bebeklere oturma nasil ogretilir

Bebeklere Oturma Nasıl Öğretilir?

Özellikle yeni ebeveynler, yeni doğan bebeklerinin ideal duruşu hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Çok erken aylarda bebeğin oturtulmasının uzun vadede omurgaya zarar vereceği şeklinde uyarıları sıklıkla alırlar. Öncelikle tüm ebeveynlere tavsiye edebileceğimiz en önemli şey “Panik yapmamak!” olacak. Bebekler ne zaman oturur ya da bebeklere oturma nasıl öğretilir gibi önemli soruların cevaplarını sizinle paylaşacağız.

Bir Bebek Hangi Aydan İtibaren Oturmaya Başlar?

Bağımsız oturmak, bir bebeğin gelişim sürecinde ilk yılının en önemli dönüm noktalarından biridir. Çocuğa dünyaya yeni bir bakış açısı kazandırır, böylece birçok yeni şey keşfedebilir. Ayrıca yürüme eylemi için genellikle bu bir ön koşuldur. Birçok bebek oturma pozisyonundan kalkar ve ardından ilk adımlarını atarak yürümeye başlar.

Bağımsız Oturma Gelişimi Nasıl Oluşur?

Çocuğunuz genellikle yaşamın 9. veya 10. ayında tek başına ve bağımsız olarak oturabilir. Bununla birlikte, bebeğiniz kaslarını oturma eylemi için dördüncü aydan itibaren hazırlamaya başlar. Kollarıyla kendini destekleyerek başını kaldırması ya da bacaklarını yukarı kaldırıp kuvvet alarak oturmaya çalışması gibi. Bu davranışlar sırt ve boyun kaslarını güçlendirir. İlk oturma denemeleri bu davranışlardan kısa bir süre sonra başlar. Ancak yine de güvensizdir, bağımsız oturma sadece birkaç dakika mümkündür. Yaşamın 6. ayında birçok bebek özgür oturamaz, ancak yine de kolları öne doğru desteklenir.

Bebeklerin başlangıçta sık sık düşmesi ve ona yardım etmek istemeniz normal. Fakat çocuk doktorları ve ortopedik cerrahlar, ebeveynlerin henüz tam olarak oturamayan minikleri tekrar tekrar oturtmaya çalışmasını önermez. Bebeğe sırt kaslarının gelişimini destekleyen yardımlar sağlamak çok daha iyidir.

İlk oturma denemelerine paralel olarak, bebeklerin çoğu emeklemeye başlar. Bunu yapmak için koltuktan öne doğru düşer, dizlerinin üstüne çıkar ve emekleme hareketleriyle ilerlemeye çalışırlar. Zamanla sırt, mide ve boyun kaslarını daha da güçlenir, böylece bebek yaşamın 8. ayından itibaren güvenli ve bağımsız bir şekilde oturabilir. Bunun yanında omurlar gerilir. Bu da dik bir yürüyüş için temel gereksinimdir.

Her bebeğin gelişimi farklıdır. Ancak aylara göre ortalama gelişim tablosu aşağıdaki gibidir.

Çocuğun yaşı Oturma gelişimi
4-5 ay Uzanırken kolları destekleyerek sırt kaslarının güçlendirilmesi
5-7 ay İlk oturma denemeleri, genellikle kolları öne katlanmış. ( Koltuk altlarına, kalçasının yanlarına destek koyarak oturtulabilir.)
6-8 ay Yardım almadan kısa bir süre oturmak mümkündür, ancak düşme ihtimali göz ardı edilmemeli.
8-10 ay Bağımsız, güvenli oturma (bebek artık katı yiyecek alabilir)

Bebekler için oturmak öncelikle güçlü çekirdek kasları ve büyük ölçüde S şeklinde bir omurga gerektirse bile, bunlar tek başına yeterli değildir. Beyin yapısının nöral gelişimi de bu yeterliliğin kazanılmasında önemli rol oynar. Görme ve duyma gibi uyarılarda bu süreçte önemli itici güçlerdir. Bebeğiniz 10. ayını doldurmasına rağmen hâlâ bağımsız oturmuyorsa, herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için çocuk doktoruna muayene olmanız faydalı olacaktır.

kati gida ve oturma iliskisi

Katı Gıda ve Oturma İlişkisi

Bebeklerde oturma aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılır. Mesela, bebeği kucağa oturtmak pasif oturmadır. Çocuk doktorları, yeni doğanların çok uzun süre böyle bir konumda kalmamalarını önerir. Öte yandan bebek tutunmadan veya elleriyle desteklemeden kendi başına serbestçe oturabildiğinde aktif oturuyor demektir.

