bebeklerde yurutec-kullanimi-ne-zaman-kacinci-ayda-baslar

Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Ne Zaman Kaçıncı Ayda Başlar?

Bebekler hızla büyümeye, gelişmeye ve hareketlenmeye başladığında, ebeveynler, onların ilk adımlarını heyecanla bekler. Çünkü yürümek, çocuk için bir özgürlük ifadesidir. Anne babalar, bu özgürlüğe katkıda bulunabileceklerini düşünerek, çocukları daha yürümeye başlamadan, evde dolaşabilmeleri için, eğlenceli yürüteçler alırlar.

Yürütecin, bebeğin çevrede daha rahat gezinerek, onun gelişimine destek sağlayacağına inanırlar. Ancak bebekler, kendi kendilerine yürüyebileceklerinin sinyallerini önceden bize verebilirler. 

Bebeğinizin Yürümeye Yakın Olduğuna Dair İpuçları

Kendini Yukarı Çekme: Bu hareket, bebeğinizin yürümeye hazır olduğunun ilk belirtisi olabilir. Oturduğu yerden kendini yukarı çekerek ayakta durmak istemesi, onun bacak kaslarını ve denge koordinasyonunu güçlendirir.

Gezinti: Etraftaki eşyaları tutarak yürümeye çalışmak ve bir nesneden diğerine geçiş yaparak adımlarını devam ettirirler. Bebeğiniz bu gezintiyi yaparken, dengede durmayı ve ilerleme becerisini geliştirir. Yalnız, bebeğinizi bu maceralı gezintideyken, siz de etraftaki hareket edebilecek, düşebilecek veya ona zarar verebilecek eşyalara ve bitkilere dikkat etmelisiniz. Onun güvenli bir şekilde dolaşmasını sağlayacak bir ortam oluşturmanız daha yararlı olacaktır.

Yardım Alarak Yürümek: Bebeğinizin yaşına uygun oyun arabaları itmeli, tekerlekli ve müzikli yürüyüş oyuncakları onun yürümesinde yardımcı olabilir. Bunun yanında siz de çocuğunuzun elini tutarak, onu yürümeye teşvik edebilirsiniz.

Bebeğiniz Yürüteç Kullanmaya Ne Zaman Başlamalı?

Bebeğin yürüteç kullanması için, özellikle belirtilmiş bir zaman yoktur. Ancak çok erken dönemlerde yürüteç kullanmak bazen riskli durumlara neden olabilir. Burada önemli olan, ebeveynlerin çocuklarının hareketlerini gözlemleme ile verecekleri karardır. Bebeğin gelişimi, hareketliliği, gücü ve büyüklüğü dikkate alınması gereken kriterler olarak sayılabilir. Bebek yürüteçleri genellikle 4 ila 16 aylık olarak tasarlanan ürünlerden oluşmaktadır.

Bebek Yürüteci Seçilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Seçeceğiniz ürün sağlam yapıda, hafif ve dayanıklı olmalıdır. Bebeğiniz yürütecin içinde hareket ederken zorlanmamalıdır ve kendini rahat hissetmelidir. 
  • Çocuğunuzun fiziksel yapısıyla uyumlu ve konforlu olmalıdır. Bunun için seçeceğiniz ürünün koltuğunun, bebeğinizi üç taraftan da sarabilecek kaliteli ve ortopedik olmasına dikkat etmeniz önemlidir. 
  • Yükseklik kademesi ayarı yeterli derecede olan yürüteçler almanız da faydalı olacaktır. Bebeğiniz yürütecin içindeyken, ayakta olması ya da oturması durumlarına göre, uygun yüksekliği ayarlayabilmeniz onun rahatlığı için önemli bir durumdur.
  • Çocuğunuzun zihinsel gelişimi üzerinde olumlu etkiler yaratacak ve eğlenmesini sağlayacak ürünleri tercih edin. Örneğin; yürütecin ön kısmında bulunan aparatın üzerindeki sesli, renkli ve ışıklı oyuncaklar bebeğiniz için çok ilgi çekici olacaktır.
  • Ürünü seçerken, katlanabilir ve kolayca taşınabilir olmasına dikkat edin. Bununla beraber, tekerlekleri sabitlenebilen, kilit ayarlı ve pratik yürüteçler, bebeğinizin güvenliği açısından da oldukça önemli bir detaydır.

Bebek Yürütecinin Avantajları Nelerdir?

bebek-yurutecinin-avantajlari-nelerdir

Çocuğunuz için bir yürüteç almayı düşünüyorsanız, işte size bu ürün için sayacağımız birkaç avantaj:

  • Bebeğiniz yürüteçteyken, siz de evdeki diğer işlerinizle ilgilenebilirsiniz. Çünkü o sırada çocuğunuz, yürütecin üzerindeki takılı, renkli, minik ve ilgi çekici oyuncaklarla oynuyor olacaktır. Üzerindeki bu küçük oyuncaklar hem onları eğlendirecek hem de zihinsel gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.
  • Bu ürünler, bebeğinizin yürümesine yardımcı olurken, aynı zamanda kendi başına yürümek istemesini de sağlayabilir.
  • Bebekler hareketlenmeye başladıklarında, ilk olarak evin içini, sonrasında da diğer farklı mekanları gezmek ve etrafındakileri keşfetmek isteyecektir.  Yürüteç, onlara bu imkânı sağlayabilir ve kendi yönlerini seçebilmede yardım almadan gezebilirler.

