Yeni doğmuş bebeklerin bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Bebeğinizi beslerken sıklıkla kullandığınız biberonlar ise onların bağışıklıkları üzerinde tehdit oluşturur. Çünkü biberonlar, hastalığa yol açabilecek virüs, bakteri, parazit ve mantar enfeksiyonları için elverişli bir ortam hazırlamaktadır.
Bu nedenle kısmen kullanılmış bir biberona anne sütü ya da formülü eklendiğinde, mikroplar hızla üreyebilirler.
Biberon ekipmanlarının temizlenmesi ve sterilize edilmesi, bebeklerde hastalanma riskini azaltır. Bu amaçla bir biberon temizleyici kullanmanız gerekebilir.
Biberon temizleyici, bebeğinizi hasta edebilecek bakteri, virüs, parazit ve pa
Biberon Temizleyicisi Neden Gereklidir?
tojenlerden korumak için oldukça gereklidir. Bebeğinizin biberonlarını sterilize etmek pamukçuk, kusma ve ishal gibi hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.
Biberonlar Nasıl Temizlenmeli?
Biberonları sterilize etmeden önce mutlaka temizleyin.
Biberonları en uygun şekilde temizleme yöntemi:
- Kullanımdan hemen sonra durulayın!
Vaktiniz olmadığı zamanlarda şişenin içindeki süt kalıntılarını akıtmak ve mikrobun daha fazla yayılmasını engellemek için sudan geçirin.
- En doğru biberon temizleyiciyi kullanın!
Şişenin içini temizlemek için aşağıdaki ürünlerin hazırlanmış olduğundan emin olun.
Biberon fırçası, biberonun tüm kısımlarına ulaşmanıza yardımcı olur. İsteğe bağlı olarak meme ucunu temizlemek için de daha küçük bir fırça tercih edebilirsiniz.
Biberonların temizliği için uygun olan, mümkünse hiçbir kimyasal bileşen içermeyen deterjanlar tercih edilmelidir.
- Lavabonun içini sıcak su ile temizleyin!
Lavabo içindeki artıkları veya bakterileri yok etmek için öncelikle kaynayan su ile lavabonuzu durulamalısınız. Lavaboyu temizledikten sonra şişenizi bol suyla durulayın.
- Şişelerin aksesuarlarını çıkarın ve her birini ayrı ayrı yıkayın.
Süt kalıntılarını ve bakterilerini gidermek için biberonun her bir parçasını yıkamak önemlidir. Aksi halde şişenin içinde birikmiş tortular ve mikroplar oluşabilir.
- Bebeğinizi beslemeden önce ellerinizi yıkayın.
Ellerinizi yıkamak, biberonun temizliği ile doğrudan ilişkili olmasa da şişelerinizin ve bebeğinizin hijyeni için gereklidir. Sütü hazırlamadan ve biberonu bebeğinize vermeden önce ellerinizi iyice yıkamalısınız, çünkü ellerinizde olan bakteriler şişeye bulaşabilir. Bu durum bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir.
Biberon Temizleyicisi Olarak Alınan Ürünlerde Nelere Dikkat Edilmeli?
- Bitkisel ürün olmasına,
- Dermatolojik olarak test edilmiş ve onaylanmış olmasına,
- İçeriğinde alkol, paraben, SLS, SLES bulunmamasına,
- Süt ve gıda atıklarının biberondan arındırabilir olmasına dikkat edilmelidir.
baby&me Likit Biberon Temizleyicisine ulaşmak için bağlantıya tıklayın.
baby&me Likit Biberon Temizleyicisi: https://www.e-bebek.com/baby-me-likit-emzik-biberon-temizleyici-500-ml-p-bae-20035/
Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon Neden Önemlidir?
Süt, mikroplar için mükemmel bir üreme zemini hazırlar. Normal durulamada mikrop sayısı oldukça azalmaktadır, ancak mutlak sterilizasyon gerçekleştirilemez.
Mikroplar ve bakteriler sadece uzun süreli ısıtma ile tamamen öldürülebilirler. Ek olarak, sterilizasyon sadece herhangi bir yiyeceğin artıklarını değil, aynı zamanda deterjan kalıntılarını ve durulama esnasında oluşabilecek kimyasalları da uzaklaştırmaktadır.
Biberonların Steril Kalması için Ne Kadar Süre Gereklidir?
Biberonları kullandıktan sonra temizlemeli ve sterilize etmelisiniz. Çünkü sterile edilmeyen biberonlar mikrop oluşturur. Bu durum özellikle bebekler için çok tehlikelidir.
Ancak biberonu bir süre hiç kullanmadıysanız dahi bu süre sonrasında tekrar steril edilmeye ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle kullanılmış veya kullanılmamış biberonların mutlaka sterilize edilmesi önerilir.
Bebeğinizin biberonlarını sterilize etmenin farklı yolları vardır:
- Kaynatma
- Bulaşık makinesinde
- Mikrodalga
- Buharlaştırma (buhar sterilizatörü)
- Kimyasallar ile sterilize
Kaynatma
Biberonları ve ek malzemeleri sterilize etmenin en klasik yolu kaynatmaktır. Hatta bu yöntem en popüler sterilize yöntemlerinden biridir.
- Tencereye su doldurulur ve kaynatılır.
- Kaynayan suyun içine biberonun tüm aksesuarları atılır ve 10 dakika kaynayan suyun içerisinde bekletilir.
- 10 dakika kaynatıldıktan sonra maşa yardımı ile tencereden çıkarılır.
Avantajları: En güvenilir yöntem olması, ucuz olması, ekstra ücret harcaması gerektirmemesi, tencerenin büyüklüğüne göre biberon, emzik ve aksesuarların aynı anda kaynatılabilmesi.
Dezavantajları: Zamanla kireçlenme oluşması, yanma riski.
Dikkat : Plastik şişeleri kaynayan tencerede bekletirseniz, plastiğin erimesini sebep olabilirsiniz.
Bulaşık Makinesinde Sterilize
Çoğu zaman ebeveynlerin aklına takılan sorulardan biri de bulaşık makinesinde biberonların sterilize edilip edilemeyeceğidir. Bazı bulaşık makinelerinde sıcaklık derecesi yeterli olmadığından (bakteriler 70°C de ölür) mikroplar üreyebilir.
Sadece sıcaklığın yüksek olduğu bir program ayarlansa da makinede biberonun dışında başka malzemelerde yıkandığı için bebeğinizin ilk ayları için gerekli hijyen sağlanamaz.
Mikrodalga
Günümüzde hemen hemen her evde bir mikrodalga fırın görmek mümkündür. Biberonlarınızı bu şekilde sterilize etmek mantıklıdır.
Avantajları: Çok hızlı bir yöntemdir, uygun maliyet.
Dezavantajları: Her çeşit biberon için uygun değildir.
Buharlaştırma (Buhar sterilizatörü)
Biberonları temizleyebilen ve sterilize edebilen elektrikli buharlaştırıcıda bulunmaktadır.
- Aynı anda 5-6 şişe yerleştirebilirsiniz.
- Sonra kapağı kapatın.
- Buharlaştırıcı tankındaki su ısı ile buharlaşır.
- 10-15 dakika sonra biberonlar steril ve mikropsuzdur.
baby&me Likit Emzik Temizleyicisi konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
Avantajları: Su tüketiminin kaynama oranından daha düşük olması ve şişenin malzeme türüne dikkat etmenize gerek kalmaması. Çünkü şişenin cam veya plastik olması buharlaştırıcı için uygundur. Plastiğe zararı olmaz.
Dezavantajları: Buhar sterilizatörü ayrı olarak satın alınır, başka herhangi bir şey için kullanılmaz.
Kimyasallarla sterilize (Soğuk sterilizasyon)
- Soğuk sterilizatör olarak bilinen bir tableti soğuk suda çözdürüp sterilize işlemi başlatılır.
- Önceden temizlenmiş olan şişeleri ve ekipmanları depoya yerleştirin ve tüm ürünlerin üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
- Depoyu kapatın ve ürünlerin dezenfektan tabletlerin paketinde belirtilen süre boyunca ıslanmasına izin verin.
Avantajları: Seyahat eden aileler için uygun, kullanımı rahat, elektrik bağlantısı gerektirmediği için riski yok, işlemin gerçekleşmesi için gerekli olan sadece soğuk suyu bulmaktır.
Dezavantajları: Uzun sürmesi (30-60 dakika), kullanılan tabletin içeriklerinden birine veya daha fazlasına karşı bebeğinizin hassas olabilmesi.
Biberonun Sterilizasyonundan Sonra Neler Yapılmalı?
Şişeler sterilize edildikten sonra tüm parçaları iyice kurutulmalı ve temiz tutulmalıdır. Kurutma için temiz ve ütülü bir havlu alın. Havluları önceden ütüleyin. (Ütüleme yaparak havlunun artık mikrop üretmediğini düşünebilirsiniz.) Biberonların içini de iyice kurulamak oldukça önemlidir.
Temiz Biberonların Saklanması
Biberonlarınızı kuruladıktan sonra temiz bir kaba, kutuya veya dolaba kaldırın. Dolabın veya kutunun zeminine temiz bir bez yerleştirebilirsiniz.
Dikkat: Çatlamış, yırtılmış veya hasar görmüş şişeleri veya emzikleri atın. Bu, oluşabilecek kazaları önlemeye ve patojenlerin içine gizlenebileceği sinsi yerleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Bebeğinize ve size en mükemmel zamanları geçirmenizi diliyoruz. Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakmayı ihmal etmeyin.
Merhabalar biberonlarimi steril ettikden sonra ici islak kaliyo ve uzun sure kendiliginden kuruyo acaba icini bi bezle silsem sterilligi bozulurmu tesekkurler
Merhaba benim philips avent sterlizator makinem var biberonlari her yikama yapmadan once makineyi durulamam veya yikamam gerekiyomu her defasinda ben once her defa makineyi yikiyorum sonra siseleri yikiyorum ve steril ediyorum nerden baksaniz bir bucuk saatimi aliyo lutfen cevaplarsaniz cok sevinirim