Yeme Alışkanlığı

Çocuğunuza Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın Püf Noktaları

Yeni Çağın Çocukları kitabı ile adından söz ettiren Nur Eda Kasap yeme alışkanlığı konusunda merak edilenleri sizlerle paylaşıyor.

Yeme Alışkanlığı

 

 

  • İştahlı çocuk ve iştahsız bebek kavramları var. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?

Öncelikle iştah tanımını yapmayı arzu ediyorum. İştah, yemeğin zevkle, neşeyle arzuyla yenmesidir. Tabağındaki yemeği bitirmeyen bir çocukta öncelikle fiziksel bir rahatsızlığın olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Kansızlık, bağırsak paraziti, yüksek ateş, kulak-burun rahatsızlığı gibi. Bunlardan kaynaklanmayan bir durum ise, çocukların iç dünyalarında yaşadıkları olaylar, onları iştahlı veya iştahsız yapıyor ki benim ilgilendiğim ve üzerinde durduğum durum da bu konu.

  • Yani siz diyorsunuz ki, çocuk iç dünyasında mutlu değilse bu yemek düzenini etkiliyor.

Cevap: Aynen öyle. Çocuğun iç dünyasında yaşadığı, üzüntü, kıskançlık, kaygı, nefret onun yemek yemesine engel olabiliyor. Yemek yemesi için zorlamak çocukta kronik yeme problemi olmasına neden olmakta.

Bir çocuk kendisine yetecek kadar miktarı alıyor.
  • Zorla yedirilen yemeğin bir faydası yok. Anneler elinde tabak kaşık zorla bir şeyler yedirmeye uğraşıyor. İç güdüsel olarak aç kalmalarını arzu etmiyorlar. Yanlış mı yapıyorlar?

Cevap: Elbette annelere hak veriyorum. Ancak ellerinde tabak çocuğun arkasından koşturup, ağzına zorla yemek vermek sorunu çözmüyor. Aksine bebek için yemek vakti bir azap oluyor. Her çocuğun yemek kapasitesi farklı. Yemek konusunda yapılan zorlamalar, çocuğun yeme istediği de ortadan kaldırıyor.

Eleştirilerde bulunmak da yemek zevkini ortadan kaldırıyor. Ne demiştik, iştah keyifle, neşeyle ve arzuyla oluşuyor. Bu tarz olumsuz eleştiriler ve zorlamalar çocuğun çok az olan bu isteğini de ortadan kaldırmış oluyor.

Bebeğim az kilo alıyor sebebi ne olabilir? makalemizi incelemek ister misiniz?

https://www.bebek.com/bebegim-az-kilo-aliyor-sebebi-ne-olabilir/

  • Sizin oyun konusuna verdiğini önemi biliyorum. Yemek de oyun ile yedirilmeli mi?

Elbette bir çocuğun gelişimi için oyun çok önemli. Ancak yemek konusunda oyun en fazla 2 yaşına kadar uygulanmalı. 2 yaşına kadar oyun ile yemek yedirilebilir, sonrasında ise yemek ve sofra alışkanlığı için oyun bence uygun değil.

Çünkü belli kuralları uygulayabilmemiz için bu alışkanlığı küçük yaşlarından itibaren çocuğa vermemiz gerekiyor. Ailece birlikte yemek yemek, birlikte sofraya oturmak çocuk için önemli bir rol model. Yemeğini yememiş olsa bile ailece sofrada oturmak çocuğun gelişimi açısından önemli.

YouTube video

  • Zorlamamak o halde uygun olanı. Anneler bu konu da pek rahat olmayacaktır ?

Annelere hak veriyorum. Ancak annelerin yapamadığını açlık yapacaktır. Sürekli olarak zorlamaktansa aç kalsınlar. Belli bir süre sonra zaten mecburen yemek yiyecektir. Sofrada yemeğini bitirmeyen çocuğa daha sonra verilen abur cuburlar onun iştahını keser.

Onun yerine biraz kararlı olarak, “aç isen, yemek zamanını bekle” demek işi biraz olsun kolaylaştıracaktır. Ayrıca yemediği bir sebze için ille ısrarcı olmak çocuk ile iletişimi de zorlaştırır. Onu yerine değişik alternatifler sunmak, tabakta bulunan sebzeyi beğendiği diğer gıdalar ile süslemek, göz zevki açısından da bence önemli.

Bebek Yemekleri

  • Bol çeşit sunmak gelişimi açısından da çok önemli.

Elbette. Bildiğiniz üzere 5 temel besin grubumuz var. Ve çocuklara bu besin gruplarının hepsinde oluşan bir menü sunmak çok önemli. Her bir besin grubu gelişim açısından farklı farklı özelliklere sahip.

Eğer süt içiyorsa ve yoğurt yemiyorsa, bunun için ısrar etmek yerine peynir ile eksiği gidermeye çalışmak bence daha uygun. Zaten belli bir yaştan sonra damak zevki de geliştikçe yavaş yavaş o gıdaları da almaya başlayacaktır diye düşünüyorum.

  • Toparlayacak olursak, yemek konusunda ısrarcı olmamak, çocuğu zorlamamak daha doğru diyorsunuz.

Evet. Yemek vakitlerini azap haline getirmemek uygun olanı. Bu çocukla olan iletişim açısından da bence çok önemli. Çünkü yemek yemeyen bir çocuğa ister istemez ses tonu yükselecek, farklı ve aşındırıcı ifadeler kullanılabilecektir. Bu bence yemek sorunundan da önemli.

Bebeğiniz için en faydalı ek besinler makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-faydali-ek-besinler/

Post navigation

  • Merhabalar benim kizim bir yaşini yeni doldurdu 6 aylıkken memeyi biraktı ve halen mama kullanmaktayız ne yaptıysam bir türlü yemek yediremiyorum agzina alıyor ama yutmak istemediği için geri atıyor bu yuzden mamayıda bırakmıyoruz çok fazla mamaya yükleniyoruz ne yapmam gerekir bana ne önerirsiniz şimdiden teşekkür ederim

    • Sizinle aynıyız benim oglum çok güzel yiyordu 6. Ayda başladık ek besine 1 yasını doldurunca yemek yemeyi kesti pirinç unu mama yapıyorum onla besleniyo napacam bilmiyorum kasımda 2 yasını dolduracak yediremiyorum midesi bulanıyo

  • Benim kizim 2 yaşını doldurdu yaşıtlarına cok küçük doğduğu ilk günden bu yana hep bi beslenmesi ile ilgili sorun yaşıyoruz ilk doğduğunda emmedi sonra mama kullandık sonra reflu oldu ar mama kullandık sonra kilo hiç alamadı kilo aldıran raporlu mama kullandık şimdi de çiğnemek istemiyor verdiğimiz herşeyi direk yutuyor katı da kusuyor napmam gerek lütfen bana yardımcı olun 🙁

    • Benim oğlum 4 yaşında süt patetes kisartmasi ve hazır market köftesi dışında hic bir yemeği yemiyor yedordigim zaman kendini zorla kusturuyor ağlıyor korkuyorum diyor çok kötü bisey diyip kaçıyor ve besindegerleri vitamin kan değerleri çok düşük ne yapmalıyım lütfen bana yardımcı olurmusunuz

Bir yanıt yazın

Erkek Çocuk Saç Kesim Modelleri!

Huzursuz Bebeği Sakinleştirmek için Öneriler

Doyurucu Bebek Muhallebisi