bebeklerden-uzak-tutmaniz-gereken-besinler

Bebeklerden Uzak Tutmanız Gereken Besinler

Bebekler doğdukları andan itibaren beslenmelerindeki ana öğe olan anne sütü ile tanışırlar ve ilk 6 aylarında sadece anne sütü ile beslenmeleri tavsiye edilir. Bir aksilik olmadığı sürece anne sütü ile beslenmenin 2 yaşına kadar, yanına eklenecek yeni gıdalarda birlikte sürdürülmesi tavsiye edilir. Bebeğin 0 – 2 yaş arasındaki en büyük ihtiyacı, doğru gıdalarla beslenerek büyüme ve gelişmesinin desteklenmesidir.

Bu yaş aralığında doğru gıdalarla beslenen bebeklerin ilerleyen yaşlarda oluşabilecek birçok akut ve kronik hastalığının da önüne geçilmiş olur. Bebeklerde beslenme konusunda uyulması gereken kurallar ve mutlaka verilmesi gereken yiyecekler varken aynı zamanda bebekler için sakıncalı besinler konusuna da dikkat edilmelidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu ve 1 yaşına kadar verilmemesi gereken yiyecekleri dilerseniz birlikte detaylıca inceleyelim.

1 Yaşından Küçük Bebekler İçin Sakıncalı Besinler


Bal:
Balın yetişkinler için faydaları saymakla bitmese de bebekler için aynı durum söz konusu değildir. Bebeklerin hassas ve henüz birçok gıdayla tanışmamış olan vücudu alerjiye daha yatkındır. Bal da birçok çiçek tozunun bir araya gelmesinden oluştuğu için alerjen oranı da yüksektir.

Balın içerisinde yer alan ve bakteri üreten sporlar bebeğin sinir sistemini etkileyerek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bal vermekten kaçınılmalıdır.

Bebeğe bal verildiğinde, alerjen etki göstermesi durumunda: bebeğin kol ve bacaklarında gevşeme, besleme ve emzirmede zorlanma, kabızlık, yorgun ve güçsüz fiziksel hareketler görülebilir. Bu belirtilerle karşılaşmanız durumunda derhal doktora başvurmanız gerekir.

bebeklerin-uzak-durmasi-gereken-besinlerden-bal-1

 

Yumurta Akı: En çok protein barındıran gıdalardan biri olan yumurta akı, bebek için ağır gelebilir. Bu nedenle ilk 9 aylık dönemde sadece yumurtanın sarısı az miktarlarda verilerek denenmelidir. Yumurta akı için 9. aydan sonra ufak denemelere başlanabilir.

Kimi bebeklerin yumurta sarısına da alerjisi olabilir. Böyle durumlarda 3 gün kuralına uyulmalı ve yeni bir gıda verildikten sonra 3 gün boyunca başka yeni besin verilmeden ve bebek takip edilmelidir.

İnek Sütü: Günümüzde her yaştaki bireyler için tartışmalı bir konu olan inek sütü, 1 yaşından küçük bebekler için sakıncalı besinler arasındadır. Sindirilmesi pek kolay olmayan inek sütü bebeğin bağırsaklarını zorlayarak gaz sancısı, kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere yol açabilir.

Aynı zamanda demire son derece ihtiyacı olan bebeklerde, inek sütü tüketiminin demir eksikliğine yol açtığı düşünülmektedir. Bu nedenle inek sütü bebeğe ancak 1 yaşından sonra verilmelidir. ! yaşından sonra da inek sütüne karşı alerjisi varsa keçi sütü denenebilir.

Bununla birlikte inek sütünden yapılan yoğurt mayalandığı zaman kimliğini değiştirir. Bu sebeple süte alerjisi olsa bile bebeğe yoğurt verilmesinde sakınca yoktur. Hatta protein açısından son derece zengin olan yoğurdun 6 aydan sonra bebeklere yavaş yavaş yedirilmesi özellikle tavsiye edilmektedir.

Fıstık, fıstık ezmesi: Çevremizde büyüyen bebekler varsa en çok karşılaştığınız alerjilerden birisi fıstık alerjisi olabilir. Bebeklerde oldukça ciddi bir alerjen etki gösterebilen fıstık, ancak bebek 2 yaşına geldiğinde denenmelidir.