Peki henüz aktif oturamayan çocuk mama sandalyesine oturarak beslenebilir mi? Mama sandalyesine oturma, bebeğin katı yiyeceklere olan ilgisine ve fiziksel gelişimine bağlıdır. Katı yiyecekleri yatarak yemek tehlikelidir bu nedenle sadece otururken alınmalıdır. Fakat çocuğunuz bağımsız olarak oturamıyorsa mama sandalyesi için biraz beklemeniz gerekebilir. Konuyla ilgili doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

Bebeğinizin Oturmasına Yardımcı Olacak Faydalı Bilgiler;

Bebeğin omurgası ilk birkaç yıl boyunca bir yetişkinin omurgasından önemli ölçüde farklıdır. Yuvarlaktır ve bir yayda çalışır; sadece yavaş yavaş tipik S şeklini alır. Emekleme, oturma ve koşma gibi gelişim aşamaları; bir yetişkin omurgasına benzeyene kadar geçen süreci yakından etkiler. Kural olarak, omurganın dik yürüyüş için önemli olan S şeklini alması yaklaşık bir buçuk yıl sürer.

Oturma, emekleme ve koşma gibi hareketlerin sırtın sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Yaşamın 6. ayında ortaya çıkan ilk oturma egzersizleri sırasında, bebeğiniz hâlâ çok güvensiz olacak ve genellikle yan ya da arkaya düşecektir. Yavrunuzun sert bir zemine düşmemesi için, bölgeyi yumuşak yastıklar veya battaniyelerle çevrelemeniz iyi bir fikir olacaktır.

Bebeğinizin sırtının sağlıklı şekillenmesini aşağıdaki gibi destekleyebilirsiniz:

  • Uzmanlar bebeklerin boyun kaslarının gelişimi için 2 yaşına kadar yastıksız uyumasını öneriyor.
  • Bebeğinizi kanguru veya askıda taşıyın. Bu sırtın doğal eğrisini destekler.
  • Bir bebek koltuğunu sadece araba yolculukları için kullanın. Ayrıca uzun yolculuklar sırasında bebeğinizi birkaç saatte bir kaldırın.

Sağlıklı bir sırt gelişimi için, çocuğunuzun bağımsız olarak ayağa kalkmayı öğrenmesi önemlidir. Bebekler, heyecan verici dış uyaranlar nedeniyle bunu zaten genellikle kendi başlarına yaparlar. Bir ebeveyn olarak, burada onu kısıtlamamak ve hareket etme dürtüsünü yaşamasına fırsatı vermek önemlidir.

Bebeğin stabil kaslar inşa etmesi için ebeveynler aşağıdakileri yapabilir: 

  1. Yumuşak bir yastığı bebeğinizin karnına yerleştirin. Bu, başın kaldırılmasını teşvik ederek boyun kaslarını güçlendirir.
  2. Yumuşak ve güvenli bir ortam sağlayın. Bebek battaniyeleri bu amaç için oldukça ideal.
  3. Bebeğinizin çömelme yayılma pozisyonunu düzenli olarak aldığından emin olun. Sonuç olarak, kalça daha sonra oturmak, emeklemek ve koşmak için gerekli pratikleri yapmalıdır.
  4. Bebeğinizi motive etmek için eğlenceli araçlar kullanın. Midesinin üzerinde yatarken kafasının önüne onu heyecanlandıracak bir oyuncak yerleştirin, böylece meraktan da olsa doğrulmaya çalışacaktır.

Küçük çocuğunuzun ilk yılı, oturmak da dahil olmak üzere birçok heyecan verici kilometre taşıyla doludur. Bir anne olarak, bir anını bile kaçırmadan her kilometre taşına ulaşmasına yardımcı olmak istersiniz. Bebeklerde oturma da bunlardan biridir. İlk denemeler çok güvensiz olsa da 6. ve 10. ayları arasında büyük olasılıkla oturmayı öğrenir. Sizler, mümkün olduğunca büyük ve güvenli bir hareket alanı sunarak onların sırt ve kaslarının gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

10 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

10 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ: https://www.bebek.com/10-aylik-bebek-gelisimi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey!

Bebeklere Su Ne Zaman Verilebilir?

Mor Havuç Çorbası | Bebek Yemek Tarifleri