Bebeklere Ceviz Verilir mi? Ne Zaman Verilir?

Bebeklere Ceviz Verilir mi? Ne Zaman Verilir?

Ceviz yemişi bilinen en eski ağaç besinlerinden biridir. Görüntüsü insan beynini andıran bu yemiş, sağlıklı ve lezzetli olmasının yanında birçok yemeğe de yakışan bir gıdadır. Sağlıklı yağlar, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin bir yapıya sahip olan cevizin bebeklere sunulup sunulmayacağı ise biraz kafa karıştırıcıdır. Bu yüzden, bebeklere ceviz verilir mi sorusu, ebeveynlerin merak ettiği konuların başında gelmektedir.

Cevizin Besin Değeri

  • Omega-3 Yağ Asitleri: Ceviz, Omega-3 Yağ Asidi bakımından oldukça zengindir. Bebeğinizin normal kan basıncının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında, kolesterol seviyesini düşürür ve dengeler. Vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur ve kalbi korur.
  • Magnezyum: Ceviz, yüksek oranda magnezyum minerali taşır. Vücutta bu mineralin düşük olması, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskini arttırabilir.
  • Doymamış Yağ Asitleri: Ceviz, kalp krizi riskini azaltan ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan sağlıklı yağlar içerir. Bunun yanında, çoklu doymamış yağ ve tekli doymamış yağlar da içermektedir.
  • Vitaminler: Ceviz, beyin ve sinir sağlığı gelişimini destekleyen B1 ve B6 vitaminleri açısından da oldukça zengindir.

Zengin lif, protein ve yağ kaynağı olan bu gıdanın, 100 gramının içerdiği besin maddeleri şöyledir:

Enerji 619 kkal
Karbonhidrat 9.58 g
Protein 24.06 g
Yağ 59.33 g
Lif 6.8 g
Kolesterol 0
Sodyum 2 mg
Potasyum 523 mg
Demir 3.12 mg

Cevizin Bebeklere Faydaları Nelerdir?

  • Kalori açısından zengin bir yapıya sahip olduğu için, bebeklerin sağlıklı bir şekilde kilo almasında yardımcı olur. Bununla beraber, halsizliği önleyerek enerji verir.
  • İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde, bebeklerin kemiklerinin güçlenmesinde önemli bir yer tutar. Kas ve iskelet dokularını güçlendirir, hücrelerin yenilenmesini sağlar. 
  • İçeriğindeki demir elementi ile kansızlığı önler.
  • Cevizin içindeki fosfor minerali ile hücre oluşumu ve hücre onarımında büyük katkı sağlar.
  • Bebeklerde beyin gelişimi ve sağlığı açısından çok önemli bir yer tutar. Omega 3 yağ asitleri içerdiğinden beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Ceviz içerdiği melatonin sayesinde bebeklerin iyi uyumasını sağlar.
  • Zengin biotin içerdiğinden çocuğunuzun saçının parlak ve canlı kalmasında son derece etkili bir besindir.
  • Ceviz güçlü antioksidanlara sahiptir. Bu sayede çocuğunuzun vücudunun toksik madde ve serbest radikallerden arınmasına yardımcı olur.
  • Zekâ gelişimi için oldukça önemlidir. Ceviz tüketen çocuklar her zaman başarılı ve zeki olurlar.
  • Ceviz yemişi neredeyse süt kadar önemli bir besindir. 

Bebeklere Ceviz Ne Zaman ve Kaç Aydan Sonra Verilir?

Bebeğinize ceviz yedirmeden önce, büyük olasılıkla ‘’Bebeklere Ne Zaman Ceviz Verilir?’’ sorusu kafanızı meşgul eden endişe verici bir konu olabilir. Alerjik potansiyeli yüksek bir besin olduğundan 1 yaşından itibaren bebeğinize ceviz verebilirsiniz.

Ek gıdaya geçiş sürecinde birtakım alerjik reaksiyonlar oluşabilmesi söz konusu olabilir. Böyle durumlarda, 3 gün kuralının uygulanması oldukça önem taşır. Bebeğinize 3 gün boyunca ceviz yemişi verdikten sonra, onu gözlemleyin. Herhangi bir kaşıntı ya da kızarıklık görülmesi durumunda, bu gıdayı vermeyin.

