bebeklere-kefir-verilir-mi-kefirin-yararlari-nelerdir

Bebeklere Kefir Verilir mi? Kefirin Yararları Nelerdir?

Annelerin yavruları için en çok istediği şeylerden biri yemek yemeleridir. Anne sütünden sonra ek gıdaya geçiş dönemine gelen bebeğiniz için heyecanlanır, ne yedirmeniz gerektiğini hemen araştırmaya başlarsınız. 

Vücuda iyi gelen ve ek gıdaya geçişte en iyi yardımcı olan yoğurt, kalsiyum ve çeşitli vitaminler bakımından çocuklar için oldukça uygundur. Bu nedenle ek gıdaya geçen bebeklere verilen ilk yiyeceklerden biri yoğurttur. 6. ay ve sonrasında yoğurt yiyebilen bebeğin, kefirde tüketebileceğini düşünen anneler: Bebeklere kefir verilir mi? Sorusu sorusunu sorar ve merak eder. Bu sorunun cevabı için okumaya devam edelim.

Bebeklere Kefir Verilir mi?

Dünyanın her yerine yayılmış olan kefir, faydaları saymakla bitmeyen bir fermente içecektir. Süt ile fermente haline gelen bu içecek, diyet yapan, bağırsak sorunu yaşayan ve sağlıklı kalmak isteyen insanlar tarafından tercih ediliyor.

Kefir içebilmenin belli bir yaşı yoktur. Süt ve süt ürünlerine geçiş yapmış olan, yoğurt yiyebilen her bebek kefir yiyebilir.

Peki, bebeklere kaçıncı ayda kefir verilir? Uzmanlara göre bebeklerin süt ürünlerine alerjisi yoksa 6-7 ay arasında yoğurt ve süt ürünleri verilebilir. Yani bebeğiniz yoğurt yemeye başladığı zaman, kefir de içirebilirsiniz.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir fermente bir ürün olduğu için, iyi bakteriler tarafından oldukça zengindir. Probiyotik kaynağı olarak tüketilen kefirin miniklerimize faydaları:

  • Probiyotikler bakımından zengindir

Bağırsak ve vücuttaki iyi mikroorganizmaları beslemede ve çoğaltmada oldukça başarılı olan kefir, bebeğinizin bağırsaklarına fayda sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu bakteriler çoğaldıkça bağırsak duvarları güçlenir, kalp ve karaciğeri korur.

  • Kemiklere ve dişlere iyi gelir

Özellikle tam yağlı süt kullanılarak yapılan kefirler yüksek oranda; Kalsiyum, D3, K2, Protein ve Magnezyum içerir. Bu kadar yüksek vitamin ve mineraller içerdiği için büyüme çağında olan bebeklerinizin kemik ve diş gelişimlerine fayda sağlar. Ayrıca yaşlı insanların kemik erimesi sorununun önüne geçilmesinde büyük bir rol oynar.

  • Sindirimi kolaylaştırır

Sindirim sistemini kolaylaştırarak, bağırsakta zarar gören iyi bakterileri çoğaltır, bebekte oluşabilecek gaz sorununu engeller. İshal ve bağırsak iltihabı problemlerine de yardımcı olur.

  • Kanser oluşumunun önüne geçebilir

Fermente bir besin olan kefir, vücuda zarar veren kötü hücrelerin çoğalmasında kalkan görevi görür. Probiyotiklerin vücutta oluşan hücre büyümelerini sindirim sistemi yoluyla engellediği uzmanlar tarafından onaylanmıştır.

  • İltihap oluşumu ve alerjileri engeller

Süt ürününün alerjileri engelleyebilmesi kulağa garip gelse de yapılan araştırmalara göre kefir, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olduğu için alerjilerin oluşturacağı iltihaplanmaları engeller. Ayrıca vücutta bulunan iltihaplar ile savaşma yetkisine sahiptir.

Ayrıca kefir şu gibi problemlere de yardımcı olur:

  • Kas kasılmalarının giderilmesine yardımcı olur
  • Bebekte oluşabilecek zekâ geriliği problemlerinin önüne geçer
  • Hastalıklardan sonraki iyileşme sürecini kısaltır
  • Kansızlığın önlenmesinde rol oynar
  • Hastalıklara karşı koruma sağlar

Bebeklere Kefir Verilir mi? Kefirin Yararları Nelerdir?

Kefirin Bebeklere Zararı Var mıdır?

Uzmanlara göre kefir tüketmek hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. Bebeklerinize de gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Herhangi bir zararı olmamasıyla beraber; bebekte süt ve süt ürünlerine karşı bir alerji varsa, laktoza karşı çok duyarlı ve aşırı gaz sorunu var ise bebeğinize kefir vermeyebilirsiniz. Bir zararı olmayan kefir, gaz oranını arttırmaz, aksine gaz problemlerine iyi gelen bir besindir. Fakat çok gazlı bebeklere verildiğinde laktoz daha fazla şişkinlik yapabilir. Bunlar dışında gönül rahatlığı ile kefir tüketebilirsiniz.

