Bebekleri Ayakta Sallamak Doğru mu?
Konu bebekler olunca bebeveynler için bebeklerin her konusu oldukça dikkat çekici olmuştur. Uyku da başlıca en önemli meselelerdendir. Uykuya ait ritüeller, uyuma şekilleri gibi yüzlerce merak uyandıran sorular zihinlerde dolaşır. Bugün de sizler için bebekleri ayakta sallamak doğru mu? Yararı veya zararı nedir? O halde bebekler nasıl uyumalılar? Konusunu ele aldık. Siz de bebeğimi nasıl uyutmalıyım? Uyurken ayakta sallamam doğru olur mu? Diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Geçmişten bugüne birçok anne baba çocuklarını ayakta sallama yöntemiyle uyutmaya başvurmuştur. Özellikle bizim kültürümüzde oldukça benimsenmiş bir yöntemdir. Beşikle ve bir bez ya da battaniyeyle sallama da diğer sıklıkla kullanılan yöntemlerdendir. Fakat ayakta sallama uyutan kişi açsından da daha rahat olduğu için genellikle bu yol tercih edilmektedir. Bu yöntem hemen hemen her bebekte de uykuya dalma açısından başarıyla sonuç vermiştir. Evet bu yöntem bebekleri uyutsa da doğruluğu tartışılmaya başlamıştır. Bu konuda insanlar ikiye bölünmüş; bir kısmı bu yöntemi doğrularken bir kısmı yanlış bulmaya başlamıştır.
Bebekleri Ayakta Sallayarak Uyutmanın Zararlar Nelerdir?
Birçok bebek yatağına ya da beşiğine yattığında doğrudan uykuya dalmada zorluk yaşayabiliyor. Bu zorluk yalnızca bebeği değil bebeveynini de etkiliyor. Konu tartışılmaya açık olsa da bebeveynler en son ayakta sallama yöntemine başvurmuş olabiliyor. Fakat uzmanlar bu yöntemin zararları olduğunu söylüyor.
- Uzmanlar tarafından söylenen en büyük ortak sorun, bebeğin bunu alışkanlık haline getirecek olması üzerinedir. Bebeğiniz artık böyle uyumayı benimseyerek ilerleyen yaşlarda hem size hem de kendisine sorun açabilir. Böylece tek başına uyumada, yatağına alışmasında, kendi kendisine beşiğinde veya yatağına giderek uyku düzeni kurmada problemlerle karşılaşabilirler. Ayrıca uzmanlar ayakta sallanarak uyuyan bebeklerin yaklaşık 6 yaşına kadar ayakta uyuma isteğini sürdüreceğini söylüyor.
- Bebeğinizi ayaktan bıraktığınızda uyanabileceğini ve gece uykularında bütünlük olamayabileceğini söylüyor. Bu sebeple gece boyu ayakta duran, anne ve babasını uyku anında bırakamayan bebekler haline gelebiliyorlar.
- Uzmanların diğer öne sürdüğü konu ise ayakta sallanmanın uykuyu getirmediğidir. Sallayan kişinin bebeğin başını döndürdüğünü ve bebeğin de sersemlediğini savunuyor. Bebeğiniz sallanırken bir noktaya odaklanır ve iç kulağında bulunan vestibüler labirentteki hücreleri sallanarak bebeğinizde baş dönmesine yol açar. Bebekler böylece kısmi olarak baygınlık durumu yaşadığını, sersemlediğini ve uyku haline geçtiğini söylüyorlar.
- Ek olarak ‘’Sarsılmış Bebek Sendromu’’na da dikkat çekiyorlar. Bebeğinize özellikle ilk aylarında gelişim süreci açısından ekstra hassas davranmalısınız. Beyin ve kafatası yerleşimi henüz yeni olduğu için bebeğinizin her sallanışında beyninin kafatasına çarpabileceğini söyleniyor. Bu da beyinde hasara yol açabileceğini, bebeğinizin sorun yaşayabileceğini gösteriyor. Özellikle bebek ayakta sallanmasına rağmen ağlamaya devam ettiğinde sallayan kişi sallama hızını arttırabiliyor. Bebekler bir nevi yastığın iki ucunda savruluyor. Bu da bebeklerde kalıcı beyin sorunlarını geliştirebiliyor.
