Bebeklerde Yürümenin Gecikme Nedeni Nedir?

Bebeklerde Yürümenin Gecikme Nedeni Nedir?

Yürümenin Gecikme Nedeni Nedir?

Bebekler sırası ile önce başlarını dik tutmaya başlar, sonra yavaş yavaş oturabilir ve sonra sıra yürümeye gelir. Bebeklerinin ilk adımı konusunda oldukça heyecanlı olan bebeveynler bu sürecin gecikmesi konusunda sabırsız davranabilir ve endişeye kapılabilirler.

Ancak hatırlanması ve unutulmaması gereken bu sürecin her bebekte değişiklik gösterebileceği ve bu durumun oldukça normal karşılanması gerektiğidir.

Bebekler genellikle birinci yaşlarını doldurduktan sonra yani on ikinci aylarından sonra yürümeye başlarlar. Ancak bu süreç oldukça esnektir ve her bebekle değişiklik gösterir. Bazı bebekler dokuzuncu aylarında yavaş yavaş yürümeye başlarken, bazı bebekler on sekizinci ayı takip eden aylardan sonra dahi ilk adımlarını atmamış olabilir.

Anne ve babaları endişelendirip telaşa neden olan kısım da işte burasıdır. Bu noktada anne ve babaların unutmaması gereken bu esnek sürecin birçok değişkene bağlı olarak uzayabileceği ya da kısalabileceğidir. Bebeğin boyu ve kilosu, kas yapısı, iskelet yapısı, sahip olduğu çeşitli genetik özellikleri gibi faktörler bu sürecin bu kadar değişiklik göstermesinde büyük rol oynar.

Eğer bebek on sekizinci ayını doldurmuş, on sekizinci ayı takip eden diğer aylarda hala yürümüyor ve yürümek dışındaki diğer motor becerilerini normal bir şekilde kullanabiliyorsa yürüme gecikmesi düşünülebilir.

Bebek bu dönemde yatarken bacaklarını kullanmayıp, tekme atmak bir yere tutunarak kalkmak gibi hareketler yapmıyorsa ve ayrıca bebeveynlerinin yönlendirmelerine herhangi bir cevap vermiyorsa bu durumda bir doktora danışmakta şüphelerin giderilmesi ve kesin durum tespiti için yarar vardır.

Yürüme gecikmesinin çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşen sebepleri vardır.

Emekleme Alışkanlıkları

Yürümesi geciken bir bebekte akla ilk olarak bebeğin emekleme alışkanlıkları gelir. Bazen bebekler çeşitli sebeplerle yürümek yerine emeklemeyi tercih edebilir. Bu yüzden ayağa kalkma ihtiyacı duymaz ve böyle bir alışkanlık geliştirmezler.

Bu psikolojik bir süreç olabileceği gibi fiziksel bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Bu noktada bebeveynler bebeğin yürümesini engelleyecek herhangi bir fiziksel sorunun yaşanmadığından emin olduktan sonra, bebeklerini yürümek için teşvik edebilirler. Bu teşvik ve çabalar bebeğe ilk adımını atma konusunda yardımcı olur ve bu sayede bebeğin yürüme süreci hızlanmış olur.

Bebevenylerin yürüme süreci geciken bebekleri için yapabilecekleri bir diğer seçenek, bebekleri minik hareketlerle yürümeye alıştırmak ve emeklemek yerine minik adımlar atmalarını sağlamaya çalışmaktır. Tüm bunlar bebeklerin yürüme sürecini hızlandırır…

Bebeğin Mevcut Boyu ve Kilosu

Yürümesi geciken bir bebekte diğer değerlendirilmesi gereken nokta bebeğin boy ve kilosudur. Boy ve kilo oranı uygun olmayan bebekler ilk adım sürecinde zorluk yaşayarak geç yürüme davranışı gösterebilirler.

Kilosu boyuna göre fazla olan bebekler, bu sürece diğer bebekler kadar kolay adapte olamayabilir ve bu durum yürüme gecikmesi yaşanmasına neden olur.

