Bir Emzirme Hikayesi…

Dokuz ay boyunca sabırsızlıkla beklediğini an geldi, bebeğinizi kucağınıza aldınız. Doğumda olduğu gibi emzirme süreci yer yer heyecan dolu, yer yer endişe duyulan, hassas ve kendine has bir süreç. Bu süreçte anneler haklı olarak birçok duyguyu aynı anda hissedebiliyor.

İşte bu yüzden her bir emziren anne, bambaşka bir hikaye demek.

Biz de ebebek olarak size de ilham olması için emzirme hikayelerimizden bazılarını paylaşmak istedik.

D.D. (26)

Bebeğim 35 günlükken göğüs ucu yarası sebebiyle emzirme süreci acı verici bir hal almıştı. Sonrasında yaranın sebebinin yanlış kavrama sonucu olduğunu öğrendim.

Biraz araştırma yaptığımda ayva çekirdeği ile kaynatılarak yapılan jel tedavisini denedim. Zaten halihazırda gümüş kapak da kullanmaya başlamıştım fakat bebeğim yanlış emmeye devam ettiği için yaralar bir türlü iyileşmiyordu.

Düzenli uyguladığımda ayva çekirdeği jelinin çook faydasını gördüm. Gebelik dönemindeki anne adayları bile mutlaka o çekirdekleri biriktirmeli. 🙂

H.Ş. (25)

Bebeğimin doğumunda yaşadığımız sorunlardan dolayı bir hafta yoğun bakımda kaldı ve doğumundan beş gün sonra ilk anne sütünü almaya başladı. Bu süreçte sarılığı ilerlediği için doktorumuz ve hemşireler iki saatte bir emzirmemi istedi. Sütümün yetmediği noktada dudaklarını büzüp daha istemediğini anlatana kadar takviye mama vermemi istediler.

Sezeryanla yeni doğum yapmış bir anne olarak sütüm ilk günlerde istedikleri kadar gelmedi ve mamaya istemeyerek başlamak zorunda kaldık. Bunun yanı sıra sağ göğsümü çok güzel emen bebeğim sol göğüs ucum yeteri kadar çıkamadığı için tutamıyordu. Başa çıkamadığım noktalarda sol göğsümü sağıp veriyordum. Bebeğim biberonla doymayı öğrendikçe (kaşık veya şırınga ile sürekli boğazına kaçırdığı ve hava yuttuğu için biberona başlamıştık) memeyi daha isteksiz tutmaya başladı ve işler iyice kötüye gitmeye başladı. Sonrasında şırınga ve masajla göğüs ucu çıkarma yöntemleri, duşta emzirme ile bebeğe yeni doğduğundaki refleksleri hatırlatmaya çalışma, silikon göğüs ucu vs. gibi yöntemleri denedik. Biberon yerine anne sütü kaşığına başladık ve sol göğsüm için silikon göğüs ucu kullandım.

Bir ayın sonunda doktorum bebeğimin fazla kilo aldığını ve mamayı tamamen bırakmam gerektirdiğini söyledi (uyarmakta geç kaldığı için doktorumu değiştirdim) mamayı kademeli olarak keserken sütümün yetmeyeceğini ve midesi genişlemiş bebeğimin doymayarak huzursuzlanacağını düşünerek ciddi endişeler yaşadım. Fakat sonrasında sorunsuz olarak mamayı bıraktık. Bebeğimin ikinci ayının sonunda artık sadece anne sütü alıyordu, kilosu normale dönmüştü ve sütüm yetiyordu.

3. Ayında kendi isteğiyle sol göğsümdeki silikon meme ucunu emmeyi bıraktı ve göğsümü tutmaya başladı. Size tavsiyem hiçbir şey için karamsarlığa kapılmayın hele ki yeni doğum yapmış bir anneyseniz. Desteğe ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğinizde yardım istemekten çekinmeyin.

T.K (26)

Gebeliğimi öğrendiğim ilk andan itibaren başlayan süreçte çok evhamlıydım. Her konuyla ilgili acaba yapabilecek miyim kaygısı taşıyordum ve bu kaygılardan en büyüğü de emzirmeydi.

Bebeğim doğduktan sonra tabi ki bu kaygım ona da yansıdı, emzirirken bendeki korku ve ürkekliği hissetti. Bu durumun emzirmeyi çok etkilediğini fark edince biraz daha rahatlamak üzerine araştırmalar yaptım. Sırt masajı, ılık duşta masaj gibi yöntemleri denedim ve birebir emzirme danışmanlığı ile emzirmede yaşadığım durumların üzerine gittim. Artık bebeğimi 4 aylık oldu, her şey daha düzene oturdu. O keyifli oldukça ben de sürecin keyfini çıkaran bir anne oldum.

B.A. (34)

Bebeğim 11 günlükken kilo düşüklüğü yaşadık mamayla desteklemek durumunda kaldık.

Deprem bölgesinde yaşadığımız için günlük düzenimiz oldukça bozuldu. Mamayı biberonla verdiğimiz için ve deprem sürecindeki kaygılı halim yüzünden meme reddi yaşadım. 3 hafta sürdü. İlk etapta biberona alıştığının farkında değildim ama daha sonra meme reddi şiddetlenince ve biberondan başka bir şey kabul etmeyince fark etmeye başladık.

Daha sonra süt artışı için tarifler, doğru emzirme pozisyonları, masajlar, teknikleri deneyerek, meme reddini de biberon yerine kaşık biberon kullanarak ve sabredip inanarak aştık. Şu an çok şükür her şey yolunda.

N.A. (30)

Göğüs ucum olmadığı silikon başlıkla emiyordu, bebeğim zorlanıyordu ve doymadığı için mama veriyordum. Düzelme olmayınca emzirme danışmanlığı almaya karar verdim. Nasıl bir öğrenci dersinde eksiği olduğunda özel derse yönlendiriliyorsa doğum sonrası emzirme, ek gıda gibi konularda annelerde eksik olabilir tabi ki… Anne ve anne adayları da danışmanlığa yönlendirilmeli kesinlikle

Şu an mama azaltma sürecindeyiz. Masaj teknikleri ve bitkisel çaylarla sütüm çok güzel arttı. Silikon uç kullanımını bıraktık. Bebeğimin geleceği için ona bir iyilik daha yapmış oldum danışmanlık alarak. Hayatımıza gelen bu güzel dokunuş için çok mutluyum.

Daha fazla emzirme hikayesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.bebek.com/bir-emzirme-hikayesi/

Çokça sevgiler.

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın