Çocuğum Yemek Seçiyor! Ne Yapılmalı?
Beslenme şeklinin ve beslenme alışkanlıklarının, çocukların gelişimi için rolü çok önemlidir. Çünkü çocuğunuzun zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından, tükettiği besin çeşitliliği çok büyük bir faktördür.
Dengeli beslenen çocukların zihinsel aktiviteleri, boyu ve kilosu gibi fiziksel özellikleri yaşına göre olması gereken düzeyde ve daha çabuk gelişim gösterir. Bu nedenle, anne babalar olarak çocuğunuz ile ilgili en hassas olduğunuz konulardan biri, çocuğunuzun beslenmesidir.
Çocuğunuz, bir yaşına kadar size bağımlı olarak beslenir. 1-3 yaş aralığında ise kendi kendine yemek yemeye başlar.
Yiyecekleri tanımayı ve damak zevkine göre seçim yapmayı dahi öğrenir. Kendi seçimlerini yapmayı öğrendikleri bu dönemde, çocukların kiminde yiyeceğe daha çok yönelme kiminde ise yiyeceği hiç tercih etmeme gibi durumlarla karşılaşılabilir ve bu durum ebeveyn olarak sizi endişelendirebilir.
Gelişim çağındaki çocuğunuzun, yemek seçen çocuk olarak yeterli beslenmediğini düşünebilir ve çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili arayışlara girebilirsiniz.
Çocuğunuzun Yemek Seçmesinin Nedenleri Nelerdir?
Yeni yeni beslenme alışkanlığı edinen yavrunuz, bazı yiyecekleri yemeye karşı çok istekli olmayabilir. Bazen çocuğunuzun yeteri kadar yemediğini düşünerek zorlayıcı davranabilir, iyi beslenmesi için ısrarcı olabilirsiniz; ancak uzun soluklu düşündüğünüzde bunun da kesin çözüm olmayacağını göreceksiniz.
Çünkü, siz ısrar ettikçe çocuğunuz da sizinle inatlaşacaktır. Bu sebeple, öncelikli olarak yemek seçen çocuğun neden seçici davrandığını tespit etmeye çalışır, yani sorunun kaynağına inerseniz öğün saatleriniz kâbus olmaktan kurtulacaktır.
- Çocuğunuz, tadını bilmediği yiyecekleri denemeye karşı önyargılı davranır. İlk defa yiyeceği bir besini, tadına alışık olmamasından kaynaklı olarak yemeyi reddedebilir.
- Anne sütünden katı beslenmeye yeni geçen çocuklarda, püre veya sebze karışımlarından oluşan bulanık görüntülü yemekler hazırlamak çocuğunuz için itici gelebilir.
- Doymadığını düşünerek porsiyonlarını olması gerekenden büyük hazırlamanız, çocuğun yeme potansiyelini olumsuz etkiler.
- Yemeyi bitirmeye yönelik baskı kurmak ve ısrar etmek, çocuğu yine yemekten uzaklaştıracak bir nedendir.
- Anne ve babaların sofrada yemek seçmeleri, örneğin et ağırlıklı yemekleri tüketmesi ve sebze tüketmemeleri, ebeveynlerini rol model alan çocukların taklitçi özelliğini tetikleyerek aynı şekilde davranmasına yol açar.
- Çocuğa başkası tarafından yemek yedirilmesi, kendisinin yemesine fırsat tanınmaması yemek seçme nedenleri arasındadır.
- Dikkatini dağıtacak bir ortamda yemek yemesi, çocuğunuzun ilgisini yemekten uzaklaştırır.
İştahsız ve yemek seçen çocuğa doğru yaklaşım konulu canlı yayınımızı izleyebilirsiniz.
Çocuğun Yemek Seçmesini Engellemek için Neler Yapılabilir?
Erken yaşlarda oluşturulan beslenme alışkanlıkları, çocuğunuzun ileri yaşlardaki yeme alışkanlıkları üzerinde yüksek oranda etki gösterecektir.
Örneğin, küçük yaşlarda pırasa yemeyi sevmeyen bir çocuğa zorla pırasa yedirilmesi nedeniyle bu sebzeye karşı antipati oluşur ve üzerinden yıllar geçse dahi çocuğun yıldızı pırasa ile barışmaz. Peki, yemek seçen çocuklara karşı nasıl bir yol izlenmeli, nasıl davranılmalıdır?
- Katı beslenme döneminde tüm besinleri denemeye çalışın.
Bebeğiniz katı gıdalarla beslenmeye başladığında ona muhakkak her besin grubundan gıdaları az da olsa tattırın. Bebeğiniz ne kadar fazla yiyeceğin tadını öğrenir ve alışırsa kendisi yemek yemeye başladığında da alışık olduğu tatları tanıyacak ve yemek yerken zorlanmayacaktır.
- Çocuğunuzun yeni besinleri keşfetmesi için yardımcı olun.
Beslenme konusunda yeniliklere açık olmayan bir çocuğunuz varsa eğer, tadını bilmediği yiyecekleri tanıyabilmesi için ona yardımcı olun. Sevdiği bir yiyeceğin içine ilk defa tadacağı bir yiyecek karıştırarak onun bu keşif yolculuğuna rehber olabilirsiniz.
Başka bir alternatif olarak da onunla aynı anda bu besini yiyerek onu özendirici hareketlerde bulunabilirsiniz. Çocuğunuz, bu yeni yiyeceği merak ederek sizi taklit edecektir.
- Yaşına uygun bir porsiyon hazırlayın.
