Yeni anne baba olmuş ebeveynlerin, doğumdan sonra ilk aylarda, çok heyecanlı ve endişeli olduklarını hepimiz biliriz. Bebekleriyle en çok ilgilendikleri dönemler olan bu ilk aylarda, endişe duydukları konuların başında bebeklerde sırt dikeni gelir. Konu, yeni anne baba olmuş bireylerde bir hastalık gibi algılanarak paniğe sebep olabilir. Bebeklerde sırt dikeni, sırtlarında oluşum gösteren tüylenme ile ilgili bir konudur. Sanılanın aksine bir hastalık değildir.
Bebeğinizin anne karnındaki huzurlu, yumuşak alanından sonra, gerçek hayatla buluşması sonucu sırt dikeni oluşarak sırtındaki tüyler diken görüntüsü alabilir.
Bebeklerde Sırt Dikeni Neden Olur?
“Bebeğimin sırtında neler oluyor!” Diye endişelenmeyin.
Yenidoğan bebeklerde daha sık görülen sırt dikeni, Lanugo adı verilen tüylerin toplanması ile oluşmaktadır. Lanugo tüyleri bebeğinizin anne karnındayken oluşan tüylerdir. Oldukça ince yapılıdırlar. Bu ince tüyler bebeğin kendi yaptığı hareketlerle ya da sizin onu kucaklayıp, kaldırıp, indirmeniz sonucu bir araya toplanırlar. Bu sürekli devinim sonucu sırttaki tüylerin içeriye doğru gitmesine yol açar. Böylece sırtta batık kıllar gibi diken görünümlü bir yüzey oluşur.
Sırt dikenine neden olan faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Sert Zeminler
9 ay boyunca amniyon sıvısı içerisinde yer alan bebeğinizin pamuksu vücudu henüz yabancı olduğu yatak gibi sert zeminlerde kıpırdadıkça sırtında batık tüyler oluşturabilir.
Yatak, koltuk gibi zeminlerde bebeklerimizi aynı pozisyonda yatırmak sırtını baskıda bırakır. Bunlar sonucu, diken görüntüsünü veren sırt dikeni ortaya çıkar. Problemin önüne geçmek dına uyku sırasında yumuşak yastık ve yatak tercih etmelisiniz. Havalı pamuklu yataklar sırtının hava almasına yardım ederken, yumuşak yatak da sırtındaki baskıyı azaltır.
- Banyo
Bebeğinizi yıkarken sırtını ovalamanız, onun hoşuna gidecektir. Fakat çok fazla ovalama bebeklerde sırt dikeni çıkarma olasılığını artırır. Sert hareketlerle ve hassas bebek cildine uygun olmayan bakım ürünleri ile banyo yaptırmak tüylerin daha çok toplanıp deri içine hapsolmasına sebep olur.
- Gaz Sancısı
Gaz sancısı olan bebeğin rahatlaması için sırtının ovalanması gerektiğini her ebeveyn bilir. Ancak bebeğin bir an önce rahatlamasını sağlamak adına ovalama hareketinin uzun süre yapılması tüylerin toplanmasına yol açar. Eski ama etkili bir yöntem olan bu gaz ovalaması sırt dikenini tetikler. Bu da fazla gazlı bebeklerde daha çok görülebileceği anlamına gelir. Öyleyse bebeğinizi rahatlatmak için sırtına yapılan ovma hareketinde aşırıya kaçmamak önemlidir.
- Masaj
Masaj bebeğime nasıl zarar verir demeyin. Masaj bebeğinizi rahatlatır. Fakat sert ya da aşırıya kaçan bir masaj onu hem huzursuz eder hem de tüylerin baskı görmesine ve daha çok deri içine girmesine yol açar. Onun sırtında tüylerin bir araya gelmesini istemiyorsak hafif bir masaj yapmaya özen göstermeliyiz.
- Havalandırma
Bebekler doğdukları andan itibaren, özellikle ilk aylarda sürekli yatma pozisyonundadır. Bu onların canını sıkabildiği gibi sırt dikeninin oluşmasına da neden olur. Bebeğinizi sürekli sırt üstü değil, yan ya da yüzüstü yatırmanız ona iyi gelecektir. Böylece havalanan sırtta, tüylerin deri içine girmesi engellenmiş olur. Bu pozisyonları uygularken, bebeğinizin güvenliğini tehlikeye atabilecek durumlardan kaçınmaya dikkat edilmelidir.
- Dar ve Huzursuz Kıyafetler
Kimse kendisine küçük olan kıyafetleri giymek istemez. Bebeğinizin de huzurlu olması ve sırtında sırt dikeni oluşmaması için dar kıyafetlerden kaçının. Rahat giysiler giyinmek sadece sırt dikeni değil, kan dolaşımı için de önemlidir. Seneye de giyer mantığı ile alınan büyük kıyafetler kadar olmasa bile rahat edeceği bol kıyafetler tercih edin.
