bebeklerde-tirnak-sorunlari

Bebeklerde Tırnak Sorunları Nelerdir?

Tırnaklar anne karnında oluşmaya başlar ve hayatımız boyunca uzamaya devam eder. Deri eklerinden biri olarak görülen tırnaklar fonksiyonel olarak parmak uçlarını darbelerden, travmalardan korumak ve küçük cisimlerin tutulmasına yardımcı olmak gibi görevlere sahiptir. Bunun yanı sıra dermotolojik ve sistemik rahatsızlıkların belirtileri de tırnak değişiklikleri ile tespit edilebilir. Bu sebeple oldukça önemli bir yere sahiptir. Anne olduğunuz ilk günlerde bebek tırnaklarının ne kadar yumuşak ve kırılgan olduğunu hemen fark edersiniz. Bunun bir sorun olmadığını belirtmeliyiz. 

Anne olarak bebeklerde görülen tırnak sorunları nelerdir, yenidoğan bebek tırnakları ne zaman kesilmelidir? Yavrunuzun tırnak bakımı için neler yapılabilir? Ve daha birçok sorunun yanıtını sizler için araştırdık. Dilerseniz birlikte inceleyelim. 

Bebeklerde Sık Görülen Tırnak Sorunları Nelerdir?

Tırnakların anne karnında oluşmaya başladığına değinmiştik. Hamileliğin dokuzuncu haftasında oluşmaya başlar ve beşinci aya dek bu süreç devam eder. Bu sebeple tırnak sorunları doğuştan genetik kökenli olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Doğuştan genetik kökenli hastalıklarda tırnak problemleri bebeğiniz doğduğunda hemen ilk muayenesinde fark edilebileceği için genel muayenede yapılan inceleme de oldukça önemlidir. Sonradan kazanılmış problemler yetişkinlerin sorunlarına benzemekle beraber bazı farklılıklara sahiptir. Peki, bu bebek ve çocuklarda görülen tırnak sorunları nelerdir?

Bu sorunları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  1. Kaşık Tırnak

    Bu rahatsızlıkta tırnak plağı kaşık şeklini alır. Yenidoğan bebeklerin tırnakları çok yumuşak olduğu için plağının uçları yukarı doğru döner kaşık şeklini alır. Plak sertleştikçe bu sorun ortadan kalkacağı için geçici ve olağan bir durumdur. Çocukların özellikle ayak baş parmağında görülen bu sorun kısa sürede normale döner. Ancak ilerleyen dönemlerde bu sorun devam ediyorsa birtakım rahatsızlıkların belirtisi olabilir. En çok demir eksikliği anemisinde görülen kaşık tırnak sorunu için kan testleri yapılmalı ve bir uzman doktorun görüşü alınmalıdır.

     

  2. Beau Çizgiler

    Yenidoğan bebeklerin çoğunda ilk ay içinde görülebilen, tırnak plağının üzerinde enlemesine çizgi ve olukların oluştuğu durumdur. Bebeğiniz 3 veya 4 aylık olduğunda bu durum ortadan kaybolur. Daha büyük yaşlardaki çocuklarda ise tırnağa gelen bir darbe sonucu beau çizgileri oluşabilir. Ayrıca bazı ateşli hastalıklarda, kemoterapi alan çocuklarda ya da ağız el ayak hastalığı olan çocuklarda da bu çizgilerin oluştuğu bilinmektedir.

     

  3. Beyaz Noktalar

    Yenidoğan bebeklerde minimal doğum travmalarına bağlı olarak tırnak plağının üzerinde küçük beyaz noktalar oluşabilir. Geçici bir durumdur.

     

  4. Tırnak Soyulması

    Genelde bebeklerin el ve ayak baş parmaklarında bu sorun görülebilir. Bebeklerin parmaklarını emmesinin sorunu tetiklediği bilinmektedir. Tırnağın üst katmanının ayrılması olarak anlatabileceğimiz bu duruma ayrıca A vitamini ve kalsiyum eksikliğinin de sebep olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple eğer soyulma varsa mutlaka uzman bir hekime göstermelisiniz.

