bebeklerde-gaz-masaji-nasil-yapilir

Bebeklere Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Bebekler biz yetişkinler gibi konuşarak değil, ağlayarak ihtiyaçlarını dile getirirler. Sürekli ağlayan miniklerin öncelikle acıktığı ya da gaz sancısı çektiği düşünülse de bağışıklık sistemleri henüz gelişmediği için 1 yaşına kadar süren bir gaz problemi ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Süt emerken ya da mama yerken yutulan hava, bebeklerde gaz birikimine neden olur. Yavrunuz bu ve benzeri sebeplerle gaz sorun yaşıyorsa masaj yaparak onu rahatlatabilirsiniz. Öyleyse bebeklerde gaz masajı ile ilgili detaylara hep birlikte göz atalım.

Bebeklerde Gaz Belirtileri

Sürekli ağlayan bir bebek için akla gelen ilk şey gaz sancısı olur. Ağlamanın dışında yavrunuzun vücudunda oluşan değişiklikler de gaza neden olabilir. Bu belirtiler şu şekilde olacaktır:

  • Sık geğirme
  • Şiddetli ve kesilmeyen ağlama
  • Karında sert şişlik
  • Kabızlık problemi
  • Uykusuzluk problemi
  • Tükürük birikimi-tükürük 

Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Bebekleri huzursuz eden en büyük konulardan biri 3. ve 4. aylara kadar devam eden gaz problemleridir. Gün içinde sık sık ağlamalar, süt içtikten ve mama yedikten sonra ağlamalar, karında büyük oranda şişlik bebeğinizin gaz birikimi yaşadığının göstergesidir. Bu süreçte miniklere gaz masajı uygulamadan önce, sorunun kaynağını bulmak ve buna göre tedbir almak önemlidir. 

Bebeklerde Gaza Neden Olan Şeyler:

  • Bebekler doğru pozisyonda ememeyip memeyi tam kavrayamadıklarında gaz oluşur. Bu nedenle emme pozisyonunu iyi ayarlamalı memeyi tam kavrayarak emebiliyor mu kontrol etmelisiniz. 
  • Biberon kullanan bebeklerde biberon deliğinin büyük olmamasına dikkat edin. Büyük delikli biberonlar daha fazla hava yutulmasına neden olarak gaz biriktirir. 
  • Soğuk yiyecek ve içeceklerle beslenmek sorunun kaynağı olabilir. Ilık bir banyo miniğinizi rahatlatır. 
  • Yavrunuz uzun süre emdiğinde, arada kaldırıp sırtını sıvazlamalısınız. Aksi halde uzun süre süt emmek gaz birikimine neden olacaktır.
  • Hamileyken sağlığı için yaptığınız her şeyi doğum sonrası da yapmaya devam etmelisiniz. Nikotin almak anne sütüne geçebildiği gibi, gaz problemlerine de neden olmaktadır.
  • Annenin süt, yoğurt, lahana, baklagiller gibi besinlerin fazla tüketmesi sütten bebeğe geçerek gaza sebep olabilir. 

Bebeklerde Gaz Çıkarmak için Yapılması Gerekenler

Yavrularınız her anlamda hassas oldukları için, gaz çıkarma konusunda da onlara oldukça narin davranmalısınız. Sırtlarına sert vurmak, baş aşağı uzun süre bekletmek gibi yöntemler çocukların canını yakacağı gibi bir işe de yaramayacaktır. Öyleyse miniğinizin gazını çıkarmak için:

  • Bebeğinizi emzirirken hava yutmamasına önem gösterin. Emzirme uzun sürüyorsa arada kısa molalar verip yavrunuzun sırtını sıvazlayın.
  • Mama yerken hava yutmamasına dikkat edin.
  • Emziren bir anneyseniz yediğiniz besinlerin gaz yapmamasına özen gösterin. (süt, yoğurt, baklagiller, gazlı içecekler, aşırı baharatlı besinler, lahana, soğan, vb. gaz yapıcı besinleri çok yememeye özen gösterin)
  • Doktorunuza başvurarak gaz problemi olan bebekler için özel olarak üretilen damlalardan edinebilirsiniz.
  • Bebeğinizin yaşı uygunsa doktorunuza başvurduktan sonra papatya çayı içirebilirsiniz. 
  • Yavrunuzu kolunuza yüz üstü olacak şekilde yatırın. Karnı hafif baskıda olduğu için sırtına hafifçe vurduğunuzda gaz çıkışı kolay olacaktır.
  • Sıcak havluyu (bebeğin tenine zarar vermeyecek sıcaklıkta) bebeğinizin ayaklarına koyabilir, ılık banyo yaptırabilirsiniz.
  • Gaz Masajı yapabilirsiniz. 