- Sabun
Sabunların genelde cildi kurutan bir etkisi vardır. Krem içerikli sabunlar içerik olarak bebekler için çok tavsiye edilmez. İçerisinde doğal yağlar barındıran sabunlar tercih edilmelidir. Normal bir sabun kullanmanız durumunda sırt kuruluğundan dolayı deri altında tüy topaklanması oluşabilir. Yetişkinlerin kullandığı duş jelleri de sırt dikeni için tehdit oluşturur.
Bebeklerde Sırt Dikeni Nasıl Çıkarılır?
Aşırı sırt sıvazlama, sıkı giysiler, havasız bir vücut sonucu bebeğinizde sırt dikeni oluşabileceğinden bahsettik. Aşağıdaki basit detaylara dikkat ederek bu faktörlerin etkisini ortadan kaldırmak bebeğinizi rahatlatacaktır.
- Bebek Yağları
Bebeğinizin rahat uyku uyuması, kendisini hafif hissetmesi için bebek yağları uygularız. Bu yağlar aynı zamanda sırt dikenine sebep olan tüylerin deri dışına çıkmasını sağlayarak oluşumunun ortadan kaybolmasına yardımcı olur. Yağın yapısının bebeğiniz için uygun ve zararlı maddeler içermemesine dikkat edin. Uygularken yeterli miktar kullanarak hafif bir şekilde uygulayın.
- Organik Yağlar
Bebek yağlarının yanında zeytinyağı gibi onu rahatlatacak yağlar da kullanabilirsiniz. Bu yağlar organik olduğu için bebeğinize zarar vermez. Fakat her organik yağ yavrunuz için yararlı değildir. Aktardan önünüze gelen yağları alıp uygulamayın. Malum kimisi tüylenme yapabiliyor. Faydalı ve organik olan yağlar, sırt dikeni dökülmesini hızlandırarak problemin kısa sürede çözülmesine katkı sağlar.
- Ilık Banyo
Onu uykuya hazırlayan en iyi şey, bizim bile uykumuzu getiren sıcacık bir banyodur. Aşırı sıcak su kullanmamalısınız. Sırt dikeni için yumuşama sağlayacak ve hafif bir ovalama ile onu rahatlatacaktır. Bebeğinizi yıkarken hafif yapılı bebek şampuanları ve sünger yapılı lifler kullanın. Şampuanlar banyoda sırtını yumuşatmaya yardımcı olur.
- Hafif Masajlar
Çokça bahsettiğimiz ovalama, bebeğinize zarar vermeyecek şekilde yapılırsa sırt dikenini çıkartmaya yani kılların gün yüzüne çıkmasına yardımcı olur. Avuç içinizi kullanarak dairesel hareketlerle bebeğinize rahatlama hissi verebilirsiniz. Bunları bebek yağları ya da kremleri ile yapmak daha etkili ve kolay olacaktır.
- Pamuklu Kıyafetler
Pamuk gibi tenlerine pamuk kıyafetler yakışır. Bebeğiniz için havalandırma önemli demiştik. Onun vücudunun hava alması sırt dikenine de iyi gelecektir. Naylon içerikli atletlerden uzak durun. Pamuklu giysilerle hava almasını sağlayın.
Bahsetmiş olduğumuz sırt dikenlerini düşürme yöntemlerini evinizde uygulayabilirsiniz. Yöntemleri uygularken vurguladığımız noktalara dikkat etmenizde fayda var.
Bebeğinize iyi gelecek masajlar yaparken onları yormayacak, sırt dikenlerine zarar vermeyecek şekilde yapmanız iyi olur. Kuru bir cilt sırt dikenlerini arttırabilir, bunun için masajlarda bebek yağı kullanmayı ihmal etmeyin. Banyo bebeğinizi rahatlatırken sırtındaki tüylerin yumuşayıp dökülmesine de yardımcı olur.
Endişe ettiğiniz gibi bebeklerde sırt dikeni bir hastalık değildir. Aksine tüyler, insanların koruma kalkanı konumundadır. Bu yüzden bebeğinizin sırt dikenlerini çekmek onlara zarar verir. Ne masajı fazla tutun ne bebeğinizi sırt üstüne fazla yatırın.
Bu davranışların aşırısı sırtına zarar verecektir. Bahsettiğimiz yöntemlerle onlara yardımcı olabilir, iyi sonuçlar alabilirisiniz. Bebeğinizin sırt dikeni sizi gerçekten çok endişelendiriyorsa alanında uzman bir doktora başvurabilirsiniz.
BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA KABAKULAK İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY! Konulu makalemize ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA KABAKULAK İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY! https://www.bebek.com/bebeklerde-ve-cocuklarda-kabakulak-ile-ilgili-bilmeniz-gereken-her-sey/