     

  5. Enfeksiyon

    Yine bebeklerin parmak emme reflekslerinin sebep olabileceği bir rahatsızlık türüdür. Nemli kalan parmakta tırnağın etrafındaki deri tabakasında yani yumuşak dokuda bakteri oluşabilir. Bu da ağrı, kızarıklık ve şişliğe sebep olabilir. Bu sebeple bebeğinizin ellerini sık sık temizlemeli ve kuru tutmaya özen göstermelisiniz.

     

  6. Batık Ayak Tırnağı

    Yenidoğan bebeklerin tırnakları oldukça yumuşak olduğu için yüzey dokusunun yan tarafları derinin içine doğru gömülü vaziyette ya da gömülme eğilimindedir. Bu durum fizyolojik olup herhangi bir tedavi ve müdahale olmaksızın kendiliğinden iyileşir. İlerleyen yaşlarda ise yanlış tırnak kesimi, sıkı ayakkabılar ve aşırı terleyen ayaklarda bu problem ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda konusunda uzman bir hekimle görüşülüp ilaç ya da cerrahi müdahale ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.

     

  7. Tırnak Mantarı

    Bebek ve çocuklarda yetişkinlere oranla çok nadir görülür. Özellikle nemli ortamlarda artan mantarın belirtileri çocuktan çocuğa değişkenlik gösterebilir. Sarımsı ya da donuk renkli tırnaklar mantarın en yaygın belirtileri arasında sayılabilir. Teri emmeyen çoraplar ve havalandırmaya sahip olmayan ayakkabılar soruna sebep olan başlıca etkenlerdir. Ayrıca diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan çocuklarda ortaya çıkma riski daha fazladır. Eğer bebeğinizin tırnak renginde bir farklılık görürseniz vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmeli ve gerekli tedaviye başlamalısınız. 

Bebeklerin İlk Tırnak Kesimi  

bebeklerin-ilk-tirnak-kesimi

Bebeğiniz dünyaya geldi ve sizin endişelerinize, korkularınıza her gün bir yenisinin eklendiğini biliyoruz. Tırnak kesimi de bunlardan biri. Bebeğimin tırnağını ne zaman kesmeliyim, ince tırnaklarıyla acaba kendini çizer mi, ya çok derin kesersem gibi bir sürü soru ve endişe var aklınızda. Sizlere bu konularda yol gösterecek, endişelerinizden uzaklaşmanıza yardımcı olacak bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Bebeklerin İlk Tırnak Kesimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bazı bebeklerin tırnakları doğduklarında uzun olurken bazılarının ise doğduktan sonra uzamaya başlar. Bu sebeple ilk kesimin yapılması için kesin bir zaman yoktur. Bu sebeple genel olarak doğum sonrasında 1-2 hafta beklemek ve bu süre içinde duruma göre kesmek daha doğrudur. Bebeğiniz doğduğunda dikkat ederseniz tırnakları parmak uçlarına yetişkinlere göre daha yapışıktır. Bu sebeple tırnağın parmak ucundan ayrılmasını beklemek ilk kesiminin ne zaman yapılacağı konusunda size yardımcı olacaktır. 

Bebeğinizin tırnakları doğduklarında oldukça esnek ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple kesme işlemi için biraz sertleşmesini beklemek doğru zamanda kesimi yapmanızı sağlayacaktır. 

İlk Tırnak Kesimi için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin ilk doğdukları aylardaki hareketleri daha çok refleks yani bilinçsiz hareketlerdir. Bu sebeple ellerini keşfettikleri bu dönemlerde ellerini bilinçsizce hareket ettirirler ve bu da vücutlarında çiziklerin oluşmasına sebep olabilir. Bu tarz durumlar yaşamamak için eldiven kullanabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki elleri dünyayla etkileşime geçmek için kullandıkları araçlardır. Bu sebeple emzirirken size dokunması ve emme reflekslerini geliştirmek adına ellerini emmesi için eldivenleri sürekli takmamak daha doğru olacaktır. Gelelim ilk tırnak kesiminde dikkat edilmesi gerekenlere.

