Büyüme Geriliği Olan Bebekler

Büyüme Geriliği Olan Bebekler

Pek çok anne bebeğinin büyüyüp büyümediği konusunda endişe taşır. Oysa büyüme geriliğinin belirli kriterleri var. International Hospital İstanbul Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şebnem Ersoy, “Düzenli yapılan boy ile ağırlık ölçümlerinde aksamalar saptandığında ve bu durumun birkaç ölçümde devam ettiğinin görülmesi halinde büyüme geriliğinden şüphelenilmelidir.” diyor.

bebek.com: Çocuklarda büyümeyi etkileyen hormonlar nelerdir?

Dr. Şebnem Ersoy:

Çocuklarda başta büyüme hormonu ve tiroid hormonu olmak üzere bir çok hormon büyüme ve gelişme üzerine etkilidir. Androjen ve östorojen gibi cinsiyet hormonlarının da etkisi vardır.

bebek.com: Bu hormonların az ya da çok çalışması büyüme trendi üzerinde nasıl bir etki yaratır?

Dr. Şebnem Ersoy:

Bu hormonlardan büyüme hormonu ve tiroid hormonları büyümeyi hızlandırıcı, kortizol hormonu ise baskılayıcı bir etki yaratır. Cinsiyet hormonlarının (androjen ve östrojen) etkisi büyümeyi hızlandırıcı yöndedir, ancak büyüme kıkırdağının erken kapanmasına yol açtıkları için erişkinde boy kısalığına neden olurlar.

Büyüme Geriliği Olan Bebekler

bebek.com: Büyümede genlerin nasıl bir rolü vardır?

Dr. Şebnem Ersoy:

Boy uzamasında genetik etkiler çok yönlüdür. Bir çocuğun boyunu belirleyen genler anne ve babadan geçerler. Anne, baba ve kardeşler ile çocuğun genleri arasında %50 benzerlik vardır.

Ailede kısa boylu bireylerin çocuğa yakınlığı arttıkça çocuğun kısa boylu olma ihtimali artar. Anne ve babadan geçen genler çocuğun büyümesinde en önemli etken olduğu için, anne-baba boyundan yararlanılarak çocuğun genetik yapısına göre erişilebileceği boy (hedef boy) yaklaşık olarak hesaplanabilir.

Ancak boy uzama potansiyeli birden fazla genle ilişkili olduğu için her zaman anne-baba boyu ile çocuğun erişkin boyu arasında sıkı bir ilişki olmayabilir.

bebek.com: Beslenmenin büyüme üzerine etkileri nelerdir?

Dr. Şebnem Ersoy:

Beslenme de büyümeyi etkileyen önemli faktörlerden biridir. Beslenme yetersizliğinde büyüme için gerekli protein ve kalorinin yeteri kadar alınamaması boy kısalığına neden olur.

Beslenme yetersizliği kısa süreli ise beslenme düzenlendiğinde çocuğun büyümesi de normale döner. Beslenme yetersizliği erken dönemde başlar ve kronik hal alırsa boy kısalığı kalıcı olarak devam eder.

bebek.com: Bir bebeğin yeterince büyüyüp büyümediği nasıl anlaşılır?

Dr. Şebnem Ersoy:

Bir bebeğin yeterince büyüdüğünün saptanması için düzenli aralıklarla kilo, boy ve baş çevresi ölçümleri yapılarak, standart büyüme eğrilerinde işaretlenerek değerlendirilmelidir.

bebek.com: Bir çocuk yaşamın 6 yılı içinde hangi yaşta hangi boy ve kiloda olmalıdır?

Dr. Şebnem Ersoy:

Kız çocuk ve erkek çocuklarda ortalama değerler değişebilir. Ortalama olara; 1 yaşında bir çocuk 9,5-10 kg ağırlığında 73-74 cm. boyunda, 2 yaşında 12 kg.-85 cm, 3 yaşında 14 kg-95 cm., 4 yaşta 16kg-102 cm, 5 yaşta 18 kg-108 cm., 6 yaşta 20 kg-115 cm. olabilir.

bebek.com: Ne zaman büyüme geriliğinden şüphelenmek gerekir?

Dr. Şebnem Ersoy:

Düzenli yapılan boy ile ağırlık ölçümlerinde aksamalar saptandığında ve bu durumun birkaç ölçümde devam ettiğinin görülmesi halinde büyüme geriliğinden şüphelenilmelidir.

Büyüme Geriliği Olan Bebekler

bebek.com: Büyüme geriliği tanısı nasıl konur?

Dr. Şebnem Ersoy:

Büyüme geriliği tanısı koymak için hastanın ayrıntılı öyküsü alınır, fiziksel muayenesi yapılır, büyümesi değerlendirilir ve daha sonra gerekli laboratuvar testleri (kan, grafiler ve hormonal tetkikler) yapılarak tanı konur.

bebek.com: Tedavisi nasıl yapılır?

Dr. Şebnem Ersoy:

Tedavi büyüme geriliğinin nedenine yönelik olarak yapılır. Beslenme bozukluğu varsa düzeltilir, hormonal bozukluklar varsa gerekli hormon tedavisi yapılır.

”Bebek Gelişimiile İlgili makalelerimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Bebek gelişimi: https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hatalı tuvalet eğitimi çocuğu depresyona sokuyor

Meyveli İrmikli Tatlı Tarifi!

Burçlara Göre Çocuğunuzla Doğru İletişim Kurma Rehberi!