Bu makalemizde sizlerle Bebeklere Reflüye İyi Gelecek Beslenme Önerileri paylaşmak istiyoruz. Özellikle de bebeğinizin yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen bu problemi gelin, detaylı inceleyelim!
Reflü Nedir?
Anne sütü, mama ya da diğer besinlerin mide içeriklerinin çeşitli nedenlerle yemek borusundan geri kaçması ve ağza gelmesi durumuna reflü veya geri kaçma adı verilir. Sindirim sisteminde besinlerin geçiş yaptığı noktalar kapakçıklar bulunur . Bu kapakçıklarda meydana gelen aksaklıklar ise reflüye sebep olur. Tıptaki bilinen adı ise gastroözofageal reflüdür.
Bebek reflüsü, 0-6 aylık bebeklerin %60’ı kadarında görülmektedir. Bir yaşına kadar devam etmekle birlikte şikâyetin azalarak kendiliğinden geçtiği de gözlemlenir. Her ne kadar kendiliğinden geçse de bu süre içerisinde bebeği olumsuz etkiler.
Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?
- Sık sık kusma (Özellikle beslenme sonrası besinlerin geri gelmesi şeklinde oluşur.)
- Fışkırır şekilde kusma
- Huzursuzluk
- Tekrarlayan orta kulak iltihapları
- Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
Reflü için Bebek Beslenmesinde Hangi Değişiklikler Yapılmalıdır?
Emzirmede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Özellikle de reflü belirtilerinin azalması, bebeğinizin rahatlaması için bebeğinizin beslenme düzeni çok önemli bir yere sahiptir. Mide kapasitesinden fazla beslemek, karın içerisindeki basıncı artırarak reflüyü tetikleyecektir. Bu sebeple sık sık fakat az az beslenme yapılmalıdır. Bebeğinizin doyduğunu hissettiğinizde ve kendisi de memeyi kendiliğinden bırakıyorsa siz de emzirme saatini sonlandırabilirsiniz.
Aynı zamanda tazyikli süt ya da hiperlaktasyon durumu da bebeğin emzirme esnasında hava yutmasına hem de fazla miktarda beslenmesine sebep olarak yine reflüyü tetikleyebilir. Bunun için tazyikli süt durumunda uygulanan arkaya yaslanarak emzirme, makaslama, sağım yapma gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Tazyikli süt ile ilgili makalemize ulaşmak için tıklayın!
Hiperlaktasyon – Fazla Süt https://www.bebek.com/hiperlaktasyonun-fazla-sut-sebepleri-nelerdir-ne-yapilmalidir/
Emzirmeden sonra bebeği direkt yatay pozisyona geçirmek mide içeriğinin ağıza gelmesine neden olabilir. Bu sebeple emzirmeden sonra mutlaka dik pozisyonda gazını çıkarmalı, yaklaşık 30 dakika sonra yatırılmalıdır.
Ek olarak etkin emzirmenin gerçekleşmemesi de reflü oluşumuna sebep olabilir. Bebek sadece göğüs ucunu emerse hava yutma ihtimali artacaktır.
Etkin Emzirme Nasıl Olur?
- Bebeğin ağzı kocaman açık olmalıdır.
- Bebeğin vücudu ve yüzü anneye dönük olmalıdır.
- Alt dudağı dışa dönük olmalıdır.
- Bebek göğüs ucunu değil, göğüs ucunun etrafındaki kahverengi bölgeyi kavramalıdır.
- Çenesi memeye yapışık olmalıdır.
Emziren Anne Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Emziren annenin tükettiği her besin %1’de olsa sütüne geçer ve bebeğini doğrudan etkiler. Emziren anne öncelikle yaşam tarzını değiştirmeli, her besin grubundan yeterli ve dengeli şekilde tüketmeli ve emzirme döneminde sorun yaşatan, özellikle gaz problemine neden olan besinlerden kaçınmalı.
Emzirme döneminde beslenme ile ilgili tüm bilmeniz gerekenlere aşağıdaki makaleden ulaşabilirsiniz.
Emziren annelerin tükettikleri bazı besinler reflüyü tetikleyebilir ve bebeğin huzursuzluğunu artırabilir. Emzirme döneminde reflüyü tetikleyen besinler;
- Sarımsak
- Soğan
- Acı olan baharatlar
- Çay, kahve, kafein içeren içecekler
- Portakal, mandalina gibi asit içeren turunçgiller
- Brokoli, lahana, karnabahar, turp gibi kök sebzeler
- Yağlı besinler
- Çikolata
Ek olarak bazı durumlarda süt ve yumurta diyetten çıkarıldığında da şikayetler azalabilmektedir.
Ek Gıdaya Geçişte Nelere Dikkat Edilmelidir?
Reflü problemi olan bebeklerde ek gıdaya geçiş yavaş yavaş, adım adım yapılmalıdır. Bebeğinizin hali hazırda hassas bir sindirim sistemi olduğundan onu büyük porsiyonlarla beslememelisiniz.
İkinci dikkat etmeniz gereken konu ise yiyeceklerin kıvamı olmalıdır. Çok fazla sıvı kıvamdaki besinler mide sıvısının yukarı kaçmasına sebep olur. Bu sebeple bebeğinize hazırladığınız pürelerin, çorbaların biraz daha koyu kıvamlı olmasına dikkat etmelisiniz.
Asidik besinler reflüyü tetiklediği için özellikle de portakal, mandalina, kivi, nar, domates, kırmızı biber gibi besinleri bebeğinize vermemelisiniz. Bazı besinler az asidik olması ve içeriği sebebiyle bebeğinizi rahatlatabilir. Gelin bu besinleri inceleyelim;
Armut
Armut hem düşük asiditesi ile hem de yüksek lif içeriği ile reflüsü olan bebekler için oldukça güzel bir alternatiftir.
Yulaf
Beta glukan içeriği ile lif kaynağı olan yulaf hem bebeğiniz için en faydalı besinlerden biridir. Reflü durumunda da bebeğinizin çorbalarına ve pürelerine yulaf ilave edebilirsiniz.
Muz
Potasyum deposu olan muz reflüsü olan bebeğinizi oldukça rahatlatacaktır.
Tatlı Patates
Haşlanmış tatlı patates, nişasta içeriği ile bebeğiniz için güzel bir alternatiftir. Ek gıdaya geçiş sürecinde de bebeğiniz rahatça uyum sağlayabilir.
Bu ürünümüzü incelediniz mi?
baby plus Kademeli Reflü Yatağı – https://www.e-bebek.com/baby-plus-kademeli-reflu-yatagi-p-byp-1353
Bebeklerde reflü ile ilgili tüm detaylar ve çözüm önerileri aşağıdaki makalelerimizde.
Hemen incelemek için tıklayın!
Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? – https://www.bebek.com/bebeklerde-reflu-belirtileri-nelerdir-nasil-gecer/
Bebeğinde Reflüsü Olan Anneler 10 Öneri – https://www.bebek.com/bebeginde-reflusu-olan-annelere-10-oneri/
Aklınıza takılanları yorum olarak bırakabilirsiniz.
Sevgiler.
Seray Tekin
ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı – Emzirme Danışmanı
Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/