  • Bebeklerin el tırnakları ayaklarına oranla daha hızlı uzar. Bu sebeple el tırnaklarını 1-2 haftada bir kez, ayak tırnaklarını ise ayda 1-2 kez kesmek genelde yeterlidir.
  • Doğru şekilde kesilmesi son derece önemlidir. Böylece tırnak batması ve enfeksiyon oluşmasını engelleyebilirsiniz. 
  • Bebeklerin el tırnaklarını yuvarlak, ayaklarını ise düz bir şekilde kesmeye özen göstermelisiniz. 
  • Gerekirse kesim sonrasında bebek törpüsü ile düzeltme yapabilirsiniz. 
  • Bebekler için özel tasarlanmış tırnak makaslarını tercih etmelisiniz. 
  • Bebeklere özel makasların uçları küt olup bebek anatomisine uygundur. Bu makasları tırnağa dik olarak tutup kesim işlemini kolayca yapabilirsiniz. 

İlk Tırnak Kesiminde Yapılmaması Gerekenler

Bebeğinizin ilk tırnak kesimini yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar olduğu gibi yapılmaması gereken hususlarda vardır. Bazı doğru bilinen yanlışlar ya da kesimle ilgili duyulan endişeler bu hususların gözden kaçmasına sebep olabilir. İlk kesimde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Bebeğinizin tırnağını deriye denk gelecek şekilde kesmen bu hataların başında gelir. Aslında tırnakların en önemli görevlerinden biri elinizin en hassas noktalarından biri olan parmak uçlarınızı korumaktır. Kısa kesildiği takdirde bu görevini yerine getiremez, parmak ucu zedelenir ve enfeksiyon riski oluşabilir. 
  • Makasını farklı amaçlar için kullanmak ise en yaygın hatalardan biridir. Bebeğinize özel tasarlanmış ürünü sadece bebeğinizin tırnakları için kullanmalı ve işlem sonrasında temizliğini mutlaka yapmalısınız. 
  • Bir diğer hata ise uyurken kesmektir. Bu bebeğinizin ani hareket etmesine sebep olabilir. Bu sebeple banyo sonrası bebeğiniz rahatladığında kesmek daha doğrudur. 
  • Bazı anneler tırnak makası kullanmaktan çekindiği için bebeğin tırnağını ısırmayı ve bu şekilde zarar vermeyeceğini düşünür. Oldukça yaygın olan bu düşünce enfeksiyonlara yol açabileceği için kesinlikle tercih edilmemelidir. 
  • Tırnak kesme korkusunun sebep olduğu bir diğer hata ise tırnakların kendiliğinden kırılmasını beklemektir. Bu yırtılmalara ve kesiklere yol açabileceği için yapılması uygun değildir. 

Tırnak bulguları yetişkinlerde olduğu için bebeklerde de bir sendromun ya da cilt hastalığının habercisi olabileceği için özellikle ilk muayenede kontrolü yapılmalıdır. Sonrasında da ebeveynler tarafından bebeklerin tırnak kesimi yapılırken herhangi bir farklılık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bebeklik döneminde yaşanan birçok sorunun ileri araştırma ve tedavi gerektirmediği yönünde ailelere bilgi verilmelidir. Herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda ise derhal uzman bir doktora danışılmalıdır. 

Dilerseniz “Çocuklarda Görülen Tırnak Sorunları” Konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Çocuklarda Görülen Tırnak Sorunları: https://www.bebek.com/cocuklarda-gorulen-tirnak-sorunlari/

Bebeklerde Salya Neden Oluşur?

Yağ Yakan Kahve Tarifi (Bulletproof)

Karın Düzleştiren Kür – Diyetisyen Beyza Uyan