Kilolu bir bebeğin hareket kabiliyeti de kilosu sebebi ile kısıtlı olacağı için bebeğin beslenme programı yeniden düzenlenerek bu sorunun çözülmesi sağlanabilir.

Bebeklerde Yürümenin Gecikme Nedeni Nedir?

Ailenin Bebeğe Karşı Aşırı Koruyucu Tutum ve Davranışları

Ailenin tavır, tutum ve davranışları da yürüme gecikmesi yaşayan bir bebek için oldukça önemli bir noktadır. Aşırı korumacı bebevenyler, bebeğin tek başına bir şeyler keşfetmesine ya da kendi kendine ilk adım denemeleri atmasına engel olacağı için bu durum da bebeklerde yürüme gecikmesine neden olur.

Bu sebeple bebeveynlere bu noktada önemli sorumluluklar düşmektedir. İlk olarak bebeğin sürekli kucakta taşınması, bebeğin bu sürece çok daha geç uyum sağlamasına neden olur.

Bebek kendi kendine hareket etmeyi öğrenmeli, emeklemek ve adımlamak gibi davranışları kendi kendine keşfedebileceği güvenli ortamlar ile desteklenmelidir. Bazen de bebevenyler bebekleri için gereğinden fazla konfor alanı yaratabilir.

Örneğin bir bebeğin zamanına göre eşyalara uzanması ve onları elde etmek için vücudunu hareket ettirmesi beklenir. Korumacı bebeveyn bunu bebeğe hemen sağlayarak bebeğin gelişimini olumsuz etkilemiş olur.

Bu nedenle bebeğin mümkün olduğunca aktif olduğu bir yetiştirme tarzı benimsenmelidir. Bu hem bebeğin hem fiziksel hem de mental gelişimi için çok daha sağlıklıdır.

Ayrıca sürekli bebeveynleri tarafından beslenen bebeklerde de bir konfor alanı oluşmakta ve bebek o alanı terk etmek istememektedir. Bu nedenle bebeğin belli bir süre sonra kolay yiyeceklerle kendi kendine bir şeyler yemesi sağlanmalıdır.

Giderek bebeğe daha fazla bu tarz sorumluluklar verilerek, bebeğin motor gelişimi, fiziksel ve mental gelişimi desteklenmelidir.

Bebeklerde Yürümenin Gecikme Nedeni Nedir?

Ailenin Bebeği Yeterince Teşvik Etmemesi

Yürümeye başlamayan bebekler için bir diğer önemli sorun bebevenyleri ya da dış faktörler tarafından yeterince teşvik edilmemeleridir.

Bebeklere bağımsız hareket edebilecekleri, kendilerini ve bedenlerini keşfedebilecekleri konforlu ve özgür bir alan tanımak bu noktada oldukça önemlidir.

Bebek bu alanda, gittikçe bedenini keşfedecek, yeni hareketler denemek için ihtiyaç duyduğu cesarete sahip olacak ve yürüyebilecektir.

Bebeveynler yürümesi geciken bebekleri ayrıca çeşitli şekillerde motive edip bu sürecin hız kazanmasını sağlayabilirler.

Örneğin bebeğin ulaşmak istediği bir oyuncağı uzağa koyarak bebeğe buna ulaşması konusunda destek olmak, bunu düzenli aralıklarla bebeğin öğrenebileceği şekilde uygulamak da bebeğe yardımcı olur ve bebeğin yürüme sürecini hızlandırarak, bebeği motive eder.

Senem Tokuş

 

”Bebeklerde Dil ve Konuşma Evreleri” ile ilgili makalemizi incelemek için bağlantımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bebeklerde Dil ve Konuşma Evreleri: https://www.bebek.com/bebeklerde-dil-ve-konusma-evreleri/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Ekrana Maruz Kalmanın Etkileri

Anne ve Babalar Bu Kitapları Okumalı!

Bebeğimi Ne Zaman ve Nasıl Sütten Kesmeliyim?