Bebeğin ihtiyaç duyduğu uyku süresi bebekten bebeğe göre değişmektedir. Bu da bebeğin yaşı, gelişim düzeyi ve kişisel özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Yeni doğan bebeklerin belli bir uyku düzeni yoktur. Bebeğin uyku düzeni ilk 6 aydan sonra gelişmeye başlar. İlk 6 ay boyunca kesintisiz uyku süresi 2 saati geçmez ve bir günde yaklaşık 18-21 saat uyurlar. Büyümeyle birlikte günlük uyuma süresinde kısalma ve kesintisiz uyuma süresinde artma olur.
Bebeğinizi anlamak iyi bir ebeveyn olabilmenin ilk koşuludur!
Yeni doğmuş bebeklerin annelerinin vücudu dışında bir yaşamı sürdürdükleri gerçeğini benimsemeleri zaman almaktadır. Uykusundan uyanan bebek annesinin memesine sarılır, emer, sonra doymuş ve halinden memnun bir şekilde tekrar uykuya dalar. Annesiyle arasında oral (ağızsal) yoldan bir ilişki kurmuştur ve anne karnında olduğu dönemdeki gibi annesiyle bir birlik ve bütünlük oluşturduğu hissine kapılır. Ancak bebeğin duyu organları gelişmeye başladıkça artık anne karnında yaşamadığını fark etmeye başlar.
İşte bebek için uykunun bir anlamı da rahim içi yaşama dönüştür.
Bazı bebekler uyuyabilmek için birtakım seremoniler gerçekleştirme ihtiyacı hissederler. Kimi bebekler yastık püskülüyle oynamadan uykuya dalamaz. Kimi bebek burnunun önünde ince bir bezin varlığını hissetmeden uyuyamaz. Kimisi parmağını emerek uykuya dalar. Bebeklerin uyumak için gereksindiği bütün bu kaçınılmaz seremoniler onun bir vakit ana karnında sürdürdüğü cennet benzeri yaşamdan ne kadar gönülsüz ayrıldığını sezgisel yoldan kavramamızı sağlar.
Uyumak için çocuğun gereksindiği bu seremoniden vazgeçirilmesi için bazı önlemler alınmalıdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey bebeğin zorlanmaması ve düş kırıklığına uğratılmaması gerekir. Yavrusunu seven anne ona karşı uygulayacağı yasaklamanın ölçüsünü içgüdüsüne dayanarak belirleyebilir. Aynı zamanda annenin bebek yeni durumuna alışana dek zaman zaman ağlayıp sızlanmasını sineye çekmesi gerekecektir. Çünkü dozu iyi ayarlanmış özverilere alıştırmak onun ileriki gelişimi için son derece önemlidir.
Bebeğinizi anladığınızı ona ifade etmek iyi bir ebeveyn olabilmenin ikinci koşuludur!
Yavrusunu belli bir uyku seremonisinden vazgeçirmeyi amaçlayan anne uyumadan önce ona ninni söylemeli, kendini yalnız hissetmesi için bir neden bulunmadığını, onu çok sevdiğini, birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu, bu zor dönemi birlikte atlatabileceklerini sesiyle duyurabilmelidir.
Yenidoğan bebekler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek/yenidogan/
Merhaba. Benim bebeğim 3 ay 6 günlük düzenli olarak gece 22:00 de uyuyup sabah 04.30 veya 05.00 gibi uyanıyor doyduktan sonra uyuyor ve tekrar iki saat sonra uyanıyor ortalama 07:00gibi. bu kadar uzun uyuması normal mi.