Bebeklerde Siyah Diş Lekeleri

Bebeğinizin diş sağlığının bakımı konusunda oldukça hassas davransanız da bazı yiyecek ve içeceklerden dolayı bebeğinizin dişlerinde siyah lekeler oluşabilir. Ancak bu durum sizi endişelendirmesin. Bebeğinizin dişlerindeki lekeleri önlemenin ya da lekeli olan dişlerini düzeltebilmenin basit ama önemli metotları bulunmaktadır. Dişlerde oluşabilen bu siyah lekeler, diş çürüğünün belirtileri de olabilir. Dişlerdeki siyah lekelerin hangi nedenlerden dolayı oluştuğunu öğrenmek, çocuğunuzdaki çürük ve ağrı yapabilecek dişlerden korumanıza yardımcı olabilir.

Dişe Rengini Veren Nedir?

Dişlerdeki siyah lekeler yeteri kadar önemsenmezse, sonradan ortaya çıkabilecek bir diş hastalığının belirtisi olabilir. Dişlerin rengi normalde beyazdan beyazımsı-sarıya ve beyazımsı-griye kadar değişebilmektedir. Dişlerdeki beyaz ton, dişin minesinde bulunan kalsiyum miktarıyla ilgilidir. Emaye ise dişlerin sert olan dış kaplamasıdır. Kalsiyum doğal olarak beyaz bir maddedir ve dişler renginin pek çoğunu kalsiyumdan alırlar. Dişlerdeki emaye zamanla incelmeye başlar ve dentin olarak bilinen alttaki tabakanın görünmesine sebep olur. Bu durum dişlerin daha koyu görünmesine neden olabilir ve diş minesi dışarıdan da lekelenebilir.

Dişlerdeki siyah lekeler, kahverengi veya gri renkte ortaya çıkan noktalar olarak kendini gösterebilir. Bu noktalar daha sonra zaman içerisinde siyaha dönüşebilir. Diğer zamanlarda, dişlerin üst kısmında, diş eti çizgisinin hemen altında siyah gibi beliren lekelere dönüşebilmektedir. Bu görünüm siyah lekeli dişleri olan çocuklarda daha fazla yaygındır. Dişlerde beliren siyah tartarın en yoğun olduğu yerler ön alt dişlerin iç kısımlarında veya azı dişlerinin dışındadır. Diş minesinin tahrip olduğu bu bölgelerde siyah dişlerde delikler de meydana gelebilir.

Bebeklerin Dişlerinde Neden Siyah Lekeler Oluşur?

Çocukların dişlerinde, çeşitli sebeplerden dolayı siyah lekelenmeler ortaya çıkabilir. Dişlerdeki bu siyah lekeler genellikle beslenmeyle bağlantılı bir durumdur. Yiyecek ve içeceklerden kaynaklanan siyah leke oluşumunun sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gazlı içecekler ve sporcu içecekleri gibi asitli gıdalar
  • Koyu renkli meyveler ve bu meyvelerle hazırlanan yiyecekler yada içecekler
  • Soya sosu, domates sosu ve köri sosu gibi koyu renkli soslar
  • Vitamin içeren sıvı demir takviyeleri

Dişlerdeki lekeler, çocuğun fırçalama ve diş ipi de dahil olmak üzere iyi bir ağız bakımı yapılmadığının da işareti olabilir. Bununla beraber, ağız ile ilgili bazı hastalıklar da dişlerde siyah noktalara ve lekelenmelere neden olabilir. Dişlerdeki siyah lekelerin nedenleri için iki durum vardır. Birincisi, dış etkenler olarak bilinir. Dış etkenler, dişin dışının renk değiştirmesine neden olur. İç lekeler ise bebeğinizin dişini içten dışa doğru etkiler. İç taraftan oluşmuş lekeli dişler, dişlerin çürüdüğü anlamına gelebilir. Oluşan bu çürüme nedeniyle siyah noktalı bir hal alan diş hızla ağrıya neden olabilmektedir.

Bebeklerin Dişlerinde Leke Bırakabilecek Yiyecekler

Öğünlerde verilebilecek bazı besin türlerine sınırlama getirerek, bebeğinizin dişlerinde meydana gelebilecek renk değişikliği oluşma riskini en aza indirebilirsiniz. Bebeklerin dişlerinde leke oluşturabilecek besinlerden bazıları şunlardır:

  • Pancar, üzüm, yaban mersini, ahududu ve böğürtlen gibi yoğun renk pigmentasyonuna içeren besinler
  • Bebeğinizin diş yüzeyine yapışabilecek ve çürüğe sebep olabilecek şekerli yapıdaki gıdalar
  • Asitli şekilde ve çocuğunuzun diş minesine zarar verebilecek domates sosu
  • Çikolata, çilek ve turşu gibi yiyecekler

Bebeğinize, bu yiyeceklerden verdiğinizde, onun diş etlerini nazik bir şekilde silmeyi veya sonrasında su ile dişlerini yıkamanız tavsiye edilir. Bununla beraber, yapılan bazı araştırmalar sonucu, bebeğinizi emzirmenin, bebeklik diş çürüklerine neden olmadığı da söylenmektedir. Ancak, çocuğunuz iki yaşını geçtikten sonra da emzirmeye devam ediyorsanız, çocuğunuzun dişlerinde çürük olması riski artabilmektedir.

Bebeklerde Diş Lekelerini Önlemek İçin Yapılabilecekler

Diş renginin değişmesi ve çürümesi sadece yetişkinler için değil çocuklar için de endişeli bir durum olabilmektedir. Tabi, bebeğinizdeki diş lekelenmelerini önleyebilmek için uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler mevcuttur. İşte uygulayabileceğiniz adımlar şunlardır:

  • Çocuğunuz, ilk bebeklik dişlerini çıkarır çıkarmaz onun ağız hijyenine önem göstermeniz oldukça önemlidir. Düzenli olarak dişlerini temiz tutmak, yaşı ilerledikçe ve dişleri büyüdükçe leke ve renk değişikliği oluşma riskini azaltacaktır.
  • Bebeğiniz altı aylık olduktan itibaren, yemeğini yedirdikten sonra bebeğinizin dişlerinin ve diş etlerinin yüzeyini nazik ve hafif bir şekilde hijyenik ve yumuşak bir bezle temizleyebilirsiniz.18 aylığa geldikten itibaren az miktarda, florür içermeyen bir diş macunu ile pirinç tanesi büyüklüğünde macunla dişlerini fırçalayabilirsiniz. Çocuğunuz, yaklaşık olarak 3 yaşına geldiğinde ve tükürme eylemini öğrendiğinde, fırçalama işleminde bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanmanız yeterli olacaktır.
  • Meyve suyu veya soda gibi şekerli içecekler bebeğinizin dişlerinin lekelenmesine sebep olabilir.
  • Çocuğunuza kereviz, elma, armut ve havuç gibi yemesi için çeşitli meyve ve sebzeler sunun. Bu tür sert ve gevrek yapıda olan meyve ve sebzeler, onları yerken dişlerin yüzeyini fırçalamaya yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuzun, genellikle sabah ve akşamki beslenmesinden sonra bebeğinizin diş ve diş etlerinin yüzeylerini silerek temizleyin.
  • Çocuğunuzu bir yaşından itibaren en az yılda bir defa diş hekimine götürün. Hekiminiz, onun diş sağlığını yakından takip ederek ve çıkabilecek sorunların önceden önlenmesinde yardımcı olacaktır. Eğer bebeğinizin dişlerinde leke oluşumundan endişe ediyorsanız bunu hekiminizle paylaşın.

Çocukların Dişlerinde Görülebilecek Siyah Tartar

Çocukların dişlerindeki tartar, bazen siyah noktalar ve lekeler olarak görünebilir. Siyah tartar düzgün biçimde bakımı yapılmayan dişlerdeki plak birikiminden kaynaklanır. Ne kadar da diş etlerinin üzerinde görünüyor olsalar da genellikle diş yüzeylerinde siyah tartar lekeleri görülür. Zaman içerisinde dişlerin üzerinde birikerek bakteri içeren bir hal alan bu plaklar, yenilen gıdalardaki asitlere tepki vererek tartar haline gelir. Çocukların dişlerdeki siyah tartar tedavi edilmezse zamanla büyüyebilir. Düzenli ağız bakımı ile tartar ve çocuğunuzun dişlerini çürükten koruyabilirsiniz.

Çocuğunuzun, dişlerini temiz tutma alışkanlığını öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Diş lekelenmesine neden olabilecek yiyecekleri yedikten hemen sonra dişlerini fırçalamak, diş yüzeyinde oluşabilecek siyah lekeleri önlemenin en basit yollarından biridir. Ayrıca siyah lekeye sebep olabilecek yiyecekleri ve içecekleri çocuğunuzun, sürekli olarak yemesine veya içmesine izin vermemeniz çok önemlidir.

 “Doğum Lekeleri ve Yenidoğan Deri Hastalıkları” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

 “Doğum Lekeleri ve Yenidoğan Deri Hastalıkları” : https://www.bebek.com/dogum-lekeleri-ve-yenidogan-deri-bozukluklari/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Yeniden Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler!

Çocuklarda Ayrılık (Seperasyon) Anksiyetesi

Pandemi Döneminde Bebekle Seyahat