Bebeklere Yoğurt Ne Zaman Verilir

Bebeklere Yoğurt Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay boyunca yeterli miktarda sadece anne sütü alan bebekler için artık ek gıda vakti gelmeye başlıyor demektir. 6. ay içerisinde bulunan bebekler ek gıdaya yavaş yavaş başlamaya hazırdırlar.

Bebeğinizin bu süreçte yeni yemeklerle tanışması, sebzelerin ve meyvelerin farkına varması sizi heyecanlandırırken aynı zamanda endişeye de sürükleyebilir.

Hangi yemeği seveceğini, nasıl tarifler yapmanız gerektiği ve en önemlisi bebeğinizin hangi besinleri tüketmesinin sakıncalı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu konularda telaşa kapılmadan, doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuz sürece daha kolay bir ek gıdaya geçiş aşaması yaşarsınız.

Ek gıdaya geçişte hangi besini, ne zaman ve nasıl vereceğinizle ilgili kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için sizler “Ay Ay Bebek Beslenmesi” yazı dizimizi okumaya davet ediyoruz.

Ay Ay Bebek Beslenmesi- https://www.bebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Ek Gıdaya Hangi Besinlerle Başlanmalıdır?

Ek gıdaya geçişte ilk olarak bebeğinize verebileceğiniz besinler arasında yoğurt ideal bir seçim olacaktır. Yoğurt bebeğinizin önemli ihtiyaçlarından olan kalsiyumu karşılamasında önemli rol oynar.

Ek gıdalara başlangıçta bebeğinize verebileceğiniz besinlerden biri de sebze püreleridir. Sebze püreleri, bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve lifi almasını sağlar.

Sebzelerden sonra ise meyve pürelerine geçiş yapabilirsiniz. Meyve pürelerini hazırlarken meyvelerin metalle temas etmesi sonucu besin değeri kaybı oluşmaması için cam rende kullanabilirsiniz.

Meyve ve sebzeleri bebeğinizle tanıştırırken “3 Gün Kuralı” uygulamanız gerekir. İlk kez deneyeceğiniz bir sebzeyi ya da meyveyi bebeğinize küçük miktarlarda sunduktan sonra 3 gün boyunca sadece o besini vermelisiniz. Başka bir yeni besinle tanıştırmamalısınız. Bu sayede bebeğinizin herhangi bir alerjik tepkisi olup olmadığını, varsa da hangi besine karşı yanıt oluşturduğunu anlamış olursunuz.

Bebeklere Yoğurt Kaçıncı Ayda Verilir?

6. ayla beraber tamamlayıcı besine başladığınızda bebeğinizi yoğurtla tanıştırabilirsiniz. Fakat bu noktada bebeğinizin alerjik tepki gösterip göstermediğini özenle takip etmeniz gerekir.

Süt alerjisi olan bebekler herhangi bir süt ya da süt ürününü tükettiklerinde alerjik belirtiler gösterebiliyor. Bebeğinizin süte alerjisi varsa yoğurt yediğinde bazı alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden birini yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

  • Kabarma
  • Kaşıntı
  • Kusma
  • Ağız çevresinde kızarıklık

Süt alerjisi hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeklerde Süt Alerjisi- https://www.bebek.com/bebeklerde-sut-alerjisi/

Yoğurdun Bebeklere Faydası Nelerdir?

  • Bebeklerin probiyotik ihtiyacını anne sütü karşıladığı için bebeklik döneminde ek olarak yoğurda çok ihtiyaç duymazlar. Fakat yoğurdun anne sütünden sonra en iyi probiyotik ve kalsiyum kaynağı olduğu tartışılmazdır. 
  • Gelişmeye ve büyümeye yardımcı olan yoğurt, içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde bebeğinizin kemiklerinin güçlenmesi için oldukça iyi bir besindir. Magnezyum sayesinde, kas ve diş yapısının da sağlıklı gelişimine yardımcı olur.
  • Yoğurt, aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu A, E, B, D vitaminleri, fosfor, potasyum, magnezyum, çinko, iyot, kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri içermektedir.
  • Vücudumuza sağlıklı gelen organizmaların yani probiyotiklerin çoğalmasında yardımcı rol oynar. Bağışıklık sisteminin bağırsak duvarındaki organizmaları engellemesiyle daha güçlü hal aldığını biliyoruz. Bunun gerçekleşmesi için yeterli miktarda probiyotiği yoğurttan sağlayabilirsiniz.
  • Hastalıkların önlenmesinde rol oynayan yoğurt, laktozu az barındırmasından dolayı bebeklerinizde şişkinlik hissi yaratmaz.

Bebekler Yoğurdu Nasıl Tüketmelidir?

