bebeklere-su-ne-zaman-verilebilir

Bebeklere Su Ne Zaman Verilebilir?

Anne sütünü düzenli şekilde alan bebekler ek gıdaya geçiş dönemine kadar, bir başka gıda takviyesine ihtiyaç duymazlar. 6. ay ve sonrasında ek gıdaya geçiş sürecinde, her anne bebeği için endişe duyar. Bu endişeler genel olarak bebeğin hangi yemekleri yiyeceği ve nasıl besleneceği konusunda oluyor. Kafada oluşan bazı soruların başında annelerin bebeklerinin susuz kalabileceği konusunda; bebeklere su ne zaman verilebilir? Sorusu gelebilir.

Bebekler belli bir dönem boyunca sadece anne sütü aldığı için, annelerin yavrularının susuz kalabileceğini düşünmesi gayet normaldir. Bebeklere su verilmemesi gerektiğini her anne bilir fakat nedenini bilmez. Bebeklerin neden su içmemesi gerektiğine hep birlikte bakalım. 

Yenidoğan Bebeklere Su Verilir mi?

Bebeklere su ne zaman verilebilir? Sorusunun cevabına geçmeden önce, yenidoğan bebeklere su verilebilir mi? Sorusuna bakmamız gerekir. Bebeklerin en hassas oldukları ve çevresini yeni yeni tanımaya başladığı yenidoğan döneminde, sadece anne sütü önerilmektedir. Kesin ve net bir cevap verecek olursak, yenidoğan bebeklerde su tüketimi asla olmamalıdır. Anne sütünden gerekli sıvı desteğini alabildiği için ve ekstra bir su tüketimine girilirse su zehirlenmesi, iltihaplanmalar ve aşırı tokluk yaşayacakları için, yenidoğan bebeklere asla su verilmemelidir.

Bebeklere Su Ne Zaman Verilebilir?

Yavrularınız 6 aylık olduktan sonra, ek gıdaya geçiş süreci başlar. Bu süreçte telaşa kapılmadan ve doktorunuzdan yardım alarak bebeğinizi yemeklerle tanıştırmaya başlayabilirsiniz. 6 aya kadar olan sürede, bebeğiniz su ihtiyacını anne sütünden karşılayabileceği için susuz kalma gibi bir durum söz konusu olmaz. Yavrunuz mama yemeye başladığı için artık vücudu bir miktar su isteyebilir. Bu nedenle yedirdiğiniz mamalardan sonra az miktarda su vermeye başlayabilirsiniz. Fakat bu su miktarı, bir bardak dolusu olmamalıdır. 

12 aylık sürece giren bebeğinize gönül rahatlığı ile su verebilirsiniz. 6 aylık süreçte bebeğiniz anne sütü ve mama almaya devam ediyorsa su vermenize gerek olmaz. Yani, bebeğe ne zaman su verilmeli? Kaç aylıkken su içirilmeli? Sorularına: bebeğe 12 aylık süreçte su verilmelidir diyebiliriz. Fakat 6 ay ve sonrasında gerek duyuluyorsa çok az miktarda mamanın peşine su vermeye de başlayabilirsiniz.  

Bebekler Neden Su İçmemeli?

Büyük küçük herkesin su almaya ihtiyacı vardır. Susuz kalan bir vücut, birçok hastalıklara yol açabilmektedir. Anneler bebeklerine neden ek gıdaya geçmeden su vermemeli? Konusu üzerinde duracak olursak:

  • Miniklerimizin anne sütü aldığı süreç boyunca vücutları su ihtiyacı duymaz. Anne sütü gerekli vitaminleri sağlarken aynı zamanda bebeklerin su ihtiyaçlarını gidermeye de yardımcı olur. Bu nedenle bebeğinize 12. aya kadar su vermeniz gerekmez.
  • Böbrekler çok miktarda su aldığı zaman su zehirlenmesi ortaya çıkar. Su zehirlenmesi, alınan suyun kana karışarak kan dolaşımındaki sıvıyı seyreltmesi sonucu oluşur. Bebeklerin böbrekleri yetişkinler kadar çok miktarda suyu kaldıramayacağı için, su içmeleri durumunda su zehirlenmesi yaşayarak böbreklerinde boğulma görülebilir. 

Bebeğinizin su zehirlenmesi yaşadığını şu belirtilerden anlayabilirsiniz:

  • Uzun süreli, huzursuz bir ağlama
  • Kusma
  • Titreme
  • Vücutta şişkinlik
  • Bebeklerin vücutları büyüme sürecinde olduğu için hassaslığını devam ettirir. Kaynatılmış ve temizlenmiş su içseler bile, vücutlarında enfeksiyon üretebilir. Bu nedenle anne sütü alan bebeğinizin su içmesi çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir.
  • Hastalıklar dışında bebeğinize su vermeniz, midesinin şişmesine ve anne sütü ya da mama alamamasına sebep olur. Bu durum bebekte tokluk hissi yaratacağı için, beslenme ihtiyacını düşürecektir.

Bebekler Ne Kadar Su İçmeli?

12 aylık sürece kadar yavrularınıza su vermemeniz gerektiğini, fakat 6 aylık dönemde ek gıdaya geçiş sağlandı ise mamanın ardından çok az miktar su verilebileceğini söylemiştik. Bunun sebebi, bebek mama yedikçe susuzluk hissedebilir ve dışkılamada kabızlık meydana gelebilir. Önemli olan konu ise bebeğinize ne kadar miktar su vermeniz gerektiğidir.

  • Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse ve hem anne sütü hem de mama alıyorsa, su içme ihtiyacı duymayacaktır. Ancak mamanın hemen peşinden az miktarda su verirseniz, susuzluk hissini bastırabilirsiniz. Mamanın ardından içirmeniz gereken su miktarı 50-60 ml olmalıdır.
  • İshal gibi sağlık sorunu yaşayan bebeklere doktorun önerdiği ölçüde su verilmelidir. Bu gibi sağlık durumlarında vücudun su alması oldukça önemli olduğu için mutlaka su içirmelisiniz.
  • 12 ay ve sonrasında artık su ihtiyacı çoğalan bebekler için su tüketimi 300-400 ml olmalıdır. Bebek 1 yaşına yaklaştıkça su miktarını arttırarak 700-800 ml’ye kadar çıkarmalısınız. 1-3 yaş aralığındaki bebekler için ise 1-3 lt su tüketimi uygundur.

bebekler-ne-kadar-su-icmeli

Bebeğimin susuz kaldığını nasıl anlarım?

Anne sütünü bıraktığınız zamanlarda bebeğiniz susuz kalabilir. Yeterli su almadığında bazı belirtiler ortaya çıkar. Bebeğinizin susuz kaldığını şu belirtilerden anlayabilirsiniz:

  • İdrarında koyu renk ve az idrar yapması
  • Ağız çevresinde ve vücudunda kuruluk
  • Halsizlik
  • Kabızlık
  • El ve ayaklarda soğuk terleme
  • Nefes darlığı

Bebeklere Su kaynatılarak mı verilmelidir?

Bebeğinize su vermeye başladığınızda direkt olarak musluktan su vermek uygun değildir. Su ne kadar arıtılarak musluklara gelse de bebeklerin bünyeleri için uygun değildir. 

  • Sudaki kirlilikten dolayı musluk suyunu kaynatıp en az 10 dakika dinlendirdikten sonra bebeğinize vermeniz önerilir. Kaynatma işlemi yapılırken, kaynamış suyu defalarca kaynatmamaya özen gösterin. Aksi halde sudaki mineral değeri düşecek ve bebeğe mineral katkısı sağlamayacaktır.
  • Mineralli su içirmeniz ekstra fayda sağlayacaktır fakat bebeğinize fazla mineral zarar vereceği için, yumuşak içimli suyu seçmelisiniz. 
  • Hazır su ve damacana suları plastik içinde durduğu için plastiklerin oluşturduğu BPA salınımı oluşur. Bu da suyun sağlıksız hale gelmesine yol açar. Bu nedenle bebeğinize plastik şişelerden su içermemenizi öneririz.

İstisna Durumlarda Bebeğime Su Verebilir Miyim?

Bazı durumlarda bebeğinizin su ihtiyacı artar. İshal olmak, çeşitli hastalıklar geçirmek ve hava sıcaklığının çok olduğu durumlarda su alımı şarttır. Peki, bu tarz durumlarda ne yapmalısınız? Bir bakalım.

Sıcak havalar

Yaz bebeklerinin sıcaklardan etkilenip huysuzlanmaya başlaması oldukça normaldir. Anne olarak bebeğinizin susadığını düşünerek bebeğinize su vermek isteyebilirsiniz. Fakat 12 aydan küçük bir bebeğiniz var ise maalesef su vermeniz sağlıklı bir davranış olmayacaktır. 

  • 6 ay ve sonrasında ise mamalardan sonra tatlı kaşığı ile su verebilirsiniz. Bu da çok önerilmese de yavrunuzun hararetini azaltmak için önerilen miktarda su vermelisiniz.
  • Anne sütü de su görevi gördüğü için bebeğinizin anne sütünü düzenli şekilde aldığından emin olun.
  • Ilık banyolar aldırtarak, yavrunuzun rahatlamasını sağlayın.

İshal gibi sağlık sorunlarında

İshal vücutta su kaybına neden olacağı için, bebeğiniz de su ihtiyacı ortaya çıkabilir. Öncelikle doktorunuza başvurarak tedavi içerisinde önerilen kadar su vermeniz gerekmektedir.

  • Bebeğinizin su ihtiyacını gidermek için anne sütü vermeyi aksatmayın.
  • Doktorunuzun önerdiği miktarda suyu önce kaynatıp sonrasında dinlendirerek bebeğinize verin.
  • Ateş gibi durumlarda nemli bezlerle vücut sıcaklığını düşürmeyi deneyin. Doktorunuz ateşlenen bebeğiniz için belli miktarlarda su önerdi ise o miktarı geçmeden su verin.

Bebeklere su ne zaman verilebilir? Sorusunu sizler için cevapladık. 12 aylık bebekler için su tüketimi arttırılarak devam edebilir. Eğer ek gıdaya geçen bebeğinizde susuzluk ve kabızlık hissederseniz, mamalardan sonra önerilen miktarda su verebilirsiniz.

“Bebeklerde Su İçmenin Önemi” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bebeklerde Su İçmenin Önemi: https://www.bebek.com/bebek-suyunun-ozellikleri-nasil-olmalidir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklere Oturma Nasıl Öğretilir?

Kehribar Kolye Nedir? Ne İşe Yarar?

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi: Ne Zaman Gelişir ve Güçlenir?