bebeklerde-sivrisinek-isirigi-ne-iyi-gelir-nasil-gecer

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı: Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Böcek ısırıkları, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerde ve çocuklarda da kaşıntılı ve acı verici olabilir. Özellikle sivrisinek ısırıkları, çoğu ciddi bir durum yaratmasa da ağrıya sebep olabilir. Bu ısırıklar bazen birkaç saat bazen de birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşip geçebilir. Ancak enfekteye neden olup, alerjik reaksiyonlara da dönüşebilir. Peki bebeklerde sivrisinek ısırığı nasıl geçer ve ne iyi gelir? Bu soruların cevaplarını öğrenebilmek için, gelin önce bu problemin nedenlerine ve belirtilerine bakalım.

Sivrisinek Isırıklarının Nedenleri

Bebeğinizin ya da küçük çocuğunuzun, sivrisinek ısırıklarına maruz kalmasının nedenleri;

  • Oturduğunuz çevrenin, gölet, bataklık, su kuyuları veya su havzalarına yakın yerde olması
  • Bulunduğunuz yerdeki çöp kutularının ağızlarının açık bırakılması
  • Evinizde nem ve rutubet bulunması
  • Bebeğinize giydirdiğiniz giysilerin kısa veya kolsuz olması
  • Evde bulunan yiyeceklerin, hijyenik bir şekilde muhafaza edilmemesi ve bu sebeple bu yiyeceklerin evde kokuya neden olması
  • Çocuğunuzun yattığı odada, bebek yağı, losyon ve kremler bulunması
  • Bebeğinizin terlemesiyle beraber, ter ve kokunun onun vücuduna yerleşmesiyle, çocuğunuz sivrisinek ısırıklarına maruz kalabilir.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığının Belirtileri

Çocuğunuzun bir sivrisinek tarafından ısırıldığına dair, cildinde oluşabilecek semptomlar şunlardır:

  • Öbekleşmiş halde kırmızı şişlikler
  • Çevresi, kızarmış ve şişmiş şekilde görülebilen yumrular
  • Deri üzerinde birkaç gün boyunca kendini gösteren doku bozuklukları
  • Yüz bölgesinde kızarmış bir biçimde oluşan şişlikler, sivrisinek ısırığı belirtileridir.

Bebeğinizin cildindeki bu kızarıklık ve şişlikler, kaşıntı yapabilir ve onu rahatsız edebilir. Bununla beraber sivrisinek ısırıkları sebebiyle, ciltte oluşan yumruların, şiddetli derecede kaşınması onlara zarar verip yara yapabilir. Oluşan yaraların çevresindeki diğer mikroplar yara içine girebilir ve nadir olmakla birlikte, bakteriyel deri enfeksiyonlarına sebep olabilir. 

Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde sivrisinek ısırığı, çok ciddi problemlere yol açmaz. Ancak nadir durumlarda tıbbi yardım yapılması gerebilir. Bunun için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Sıtma ve dang humması (kırık kemik humması) gibi hastalıklar, sivrisinek sebebiyle görülebilen ve reçeteli ilaçlarla tedavisi yapılabilen durumlardır. Bunların haricinde, sivrisinek ısırığından dolayı, bebeğinizde alerjik problemlere de rastlanabilir. Bu alerjik reaksiyonlar da ise doktorunuz tarafından, oluşabilecek kaşıntıları hafifletecek ve alerjiyi geçirebilecek antistaminikler yazılabilir. 

Bebeklerde Sivrisinek Isırığını Önlemenin Yolları

  • Bebeğinizin yatağına veya beşiğine bir cibinlik yerleştirin. Hatta bunu arabanızdaki bebek koltuğu için bile düşünebilirsiniz. Cibinlik, bebeğinizi böceklerden koruyacaktır.
  • Çocuğunuzu, özellikle dışarı çıkaracağınız zaman, uzun kollu ve paçalı giysiler giydirmeye özen gösterin.
  • Güvenli olan sivrisinek kovucuları kullanabilirsiniz. Fakat bu ürünleri bebeğinizin cildine doğrudan sıkmak yerine onun kıyafetlerinin üzerine uygulamak daha doğru olacaktır.
  • Çocuğunuzu dışarı çıkardığınızda, ağaçlık alanlar, göletler ve su havzaları gibi yerlerde gezdirmekten kaçının.
  • Evinizdeki pencerelere ve özellikle de bebeğinizin uyuduğu odanın penceresine sineklik yaptırmak da bu böcekleri uzak tutmanız da fayda sağlayacaktır.
  • Evinizin içindeki pencereleri ve kapıları, özellikle de akşamları kapalı tutmaya özen gösterin
  • Sivrisinekler koyu renklerden etkilenir. Bu yüzden bebeğinizi giydirirken, açık renkli kıyafetler tercih edin.
  • Evlerdeki mavi veya floresan ampuller, bu sinekleri doğrudan evin içine çekebilir. Eğer çocuğunuzun odasında bu tarz lambalar kullanıyorsanız, bunları değiştirmeniz tavsiye olunur.
  • Bebeğiniz 2 aydan büyükse, içeriği DEET olan sinek kovucu losyonlar kullanabilirsiniz. Ancak kimyasal madde içeren spreyler kaçının. Çünkü bu tür ürünler, çocuğunuzun akciğerlerine zarar verebilir. 

Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde sivrisinek ısırığına karşı, evde doğal çözümler üretilebilir. Bu çözümler için gerekli ürünler ise, çoğu ebeveynin evinde olan malzemelerdir. İşte bu malzemeler şunlardır:

Sarımsak: Isırıklar sebebiyle oluşan kaşıntı ve şişlikler için doğal bir yatıştırıcıdır. Sarımsağın kokusu hem sivrisinekleri bebeğinizden uzak tutar hem de şişliklerin iyileşmesine yardımcı olur. Bu bitkiden bir diş ezerek, ısırılan bölgenin üzerine sürülebilir ve birkaç dakika bekletip sonrasında hafif nemli bir bezle bölgeyi temizleyebilirsiniz.

Limon: İkiye böldüğünüz limonu, ısırılan yere nazikçe sürerek biraz bekletin ve yine nemli bir bezle temizleyin. Limonun, antienflamatuar ve anestezik özelliği, bebeğinizin cildine iyi gelecektir.

Buz: Isırılan bölgenin iltihaplanmasını önlemeye yardımcı olan etkili bir tedavi yöntemidir. Temiz ve yumuşak bir beze koyduğunu birkaç buz küpünü, bebeğinizin cildine nazikçe sürün. Ancak cilt yüzeyinde fazla tutmamaya özen gösterin. Çünkü bebeklerin vücut derileri hassas yapıda olduğu için, onların cilt yüzeyinde tahrişe neden olabilir.

Aloe Vera: Bu bitkinin jeli, cildin etkilenen yerine sürüldüğünde, bebeğinizde oluşan kaşıntı ve şişlikleri azaltır. Antiseptik ve yatıştırıcı özelliğiyle sivrisinek ısırıklarının iyileşmesinde doğal bir yardımcıdır.

Tuz: Böcek ısırıklarına karşı etkili ve rahatlatıcı bir antienflamatuardır. Çocuğunuzun cildindeki ısırılan bölgeye, deniz tuzuyla ve sonrasında da duru suyla nazikçe temizlemek, oldukça faydalı bir çözüm olacaktır.

Karbonat: Bebeklerde sivrisinek ısırığı probleminde, oluşan kaşıntıları azaltmaya yardımcı olur. Bir bardak suda eritilen 1 çay kaşığı karbonat, temiz küçük bir havlu yardımıyla cilde uygulanır ve birkaç dakika bekletilir. 

Bal: Cildin ısırılan yerine sürülen bal, anti bakteriyel özelliği sayesinde, cildi yatıştırarak, iltihabın oluşmasını da önler.

Vanilya Özü: Sivrisinek ısırıklarında, ısırılan bölgeye uygulandığında yatıştırıcı özelliğe sahiptir.

Bebeklerde sivrisinek ısırığı probleminde, güvenli olan anti bakteriyel sabunlar da önerilebilir. Çocuğunuzun cildini bu sabunla temizledikten sonra ise katkı maddesi bulunmayan saf kalamin losyonu da sürebilirsiniz. Bebekler için üretilmiş olanından kullanılması, kaşıntının hafiflemesine yardımcı olarak, bebeğinizi rahatlatacaktır.

Hangi Durumlarda Bebeğinizi Doktora Götürmelisiniz?

  1. Cildin ısırılan yerinde irileşme
  2. Dudaklarda veya boyun çevresinde şişlik
  3. Isırılan bölgede ağrı
  4. Ciltte kırmızı lekeler ve iltihaplanma
  5. Boğazda şişkinlik ve hırıltı
  6. Mide bulantısı ve kusma
  7. Ateş veya vücutta döküntü
  8. Bebeğinizin kaşınması veya ağlama durumları gibi belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz, çocuğunuzu, acil müdahale için doktora götürmenizde fayda vardır.

Bebeklerde sivrisinek ısırığı probleminde, tedaviden çok bunu önlemeye yönelik çözümler daha önemlidir. Bu yüzden, basit ve doğal yöntemlerle, çocuğunuzu bu durumdan koruyabilirsiniz. Böylelikle, bebeğinizde, tıbbi tedavi gerektirebilecek sağlık sorunları da yaşanmayacaktır. 

Sinek Kovucu ürünlerimizi incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

https://www.e-bebek.com/search?text=sinek%20kovucu

Aşağıdaki yazımız dikkatinizi çekebilir:

Yaz Aylarında Bebek Bakımı ile İlgili 11 Öneri: https://www.bebek.com/yaz-aylarinda-bebek-bakimi-ile-ilgili-11-oneri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hammm Bebek Bisküvili Çilekli Kup

Çocuğunuzun büyüyünce ne olacağını söylüyoruz!

19 Aylık Bebek Gelişimi