Yürüteç Kullanmanın Dezavantajları

  • Yürüteç kullanan bebeklerin, diğer bebeklere göre, emekleme ve yürüme eylemlerine daha geç başladığı söyleniyor.
  • Bebeğinizin yürümek için sarf ettiği oturup kalkma gibi hareketler, onun kaslarını güçlendirir. Ancak yürüteç kullanıldığı takdirde bu güçlenme ve gelişim yavaşlayabilir.
  • Çocuğunuz emeklerken, evin içerisinde olan daha yukarıdaki nesnelere yetişemez. Fakat yürüteç kullanırken bu nesnelere erişip kendine zarar verebilir.
  • Yürüteçte bulunan bazı parçalar, çocuğunuzun parmaklarını yaralayabilir.
  • Ayaklarında tekerlek olan   bu yürüteçler, hızlandığında, o an sizin farkına varamayacağınız tehlikeli durumlar yaşanabilir.
  • Evinizdeki çekmece ve dolapların üzerine emniyet kilitleri koyun.
  • Bebeğiniz yürüteçle gezerken, masaların üzerindeki örtüleri çekebilir. Bu yüzden masa üstlerinde örtü bulundurmayın.
  • Temizlik malzemelerini ya da evdeki diğer kimyasal madde barındıran ürünleri, çocuğunuzun ulaşamayacağı  yükseklikte bir yerde saklayın.

Bebek Yürütecinin Getirebileceği Olası Tehlikeler  

  • Hareket halindeyken yürütecin bir anda devrilebilmesi
  • Çevrede yer alan keskin ya da sert şeylere çarpmak
  • Duvarlardaki elektrik prizlerine veya dolaplara erişmek
  • Hızla hareket ederken, etrafta bulunan soba, şömine, ısıtıcı, fırın, havuz ya da merdiven gibi tehlikeli alanlara doğru gitmek
  • Sehpaların üzerinde bulunan sıcak içeceklere ya da başka tehlikeli nesnelere uzanabilmek, bebek yürütecinin yaratabileceği riskli durumlardır.

Bebeğiniz Yürüteçteyken Alabileceğiniz Önlemler

Çocuğunuz yürüteç kullanırken daha güvende olmasını sağlayabileceğiniz tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Bebeğiniz yürütecin içindeyken, mutlaka siz de yanında olun. Eğer o sırada günlük işlerinizi yapıyorsanız, çocuğunuzun yanında da başka bir yetişkin olduğundan emin olun.
  • Çocuğunuz yürüteçle hareket halindeyken, merdivenlerden, sert yerlerden ve her türlü sıcak nesneden uzak tutun.
  • Odalarda bulunan kenarı keskin veya sivri yüzeyli eşyaları kaldırın.
  • Bebeğiniz için, fren mekanizması olan ve kilitlenebilen bir yürüteç tercih edin. Bu sayede, yürüteçte olan bebeğinizin, istemediğiniz zamanlarda hareket etmesini engelleyebilirsiniz.
  • Yürüteci, sadece ‘’bebek korumalı’’ alanlarda kullanın. Ayrıca bebeğinizi 15 dakikadan fazla yürütecin içinde bırakmayın.

Yürüteçler Bebeğin Gelişimini Geciktirir mi?

  • Bebekler oturur pozisyondayken, kendilerini yukarı çekerek, kalkma pozisyonuna geçtiklerinde, vücutlarını dengede tutmayı öğreniyorlar demektir. Ancak Yürütecin içindeyken, bu dengeyi özgürce öğrenemeyebilirler.
  • Elleri ve dizleri kullanarak emeklemek, bebeklerin, kendi ağırlıklarını taşıyarak, vücutlarını geliştirmeleri açısından çok önemlidir. Fakat yürüteç kullanırken, emekleme pozisyonunu daha az yaparlar.
  • Bebekler yerdeyken, çok çeşitli hareketler yaparak, yürüme kabiliyetlerini geliştirebilirler. Yürüteçle bu hareketleri uygulama şansları daha az olmaktadır.

Bebekler, yürüteç sayesinde, hareket bağımsızlığı kazanabilir ve çevresini rahat bir şekilde keşfedebilir. Çocuklar, evin içerisinde yürüteçle gezerken, ebeveynler de bir nebze özgürleşerek kendi günlük işleriyle ilgilenebilirler. Ancak bu ürün, bebeğin doğal yürüme dönemini duraklatmaya sebep olabilir.

Onun fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız, bebeğinizin yerde özgürce oynamasına, gelişmesine ve yürümeyi öğrenmesi için bir sandalyeyi ya da herhangi güvenli olan bir şeyi itmesine izin verin. 

Yürüteç Kullanmak Bebekler için Zararlı mı? : https://www.bebek.com/yurutec-kullanmak-bebekler-icin-zararli-mi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğim Az Kilo Alıyor Sebebi Ne Olabilir?

Bebeklerde Kış Giyimi

Ünlülerin Doğum Şekilleri