Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuklar yaş aldıkça daha olgunlaşması ve böyle davranması beklenir. Fakat büyükçe bebeksi davranmaya çalışıyor olabilir.

Parmak emme, emekleme, emzik ve biberon kullanmayı isteme, bebek diliyle konuşma gibi davranışlara geri dönmüş olabilir. Genellikle 3 ve 6 yaş aralığında bu bebeksi davranışlar görülebilir. Bu duruma regresyon denir.

Bebeveynler bu duruma çok fazla telaşlansa da çocuklar arasında sıklıkla gözlemlenebilir.

Peki çocuğum neden bebeksi davranmaya başladı? Bir bebeveyn olarak ne yapabilirim? diyorsanız, konumuzu başlıklar altında inceleyelim.

Çocuklarda Regresyon Belirtileri Nelerdir?

 İdrar Kaçırma

Çocuğunuz tuvalet alışkanlığını edindiği halde bilmiyor gibi davranabilir. Hatta tekrar bezlemenizi de isteyebilir.

Bebeksi Konuşma

Çocuğunuz normalde telaffuz edebildiği kelimeleri bilmiyor gibi davranabilir. ‘’Yemek’’ kelimesi yerine ‘’mama’’ kelimesini kullanabilir.

Emzik, Parmak Emme

Çocuğunuz emme alışkanlığını bir süredir bırakmış hatta geçmişte hiç böyle alışkanlık geliştirmemiş olabilir. Fakat şu an parmak ve emzik emme isteklerinde bulunabilir.

İlgi İsteği

Size karşı düşkünlüğü artabilir. Yanınızdan ayrılmamak, sizi kimseyle paylaşmamak gibi istekleri olabilir.

Yemek Yeme Bozukluğu

İştah sorunları veya yemeğini sizin yedirmenizi isteme gibi durumlar görülebilir. Kaşık tutabiliyorken tutamadığını size gösterebilir.

Uyku Bozukluğu

Çocuğunuzda uyku düzeninde değişimler görülebilir. Eskiye oranla daha geç uyuyabilir.

Çocuğum Neden Bebek Gibi Davranıyor?

Bu durum, çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Tek bir nedene bağlı değildir. Fakat bilinen en genel sorun, çocuktaki güvensizlik hissidir.

Çocuklar zamanla değişen çevreye uyum sağlamakta zorlanabilir. Bu yüzden en güvende hissettiği yaşlara zamana yani bebekliğine döner.

Peki neden güvensiz hissederler? Mesela aileye bir kardeş gelmesi çocuğunuzu kaygılandırabilir. Artık anne ve babasından aynı ilgiyi ve sevgiyi görememekten yana korkar ve kendisini güvensiz hissetmeye başlar.

Bebeveynlerinden ilginin eksilmemesi için çocuksu davranışlar sergilemeyi tercih edebilirler. Böylece bir bebek nasıl ilgiye muhtaçsa, kendini o ilgi muhtaçlığında size ispatlamaya çabalar. Çünkü abi ve abla olmanın sorumluluğuna henüz hazır olamayacak kadar küçüklerdir.

Çocuğunuzun bu davranışları ‘’anne ve baba benden ilginizi eksiltmeyin’’ demek içindir. Bu sebeple, eğer bu sorumluluklardan yana çocuğunuz kaygılanıyorsa ona yaşına göre davranmaya çalışmalısınız. Böylece çocuğunuz sizin ilginizin eksikliğini hissetmeyecektir.

Bu sorunların yanı sıra bazı sebeplerden de kaynaklanabilir.

  • Aile içi geçimsizlik
  • Bebeveyn ilgisizliği
  • Anne ve babanın boşanması
  • Ölüm ve yas süreci
  • Yaşam alanının değişmesi
  • Okula başlama süreci
  • Yeni okul
  • Yeni öğretmen
  • Yeni bakıcı
  • Kendisine veya sevdiklerine dair hastalık süreçleri
  • Aile tarafından cezalandırılmak
  • Yaşanılan ve atlatılamayan travmalar

Bunlar sıklıkla görülen nedenlerdir. Çocuğunuz bu sebeplerden yana yaşından küçük tıpkı bir bebek gibi davranabilir. Bu nedeni de en iyi şekilde onu gözlemleyen bebeveynleri anlayabilir.Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?