Bebeklerden Uzak Tutmanız Gereken Besinler

 

Narenciye: Özellikle kış aylarında yediğimiz portakal, greyfurt, mandalina gibi narenciye ürünleri içerisinde fazla miktarda asit barındırır. Bu asit de bebeğinizin minik bedeninde gaz oluşmasına ya da pişik görülmesine sebep olabilir. Bunlar elbette tek belirtiler değildir, bebekte bu etkilerden herhangi biri görülmese bile asitli meyvelerden uzak durmakta fayda vardır.

Şarküteri ürünleri ve sakatatlar: İşlemden geçirilmiş olan şarküteri ürünlerinin besleyici değeri olmadığı gibi üstelik GDO içerirler. Doğduğu andan itibaren yediği her şeyin bebeğin ileriki yaşlarındaki sağlığı için etkisi olduğunu düşünürsek, bebek için faydası olmayan bir besini yedirmeye gerek yoktur. Bu tarz gıdaların çocuklarda kanser riskini arttırdığı da unutulmaması gereken bir gerçektir.

Çay, kahve, kakao, çikolata: Her ne kadar bizler bu gıdaları tüketmekten keyif alsak da tamamı bebekler için sakıncalı besinler arasında yer alır. Bu gıdalar herhangi bir besin değeri taşımadığı gibi bebeklerde kalsiyum emilimini azaltarak demir eksikliğine sebep olur. Demir eksikliği de beraberinde kansızlık problemini getirecektir.

Çilek, domates, kivi: Bebekler için 6 aydan sonra verilecek olan meyve pürelerinin son derece yararlıdır. Ancak bazı meyveleri tüketirken dikkatli olmak gerekir. Alerjen etkisi yüksek olan domates, çilek ve kivi gibi gıdaları bebekle olabildiğince geç tanıştırmak faydalı olacaktır. Meyveler kesinlikle mevsiminde ve ufak tadımlık denemelerle bebeğe verilmelidir.

Taneli Gıdalar: Bebek doğduktan sonra gelişimi hala devam eder ve çiğneme refleksi gibi birçok refleksi de sonradan kazanır. Bu nedenle herhangi bir alerjen riski bulunmasa da yutması zor olabilecek taneli gıdaları, bebeğin yaşı gelene kadar vermemek gerekir. Yedirmek istiyorsanız da taneli hali yerine ezilerek ya da püre haline getirilerek verilmelidir. Aksi takdirde bebeğin boğulma riski gündeme gelebilir.

Baharatlı ve acı gıdalar: Bebeğin son derece hassas olan sindirim sistemi için kimi gıdalar ağır gelirken baharatlı ve acı gıdalar da tahmin edildiği gibi bebeğin hazmını son derece zorlayacaktır. Biz yetişkinler için bile ağır gelebilen bu tarz gıdaları kullanmak, mamaları tatlandırmak için az miktarda kullanılsa bile bebek için faydalı olmayacaktır. Hazımsızlık yaşaması ise beraberinde reflü, kabızlık, gaz sancısı gibi sorunları getirecektir.

Bitki Çayları: Hamilelikte bile kullanırken dikkat edilmesi gereken bitki çaylarına, bebeğin beslenme sürecinde de dikkat etmek gerekir. Bitkiler faydalı olsa bile, bebeğin alerji durumuna ya da yaşına göre zararlı olabilir. İçtiğinde bebeği sakinleştireceği düşünülen adaçayı, papatya çayı gibi içecekler içerdiği toksik maddeler yüzünden zehirlenmeye yol açabilirler.

Doktorunuzun da tavsiyesiyle 6. ay geçtikten sonra ıhlamur ya da rezene çayı ile ufak tadım denemelerine başlayabilirsiniz.

Normalde sağlıklı olan bazı yiyecekler bebekler için sakıncalı besinler arasında yer alırlar. Bu nedenle bebeklik çağının bitiminden sonra bu besinler az az denenerek verilmelidir.

“Bebeğiniz için Tehlikeli Besinler Nelerdir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

“Bebeğiniz için Tehlikeli Besinler Nelerdir?” https://www.bebek.com/bebeginiz-icin-tehlikeli-besinler-nelerdir/

Post navigation

  • Geri bildirim: Bebekleri Hastalıklardan Koruyan Besinler - Bebek.com

Bir yanıt yazın

Huzursuz Bebeği Sakinleştirmek için Öneriler

Bebeğiniz için Besin Değeri Yüksek 9 Un Çeşidi

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Hakkında Her Şey!