Bebeklere Kefir Nasıl Verilir?

Keçi sütünde laktoz oranı, inek sütüne göre daha az olduğu için bebeğinize keçi sütünden yapılmış kefir içirmenizi öneriyoruz. Bunun nedeni laktozun bünyede zor emilmesi ve şişlik hissi yapmasıdır. Bebeklerde gaz problemi yapmasa bile, laktoz şişkinliğinin olmaması için keçi sütünden yapılmış kefirleri tercih edin.

Kefiri içecek halinde verirken, çilek, muz ve şeftali gibi yavrularımızın sevebileceği meyvelerden yardım alabilirsiniz. Blender yardımıyla hepsini çekerek, bebeğinize lezzetli bir kefir içeceği sunabilirsiniz. Ayrıca meyve pürelerinin üzerine dökerek kefire alışmalarını sağlayıp, yedirebilirsiniz. Bunu yaparken ek gıdaya yeni geçmiş bebeğinize verecekseniz, meyveleri iyice püre haline getirmeyi unutmayın. Sebze pürelerini de kefirle karıştırarak yedirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kefiri sevdiyse, sade bir şekilde de içirebilirsiniz.

Kefiri ne kadar vereceğiniz tamamen size bağlıdır. Bebeklerin midelerinin küçük olduğunu unutmayın. Bu yüzden yavrularınızın porsiyonlarını onların minik midelerine göre ayarlamanız çok daha iyi olacaktır. Kefiri meyvelerle karıştırıp, içecek şeklinde sunuyorsanız, bir çay bardağı kadar kefir verebilirsiniz. Dilerseniz yemeklerden sonra ara öğün olarak her gün azar azar içirebilirsiniz.

Bebekler Hazır Kefir İçebilir mi?

Kefirin bebeğe fayda verebilmesi için doğal ortamlarda üretilmesi oldukça önemlidir. Uzmanlara göre bebeğinize hazır kefir içirebilirsiniz. Fakat meyve içerikli kefirler yerine; sade keçi sütünden yapılmış kefirleri tercih etmelisiniz. Bebeğinizin sağlığı için el yapımı kefirler tüketmeniz çok daha faydalı olacaktır.

Kefir Nasıl Yapılır?

Bebeklere kefir verilir mi? Sorusuna gönül rahatlığı ile evet diyerek, bebeğinize kefir içirebileceğinizi söyledik. Ailecek sağlıklı bir içecek içmek ve bebeğinizi kefire alıştırmak istiyorsanız, kendi kefirinizi kendiniz yapabilirsiniz. 

  • Adım: Kefir mayasını elde etmeniz gerekiyor. Aktarlardan ya da kefir yapan yakınlarınızdan maya isteyebilirsiniz.
  • Adım: Mayayı elde ettikten sonra, 1 litrelik soğuk süte mayayı atalım. Mayalayacağınız sütün, cam kavanozda olması şart.
  • Adım: Kavanozun kapağını çok sıkmayacak şekilde kapatın.
  • Adım: Yoğurt mayalar gibi, dışını bir beze sararak kavanozu bir gün boyunca bekletin.
  • Adım: Bir gün sonra kefirinizi plastik süzgeç yardımıyla süzün. Metal kaşık ve süzgeç kesinlikle kullanmamanız gerekiyor. Çünkü bakteriler metalle temasa geçtiğinde ölebiliyor. 

Süzülen kefiri buzdolabında bir gün daha bekletirseniz çok daha lezzetli bir kefir elde edersiniz. Kalan kefir mayasını tekrar kullanabilmek için su ile yıkayarak, su dolu küçük kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın.

Kefir bağışıklığı güçlendirmede oldukça büyük rol oynar. Bu nedenle büyük küçük herkesin tüketmesi gereken besinler arasında yer alıyor. 

Bebeklere kefir verilir mi? Sorusunu sizler için cevapladık. 6. ay ve sonrasında ek gıdaya geçerek yoğurt tüketimine başlayan her bebek kefir içebilir. Markette bulunan kefirleri kullanabilirsiniz fakat doğal içerikli ve kendi ellerinizle yaptığınız kefir çok daha sağlıklı olacaktır. Eğer aklınızda soru işaretleri kaldıysa doktorunuza danışarak bebeğinize kefir verebilirsiniz.

Hurma Özlü Meyveli Kefir Tarifi ile ilgili detaylı bilgi yazımızda:  https://www.bebek.com/hurma-ozlu-meyveli-kefir-tarifi/

Dilerseniz tarifi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Oğlak Burcu Anneler ve Bebekleri

Erken Doğum Riskine Dikkat!

Bebeklerde Kuru Öksürük Nasıl Geçer?