Bebeklere Ceviz Nasıl Verilir?

Bebeklere ceviz verilir mi konusunda önemli olan bir hususta nasıl verileceği yönündedir. Ek gıdaya geçiş sürecinde, verilmeye başlanan cevizi, çok farklı sunumlar ve karışımlar yaparak çocuğunuza yedirebilirsiniz.

Ufalanmış halde verebileceğiniz cevizi, ezebilir ya da robottan geçirebilirsiniz. Özellikle 12. Aydan sonra çocuğunuza ceviz vermeye başlayacaksanız, robottan geçirerek yedirmeniz önerilir. Pekmezle de karıştırarak sunmanız daha da besleyici olacaktır. 

Lif açısından zengin içeriğe sahip olan ceviz, fazla tüketildiğinde, ishale ya da fazla kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle, özellikle 1 yaş üzeri bebeklerde, günlük yarım ceviz içi kafidir. 

Bebeklerde Ceviz Alerji Yapar mı?

Ceviz de diğer kuruyemişler gibi, ağaç yemişi olduğundan yemiş alerjisi riskini taşımaktadır. Bu yüzden çocuğunuza bu gıdayı sunmak için onun en az 1 yaşını doldurmasını beklemeniz en iyisi olacaktır.

Bebeklik döneminde ceviz ya da diğer yemişleri vermeyi planlarken besin alerjisi durumu ortaya çıkabilir. Bazı çocuklar bu durumu atlatırken bazıları için ise bu alerjik reaksiyon uzun yıllar devam edebilir. Bu yüzden bebeğinize ceviz verirken dikkatli olmanızda fayda vardır.

Bebeğinize ceviz sunmadan önce ailenizde besin alerjisi geçmişi olup olmadığını mutlaka araştırın. Eğer böyle bir risk var ise, bu alerjiye neden olan besinleri belirleyin. Gıda alerjisi geçmişi taşıyan ailelerde bu risk daha fazla görülebilmektedir. Çünkü bebeğiniz de alerjiye neden olabilecek genleri taşıyor olabilir.

İşte bebeğiniz için lezzetli ve besleyici cevizli tarifler!

Bebekler İçin Cevizli Sebze Çorbası

Malzemeler:

  • Önceden robotta çekilmiş 1 tatlı kaşığı ceviz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı irmik
  • Yarım yeşil kabak
  • Yarım havuç
  • Yarım patates

Yapılışı:

  1. Patates, havuç ve kabağı minik minik doğrayarak, 2 su bardağı suyun içinde irmikle beraber haşlayın.
  2. Haşlanan besinlerin üzerine, zeytinyağı ve cevizi ekleyerek, robottan geçirerek püre haline getirin.

Çorbamız hazır. Afiyet olsun!

HAMMM Keçiboynuzu Özlü Muhallebi

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı Hammm Keçiboynuzu Özü
  • 1.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 tatlı kaşığı ceviz içi

Yapılışı:

  1. Süt ve pirinç ununu kaynayana kadar karıştırın.
  2. HAMMM Keçiboynuzu Özü ‘nü ilave edin.
  3. Cevizleri öğütün ve karışıma ilave edin
  4. Soğuyunca servis yapın.

Hammm olsun!

YouTube video

Ceviz yemişi, bebeğinize sunabileceğiniz harika besinlerden biridir. Yüksek enerji kaynağı olması, vitamin ve mineraller açısından vücuda yararı, hızlı beyin gelişimine katkısı ve uykuya yardımcı olması açısından oldukça faydalı bir kuruyemiştir. ‘’Bebeklere ceviz verilir mi?’’ sorusu hakkında endişeye kapılmadan önce de ek gıdaya geçiş sürecinde, doktorunuza danışarak yeterli bilgiyi alabilirsiniz. 

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

Sevgiler.

 

Çocuklarda Alerji Türleri

Bebekler İçin Karadut Özü ve Faydaları

1 Yaş Bebek Beslenmesi (12 Ay)