Çocuğum Tırnak Yiyor!

Çocuğum Tırnak Yiyor!

3–4 yaşından sonra ortaya çıkan tırnak yeme davranışı altı aylık bir sürece rağmen devam ediyorsa bunun arkasında psikolojik etmenlerin yattığını düşünmek gerekiyor.

Ekol Psikolojik Pedagojik Danışmanlık& Eğitim Merkezi’nden Özlem Özden Tunca “Çocuğun hareketlerinin kısıtlanması, aşırı baskıcı, otoriter bir anne baba tutumunun olması, çocuğun davranışlarının tasvip edilmemesi, kardeş kıskançlığı, çocuklar arasında ayrım yapılması, anne babanın yeterince ilgi ve sevgi göstermemesi tırnak yemenin nedenleri arasında sayılabilir.” diyerek konuyla ilgili merak edilenleri sizlerle paylaşıyor.

Tırnak Yeme Davranışı En Sık Hangi Yaşlarda Görülmektedir?

Tırnak yeme 3-4 yaşlarından önce genellikle görülmeyen bir davranıştır. Çocukların%33′ ünde görülür.

Çocuklarda ilk tırnak yeme 3-4 yaşlarında görülmeye başlar ama en sık görüldüğü yaşlar 7-8 yaşlarıdır. Onun da ötesinde ergenlik çağı çocuklarda en sık tırnak yenen dönemdir. Bu dönemde oran %45’e kadar yükselir.

Çocuklar Hangi Sebeplerle Tırnak Yemeğe Başlarlar?

3-4 yaşında ortaya çıkan tırnak yemede çoğunlukla herhangi bir neden aranmaz. O yaşlarda görülen tırnak yemenin çoğunlukla model almayla, ailede biri tırnak yiyorsa onu taklit etme şeklinde ortaya çıktığı görülür. Fakat bu uzayan bir süreçse, bunun arkasında psikolojik etkenlerin yattığı düşünülebilir.

Örneğin çocuğun hareketlerinin kısıtlanması, aşırı baskıcı, otoriter, kısıtlayan bir anne baba tutumunun olması, çocuğun davranışlarının çoğunlukla tasvip edilmemesi, kardeş kıskançlığı, çocuklar arasında ayrım yapılması, anne babanın yeterince ilgi ve sevgi göstermemesi ve çocuğun yanındaki geçimsizlikleri nedenler arasında sayılabilir.

Tırnak Yeme Problemi Cinsiyete Göre Farklılık Gösterir mi?

Özellikle ergenlik döneminde kız ve erkekler neredeyse eşit olarak tırnak yerler ama kız çocuklarda tırnak yemeye, erkek çocuklara göre biraz daha fazla rastlandığı biliniyor. Fakat cinsiyete göre çok farklılık gösterdiği tırnak yeme için söylenemez.

Tırnak Yemeyi Önlemede Aileleri Düştüğü Yanlışlıklar Nelerdir?

3-4 yaşta genellikle taklit ve model almayla öğrenilen tırnak yemenin uzun süreli bir davranış problemine dönüşmesindeki en önemli etken ailelerin tırnak yemeyi görüp hemen çocuklarını uyarmalarıdır.

Sık uyarılan çocukların da belli bir süre sonra ilgi çekmek için bu davranışı tekrarlama yoluna gittiklerini görüyoruz. Bu yaşlardaki çocuklar herhangi bir uyarı almaksızın eğer altında yatan psikolojik bir neden yoksa tırnak yemeyi belli bir süre sonra hiçbir önlem alınmamasına rağmen bırakacaklardır.

Ailelerin düştüğü en büyük yanlışlar; çocuğu cezalandırma, tırnak yediği için çocuğu aşağılama, azarlama, şiddet uygulama, eline acı biber sürme, acı solüsyonlar sürme, bu olayı tırnak yeme şeklinde tanımlama ve çocuğun yanında başkalarına da bu durumu problem olarak aktarıp, bunu çocuğun duymasına da sebebiyet vermedir.

Çocuğum Tırnak Yiyor!
Ne zaman Bir Uzmana Başvurmak Gerekir?

Tırnak yeme, 5-6 yaştan sonra herhangi bir uyarı yapılmadığı halde en az 6 aylık bir süreçten sonra devam ediyor ise mutlaka bir uzman yardımı almak gerekir. Çünkü 5-6 yaşına kadar olan süreçte çocuğun dikkatinin dağınık olması, belirli bir şeye uzun süre konsantre olamaması nedeniyle uzun süre konsantrasyon gerektiren şeylerde elini ağzına götürmesi kabul edilebilir.

Bu süre zarfında tetikleyici bazı nedenler varsa; örneğin ilgisiz anne baba tutumları, aşırı baskıcı, otoriter ve karışan anne baba tutumları gerçekten geçici olan tırnak yeme davranışının kalıcı bir davranış problemine dönüşmesine neden olabilir. O yüzden 5-6 yaştan sonra devam ediyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Tırnak Yeme Problemi Tedavi Edilmediği Zaman İlerde Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Tüm davranış ve uyum sorunları, tırnak yeme de bunlardan biridir, çoğu zaman tek başına görülmez. Tedavi edilmediğinde en önemli sonuç, tırnak yemeye başka davranış sorunlarının da eşlik edebileceğidir.

Tırnak yemeye eğer altında gerçekten psikolojik nedenler varsa; parmak emme, alt ıslatma, kekemelik ya da yalan davranışı eşlik edebilir. Çünkü hepsinin altında, geçici değilse, güvensizlik, onaylanmama, yeterli ilgi ve sevgi görmeme vardır.

Bunların dışında fiziksel olarak tırnakların bozulması, el yapısında bazı deformasyonların olması ikinci dereceden önem kazanacak durumlardır.

Tırnak Yeme Problemi Olan Bir Çocuğa Karşı Ailelerin Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle çocuğun gerçekten davranışları çok onaylanmadığından, ilgi ve sevgi görmediğinden dolayı tırnak yediğini düşünürsek aile bir kere katı tutumunu kesinlikle gevşetmeli, çocuğun yanında anne baba birbirleriyle tartışmamalı, aşırı baskıyı ortadan kaldırmalı, çocukla beraber zaman geçirmeye, çocuğun ilgisini çekebilecek etkinlikleri anne-baba-çocuk beraber ortak yapmaya çalışmalı, korku, kaygı yaratabilecek durumlardan çocuk uzak tutulmalıdır.

Tırnak bakımı çocuğa yaptırılabilir. Bazen tırnak derin kesilebilir. O da çocuğun tırnaklarına dişinin varmaması açısından önemlidir ama yapılacak en önemli şey çocuğa o anda uyarı yapmamak, çocuğun elini ve ağzını oyalayacak bazı etkinliklere çocuğu yöneltmek şeklinde olabilir.

”Bebek Gelişimi” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebek Gelişimi: https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Cinsel Gelişim Süreci

Söz Dinlemeyen Çocuğunuza Nasıl Yaklaşmalısınız?

Renklerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri