Hamilelik dönemiyle beraber anne adayları bebekleri için yapacakları alışverişlerde ayrı bir heyecan duyarlar. Minicik ayakkabılar, rengarenk kıyafetler ve yumuşacık nevresimler bu alışverişin ilk sıralarında yer alır. Bebeğinizin yatağını hazırlamaya başladığınızda ise aklınıza bir soru gelir: bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalıdır? Siz rahat ve konforlu yatağınızda yatarken bebeğinizin de buna ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu doğru olabilir ancak bebeklerin yastık kullanmasının riskli tarafları da vardır. Bu sebeple bebeklerde yastık ne zaman kullanılmalı ya da bu yastık hangi özelliklere sahip olmalı gibi konulara dair bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bebek Yastığı Nedir?
Öncelikle bebek yastığının ne gibi özelliklere sahip olması gerektiği ile başlayalım. Bebek alışverişi yaparken aldığınız rengarenk nevresim takımları içinden yumuşacık yastık kılıfları olduğunu biliyoruz. Bu kılıflar içine koyabileceğiniz bebek yastıkları normal yastıklara göre oldukça ince ve hafif sert yastıklar olmalıdır. Yastığın yapıldığı malzeme de anti-alerjik özelliklere sahip olmalıdır. Eğer bebeğiniz özellikle alerjik bir yapıya sahipse kuş tüyü ya da kaz tüyü gibi materyal içeren ürünleri tercih etmemelisiniz.
Bebekler Yastık Kullanmalı mı?
Rahat ve deliksiz bir uyku uyuyabilmeleri için bebeklerde yastık kullanılmalı mı sorusu annelerin kafasında soru işaretlerine sebep olabilir. Bu konuda uzmanların fikir birliğine vardığı konu özellikle ilk 1 yılda yastık kullanılmaması yönündedir. Bu bebeklerde ani ölüm sendromları veya kafa ve omurilik sorunlarına sebep olabilmektedir. Ancak bebeğinizde reflü ya da nörogelişimsel bazı hastalıkların sebep olduğu fazla salya üretimi gibi sağlık sorunları var ise doktorunuza danışarak çok ince ve hafif sert yastıkları kullanabilirsiniz. Bu gibi durumlar dışında bebeğinizin boyun kasları yetişkinlere göre oldukça kısa ve güçsüz olduğu için yastık kullanımına gerek yoktur.
Bebek yastıkları için ziyaret ediniz: https://www.e-bebek.com/bebek-yastik-c4060/
Bebeklerde Yastık Kullanmanın Riskleri Nelerdir?
Bebeklerin yastık kullanımı ile beraber bazı risklerin de oluşabileceği göz önünde bulunmalıdır. Hatta bebek yatağında büyük ve yumuşak oyuncaklar ve battaniyelerinde bulunması da tehlikelidir. Peki yastık kullanımı ile oluşabilecek riskler nelerdir, gelin birlikte inceleyelim:
- Bu risklerin başında ani bebek ölüm sendromu gelmektedir. Bebeğiniz baş ve boynunu bizler gibi kontrollü bir şekilde hareket ettiremez. Eğer bebeğinizi yastığa yatırdıysanız ve bebeğiniz uyurken yüzüstü gelecek şekilde hareket ederse tekrar geri dönemeyebilir. Bu durum da bebeğin nefessiz kalarak boğulmasına sebep olabilir. Bu durum göz önüne alınarak bebek yataklarında yumuşak yastıklar, büyük peluş oyuncaklar ve battaniyeler bulunmamalıdır.
- Bebeklerin enselerinin kısa ve başlarının vücutlarına oranla daha büyük olduğunu düşünürsek yastık kullanımını ense kavisinin ve omuriliğin zorlanmasına neden olacaktır. Bu durum bebeğiniz için oldukça rahatsız bir yatış şekli nedeniyle uykusunda problem yaratır. Ayrıca sırtlarının doğal yapısında da bozulmaların olmaması için en az 1 yıl olmak üzere 2 yaşına kadar yastık kullanılmamalıdır.
- Yastık kullanımı düşünülenin aksine bebeklerin rahat uyumasına yardımcı olmaz. Yetişkinler yastıksız uyumakta zorlanırken bu durum bebeklerde tam tersidir. Hem uykularında hem de uykuya dalmalarında zorluk yaşarken bu durum yeterince uyuyamadıkları için dinlenememelerine yol açar. Bu sebeple 2-8 yaş aralığında bebeğinize yastık kullanmayı öğretmeniz daha faydalıdır.
- Alerjiye yol açma riski olduğu için yastık kullanımına ne kadar geç başlanırsa bebek için daha iyi olur. Hem yıkarken kullanılan yumuşatıcılar hem de yastık yapımında kullanılan materyaller alerji oluşmasına katkı sağlayabileceği için dikkatli olunması gerekir.