bebeklerde-gaz-cikarmak-icin-yapilmasi-gerekenler

Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Gazı olan bebeğe masaj yapmak gaz sorunu ile karşılaşıldığında uygulanacak yöntemlerin en iyisidir. Gaz masajı biriken gazın hareketlenerek bölünmesini ve vücuttan parçalar halinde daha rahat çıkmasını sağlar. Özellikle yeni doğan bebeklerde gaz çıkarma oldukça zor gibi görünse de, çözüm için; sorunun hangi nedenlerden ortaya çıktığını bilmek ve bebeklerde gaz masajı nasıl yapılır konusunda bilgi sahibi olmak yeterlidir. Düzenli ve sık sık yapılan gaz masajı iyi sonuçlar gösterecek ve minikleri rahatlatacaktır.

  1. İlk olarak yapmanız gereken şey bebeğinize rahat bir zemin hazırlamaktır. Yumuşak bir zemin yerine sert bir yatak ya da yerde battaniye iyi olacaktır.
  2. Ellerinize az miktarda bebek yağı veya doğal zarar vermeyen yağlardan dökün. Bunu yaparken bebeğinizin alerjik bünyesini de göz önünde bulundurun.
  3. Dilerseniz sakin bir müzik eşliğinde ya da bebeğinizle konuşarak masaj işlemine başlayabilirsiniz.
  4. Şiddetli ağlama yaşıyorsa önce omzunuza alıp sırtına daireler çizerek sıvazlayıp rahatlamasını sağlayın. Ardından sakinleştiğinde yeniden zemine yatırabilirsiniz.
  5. Biriken gazı hareket ettirmek için bebeğinizin göğüs kafesinden karnının altına kadar yavaşça ilerleyin. Bunu tekrarlarken bir elinizi çekin diğer elinizi koyun. Dümdüz aşağı doğru hareketi tekrarlayın.
  6. Karnın bulunduğu alana saat yönünde daireler çizerek masaja devam edin. Bunu hızlı değil yavaş ritimde ve çok bastırmadan yapın.
  7. Saat yönünde karnını ovalamaya devam edin 
  8. Ardından bebeğinizin ayak bileklerinden tutarak bacaklarını karnına doğru dizlerinden bükün. Orada 3 saniye kadar bekleyin ve yavaşça ayakları geri çekin. Bu hareketi yavaş ritimde tekrarlayın.
  9. Saat yönü hareketini iki elinizi kullanarak da yapabilirsiniz. Bir eliniz göbek deliğinin üstünde diğeri altında dairesel masajlar yapabilirsiniz.
  10. İki elinizin baş parmaklarını miniğinizin göbek deliğinin üstüne yerleştirin. Açıkta kalan ellerinizle göbeğinin yanlarına aşağı yukarı ovalama hareketleri yapın.
  11. İki elinizin iki parmağını göğüs kafesinin boşluğundan itibaren çok hafif bastırarak “u” harfleri çizin. (Eller birleşik daha sonra yanlara ayrılarak)

Dilerseniz “Bebeğin Gazı Nasıl Çıkar?” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

Bebeğiniz ağlarken ona zorla masaj yapmaktan kaçının. Bütün bu adımları izlerken onun size izin verdiğinden emin olduktan sonra masajı yapmaya başlayabilirsiniz.

Yenidoğan bebeklerde gaz çıkarma her zaman daha zordur. Bağırsakları sindirim ve emilim işlevlerine yeni yeni alışıyorken üstüne bir de gaz spazmı yaşaması yenidoğan bebeklerde zorlu bir aşamadır. Özellikle emzirme ya da mama ile beslenme sırasında yutulan hava içeride sıkışıp baloncuk halinde bağırsakta tıkanmaya neden olarak gaz sancısına sebep olur. 

Bebeğinizde gaz sorunu varsa bebeklerde gaz masajı ile sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Eğer problem şiddetle artarak devam ediyor ve bebeğin sürekli ağlamasına, uykusuz kalmasına neden oluyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

“Bebeğin Gaz Kokusundan Problemi Anlamak” konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bebeğin Gaz Kokusundan Problemi Anlamak: https://www.bebek.com/bebegin-gaz-kokusundan-problemi-anlamak/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler Günde Kaç Kez Kaka Yapmalı?

Bebek Şampuanı Nasıl Seçilir?

Hiperlaktasyonun (Fazla Süt) Sebepleri Nelerdir? Ne Yapılmalıdır?