Peki, bebeğinize yoğurdu nasıl verebilirsiniz? Yoğurdu verirken 3 gün kuralı uyguladıktan sonra bu süre içinde alerjik belirtiler verip vermediğine bakarak yedireceğiniz yoğurt miktarını yükseltebilirsiniz. 

Tamamlayıcı besinlere geçse de bebeğinizin ana öğününün hala anne sütü olduğunu unutmadınız değil mi? Diğer ek besinlerde olduğu gibi yoğurdu da ara öğün olarak çok küçük porsiyonlarla tanıştırabilirsiniz.

Bebekler Meyveli Yoğurt Tüketebilir mi?

Bebeklerin yoğurt yemesi konusunda merak edilen bir noktada meyveli yoğurt olabilir. Hazır meyveli yoğurtlar içerisinde katkı maddeleri bulundurdukları için uygun olmayacaktır. Hazır olan bebek ürünlerinde bile ek olarak şeker ve raf ömürlerini uzatan katkılar bulunması, hazır ürünleri bebeklerinize yedirmemeniz anlamına geliyor. Hazır yoğurtlar yerine, evinizde bebeğinizin yediği meyveleri doğrayıp yoğurt ile karıştırıp yedirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Bebeğiniz İçin Yoğurtlu Tarifler

Ek gıdaya yeni geçen bebeğiniz için yoğurt, farklı bir tat olabilir. Yavrunuzun her gün farklı bir sebzeyi tatması, meyvelerden en sevdiğini seçmesi gibi gelişmeler bu dönemde gerçekleşir. Yoğurdu daha eğlenceli hale getirerek bebeğinizin sevmesini sağlayabilirsiniz. 

Doğal Meyveli Yoğurt 

Bebeğiniz tuzlu öğünlerin tadına vardıysa, yoğurtla tatlı bir öğün hazırlama zamanı gelmiş demektir. Bu tarif için bebeğinizin sevdiği meyvelerden yararlanabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • Bir çay bardağı yoğurt
  • Armut, elma, muz gibi bebeğinizin tüketebileceği meyveler

Hazırlanışı:

  • Meyveleri soyup püre haline getirin. Çok sert olanları sıcak suda yumuşatabilirsiniz.
  • Yoğurdunuzu kâseye aldıktan sonra meyveleri de içerisine dökerek karıştırın
  • Bir mutfak robotunuz varsa karıştırmak yerine bütün malzemeleri mutfak robotundan da geçirebilirsiniz.

Yoğurtlu, Avokadolu Patates Püresi

Yavrunuzun öğünlerine yoğurt eklemeye başladıysanız, sebzelerden faydalanarak rengârenk mamalar elde edebilirsiniz. Bezelye, havuç, patates, fasulye gibi bebeğinizin tanıştığı ve tanışmasını istediğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz. Yemeğinizi yaparken göz kararı ölçüler işinizi görecektir. Dilerseniz farklı sebzeler ekleyip çıkarabilirsiniz.

Malzemeler:

  • ¼ avokado
  • ¼ su bardağı yoğurt
  • Küçük patates

Hazırlanışı:

  • Patatesi haşlayıp soyun.
  • Avokadonuzu ve haşlanmış patatesinizi mutfak robotuna koyun.
  • Robotunuz yoksa el ile de ezebilirsiniz.
  • Yoğurdu malzemelerin üzerine ekleyerek robotta çekin ve bebeğiniz için lezzetli bir öğün elde edin.

Anne Sütünden Yoğurt Yapabileceğinizi Biliyor muydunuz?

Ek gıdaya başlanırken alınan ilk besinler arasında olan yoğurt, bebekler için rahat yenilen bir öğündür. Bebeğinizin ilk yoğurt deneyiminin kendi sütünüzden olmasını ister misiniz?

Yanlış duymadınız! Anne sütünden yapılan yoğurt, bebeğinizin hem tadına alışık olduğu hem de bolca kalsiyum alacağı bir besindir. Bu tarif için sütünüzü sağmanız yeterli olacaktır.

Sağılan 100 ml anne sütünü küçük bir kavanoza alın ve sütün ısınması için sıcak su koymuş olduğunuz bir kaba kavanozu yerleştirin. Ilıyan anne sütüne 1 kaşık ev yoğurdunu ekleyerek kapağını kapatın. 7-8 saatlik mayalama süresinden sonra bebeğiniz, anne sütünden yapılmış yoğurdunu afiyetle tüketebilir.
Sizler için anne sütünden yoğurt yaptık! Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak videomuzu izleyebilirsiniz 🙂

Anne Sütünden Yoğurt Yapımı- Bebek Yemek Tarifleri- Hammm Vakti

YouTube video

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Görülen Besin Alerjisi Hakkında Tüm Detaylar

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Doğru mu?

Bebeklere Oturma Nasıl Öğretilir?