Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey!

Bez masrafından yoruldunuz, bebeğiniz artık büyüdü ve yaşıtlarının hepsi tuvalet ihtiyacını kendileri gidermeye başladı ya da kreşe başlayacak ve artık tuvalet alışkanlığı kazanması gerek!

Bu sebeplerden hangisi tuvalet eğitimi çalışmalarına başlamanız için geçerli bir sebep olabilir diye kendi kendinize soruyorsanız, ne yazık ki hiçbiri bu eğitime başlamak için geçerli bir sebep değildir.

  • Peki doğru cevap nedir?
  • Ne zaman başlanmalıdır?
  • Bebeğimin hazır olduğunu nasıl anlarım?

Bebeklerde tuvalet eğitimine başlamadan önce her ebeveynin cevaplaması gereken önemli sorular vardır. Soruların cevapları ve çok daha fazlası için makalemizi okumaya devam edin.

Tuvalet Eğitimi Nedir?

Bebekler dünyaya geldikleri ilk haftalarda, günde 15-20 defa çiş 2-3 defa da kaka yaparlar.

Zaman geçtikçe gün içinde yaptığı kaka ve çiş sayısı daha da seyrekleşen bebekler için kendi kontrolleri dışında yaptıkları bu kaka ve çiş oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Bu sebeple yaptıktan sonra huzursuz olur ve nihayet tuvaletini yaptığına dair işaret olan ağlama eylemini gerçekleştirirler. Bu olayın kontrol dışı gerçekleşmesi bebeğinizin özgürleşme yolundaki en büyük engellerden biridir.

Tuvalet eğitimi bebeğin kaka ve çişini kontrol edebilmesini, tuvaleti ya da lazımlığı kullanabilmesini sağlayarak; bir birey olma, kendi kararlarını verebilme, kendine güvenme, başarma ve özgürleşmesi yolunda atılan önemli adımlardan biridir.

Bebeklere Tuvalet Eğitimi Vermek İçin Doğru Zaman Nasıl Anlaşılır?

Bebekler biraz büyüyüp çevreye karşı farkındalıkları arttığında, çok rahatsız oldukları kaka ve çişin aslında kendilerinden çıkan bir şey olduğunu fark ederler.

Yaklaşık 18. aydan sonra ise tuvaleti gelmeden önce bedeninde gerçekleşmeye başlayan değişimleri tanır ve kakanın ya da çişin gelmek üzere olduğunu bilir. Ancak bilişsel farkındalık eğitime başlamak için yeterli değildir.

Bebeklere tuvalet eğitimi verebilmeniz için fiziksel ve duygusal olarak hazır olmaları gerekir.
Hazır olup olmadıklarını anlayabilmeniz için de aşağıdaki fiziksel ve duygusal yeterliliklere sahip olup olmadıklarını gözlemlemeniz gerekir.

Fiziksel Yeterlilikler:

Bebeklerin lazımlık ya da tuvalet kullanabilmeleri için elbette ki öncelikle dengede durmayı ve yürümeyi öğrenmeleri gerekir. Bunun yanında minik yavrunuz;

  • Tuvalete gidip pantolonunu indirene kadar kaslarını kontrol ederek çişini ya da kakasını tutabilmeli
  • Tuvaletinin geldiğini sözlü olarak kelimelerle ifade edebilmeli
  • Tuvalete girebilmek için banyonun kapısını ve lambayı açabilmeli
  • Alt giysisini kendisi indirip toplayabilmeli

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey!

Tuvalete ya da lazımlığa oturabilmeli ve oturduktan sonra dengeli bir şekilde tuvalet üzerinde kalmayı başarabilmeli!

  • İşi bittikten sonra kapağı kapatıp ardından sifona basabilmeli
  • İlk etapta poposunun temizlenmesi için yardım alması gerekse de ellerini kendi başına yıkayabilmelidir.

Duygusal Yeterlilikler:

Çocuklar öncelikli olarak fiziksel beklentileri karşıladıktan sonra duygusal olarak da hazır olmalıdırlar. Bebeklere tuvalet eğitimi verebilmek için onlardan beklenen duygusal hazır bulunuşluk belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Sürekli anneye yapışık gezmeyi bırakması, artık özgür olmak istediğinin ilk işaretidir.
  • Üzerini giyinirken ya da yemeğini yerken ille de ben yapacağım diye tutturmak ve sizin yaptığınız şeyi bozup kendisi yapmaya çalışmak,
  • Kendi tuvaletini yapmaya istekli olmak,
  • Lazımlığa karşı korku ya da tiksinti duyguları geliştirmemek.

Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bebeğinizin tuvaletini kendi başına yapmayı öğrenmesi, özgürleşmesi yolunda önemli bir adımdır. Bu süreçte yaşanan olumsuz deneyimler bebeğinizin gelişimi, hatta karakterini bile olumsuz etkileyebilecek kadar kuvvetlidir.

Bu nedenle çocuklarda tuvalet eğitimi süreci geçiştirilecek bir dönem değil, ebeveynler için oldukça dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

  • Eğitime başlama kararını alırken çocuk merkezli olun. Önemli olan sizin değil onun hazır olmasıdır.
  • Eğitime başlamadan önce çocuğunuzla konuşmalı ve bu kararı birlikte almalısınız.
  • Çocuklarda tuvalet eğitimi için gerçek bir tuvalet biraz büyük ve korkutucu görünebilir. Bu nedenle işe lazımlıkla başlamak daha kolay olacaktır.
  • Lazımlık alırken bebeğinizle birlikte gidin ve ona seçme şansı verin.
  • Eğitime başladığınız halde bebeğiniz herhangi bir ilerleme gösteremediyse zorlamayın. Biraz ara verin.
  • Çocuğunuz tuvaletini yapmayı başardığında cesaret verici cümleler kurun. Ancak bunu yaparken bu eylemin doğal bir olay olduğunu unutmayın ve övgü işini abartmayın.
  • Altına kaçırma gibi kazalar yaşandığına asla kızmak ya da uyarmak gibi bir davranışta bulunmayın. Kazaya yoğunlaşmak yerine başarılı deneyimlere odaklanın.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey!

Tuvalet Eğitimi Gece de Devam Eder mi?

Ebeveynlerin en çok ikilemde kaldığı durumlardan biri de geceleri bebeğin altını bağlayıp bağlamama konusudur. Tuvalet eğitimi gece de devam eder; ancak uygulayacağınız yöntem bebeğinize ve size göre değişiklik gösterir.

Çocuğun tuvaletini belirli saat aralıklarında yaptığını gözlemleyen bazı ebeveynler, geceleri saat kurarak belli aralıklarla çocuğu tuvalete götürmeyi tercih ederler.

Bazı ebeveynler ise gece bez bağlamayarak eğitime gündüz odaklı devam etmeyi tercih ederler. Bazı ebeveynler ise tuvalet eğitimi gece de doğal akışıyla devam etmelidir diyerek; alta su geçirmez özel bir çarşaf serip, bebeğin kendi yaptığı ıslaklıktan rahatsız olup gece tuvaleti geldiğinde söyleyeceği zamana kadar bekler.

Bu yöntemi alıştırma külotuyla denemek de bir tercih olabilir.

Eğitim Sürecinde Baskıcı Olmanın Zararları!

Tuvalet eğitimi esasen bireyselleşme çabasıdır. Bu nedenle bebeğinize bu eğitim sırasında baskıcı davranmak, onun karakterini ve psikolojisini derinden ve kalıcı olarak etkileyebilir.

Tuvaletini henüz tam anlamıyla kontrol edemediği halde yapması ya da yapmaması için zorlanan çocuk, sırf ebeveynini mutlu etmek ya da kızdırmak için bilerek tuvaletini uzun süre tutup yapmama veya altına yapma davranışı gösterebilir.

Tuvalet eğitimi sürecinde bebeğinizin psikolojisi ve sizin davranışlarınız bu süreç için en önemli şeyler, tam da bu konu hakkında bir videomuz var:

YouTube video

Bu yaklaşım bebeğin ilerde kendi kararlarını veremeyen, dışarı bağımlı bir karaktere sahip olmasına sebep olabilir.

Yapılan araştırmalar baskıcı ebeveynlerle tuvalet eğitimi alan bireylerin ileride ya çok cimri ya da aşırı savurgan biri olduğunu ve sosyal ilişkilerinde problemler yaşadığını göstermiştir.

Erkek Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Kızlardan Farklı mıdır?

Çoğu ebeveynin merak ettiği konulardan biri de kız ve erkek çocuklarda tuvalet eğitimi konusunda farklılık bulunup bulunmadığıdır. Elbette eğitim sırasında birtakım farklılıklar görülmektedir. Bu farklılıklardan biri, tuvaletini yapmayı öğrenme hızıdır.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey!

Yapılan araştırmalar, kızların bu konuda erkeklerden daha hızlı olduğunu göstermiştir.

Çünkü genel olarak erkekler kızlardan daha hareketli olduğundan lazımlığa oturup o kakanın gelmesini beklemek çok da kolay değildir.

Kız ve erkek çocuklarda tuvalet eğitimi konusundaki bir diğer fark ise kızlarda tuvalet sonrası temizleme işleminin önden arkaya doğru yapılmasına dikkat etmek gerekirken; erkeklerde ise hem oturarak hem de ayakta tuvaletini yapmayı öğretmek önem arz etmektedir.

Yine kız ve erkeklere tuvalete karşı olumlu tutum sergilemek için uygulanan yöntemlerde cinsiyete bağlı olarak farklı oyun ve oyuncaklar kullanılabilir. Kız çocuk işe oyuncak bebeğine tuvaletini yaptırarak başlarken erkek çocuk çöp kamyonunun atıklarını boşaltması oyunuyla başlayabilir.

Bir bebeğin tuvalet eğitimi almaya başlayana kadar ortalama 6000 adet bez kullandığı gerçeğini düşünürsek, bu eğitime hemen başlamak istemenizi anlayabiliriz. Ancak bebeğiniz hazır olmadan bu eğitime başlamanın parayla telafi edilemeyecek kişilik bozukluklarına sebep olabileceği gerçeğini unutmamalısınız.

 

Bu nedenle bu süreçte odağa kendinizi değil, bebeğinizi ve onun gelişim özelliklerini almalısınız. Çocuğunuzun özel olduğunu unutmamalı ve bu süreçte onu asla diğerleri ile karşılaştırmamalısınız.

Tuvalet eğitimine yardımcı olacak ürünler konulu makalemizi incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/tuvalet-egitimine-yardimci-olacak-urunler-nelerdir/

Tuvalet eğitimi ile ilgili ihtiyacınız olan ürünler için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve ürünlere kolay ulaşın Gülen Emoji

https://www.e-bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-urunleri-c4211/

Bu süreci en güzel şekilde geçirmenizi dileriz, mutlu günler!

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Beşiği Nasıl Düzenlenmeli?

Cerebral Palsy Nedir?

Bebeklerde Kaka Renkleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler!