Bebeklerde uyku problemi bebeveynlerin ortak sorunlarından birisidir. Bebeklerin bu problemi anne ve babasının da uyku düzenini etkilediğinden bebeveynlerin hayatında büyük etki sahibidir.
Özellikle bebekliğin ilk dönemlerinde kendisini gösteren uyku problemi hem bebeklerin hem ailelerin sorunu haline gelir.
Her bebek her yaş grubunda ve farklı nedenlerden yana uyku sorunu yaşayabilir. Hiçbir bebek durduk yere ağlamaz. Altında bir sebep yatıyor olabilir.
Bebekler neden uyumaz? diyorsanız yazımızı birkaç başlık altında gelin beraber inceleyelim.
Yenidoğan Huzursuzluğu
Bebekler 9 aylık anne karnındaki serüveninde dünyadan daha farklı bir konuma sahiptir. Annesinin kalp atış sesi, kan dolaşım sesi gibi seslerle birlikte anne rahminde büyür.
Gebelik sürecinde, beyaz gürültü olarak adlandırılan bu sesler bebeklere eşlik eder. Bebekler, dünyaya geldiklerinde ise bu durumun yoksunluğunu çekebilirler. Onları yeni bir düzen, yeni bir çevre karşılar.
İlk üç ay bebeğiniz bu durumdan yana huzursuzluk gösterebilir. Bu duruma “yenidoğan huzursuzluğu” denir. Bebeğiniz dünyaya adaptasyon sürecinde uykusuzluk, huzursuzluk gibi sorunlar yaşayabilir.
Kolik Bebek Sendromu
Eğer bebeğiniz 1.- 4. ayları arasındaysa ve uykusuzluk, ağlama gibi problemler yaşıyorsa kolik bebek sendromu yaşıyor olabilir. Bu sendromun temel problemi gazdır.
Kolik bebek sendromuna sahip bebeklerin karınları oldukça şiştir ve saatlerce ağlarlar. Yaşadıkları gaz problemi, uyuyamamalarına ve huzursuz olmalarına sebep olur. Bebeğinizin özellikle karın bölgesine masaj yaparak rahatlatmaya çalışmalısınız.
Diş Çıkartma Dönemi
Diş problemleri ne yazık ki her yaşta bireyin düzenini, rahatlığını etkiler. Genellikle 6. ve 7. aylarda (bazı bebekler için 4. aylarında bile olabilir) bebekler diş çıkartmaya başlar.
Diş çıkartırken bebekler yüksek ateş düzeyine çıkar. Yüksek ateş bebeği oldukça rahatsız ederek yeme ve uyku problemleri yaratabilir. Bir hekimden destek alarak bebeğinizin ateşini düşürmeye çalışmalısınız. Beraberinde bebeğiniz eski uyku düzenine de dönecektir.
Beslenme Problemi
Birçok bebek beslenmeden yana sıklıkla uyku problemi yaşayabilir. Sürekli olarak emme halinde oldukları için bebeklerin doyduğu düşünülse de yeteri kadar doymuyor olabilirler. Kendilerini ifade ederek açlıklarını da belli edemedikleri için sıklıkla ağlamaya ve uykuya direnmeye çalışabilirler.
Eğer bebeğiniz o durumdayken emzirdiğinizde uykuya dalmaya başlıyor ise açlıktan kaynaklandığını düşünebilirsiniz.
Fakat emdiği halde uyuyamıyorsa, (eğer beslenme dışı bir problem değilse) sütünüz yetersiz geliyor olabilir. Bu durumda ise, anne sütünüzü arttıracak gıdalara yönelmelisiniz. Bu aşamada beslenme uzmanlarından ve hekimlerden destek alabilirsiniz.
Doğru Alanda Uyumaması
Bebeğinizin uyuduğu odanın havadar ve temiz olması, yattığı yatağın rahatlığı uykusunu oldukça etkiler. Odasını sıklıkla havalandırmalı ve temiz tutmalısınız.
Bebeğinizin uyuduğu alanın ne çok sıcak ne çok soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. Uygun sıcaklık derecesinde, gürültüden uzak odalarda bebeğinizi uyutmalısınız. Etrafında uyku esnasında onu rahatsız edecek eşyaları bulundurmamalısınız. Ayrıca çocuğunuzun uykusu ve en önemlisi gelişimi için odada telefon, tablet gibi radyasyon yayan aletler bulundurmamaya özen göstermelisiniz.
Çok sert ya da çok yumuşak yatakları tercih etmemelisiniz. Sünger yatak tercih edebilirsiniz. Ayrıca uyuduğu yatağın dokusuna da özen göstermelisiniz. Bebeğinizin cildini rahatsız edecek kumaşlar kullanmamalısınız.
Diğer Sağlık Problemleri
Bebeğiniz henüz kendisini ifade edemediği için fark edemediğiniz birçok sağlık sorunundan yana problem yaşıyor olabilir.
Gaz, ateş, ishal, kabızlık gibi birçok sorun uykusuzluğuna sebep olur. Bu sebeple, bebeğinizi yakın takip ederek neyi olduğunu anlayıp endişelenmeden bir hekime danışmalısınız.
Ayrılık Kaygısı
Bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren annesinin ona verdiği ilginin farkındadır. Sizin ilginizle size daha da bağlanır ve sizi kaybetmekten korkar.
Gitgide algısal olarak güçlendiği için sizin gidebileceğiniz anları sezmeye başlayabilir. Sizin rutinlerinizi keşfeder. Kıyafetlerinizi giymenizden kapıya yönelmenize kadar birçok hareketinizden kuşku duyarlar.
Sizin bir yere gideceğinizi, artık yanında bulunmayacağınızı, tek kalacağını düşünür.
Gidişinizin amacını da anlayamadığı için terkedileceği düşüncelerine kapılıp ayrılık kaygısı/korkusu yaşarlar.
Bu problem kendisini özellikle 8.-9. aylarda göstermeye başlar. Bebekler uyumaya direnir. Hem bebeveynlerini hem kendisini oldukça zorlamaya başlarlar. Uyuduğunda çevresini kontrol edemeyeceğini, terk edileceğini düşünebilirler.
Bebeklerin bu kaygılarını yenmeleri için aileler sabırlı olmalıdır. Çocuğunuz dünyayı daha iyi algılamaya başladıkça bu süreç geçecektir.
Bebeğiniz bir odadayken ben yan odaya geçiyorum ve 5 dakika sonra geleceğim deyip, belirttiğiniz sürede bebeğinizin yanına gelebilirsiniz. Böylece annesi evden çıkarken belirttiği süreçte yanına döneceğinden emin olur.
Aranızda güven ilişkisi kurmuş olursunuz. Ona haber vermeden evden çıkmanız, kaçmanız kaygılarını çoğaltır.
İnsanlar yetişkinlik düzeyine gelene kadar bebeklikten çocukluğa, çocukluktan ergenliğe birçok sağlık problemleri yaşar.
Gelişirken, vücudumuz her yeni düzene geçişte kişiyi negatif etkileyen semptomlar gösterebilirler. Bebekler henüz kendini ifade etmekten yoksun olduğu için ağlayarak bir sorunu olduğunu söylerler.
Sorunları iştahsızlığa, halsizliğe, uykusuzluğa sebep olabilir. Bu tarz sorunlardan geçtiğiniz süreçlerde bebeğiniz size anlatamadığı problemlerle mücadele etmeye çalışıyordur.
Her ne kadar hayat temponuz yoğun olsa da uyumak o an her şeyden tatlı gelse de bebeğinizin bir gelişim ve değişim sürecinde olduğunu bilmelisiniz. Bu süreçte sabretmeli, bebeğinizin neyi olduğunu anlamaya çalışmalısınız.
Ona uygun hayat koşullarını sağlamaya, herhangi bir sağlık sorunundan geçtiğini düşünüyorsanız alanında yetkili hekimlerden, beslenme uzmanlarından, emzirme danışmanlarından destek almayı denemelisiniz. Şu an her ne kadar yetişkin olsak da biz de bebektik. Benzer sorunları hepimiz yaşadık. Önemli olan bebeğinize karşı sabırlı ve şefkat dolu olmanız, birlikte büyümeniz.
Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü
https://www.instagram.com/psikologhanife/
“Uyku” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Uyku: https://www.bebek.com/?s=UYKU
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.
Benim bebeğim üç gecedir uyumakta zorlanıyor. Mide üstü yatmayı çok seviyor fakat zararlı olduğu için düz yatırıyorum ama 15-20 dakika sonra dönmeye çalışırken çok şiddetli bi ağlama geçiyor. Hala nedenini çözemedim. Kucağıma alıp sarılıp sallandığımda veya emzirdiğimde sakinleşiyor. Ama bebeğimin gece uyumaması beni çok yoruyor. Gündüz dahi sadece yarım saat uyuyo aynı şekilde dönmeye kalktığında uyanıyor. Ne yapabilirim bana bir yol gösterin lütfen.