Bebeklerde Ne Zaman Yastık Kullanılabilir?
Özellikle 1 yaş öncesi dönemde uzmanların yastık kullanımını tavsiye etmediğini ve birtakım riskleri olabileceğini söylemiştik. Yine de her bebeğin gelişimi kendine özgü özelliklere sahiptir ve bunu en iyi anlayacak kişi annesidir. Durum böyle olunca bebeklerin yastık ile uyuma yaşı 2-8 yaş aralığı olarak belirtilmektedir. Bu aralık size geniş bir zaman dilimi gibi gözükse de bebeğin gelişimi göz önüne alındığında en rahat uykuya sahip olabilecekleri dönem bu aralığı kapsamaktadır.
Bebeklerin yastık kullanımı için şu koşulların oluşması gerekir:
- Bebeğiniz başını kendi başına kontrol etmeye başladığında,
- Bebek yatağında bulunan örtüleri ya da yumuşak oyuncakları başının altına koymaya başladığında,
- Uyku pozisyonu sebebiyle geceleri huzursuz olduğunda,
- Başını yatağınızdaki ya da koltuklardaki yastıklara koymaya başladıysa,
- Baş ve boyun bölgesi desteklenmeden uyuyamıyorsa,
- Ve en önemlisi yaptığınız gözlemler sonucu bebeğinizin yastık kullanmaya hazır olduğunu düşünüyorsanız, yastık kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bu koşulların yanı sıra bebeklerde yastık ne zaman kullanılır sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise bebeklerin beşikten kendi çocuk yatağına geçtiğinde verilen uyku eğitimleri ve uyku düzeni oluşturma zamanında yastık kullanmaya başlanabilir. Bu bazen büyüme algısı yarattığı için çocuklar kendini mutlu hissederken bazılarında ise rahatsızlık hissi sebebiyle yastığı reddetme gibi durumlar meydana gelebilir. Yastık kullanımı bir zorunluluk olmadığı için bebeğinizi buna alıştırmaya zorlamamanız daha doğru bir seçim olacaktır.
Bebek Yastığı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yetişkinler olarak yastık tercihlerimiz birbirinden farklıdır. Yüksek, alçak, sert ya da yumuşak yastık kullanmayı seçebiliriz. Ancak durum bebeklerde biraz farklıdır. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebekler için yastık seçerken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Bebek yastıkları oldukça ince ve hafif sert olmalıdır. Böylece bebeğin kafası içeri gömülmez be boğulma riski minimuma indirilmiş olur.
- Yastığım yapıldığı materyal çok önemlidir. Alerjik bir reaksiyona sebep olmamak için kaz tüyü ya da kuş tüyü yastıklar tercih edilmemelidir. Aynı zamanda polyester gibi malzemelerden de uzak durulmalıdır. Bu tarz malzemeler nefes almayı için bebeğinizin saç ve ense kısmında terleme yapabilir. Onun yerine pamuk gibi nefes alabilen ürünler tercih edilmelidir.
- Mikroplastik dolgulu yastıklar tercih edilmemelidir. Yastık kılıfının yırtılması veya delinmesi gibi durumlarda içinden çıkacak olan materyali bebek yutabilir ve bu da istenmeyen durumların yaşanmasına sebep olabilir. Bu sebeple içinde kullanılan dolgu malzemesine de dikkat edilmelidir.
Ayrıca bazı bebeklerde düz kafa sendromu görülebilir. Bu doğuştan gelen bir durum olsa da bazen yatma şeklinden dolayı kafa şeklinde bozulmalar yaşanabilir. Piyasada bu durum için üretilmiş özel yastıklarda vardır. Tercihinizi bunlardan yana da kullanabilirsiniz. Bebeğinizi sürekli aynı pozisyonda yatırmamak, sürekli döndürerek uyutmak şekil bozukluğu yaşanmaması için yapılması gerekenlerden bir diğeridir.
Sonuç olarak bebeklerde yastık kullanımı bir zorunluluk değildir. Eğer bebeğinizde reflü gibi bir sağlık problemi yoksa yastık kullanmak için acele etmeniz gerekmez. Bebeğiniz gelişimsel özelliklerini tamamladığında ve yastık kullanımına hazır olduğunda bunu size davranışlarıyla anlatmaya başlar. Bu sebeple bebeğinizi iyi gözlemlemeli ve sonucunda doğru yastığı seçerek yastık kullanmaya başlayabilirsiniz.
Aşağıdaki yazımız dikkatinizi çekebilir;
Bebek Yorganı Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir? : https://www.bebek.com/bebek-yorgani-nasil-secilir-nelere-dikkat-edilmelidir/