Bir bebeğin günlük bakımı her zaman fazla özen gerektiren bir konudur. Bakımı için ihtiyaç duyduğunuz her ürünün seçimine de ayrıca dikkat edilmesi gerekir.
Özellikle 1 yaş altında ve yeni doğan bebeklerin ciltleri oldukça hassastır. Bu nedenle de kullanılan alt bezi, kıyafeti veya günlük rutin kişisel bakım ve temizliğinde tercih ettiğiniz malzemeleri onun narin teni ile uyumlu olmalıdır.
Aksi hâlde miniğiniz bazı alerjik reaksiyonlar ve pişik gibi cilt rahatsızlıkları yaşayabilir. Bu sıkıntılar arasında en sık görülen bebeklerde pişik, dönem dönem her bebekte yaşanabilen ve hem miniklerin hem de ebeveynlerin hayatını fazlasıyla zorlaştıran bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki bebekler neden pişik olur, pişik nasıl geçer ve önlemenin yolları nelerdir?
Pişik Nedir?
Pişik, diğer adı ile ‘Diaper Dermatit’, bebeklerde genelde popo, popo çevresi, bacak arası ve genital bölgede meydana gelen bir çeşit deri tahrişi durumudur.
Önlem alınmadığı takdirde, tüm gün bez içerisinde kapalı kalan bölgelerin tahriş olması kaçınılmazdır.
Bebeklerde Pişik Belirtileri
Pek çok kişi pişiği diğer deri rahatsızlıklarından ayırmada sorun yaşamaktadır. Basit bir cilt kızarıklığı bu döküntülerle karıştırılabilmekte veya bebeğinde pişik olan bir anne farklı bir hastalığın şüphesiyle endişeye kapılabilmektedir.
Bebeğinizin pişik olup olmadığını ayırt etmenize yardımcı olacak bazı belirtiler ise şu şekildedir:
- Deride döküntü; pişik olan bölgede döküntü şeklinde irili ufaklı lekelenmeler bulunur.
- Şiş ve kabarık görünüm; deri pütür pütür, yer yer şiş ve kabarık bir görüntüye sahiptir.
- Yoğun kızarıklık; hafif tahrişin olduğu yerler pembemsi, daha yoğun tahriş olmuş yerler ise yoğun kırmızı renge sahip olur.
- Sulu kabarcıklar; döküntüler kimi zaman içi su dolu kabarcıklar şeklinde olabilir.
Bebeklerde Pişik Nedenleri Nelerdir?
Bebekler doğarken ciltlerinde verniks tabakası ile dünyaya gelir. Bu tabaka, yenidoğanı dış etkenlere karşı koruyucu bir kalkan görevi gören ve tüm cildin üst dokusunu kaplayan bir yapıdır.
Aynı zamanda vücut sıcaklığını korumayı da sağlar. Ancak bazı durumlarda bu tabakanın doğumdan hemen sonra yıkanması veya temizlenmesi, minikleri çok daha savunmasız bir hâle getirerek tahriş oluşumunu hızlandırır.
Peki bebeklerde pişik neden olur?
Cilt üzerinde döküntü şeklinde oluşan pişik, bebeğin teninin ıslak ve nemli kaldığı, yeterli şekilde hava alamadığı durumlarda gerçekleşir.
Özellikle alt bezinin bağlandığı popo, kasık ve genital organ çevresinde oluşmasının ana nedeni ise bebeğin cildinin alt bezi içerisinde tüm gün kapalı kalması ve cilt ile dışkının uzun süre temas hâlinde bulunmasıdır.
- Popo bölgesinin dışkı ile uzun süre temas halinde kalması; kaka ve idrar içerisinde bulunan amonyak, cilde uzun süre temas ettiğinde yanıklara ve tahrişe sebep olmaktadır.
- Alt bezinin seyrek değiştirilmesi; bezin sık kirlendiği dönemlerde seyrek bez değişimi tenin uzun süre havasız kalmasına, aşırı nem ve sıcağa maruz kalmasına yol açarak pişik oluşumuna yol açar.
- Genital bölgede oluşan çeşitli mantar ve bakteri enfeksiyonları; mantar ve bakterilerin üremesi için sıcak bir ortam gerekir. Uzun süre kapalı kalan alt bezi içerisinde bu canlılar hızla üreyerek tahrişe neden olur.
- Uzun süreli antibiyotik kullanımı; bazı antibiyotik ilaçların kullanımı, vücuttaki yararlı bakterilerin de ölmesine yol açabilir. Bu durum enfeksiyon oluşumunu ve buna bağlı olarak deride tahrişi hızlandırır.
- Ek gıdaya geçiş evresinde bebeğin bünyesinin yeni besinlerle tanışması; yeni besin demek, yeni dışkılama alışkanlığı demektir. Yavrunuzun beslenme şekli dışkılamasını da doğrudan etkiler ve sık kaka yapması pişik ihtimâlini artırır.
- Bebeğin cildinin kimyasal maddeye maruz kalması; kumaş bez kullanımında bezleri yıkarken tercih edilen sabun ve deterjanlar ile popo temizliği için kullanılan ıslak mendiller, formüllerinde bulunan bazı kimyasallar nedeniyle kızarıklık oluşumuna neden olabilir.
Bebeklerde Pişiği Önlemenin Yolları
Bebeklerde pişiği tedavi etmeden önce önemli olan derideki bu döküntülerin oluşumunu engellemektir.
- Alt temizliği sırasında sert ve tahriş etmeye müsait hareketlerden kaçınmak
- Genital bölge temizliğinde sadece ılık su ve pamuk kullanmak
- Kimyasal içerikli bakım ürünlerini kullanmamak
- Bebeğin poposunu devamlı temiz ve kuru tutmak
- Her bez değişiminde cilde pişik önleyici krem veya vazelin uygulamak
- Alt bezini sık sık değiştirmek
- Çok sıkı bez ve külotları kullanmamak pişik önlemede etkili yöntemlerdir.
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?
Bebeğinizin poposunda meydana gelen kabarcıkları ve döküntüleri giderebilmek için farklı tedavi yöntemleri vardır.
Peki bebeklerde pişik nasıl geçer?
Derideki tahriş bakteri kaynaklı ise antibiyotik içeren ilaç ve kremler, mantar kaynaklı ise antifungal ürünlerin kullanımı ile tedavi sağlanmaktadır.
Tedavide ana amaç, şikayetleri ve lezyonları gidermek ve tekrar oluşmasını önlemektir.
Pişik Kremi Nasıl Seçilir?
Miniklerin cildini olası bir pişik sorunundan korumanın en basit çözümü pişik kremleridir.
Her bez değişiminde, temizlenmiş tene ince bir tabaka hâlinde krem sürerek bebeğinizin cildini tahriş olmaktan koruyabilirsiniz. Ancak bu kremleri seçerken içeriklerine dikkat etmek gerekir.
Pişik kreminin;
- Ph 5.5 olması,
- Formülünde mutlaka onarıcı etkisi yüksek ve alerjik reaksiyon oluşturmayan çinko oksit bulunması,
- Zararlı kimyevi maddeler içermemesi,
- Boyar madde, parfüm gibi gereksiz koruyucu ve katkı maddelerinden uzak olması gerekir.
Bebeğinde Pişik Olan Annelerin Yapması Gerekenler
Küçük yavrunuzun narin teninde oluşan kızarıklıklar ve lezyonlar, bir anne olarak sizi çaresiz bırakabilir. Bu gibi zamanlarda ‘bebeklerde pişiğe ne iyi gelir?’ sorusuna cevap ararsınız.
- Bebeğinizin cildini sık sık havalandırmanız, cildinin nefes almasını ve rahatlamasını sağlar. Bu nedenle gün içinde fırsat buldukça bezi olmadan vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
- Ilık su, derisindeki yanma ve kaşıntı hissini azaltacaktır. Banyo esnasında poposunu suyun içinde bir süre tutarak bekletmeyi deneyebilirsiniz.
- Pişik önleyici kremler, tedavi ederken şikayetleri azaltarak rahatlamayı da sağlayacaktır.
- Bezi tamamen kirlenmese dahi alt bezini değiştirme sıklığını arttırarak, teninin bezle temasının mümkün olduğu kadar az olmasını sağlayın.
- Geceleri bezini daha sık değiştirmeye çalışın.
Bebeklerde Görülen Pişiğe Bitkisel Çözümler
Bebeğinin cildini rahatlatmak isteyen, kremlerden fayda göremeyen ve bitkisel çözümler denemek isteyen ebeveynler için pişikte uygulanabilecek farklı bitkisel yöntemler de vardır:
- Demlenmiş ve soğutulmuş ada çayını bir pamuk yardımıyla cilde soğuk pres yapmak
- Saf zeytinyağı sürmek
- Hindistan cevizi yağı sürmek
- İnce bir tabaka hâlinde yumurta akı uygulamak
- Papatya çayı sürmek
- Badem yağı ve E vitamini yağından oluşan karışımla bakım yapmak
- Vazelin sürmek
- Yaralarda iyileştirici etkisi bulunan sarı kantaron yağı kullanmak
- Ceviz yapraklarının kaynatıldığı soğutulmuş su ile bölgeyi yıkamak
Onay almadan yavrunuzun tenine herhangi bir madde sürmeniz doğru değildir.