Bu bakış açılardan değerlendirince bebeğinizin ayakta sallanarak uyutulması onu olumsuz etkileyebileceği yönde oluyor. Fakat tam tersini savunan, zararı olmadığını düşünen görüşler de mevcut.
Bebekleri Ayakta Sallayarak Uyumanın Yararları Nelerdir?
- Bebekler dünyaya gelmeden önce de anne karnında bir takım sallanma hareketlerine maruz kalıyorlar. Doğumdan sonra bebeğin sabit bir şekilde uyutulması onu rahatsız edebileceğini söyleyen görüşler bulunuyor. Bebeğinizi sakince, ona zarar vermeden sallamanızın onu daha rahat, güvende huzurlu hissettireceğini söylüyorlar.
- Sarsılmış Bebek Sendromu’na karşıt olarak hafif sallamaların zarar vermeyeceğini söylüyorlar. Hatta hafifi salınımların bebeğin gelişimine, çevreye adaptasyonuna yarar kattığını öne sürüyorlar.
Peki Bebeğinizi Nasıl Uyutmalısınız?
Uykuya geçiş her bebekte yaşına, sağlık durumuna ve birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Uyku anında koşulları bebeğinize uygun olarak ayarlamalısınız. Uyuduğu alan çok gürültülü olmamalı. Aşırı soğuk ya da sıcak olmayan, havanın temiz olduğu, havadar bir alan seçilmelidir. Karnının tok, altının pis olmaması da önemlidir. Bebeğinizi rahatsız eden kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Bu ve bunlar gibi koşullar sağlandıktan sonra uyku anına geçebilirsiniz.
Bebeğiniz halâ ağlıyor olabilir. Bu durum yüksek ihtimalle onun uyku ihtiyacından kaynaklanıyordur. Bebeğinizi yatağına yatırarak ona dokunabilirsiniz. Sırtını hafif şekilde sıvazlayabilirsiniz, ellerine dokunabilirsiniz. Böylece sizin yanınızda olduğunuzu bilerek kendisini güvende hissedip uyuyacaktır. Ek olarak uykuya özel çağrışımlar yapabilirsiniz. Örneğin bir uyku arkadaşı oyuncağı edinerek, bu oyuncak sadece uyku anında verilerek ilerleyebilirsiniz. O arkadaşı bebeğinize uykuyu çağrıştıracak, beyni oyuncak ve uyku arasında koşullama yaparak çağrışım yaptıracak ve daha rahat uyuyacaktır.
Sonuç olarak önemli olan bebeğin nasıl, kaç yaşa kadar, hangi sıklıkla sallandığına göre değişim gösterecektir. Örneğin 5 yaşındaki çocuğunuzu sallayarak uyutması çocuğunuzda birçok uyku problemine yol açabilir. Ya da bebeğinizi yüksek şiddette sallamanız birçok gelişimsel ve sağlık sorunu oluşturabilir. Ya da bebeğinizi yatağında veya beşiğinde uyutmaya çalışmadan sadece ayakta sallayarak uyutmanız onda bu durumu alışkanlığa çevirebilir.
Zararı da yararı da tartışmaya açık bir şekilde bulunmaktadır. Burada bilinmesi gereken şey bebeveynler ayakta sallamanı yöntemini tek uyutma yolu olarak benimsememesi, çocuğun yaşına uygun davranması ve bunu alışkanlığa çevirmeden uygun koşulları sağlayarak ayakta olduğu gibi başka yollarla da uyutmaya çalışmasıdır.
En güzel ninni sözleri arıyorsanız bu makalemizi de incelemeyi unutmayın!
https://www.bebek.com/ninni-sozleri/
Psikolog Hanife Erdoğdu
Instagram: https://www.instagram.com/psikologhanife/