Çocuğunuz Sizinle Mi Uyumak İstiyor?

Çocuğunuz Sizinle mi Uyumak İstiyor?

Çocuğunuz Sizinle mi Uyumak İstiyor? Ne Yapmanız Gerek?

Bebek doğduktan sonraki ilk aylarda annenin yanında yatıp yatmaması anneye bağlıdır. Ancak bebek doğduğu andan itibaren kendi yatağında yatmaya başlarsa, ilerde tek başına uyuma zorluğu çekmez. Anneyle yatıyorsa 7. Aydan itibaren en geç 1 yaşına kadar kendi yatağına alıştırılmalıdır. Bebekler gün içerisinde yalnız yatıyorsa gece de bunu becerebilirler. Geceleri kısa süreliğine uyanır sonra tekrar uyurlar.

Doğduktan bir kaç hafta sonra bebek yatağına uyanıkken bırakılabilir. Ancak emzirmek ya da kucakta sallamaktan kaçınmak gerekir çünkü bu hareketler ona uykuyu çağrıştırabilir. Bunun yerine yanına sevimli bir ayıcık koymak ya da ona hafif bir müzik dinletmek uyumasına yardımcı olacaktır. Zamanla bu melodiler bebeğe uyku saatinin geldiğini anımsatacaktır. Dört aydan sonra bebekler gece beslenmemelidir. Gece beslenmesine alışan bebekler gece sık sık uyanabilirler.

Neden Beraber Yatmak İsterler?

Sürekli anne babasıyla beraber yatan çocuklar, zamanla onlardan ayrılamayarak kendi kendine yetme özelliğini kazanamazlar. Bu beraber uyuma isteği yaşla bağlantılı olabilir. 2-3 ve 6-7 yaşlarındaki çocuklar, çeşitli kabuslar görmeye ve korkmaya başlarlar. Anne babalarının yanına giderek bu korkularından kaçmaya çalışırlar. Bir diğer neden de 3-6 yaş yaşlarındaki çocukların kendilerini büyük bir tutkuyla karşı cinsteki ebeveyne adaması olabilir. Kendi cinsindeki ebeveyni kıskanan çocuk onu rahatsız etmenin yollarını arar ve bu amaçla anne babanın en özel mekanı olan yatağı seçip, aralarında uyumak ister.

Aile Yatağının Olumsuz Yönleri

Uzmanlar birlikte uyumanın birçok olumsuz etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Küçük bir çift kol ve bacak tarafından tekmelenip, itilmek, bu küçük misafirden korunmaya çalışmak anne babanın uykusunun bölünmesine yol açıyor. Bu da doğal olarak ertesi güne olumsuz yansıyor.

Çocuğun anne babasının yanında yatması uyku problemlerini çözmek yerine arttırıyor. Çocuk kendi yatağından hoşnut olmayı ve tek başına uykuya dalmayı öğrenemiyor.

Çocukla beraber uyumak sadece uykusuzluğa yol açmıyor. Eşler arasındaki özel hayat ta zedeleniyor.

Araştırmalar, ebeveynleriyle uyuyan çocuklarda, bağımlılık oluştuğunu gösteriyor. Çocuk gerektiğinde anne babadan ayrılamıyor.

Bazı çalışan anne babalar, gün içinde çocukla birlikte olamadıklarını düşünüp birlikte uyumaya izin veriyorlar. Gece birlikte olduklarını düşünüp, gündüz onlarla vakit geçirmek için daha az çaba harcıyorlar.

Anne babanın, yatağını çocukla paylaşması, bireylerin rollerinin ve statülerinin karışmasına yol açıyor. Bu karışıklık çocuğun rol kavramını benimsemesini ve kendine özgü kişilik geliştirmesini önlüyor. Onun bağımsız ve dengeli bir şekilde gelişmesini engelliyor.

Ne Yapmalı?

Çocuğun kendi yatağında yatmasını sağlamak için ona baskı yapmamak gerekiyor. Ona sevgi ve anlayışla yaklaşmak sorunu çözmede yardımcı olabilir.

Çocuk gece uyandığında anne baba onu yatağına almamalıdır. Eğer ağlıyorsa yanına gidip sırtını okşamak ve her şeyin yolunda olduğu mesajını vermek en iyi yöntemi oluşturuyor. Çocuğunuza sakinleştikten sonra kendi yatağınıza dönmek zorunda olduğunuzu anlatın.

Bu konuda tutarlı olmak gerekiyor, bir gece yanınıza alıp diğer bir gece onu reddetmek yanlış bir tutumdur. Kararlı davranın.

Ne kadar yorgun olursanız olun ona karşı sabırlı ve anlayışlı davranın. Aksi davranmak yerine onu kendi yatağına götürün. Böylece çocuk geri çevrildiği hissine kapılmaz.

Çocuklar karanlıktan korkabilir, odasındaki ışığın yanmasına izin verin. Bu kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.

Gün içinde yatakta onunla oyunlar oynayın. Bebeklerini kullanarak, gece annesinin yanına giden çocukları canlandırın. Çocuğu, bebeği tekrar yatağa koyması için teşvik edin.

Kendinizi suçlu hissetmeyin. Onun kendi başına uyumasını öğrenmesi, sizin daha rahat uyumanızı değil, aynı zamanda onun da daha rahat uyumasını sağlayacak ve özgüvenini geliştirecektir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili makaleler için: https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 🧠 [/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda İştahsızlığa Yol Açan 5 Etken

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Çocuğunuz Nasıl Beslenmelidir?

Ayna ile Oynamanın Bebeklerin Gelişimine Faydaları