Bir Bebeveyn Olarak Bu Duruma Ne Yapabilirim?

Çocuklardaki bu regresyon sıklıkla gözlemlenebilir. Bu süreçten sadece sizin çocuğunuz geçmiyor. Bu yüzden sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışmalısınız. Bu tutumları, savunma mekanizmasıyla geliştirdiğini bilmelisiniz. Zorla davranışını değiştirmesi için baskı yapmamalısınız. O an nasıl davranmak istiyorsa, bırakın öyle davransın.

Sizin o an bu davranışlarına kızmanız bile süreci uzatabilir. Çocuğunuz bu yolla ilginizi çektiğini düşünüp, davranışlarını sürdürebilir.

‘’Sen artık abisin, ablasın, böyle davranma’’ demek hatalı davranış olacaktır. Çocuğunuzu böyle büyümeye heveslendiremezsiniz. Bu yaklaşımınız, davranışlarını tetikler ve daha da sürdürmeye devam eder. Onu büyümeye hazırlıksız yakalatmayın.

Eğer biberonunu kullanmak istiyorsa, bu isteğiyle alay etmeyin. İstediği nesneyle vakit geçirmesine izin verin. Böylece kendisini hedef nesnesinden yoksun hissetmeyecektir.

Güzel bir iletişimle çocuğunuza istediğini verin. ‘’Bak bu senin yıllar önce kullandığın biberonun. Büyümek çok doğaldır, sen de herkes gibi büyüyorsun ve artık bardak kullanabiliyorsun. Bu biberon senin, istediğin vakitte alabilirsin’’ demek çocuğunuz için daha iyi olacaktır.

Sorunu çözebilmek için, neden böyle yaptığını keşfetmeye çalışabilirsiniz. Belki çocuğunuz anaokuluna başlamak istemiyor ve hala bebek olduğunu size ispatlamaya çalışıyor. Belki yaşadığı yas süreci, geçirdiği bir hastalık, taşınma, yeni hayat düzeni gibi zorluklar yaşıyor. Bu yüzden ona kızmak yerine sorunu anlamaya çalışmalısınız.

Sevginiz ve şefkatiniz çocuğunuza iyi gelecektir. Eğer bir bebek gibi olmak istiyorsa izin verin olsun. Baskıdan ve zorlamadan kaçınmalısınız.

Sevgi dolu kucaklayıcı olmalısınız. Strese girmeden bu sürecin geçeceğinden emin olun. İlginizi hissetmesi, çocuğunuzda gelişmelere sebep olacaktır. Nasıl davranırsa davransın ailesinin aynı sıcaklıkta onunla ilgileneceğinden emin olan çocuk bu davranışları bırakmaya eğilim de gösterecektir.

Bu tarz genel durumlara, genel çözümler yeterli etkiyi sağlayabilir. Ama çocuğunuzun sizinle paylaşamadığı ve sizin fark edemediğiniz sorunları olabilir. Her zaman bu ihtimali de göz önünde bulundurmalısınız. Gerekli yerlerde gereken kişilerden yardım istemelisiniz.

Her çocuk değişen hayat düzeniyle belirli psikolojik dönemlerden geçer. Bir yetişkin kadar rahatlıkla sürecine adapte olamayabilir.

Çocuğunuzun bu davranışları sizi kaygılandırabilir. Fakat unutmayın ki, bu zor süreç bir tek sizin ailenizde görülmüyor. Her aile farklı sebeplerden yana benzer süreçten geçebiliyor.

Çocuğunuzun temelde ihtiyacı olan ilgiyi ondan eksiltmeden, yaşadığı sıkıntıları fark etmeye çalışmalısınız.

Tüm çabası olan güvensizlik hissinden kurtulmada ona destek olmalısınız. Fakat sürecin içinden kolaylıkla çıkamayacağınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek almalısınız.

 

Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü

https://www.instagram.com/psikologhanife/

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar? Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?: https://www.bebek.com/bebekler-ne-zaman-gulmeye-baslar/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın