Bebeklerin Tırnakları Ne Zaman Kesilir?

Bebekler, dünyaya gözlerini açtıklarından itibaren ebeveynleri tarafından büyük bir şefkat ve ilgi ile korunup kollanmaya ihtiyaç duyarlar. Tüm bakımlarının ebeveynleri tarafından gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyan bu sevimli minikler, kimi zaman da ebeveynleri için büyük bir endişe kaynağı olabilir.

Bebeklerinin büyüme ve gelişme sürecinde ebeveynler bebeklerinin tüm bakımlarını doğru bir şekilde yaptıklarından emin olmak isterler. Bebeğin yıkanması, temizlenmesi, beslenmesi ve tüm bu adımlar ebeveynler için ayrıca hassas ve dikkat edilmesi gereken süreçlerdir. Bu nedenle ebeveynler bu konularda dikkatli ve hassas davranarak bebekleri için en doğru adımı attıklarından emin olurlar.

Bu sevimli miniklerin tırnak bakımları da oldukça dikkat isteyen ve hassas bir süreçtir. Bu nedenle ebeveynler, bebeklerinin tırnaklarını ne zaman ve nasıl keseceklerini tam olarak ve doğru bir şekilde bilmek isterler.

Şimdi gelin bebeklerin tırnak bakımları nasıl yapılmalı, yapılırken nelere dikkat edilmeli, hangi detaylar atlanmamalı hep beraber inceleyelim.

1.Hijyen ve Temizlik

Bebeklerin tırnak bakımı yapılırken belki de en dikkat edilmesi gereken nokta, bebeğin tırnak  bakımında kullanılacak malzemelerin ve tırnak bakımını uygulayacak kişinin ellerinin temiz olmasıdır.

Bebeklerin hassas bünyeleri, ortaya çıkabilecek her türlü enfeksiyon ya da alerjik reaksiyon için tehdit altındadır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında hijyen kuralları ve temizlik gelir. Bebeğin tırnak bakımını yapacak kişi öncelikle kendi ellerini doğru bir şekilde dezenfekte edip, işlem için hazır hale getirmelidir.

Sonrasında da kullanacağı aletlerin paslı vb. olmaması, dezenfekte edilmiş olması ve bebeğin yaşı ile tenine uygun materyalden üretilmiş olduğundan emin olmalıdır. Bu sayede bebeğin tırnak bakımı sorunsuz bir şekilde hallolurken geride istenmeyen komplikasyonların oluşumu önlenmiş olur.

Söz gelimi, kalitesiz plastikten üretilmiş ürünler bebeğinizin cildinde istenmeyen reaksiyonlara  neden olabilirken, bebeğin yaşı için fazla kompleks ve sert bir tırnak makası seçimi, süreci kontrol etmenizi zorlaştırarak istenmeyen kazalara yol açabilir ya da can acıtıcı kanamalara sebebiyet verebilir.

2.Uygun ve Kaliteli Malzeme Seçimi

Bebeklerin tırnak bakımı yapılırken hijyen kuralları ile beraber en dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de bebeğin tırnak yapısı, cilt yapısı ve yaşı göz önünde bulundurularak seçilen malzemelerdir. Çünkü yenidoğan bebeğinizin tırnak bakımı ile bir yaşındaki bebeğinizin tırnak bakımı aynı olmayacaktır.

Bu noktada doktorunuza danışarak ondan referans almak da oldukça etkili ve yararlıdır. Kaliteli ve bebeğinizin yaşında uygun malzeme seçtiğinizde hem olası bir alerjik reaksiyonu hem potansiyel bir enfeksiyonu otomatik olarak engellemiş olursunuz.

Bu nedenle uygun, kaliteli ve bebeğin yaşına uygun materyal seçimi işinizi oldukça kolaylaştıracak ve pratik bir bakım deneyimi yaşamanıza olanak tanıyacaktır.

 

3.Doğru Zamanlama Oldukça Önemli

Bebeğin tırnak bakımı yapılırken ebeveynlerin en merak ettiği noktalardan birisi de doğru zamanlamadır. Çünkü bebeğin tırnağının ne zaman kesileceği, hangi zaman aralıklarında kesileceği oldukça önemlidir.

Bu noktada yardımınıza bebeğinizin yaşı ve tırnak uzama hızı gibi kişisel detaylar yetişir. Çünkü her bebeğin tırnak uzama hızı ve dolayısıyla da tırnak bakım rutini birbirinden farklı olacaktır.

Ebeveynler bebeklerini gözlemleyerek, bebeğin tırnağının ne kadar süre içerisinde uzadığını, bebeğin hayat kalitesini ve yaşam konforunu etkileyip etkilemediğini kontrol etmelidir. Böylece doğru zamanın geldiği anlaşılmış olur. Söz gelimi bazı bebekler, tırnakları birazcık uzadığında dahi kontrolsüz hareketleri ile kendilerini ya da çevresindekileri yaralayarak istenmeyen durumların oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle ebeveynler bu noktada iyi birer gözlemci olarak, doğru zamanın geldiğini kendi bebekleri için anlamalıdır.

Bebeklerin tırnakları,

  • bebek yüzünde, vücudunda ya da iletişim halinde olduğu kişilerde tırnak yaralanmasına sebebiyet veriyorsa,
  • tırnaklar sağlıksız bir şekilde tırtıklanmış, pütürlenmiş ya da zarar görmüş işe
  • belli bir uzunluğa erişip, içinde ve çevresinde kir ve pislik barındırmaya başlamış ise

acil olarak bebeğin yaşına ve cilt yapısında uygun bir tırnak makası yardımı ile temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

İşlem uygulanırken bebeğin derisini kesmemek ya da tırnakları çok derin kesmemek için bebeğin tepkileri ve davranışları da gözlemlenerek ergonomik bir makas seçiminde bulunulmalıdır. Seçilen tırnak makasının sizin için de ergonomik ve kolay bir tutuşa sahip olması uygulama esnasında büyük bir fark yaratarak pratiklik sağlayacaktır.

 

4.Rutinin Önemi

Bebeğin tırnak bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir diğeri de bu işlemin bir rutin haline gelerek düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Bu sayede hem bebeğinizin tırnak gelişimi ve cilt bakımı bir rutini takip ettiği için düzene oturacak, hem de bebeğin bu rutine alışması sağlanarak hayat kalitesinde ve işlem sırasında belirgin bir konfor artışı yaşanacaktır. Bu nedenle aynı malzemeler ile aynı periyotlarla yapılan tırnak bakımları bebekler için çok daha uygun ve yararlıdır.

Senem Tokuş

İçerik Editörü

 

 

Post navigation

Bir yanıt yazın