Mevzu çocuğunuzun yemek yemesi olunca hiçbir zaman yeteri kadar yemek yediğini düşünmezsiniz. Tabaklar doldurulurken gözünüz azı görmez, doldurdukça doldurursunuz. ‘O gelişme çağında yemesi lazım’ diye düşünerek kendinizi haklı görürsünüz. Ama kaçırdığınız bir nokta var ki, belki de gerçekten çocuğunuz doymuştur. Aslında yemek seçmiyor sadece az yiyerek doygunluğa ulaşıyordur.
Doyduktan sonra yemeyi reddetmesi sizin ‘yemek seçiyor!’ hissine kapılmanıza sebep oluyor olabilir. Bu nedenle, çocuğunuza küçük porsiyonlarla ve ara öğün sayısını arttırarak yemek vermeyi deneyebilirsiniz.
Üstelik önünde devasa bir tabak gören bir çocuk, yemek yemeye karşı olumsuz duygular içerisine girebilir. O yüzden küçüklerin gözünü korkutmamakta yarar var.
- Kendiniz yedirmeyin, onun yemesine fırsat tanıyın.
Çatal-kaşık tutabilecek duruma geldiği andan itibaren çocuğunuzun kendi kendine yemek yemesini sağlayın. Kendiniz yedirerek daha hızlı ve daha temiz olabileceği düşüncesine aldanmayın ki çocuğunuz sofrada kısmen de olsa kendi kararlarını vererek istediği yiyecekten yiyebileceği kadar yesin.
Bu davranışla onun özgüveninin gelişmesine de yardımcı olursunuz.
- Ebeveyn olarak çocuğunuza örnek olun ve yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin.
Çocuklar aynı papağan gibidir. Zihinleri berrak olduğu için çevrelerinde ne görürlerse onu taklit ederler ve aynı davranışta bulunmaya çalışırlar.
Kimi zaman bu özelliklerini bazı durumlardan kurtulma yöntemi olarak da kullanabilirler. Örneğin, masada ıspanak yemeyi sevmeyen bir baba oturuyorsa ve bu isteksizliğini sözlü olarak veya hareketleriyle belli ediyorsa çocuğunuz sizi örnek alarak ıspanak yemek istemeyebilir. Çocuğunuza beslenme alışkanlığı edindirmeye çalıştığınız dönemlerde öncelikli olarak muhakkak kendi beslenme alışkanlıklarınızı da gözden geçirmelisiniz.
Belki de onun sağlığı ve gelişimi için biraz rol yapabilir, ıspanağa aşık bir ebeveyn rolü oynayabilirsiniz.
- Baskıcı olmayın, ısrar etmek çözüm değil.
Yemeğini bitirmesi için uyguladığınız her baskı, size tam tersi olarak geri dönecektir. Siz tabağını bitirmesi için ısrar ettikçe o da yememek için daha dirençli davranacak, kendi istediğini yaptırmaya çalışacaktır.
İleriki zamanlarda bu baskı, çocuğunuzun o yemekten ömür boyu nefret etmesine dahi sebep olabilir. Yine alternatif bir çözüm olarak, yemek bittikten sonra belki 20-30 dakika daha tabağının önünde kalmasına izin verin, hala yemiyorsa tabağını kaldırın ve bir sonraki öğüne kadar başka bir yemek yiyemeyeceği fikrine alıştırın.
- Atıştırmalıklara kısıtlama getirin.
Öğün aralarında yediği atıştırmalıklara sınır koyarak yemeğe yarı tok olarak başlamasının önüne geçebilirsiniz.
Koyulacak bu sınır ile birlikte yemek yemediği zaman başka yiyecek bulamayacağının farkına varan yavrunuz, yemek sırasında tabağını bitirmek için daha hevesli davranacaktır.
- Tabağını, yemeye teşvik edecek şekilde hazırlayın.
Yumurta yemeyi sevmeyen bir çocuğunuz varsa, ona güzel bir omlet hazırlayıp üzerine zeytin ve domates ile ağız, burun ve göz yapabilirsiniz.
Bu yöntemle hazırlanmış bir tabak, çocuğunuzun ilgisini çekebilir ve yemeye teşvik edebilir. Yetişkinler için bile sunumun yemek yeme konusunda ne kadar önemli olduğunu göz önüne getirecek olursak; iyi bir sunumla hazırlanmış bir yemek, yavrunuz için yemeyi sevmediği bir besini bile bir anda ilgi çekici ve leziz bir tabağa dönüştürebilir.
- Dikkatini dağıtma potansiyeli olan ortamlarda yemek yedirmeyin.
Televizyon karşısında, oyun odasında veya ilgisini çeken bir şeyin bulunduğu herhangi bir ortamda yemek yemek, çocuğunuz için dikkat dağıtıcı olabilir. Sevdiği bir şeyle uğraşmak yerine yemek yemeye çalışmak, onun için keyifli bir hareket olmayacaktır. Televizyon veya tablet karşısında yemek yemesini önleyerek yemeğine odaklanmasını sağlayabilirsiniz.
Tüm bu seçeneklere ek olarak, çocuğunuza yemek konusunda seçme şansı tanımak ve onun yemeğini hazırlarken ondan size yardım etmesini istemek, yemek seçen çocuk için alternatif yöntemler olacaktır.
Bu makalemizi gördünüz mü?
Çocuklarda İştahsızlığa Yol Açan 5 Etken – https://www.bebek.com/cocuklarda-istahsizliga-yol-acan-5-etken/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.