Önleyici Krem’i bütün bez değişimlerinde az miktarda olacak şekilde bebeğinizin cildine nazikçe yedirebilirsiniz.
Ürünümüze ulaşmak için tıklayın: https://bbk.team/3qKxDwo
Sevgiler.