Bebeklerde Yastık Kullanımı
Genellikle uzmanların bebeklerde yastık kullanımını desteklemediği bilinen bir gerçektir. Buna karşın piyasada bebekler için oldukça geniş bir yelpazede ürün çeşitliliği mevcuttur. Bu durum bebeveynlerin kafasının karışmasına yol açarken, bebeveynleri çeşitli araştırmalara sevk etmekte, sorularla baş başa bırakmaktadır.
Bebeklerin yastık kullanma alışkanları bebeğin yaşı, iskelet ve kas sisteminin gelişimi ve alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle bu süreç her bebekte değişiklik göstererek ilerler.
Kaç Yaşından İtibaren Bebeklerde Yastık Kullanılmalı?
Öncelikle bir yaşından küçük bebeklerde yastık kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. Bu durum bebekte çeşitli kalıcı fiziksel bozukluklara sebebiyet verebileceği gibi ani bebek ölümlerine de sebep olarak yüksek risk teşkil etmektedir. Bununla beraber bebek, yastık kullanmasını gerektirecek herhangi özel bir fiziksel durum ya da hastalığa sahip değilse iki yaşından sonra yastık kullanımı önerilmektedir.
Yastık kullanımı genel olarak bebeğe bağlı bir durumdur ve bebeğin ihtiyacı ve isteği doğrultusunda şekillenir. Eğer bebek iki yaşını doldurduktan sonra böyle bir arayışa giriyorsa bebeveynler bebeği gözlemleyerek ve doktor tavsiyesi doğrultusunda bebeğin daha sağlıklı bir uyku rutinine kavuşması için gerekli düzenlemeleri bebeğe sağlayabilirler.
Yastıkla Gelen Tehlike
İki yaşına kadar henüz fiziksel olarak belli bir olgunluğa erişemeyen bebeklerde yastık kullanımı oldukça tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir. Solunum sistemi ve kasları henüz yeteri kadar gelişmeyen bebekler bu nedenle iki yaşından önce yastık kullanımı için uygun değildir.
İki yaşından önce yastığın bebeğin soluk alışverişini engelleyebileceği hatta tamamen kesebileceği unutulmaması gereken önemli bir noktadır. Bununla beraber iki yaşından önce bebeğin kas sistemi de yeterli gelişimi tamamlamadığı için yastık kullanımı bebeğin hareket kabiliyetini kısıtlayarak gelişim sistemini olumsuz etkiler.
Bebeğin iskelet ve kas sistemi, omuriliği, solunum yolları dolaylı ya da direkt yoldan kullanılan yastıktan etkilenerek telafi mümkün olmayan birtakım sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle bebeveynlerin bu konuya gerekli özeni ve önemi göstererek bu konuya gereken ciddiyeti göstermeleri gerekmektedir.
Bebeğin çeşitli aktiviteler sırasında düzenli ve sık bir şekilde gözlemlenmesi de bu süreçte bebeveynlere fikir sahibi olma ve bebeğin ihtiyaçlarını çok daha yakından gözlemleme konusunda destek olmaktadır.
Bebeğim Yastık Kullanabilir Mi ?
Bebeklerin yastık kullanacak sürece gelip gelmediklerini anlamanın en kesin yolu bebeklerin boyun kaslarının gözlemlenmesidir. Yüz üstü bırakıldığında boynunu kendi kendine kaldırabilen bebeklerin boyun kaslarının geliştiği kabul edilebilir. Bu noktada gözlem ve takibe devam edilip, doktor tavsiyesi ile yastık kullanımına geçilebilir.
İki – Sekiz yaş aralığı bu süreç için genel bir aralıktır ve birçok konuda fikir verir. Bebeklerin yastık kullanımında bir diğer önemli nokta, bebeklerin mutlaka yastık kullanmak zorunda olmadığıdır.
Bebeveynler yine bebeklerini dikkatlice gözleyerek bebeğin yastığa ihtiyacı olup olmadığını anlayabilir. Yastık kullanma yaşına gelen her bebeğin mutlaka yastık kullanması gibi bir zorunluluk olmadığı gibi, bebeklerin yastıksız çok daha konforlu ve rahat yatabilecekleri ihtimali bebeveynler tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.
Doğru Yastık Seçimi Nasıl Olmalı?
Piyasada bu kategoride birçok farklı model, ürün ve çeşit müşterilere sunulmaktadır. Bu noktada bebeveynlerin dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar vardır.
Öncelikle bir doktor tavsiyesi ile hareket etmek her konuda olduğu gibi bu konuda da bebeveynlere güven verir ve bebeğin sağlığında önemli bir rol oynar.
Yastık seçiminde bebeveynlerin pahalı ve süslü seçenekler yerine doğru, önerilen ve sağlıklı modellere yönelmesi çok daha yerinde olur. Bunun için iyi bir piyasa araştırması yapmak ve doktor tasviyesi ile hareket etmek yeterlidir. Kuş ya da kaz tüyü yastıklar bu süreçte çeşitli boğulma tehlikelerine sebep olabileceği için uzmanlar tarafından önerilmez.
Seçilen yastığın ince olması da bu noktada bebeveynlerin yapabileceği doğru bir tercihtir. İnce bir yastıkla boyun kasları desteklenen bebekler, vücut gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmazlar.
Yastık seçiminde bir diğer önemli nokta da seçilen yastığın bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmayacak mataryelden üretilmiş olmasıdır. Anti- alerjik yastıklar bu noktada öne çıkarak bebeveynlere güvenli bir seçenek oluştururlar.
Bebeğim Yastık Kullanmayı Reddediyor
Kimi bebekler erken sayılabilecek zaman dilimlerinde kolayca yastık kullanmaya adapte olup yastık kullanmayı arayabileceği gibi, kimi bebekler de tamamen yastık kullanmayı redderek yastıksız bir şekilde uyumayı tercih edebilir. Bu noktada bebeveynlerin unutmaması gereken her iki süreçte de durumun oldukça normal olduğu ve bebeğin ihtiyaçlarına saygı gösterilmesi gerektiğidir.
Eğer bebek yastıksız daha rahat ediyor ve yastık kullanmıyorsa, bebeğe yastık kullanması konusunda baskı yapmak ve bebeği yastığa alıştırmaya çalışmak yanlıştır.
Bazı bebeveynlerde yastık kullanmamanın bebeğe zarar verebileceği şeklindeki görüşler de bebeğe yastıkla uyuma konusunda baskı yapmalarına sebebiyet verebilmektedir. Aksine bu durum bir eksiklik olmadığı gibi sadece bebeğin vücudu ve kaslarına göre kendi için en rahat edebileceği pozisyonu almasıdır.
Bebeklerin fiziksel yapıları yastıksız da konforlu bir şekilde uyumalarına izin verecek şekildedir bu yüzden bebeğin tercih etmediği uyuma şekilleri bebeğe empoze edilmeden bebeğin alışlanlıklarına saygı duyulmalıdır.
Senem Tokuş – İçerik Editörü
”Bebeklerde Güneş Gözlüğü Kullanımı” ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 🤰🏻
Bebeklerde Güneş Gözlüğü Kullanımı: https://www.bebek.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.